VPN toimii hitaasti, Mobiililaajakaista 4G

  • 11 toukokuu 2016
  • 7 kommenttia
  • 1331 katselukerrat

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki
Avastin Secureline VPN.

Minulla oli 50 Mbit/s valokuituyhteys. Sain sillä nopeuden n. 50 Mbit/s ja Helsingin VPN palvelimella n. 46.6 Mbit/s. Tämähän oli siis tosi hyvin, kun VPN yhteys hidasti vain näin vähän. Nopeudet mitattu Ooklan Speedtestillä PC:lle

Vaihdoin tuon päättyneen VDSL yhteyden Mobiililaajakaista 4G:hen ja reitittimeksi Huawei 315s-22.
Sillä sain testissä (WLAN, ei ethernet kaapeli) 50 Mbits/s jäniksenkorva-antenneilla. Joten hyvä tulos ja olen tyytyväinen.

Sitä sitten tässä ihmettelen, että Helsingin VPN palvelin antaa vain 18 Mbit/s. Nämä kaikki nopeudet ovat siis latausnopeuksia. Lähetysnopeus on 4G/VPN:llä parempi kuin valokuituyhteydellä, jonka maksimi lähetysnopeus taisi olla 10.

Muistelen että silloin kun minulla oli 3G nettitikkuyhteys, niin ei silloinenkaan VPN siinä kovin hyvin pelittänyt. Tuo Avastin VPN on yksi nopeimmista joita olen käyttänyt.

7 kommenttia

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
Eipä ole paljoa kokemuksia kyllä VPN nopeuksista mobiilissa. Onko sinulla julkinen ip käytössä 4G:ssä? Jospa tuo ei tykkää suht vankasta nat:ista yhteydellä, mutta ihan on kyllä spekulointia vaan omalta osaltani.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1
Avastin Secureline VPN.

Minulla oli 50 Mbit/s valokuituyhteys. Sain sillä nopeuden n. 50 Mbit/s ja Helsingin VPN palvelimella n. 46.6 Mbit/s. Tämähän oli siis tosi hyvin, kun VPN yhteys hidasti vain näin vähän. Nopeudet mitattu Ooklan Speedtestillä PC:lle

Vaihdoin tuon päättyneen VDSL yhteyden Mobiililaajakaista 4G:hen ja reitittimeksi Huawei 315s-22.
Sillä sain testissä (WLAN, ei ethernet kaapeli) 50 Mbits/s jäniksenkorva-antenneilla. Joten hyvä tulos ja olen tyytyväinen.


Miksi luovuit VDSL:stä. Oliko se hintakysymys ?

Olen Urkokkaan kanssa samoilla linjoille, että NAT:ti voi olla tässä juuri se mikä syö nopeuden VPN:n yli. Minulla on ollut käytössä sekä Saunalahden kuluttajaliittymä NAT:lla, että yritysliittymä julkisella IP:llä ja olen huomannut samankaltaista imiötä nopeuden suhteen. Julkisen IP:n läpi ilman NAT:tia toimii nopeammin. Sama myös kiinteässä liittymässä, jossa julkinen IP ja/tai NAT:ti käytössä. Tuossa kiinteässä yhteydessä NAT- voi olla nopeampi, kun mobiilinetissä operaattorin tuottamana.

Suosittelen kuitekin kiinteään yhtettä (jos vain mahdollista) kaikkeen "vakampaan" (etä)työkäyttöön.

T: Tuokki
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +2
Vdsl ei ole valokuituyhteys. Talojakamosta eteenpäin se voi käyttää siirtotienä valokuitua.
Toivottavasti et juossut halvan hinnan perässä vaihtaessasi, tässäpä sitten maksat oppirahoja!
Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki
Kiitos vastauksistanne.

NATtia minäkin epäilin syyksi mitenkä liittymätyyppi vaikuttaa noin paljon VPN:n toimivuuteen.

Julkista IP:tä ei ole enkä sellaista tarvitse. Olen jo hieman liian vanha, että pelit enää kiinnostaisivat.
Kuitenkin, jos olette pelimiehiä/naisia, niin mainitsen että Secureline antaa palvelimeen kytkettäessä IP:n poolista ja se ei siis ole mikään kiinteä. Sellaisiakin löytyy jotka antava palvelimelta aina saman osoitteen.

Miksikö vaihdoin liittymätyyppiä. No 4G on kyllä paljon halvempi. Se on yksi syy. Ja en oikein ymmärrä, että kun kerrostaloon on se valokuitu vedetty, Niin Elisa/Saunis ei tarjoa siihen kilpailukykyistä hintaa. Noin pari viikkoa sitten Soneralta soittivat, että heilläkin on nyt tarjolla valokuituyhteys (sinne jakamoon kuten tuo viimeinen näsäviisas postaaja halusi korostaa), mutta tuo Soneran tarjous oli vielä huonompi kuin Elisan.

Sitten 4G antaa aina uuden IP:n kun taas tuossa kiinteässä on melkoisen mahdotonta muuttaa IP:tä. Olen hakkeri stalkkauksen uhri. Eihän se nyt ehkä siitä parane jos aina uudet IP:t jos esimerkiksi kyseinen henkilö on Elisan/Saunalahden tuessa, mutta yritystä siihen tämä. Kaikkea on yritetty. Asennettu Windows tehdasasetuksiin uudestaan Mutta ehkä jos BIOS on hakkeroitu, niin tuosta ei mitään apua ole. Kaikenlaisia tietoturvajuttuja.

Nopeahan tämä mobiililaajakaista on ja VPN 18 Mbits/s riittää hyvin kaikenlaiseen internetinkäyttöön.
4G on 17,90€/kk 2 vuoden ajan. Kuitenkin niin, että tämä ei ole mikään määräaikainen sopimus, vaan sen voi sanoa irti milloinka vaan. Ainoastaan hintalupaus. Tämä toistaiseksi jatkuva sopimus oli tärkeä minulle!

Siihen tulee tietysti vielä mobiilireitittimen kustannus päälle. Käsittääkseni tuo reititin sopii myös muiden operaattoreiden mobiilikaistoihin.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Nykyisin vainoaminen/stakkaaminen on rikos. Jos vahvasti koet, että olet vainon uhri, suosittelisin olemaan yhteydessä poliisiin jotta syyllinen saataisiin kiinni ja edesvastuuseen.

Minusta tuossa edellä ei turhaa näsäviisasteltu. Mobiili kun on mobiili, maksat vain nopeuden vaihteluvälin alimmasta nopeudesta, kaikki siihen päälle on plussaa.

Siinä on paljonkin väliä, mihin asti kuitu tulee. Juurikin sinun talosi toteutukissa voi olla ongelmana vanha puhelinkaapelointi ja sen laatu. Sitten kaapeli-tv -talouksissa ongelmana voi olla se, kun on tehty omia virityksiä kaapelointeihin. Jossain taas talojakomoo tulee kuitu, ja siitä eteenpäin ethernetillä. Paras tilanne on se, kun ihan oikeasti huoneiston seinärasiassa on valokuidun pää. Eli huoneistoon asti tulee kuitu.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1


Minusta tuossa edellä ei turhaa näsäviisasteltu. Mobiili kun on mobiili, maksat vain nopeuden vaihteluvälin alimmasta nopeudesta, kaikki siihen päälle on plussaa.Tuon ymmärtäminen on aika vähäisellä tasolla. Sen näkee tämän foorumin keskusteluista kuten myös kaverien kommenteista. Koska operaattorien markkinoinnissa mennään maksiminopeuksien mukaan. On pienellä kirjoitetu totuus jäänyt monelle epäselväksi ja siitä seuraa sitten melkoinen pettymys, kun liittymästä irtoaakin vain 6M ei 300 :D

Olen jatkuvasti "toitottanut", että 4G liittymästä ei voi olettaa jatkuvasti saavansa tasaista nopeutta, koska tekniikka on luonteltaan jaettu radiotie. Jolle ei mahdu "autoja" = dataa enemmän kun taajuudella on tilaa. Tästä seuraa, että tietty määrä yhtäaikaisa käyttäjiä + kuormistusta alkaa laskea nopeutta. Operaattori ei välttämättä voi tehdä asialla mitään jos kanavat ovat täynnä (rautaa ei voi tuoda lisää rajalle, koska kanvat ovat se pullonkaula).

Ruuhkien takia joillakin aluieilla 3G saattaa toimia jopa nopeammin kuin 4G. Pitää ymmärtää, että kiinteän liittymän hintaero (=edullisempi hinta) verrattuna kiinteään on juuri ruuhkan ja mobiililiittymän (ei niin luotettavan) yhteyden takia aivan perusteltu. Toki kiinteän yhteuden rakentaminen ja ylläpitokin tulee kalliimmaksi.

T: Tuokki
Kiitos vastauksistanne.

Ja en oikein ymmärrä, että kun kerrostaloon on se valokuitu vedetty, Niin Elisa/Saunis ei tarjoa siihen kilpailukykyistä hintaa. Noin pari viikkoa sitten Soneralta soittivat, että heilläkin on nyt tarjolla valokuituyhteys (sinne jakamoon kuten tuo viimeinen näsäviisas postaaja halusi korostaa), mutta tuo Soneran tarjous oli vielä huonompi kuin Elisan.


Jos kuitu on taloyhtiön kellariin asti tuotu (FTTB), niin taloyhtiön kannattaa tehdä yhtiövastikkeellinen diili operaattorin kanssa, niin hintaso tippuu alemmaksi, kuin mikä on yksittäisliittymillä.

Osallistu keskusteluun