Kysymys

Voiko 3G-yhteys vääristyä meren yli radiokelin vuoksi?

  • 13 syyskuu 2015
  • 4 kommenttia
  • 809 katselukerrat

Meillä on saaressa sääasema+ip-kamerat jotka on kytketty nettiin Saunalahden 3G-liittymällä ja B593 modeemilla.

Modeemissa on ulkoinen antenni joka on suunnattu mastoon joka on 8km etäisyydellä mantereella.

Alkukesän yhteys toimi hienosti ja nopeasti, sitten elokuun korkeapaineiden aikaan ongelmat alkoivat.

Yhteys pätkii, ja välillä kun paikan päällä olen ollut ongelman aikana, olen modeemin hallinnasta havainnut

että yhteys tippuu GPRS:lle (tai katkeaa kokonaan jos on pakotettu 3G:lle) ja välillä on suuria vaikeuksia muodostaa yhteyttä rebootin jälkeen.

25.8 - 9.9 välisen ajan yhteys toimi melko hyvin, silloin olikin vähän epävakainen sää. Nyt taas hienojen ilmojen aikaan ongelmat ovat palanneet.

Itse epäilen että korkeapaineen vuoksi noinkin lyhyellä matkalla muodostuu jonkinlaista tropoetenemistä, jonka vuoksi

ehkä toisen, kaukaisemman tukiaseman signaali sotkii tätä väliä. Olisiko mahdollista? Olen kokeillut myös suunnata

antennia toiseen, 13km etäisyydellä olevaan mastoon, tästä oli ensin apua mutta sekin yhteys alkoi parin-kolmen tunnin kuluttua pätkiä.

Onko radiokeliepäilyissä tolkkua vai voisiko modeemin vaihto auttaa? Toisaalta nykyinen kokoonpano toimii välillä hienosti pitkiä jaksoja.

Johannes

4 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +1
vaikka alaa käynytkin en voi antaa tarkkaa vastausta ... pitäisi olla enemmän kokemusta.

radiokelit voivat vaikuttaa matkapuhelinverkon toimintaan. digitaalisissa yleensä yhteys joko toimii tai ei toimi (joskus harvoin voi olla tasoja). radiokelit voivat aiheuttaa pätkimistä ja toimimattomuutta.

mutta itse epäilen ensisijaisesti että verkko on ruuhkautunut ja sen takia hidastelee, pätkii ja ei toimi. toinen selitys voi olla viallinen verkko (en nyt tähän vielä menisi).

voikohan vastaus olla niin simppeli että hyvinä keleinä ihmiset ovat mökeillään ja käyttelee verkkoa ja siksi on ruuhkautunut.

en usko että modeemin vaihto auttaa asiaan kun toimii suuremman osan ajasta mutta ei ole kokemuksia B593 modeemista. joten en sano mitään varmaa modeemista.
Käyttäjätaso 3
Kannattis ensiksi tutkia signaalitietoja. Häiriöt näkyy selkeästi niissä.
Nämä minunkaan singaaliarvot eivät ole mitään huippuluokkaa  mutta näillä jo saa hyvin toimivan nopeuden, laite HW B593 s-22.

 Langattoman verkon tila

1PLMN:24491
2Palvelun tila:Kelvollinen palvelu
3RSSI (dBm):-51
4RSRP (dBm):-73
5RSRQ (dB):-7
6Verkkovierailu:Ei
7Band:LTE800
Kiitos kommenteista. Viime päivinä yhteys on toiminut suhteellisen hyvin, mutta on ollutkin aika matalapainetta.

Harmi kun B593:n ei pääse ulkoverkosta käsiksi että voisi etänä tarkistaa modeemin tilanteen (yhteyden päälläoloajan ym), vaan täytyy mennä paikan päälle tutkimaan.

Yksi näkökohta on vielä kertomatta. Nimittäin ennen ongelmien alkamista kävin saaressa muuttamassa aseman virransyöttöä. Alkujaan laitteet saivat virtaa invertteriltä, mutta muutin sen sitten niin että poistin kameroiden PoE-injektorit ja vedin niille suorat 12V sähköt. Samalla syötin modeemillekin suoraan 12V akulta. Invertterin sai sammuttaa.

Tuon muutoksen jälkeen ongelmat alkoivat. Sääkin muuttui juuri silloin paremmaksi, saimme viimein korkeapainetta ja aurinkoa koko alkukesän jatkuneen sadekauden jälkeen.

Palasin parin päivän kuluttua takaisin ja muutin modeemin virransyötön invertterin perään mutta kamerat ovat edelleen suoraan akun takana. Toimii välillä pitkiä jaksoja hyvin mutta välillä yhteys pätkii.

Saiko B593 siipeensä kun sille syötti muuta kautta sähköä kuin oman DC-adapterinsa? Ei pitäisi. Toisaalta aurinkopaneelin ladatessa täysillä saattaa ap-säätimen takanakin olla 14-15V jännite - liekö myrkkyä reitittimelle vai ei..

Johannes

Osallistu keskusteluun