Kysymys

Yleistä AT-komennoista


Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
  • OmaYhteisön luottojäsen
  • 2739 kommenttia
Tässä Hyvikselle ja muille kiinnostuneille perustietoa signaalin- ja verkontarkkailuun sekä modeemin ohjaukseen at-komentojen avulla. Tässä esillä E1820, ZTE668 ja Sierran piirisarjoilla varustetut. ZTE näistä vähiten leikkikaluna, eli on lähes kiinteästi 2100-verkon varmana työyhteytenä.

W-puolelta käytän xp:tä ja 7; Ubuntun kanssa olen aika toope. Ubuntussa käytän ohjelmana PuTTY SSH Clientia, joka löytyy pakettivarastosta (ei siis pelkkä PuTTY, joka on Linux-pääte-emulaattori; tuo SSH Client asentuu Internet-sovellusten ryhmään). Windows-vehkeissä HyperTerminal yksinkertaisin, PuTTY:stäkin löytyy versio. W7:aan voi laittaa HyperTerminalin, kun kopioi esim. xp-koneelta hypertrm.exe ja hypertrm.dll -tiedostot seiskalle samaan kansioon. 

Sarjaporttiyhteys:

Portti, jota komennetaan/tutkitaan on Huaweilla PC UI, ZTEllä NMEA ja Sierralla loogisesti AT Command Port (W laitehallinnasta katsotaan com-numero). Ubuntussa minä urkin nuo kokeilemalla selville, käytössä olevat portit näkee sillä toisella päätteellä komennolla ls /dev/ttyUSB* (kun verkkoyhteys on päällä, ei PuTTY suostu yhdistämään modeemiporttiin ja at-komennot kelpaavat vain tuohon diagnoosiporttiin eli yksinkertaisinta on kokeilla pelkkä at johon pitäisi tulla vastaus Ok). Muistelen, että päätteeltä sai jollakin komennolla tarkemmat tiedot noista porteista, mutta nuo rimpsut ei tartu mieleen. Joka tietää, ilmineeratkoon.

Kaikille tikuille, mitä kokeillut (ZTE 636, 668, Huawei E230, E1820, Sierralaiset, n8/blade modeemina + muutama muu) toimii samat yhteysasetukset (esim. datanopeus 9600, 8 data, 1 stop, ei mitään pariteettitarkistusta eikä vuonohjausta (none). Nopeus voi olla suurempikin; jos ongelmia ilmenee, pienennä.

HyperTerminalin kun käynnistää (xp:n apuohjelmien alta), se kysyy yhteydelle nimen (ja kuvakkeen) ja sen jälkeen nuo määritykset.
PuTTY:n etusivulta pitää valita Serial, koska kyseessä yhteys suoraan sarjaporttiin ja vasemman reunan valikon pohjalta löytyy noiden porttimäärittelyjen antopaikka (Serial), porttimäärittelyksi etusivulle U:ssa tuo /dev/ttyUSBx, W:ssä comx (x = portin numero).   

Pääteohjelman asetuksista joutuu joskus laittamaan kaiutuksen päälle, mikäli kirjoitetut merkit eivät tulostu ruudulle. Olikohan ATE -komento, joka tuon tekee myös, mutta kun laittaa sen ominaisuuksista päälle ja tallettaa yhteyden, se on sitten aina valmiina. HT:llä ominaisuudet-valinnan alta toiselta välilehdeltä löytyy ascii-asetukset. PuTTYssa Terminal-valinnan alta Force echo on. Jos rupeaa tulostamaan tuplamerkkejä, kaiutus pois tai autolle. PuTTYa enemmän käyttävät voivat lisätä huomioita.

W:ssa jos vaihtaa modeemin toiseen usb-porttiiin, vaihtuu myös com-numero, joten se pitää tuolloin tarkistaa ja vaihtaa.

Kun käytetään pääteyhteyttä modeemin diagnoosiporttiin, tulee verkkoyhteys käynnistää ilman yhteysohjelmaa joko suoraan puhelinverkkoyhteytenä, wwan-yhteytenä tai esim. mdma:lla. Mdma suljetaan ilman yhteyden katkaisua pois häiritsemästä.

Erikoistapauksena E1820:n ja monet muut Huaweit, jotka tulostavat automaattisesti DSFLOWRPT:tä ja tietoja signaalista. Ainakin jotkin yhteysohjelmat laittavat tuon sinällään hyödyllisen tulostuksen poikki, joten yhteysohjelmaa ei kannata avata ollenkaan. AT^DSFLOWRPT=0 lopettaa tuon nopeus- ja profiilitietojen tulostamisen, jos häiritsee. 

Peruskäskyjä:

Sarjaporttiyhteyden testaus siis pelkkä at ja vastauksena pitäisi tulla Ok.

Käskykanta vaihtelee modeemeittain ja saman valmistajankin eri tikuilla erilainen. Kaikissa taitaa kuitenkin toimia solutarkkailupari AT+CGREG=2  pitkä tulostusmuoto päälle  ja AT+CGREG? joka tulostaa solun tiedot. Tulosteen muoto vaihtelee, aina kuitenkin solutunnus tulee hexa-lukuna, jonka määrityksen mukaan pitäisi olla 2 tavua á 4 merkkiä. Tuo kuitenkin vaihtelee, enkä muista miten kukin modeemi sen esittää. Kun tulee eteen esimerkkejä, selvitellään. Noiden käskyjen jälkeen loppuistunnon ajan solun tiedot tulostuvat näkyviin aina kun solu vaihtuu tai - yhteyden ollessa idlenä - modeemi rekisteröi naapurisolun (käy tavallaan tarkistamassa). Jos haluaa varmistaa, missä solussa on kiinni, voi tuon jälkimmäisen komennon syöttää aina uudestaankin.

Signaalin tarkkailuun:
- E1820:n käsky on AT^CSNR?  joka tulostaa kokonaisvaimentuman ja häiriövaimentuman miinuslukuina
- ZTE:ssä  AT+ZRSSI  (muistaakseni ei kyssäriä) tulostaa hieman kryptisen litanian a, b, c, jossa a = signaalivaimentuma, b = häiriövaimentuma*2 ja c = kokonaisvaimentuma*2 eli kaava esim. näin a + b/2 = c/2. Tuo 2-kertaisena esittäminen johtuu siitä, että pyritään puolen dB:n tarkkuuteen, mutta kokonaisluvulla esitettynä.
- Sierralla  AT+RSCP?  kokonaissignaalivaimentuma  ja AT+ECIO?  häiriövaimentuma (molemmilla 3 parasta solua, jos on); koko paketillisen tietoa yhteydestä (mm. taajuuden, tilan yms.) saa komennolla AT!GSTATUS?

Kun koko ajan puhutaan vaimentumasta, signaali sitä parempi, mitä lähempänä nollaa nuo arvot on.

Tarkimmat tiedot saa aina kun datasiirto on päällä eli voi esim. funetista laittaa isomman tiedoston latautumaan ja sitten noilla käskyillä tutkailla muutoksia signaalissa. Edellisen käskyn saa toistettu a/ -yhdistelmällä.

3g- ja mahd. taajuuslukitus:

Molemmat voidaan E1820:llä (ja toimii monissa muissakin Huaweissa samoin) jo usein esitetty AT^SYSCFG=14,2,3fffffff,1,2 ja tuon 3fffffff (kaikki taajuudet) tilalla voi määritellä erikseen 900 = 2+12 nollaa tai 2100 = 400000.

Sierran modeemeille löytyy melko kattava komentomanuaali, josta asiaan liittyvät käskyt ovat AT!BAND ja AT^SYSCONFIG.

ZTE:n osalta muistiinpanoni ovat kateissa. Muistelen, että sysconfigilla, mutta tuon voisi tarkistaa esim. Mobile Partnerin logista, joka yhdistelmää käyttää.

ZTE:SSÄKIN ON TAAJUUSMÄÄRITTELYKÄSKY, MUTTA SE EI TOIMI! Tai toimiihan se niin, että kerran käytettynä häviää 900-taajuus. Tuokin käsky löytyy esim. googeltamalla, mutta kannattaa muistaa, että on selvitettävä TARKASTI, mitä käsky tekee. Signaalin tarkkailuun ja mahdollisiin modeemin säätöihin riittää muutamat peruskäskyt ja summanpäiten ei kannata lähteä melskaamaan. Tuon taajuuskäskyn kokeilin ZTE:llä itse, vaikka olinkin 99 prosenttisesti varma, että noin käy (erään venezuelalaisen keskustelupalstan kommenteista päätellen). Toimiikin kyllä nyt paremmin pelkkänä 2100-tikkuna...

Muualla on tullut esiin erikoisuutena  E1820:n määrittely pelkäksi modeemiksi AT^U2DIAG=0 -käskyllä. Tuolla poistuvat käytöstä cd-rom, muistitikun lukija ja verkkokortti. Oletusarvo tuohon käskyyn on 297, joka palauttaa kaikki toiminnot.

Tässä lyhyt intrigi ex tempore kirjoitettuna, enkä varmasti hoksaa kertoa kaikkea oleellistakaan, mutta selvennetään tilanteen mukaan. Lisäykset ja tarkennukset tervetulleita.

118 kommenttia

Kiitos!
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Heti tökkäs.

Melko uusi tuttavuus tämä Ubuntu mulla, xp:n kanssa olen rassanut, mutta eiköhän tämä ole yhtä helppoa/hankalaa kunhan alkuun pääsee. Muttamutta: missä tuo pakettivarasto on?

En nyt ulkoa muista, mutta onkos tuo HyperTerminal siellä xp:ssä apuohjelmissa?
Käyttäjätaso 2
On joo XP:ssä: Apuohjelmat, Tietoliikenneyhteydet, HyperTerminal.

Mukavan nostalgista kun käytetään "huippumodernia" 3G-tekniikkaa, niin silti wanha kunnon HyperTerminal vaan porskuttaa ja pingitkin testaa parhaiten suoraan DOS-tyylisestä komentokehotteesta.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki

..missä tuo pakettivarasto on?


Tarkoitin tuota, mistä ladataan Ubuntuun ohjelmia, eli Sovellukset-Ubuntun sovellusvalikoima ja sieltä Internet-sovellukset. Hakukenttään (ylhäällä) Putty, niin löytyy PuTTy SSH asiakas (näkyy tuokin suomennetun). Mikäli ei löydy, niin sitten täytyy Järjestelmä-Ylläpito-Ohjelmalähteet kautta lisätä tarvittava pakettivarasto käyttöön. Mutta mielestäni löytyy ihan perusasennuksella tuolta suoraan tuetuista. Ubuntu-tuntijat  voivat oikoa harhojani.


Mukavan nostalgista kun käytetään "huippumodernia" 3G-tekniikkaa, niin silti wanha kunnon HyperTerminal vaan porskuttaa ja pingitkin testaa parhaiten suoraan DOS-tyylisestä komentokehotteesta.


Eikös datajutuissakin pätene vanha totuus: yksinkertainen on kaunista. Menee tieten vähän pitkälle, kun tulee työjuttuja tehtyä Excel 4.0:lla...
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Melko uusi tuttavuus tämä Ubuntu mulla, xp:n kanssa olen rassanut, mutta eiköhän tämä ole yhtä helppoa/hankalaa kunhan alkuun pääsee. Muttamutta: missä tuo pakettivarasto on?
Ubuntun pakettivarasto sijaitsee Internetissä Ubuntun kehittäjäfirman Canonicalin palvelimilla.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
tikku on siis MF668

+ZRSSI:
71,24,166
73,7,153
71,20,162
68,19,155
ylläolevan suuntaisia arvoja.
------
allaoleva taas antaa vuorotellen seuraavia
+CGREG:
5, 55F0, D6529
5, 55F0, D5A5B

joskus tulee muuten sama, mutta eteen 2,

mihinkään ei oikein vaikuta, onko datasiirto funetista aktiivinen vai ei.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Jos ensin miettis noita signaalitietoja. Omat kokemukset MF668:n ominaisuuksista on sellaiset, että vastaanotin on erittäin herkkä ja/tai signaalinparannus perustuu vahvistukseen (dl-liikenne). Tämä tekee sen, että tikku on myös herkkä häiriöille. Noissa signaaliarvoissa vain tuo toinen rivi (71, 7, 153) näyttää sellaisia lukuja, että mahdollisuuksia parempiin nopeuksiin olisi ja nimenomaan siksi, että häiriövaimentumana 3,5 dB on todella hyvä. Kun häiriöistä puhuttaessa peruslähtökohtana voi pitää sitä, että häiriöiden vaikutus kasvaa voimakkaammin kun aletaan lähestyä 10 dB:iä. Yli 10 arvot (kuten 1. rivi) on jo aika sotkua.  Siirtelitkö modeemia noiden mittausten välissä? Testasitko nopeuksia?

Solutiedoista: Muistelinkin, että ZTE tulostaa tuollaista 5 tai 6 merkin jonoa (jälkimmäisin osa). D (=13) on RNC Id ja 6529 (=25897) tai 5A5B (=23131) solun tunnus. Tuo, että RNC Id on sama, ei tarkoita sitä, että tukiasema olisi sama molemmille soluille (voi ollakin). Käsittääkseni sama RNC hoitelee useiden tukiasemien liikennettä.

Miten tuo solujen vuorottelu tapahtuu? Jos annat olla ns. vapaalla, eli ei datasiirtoa päällä, vaihteleeko solutunnus? Jos vaihtelee, silloin oletettavasti myös datasiirron aikana tai heti kun tulee tauko, solu voi vaihtua ja tämä yleensä aina aiheuttaa vähintäänkin pitemmän nousuviiveen (siirtyminen UMTS->HS?PA). Joskus esim. nopeustesti voi jymähtää dl-testin jälkeen, kun solu vaihtuu ennen ul-testilatausta. Yleensä laite ei vaihda solua kesken datasiirron ellei signaali häviä tai heikkene oleellisesti.

Datasiirron tarkoituksena on pitää laite ns. tehot päällä eli rasituksessa laite pyrkii aina parhaimpaan nopeuteen käyttämällä kaikkia teknisiä ominaisuuksiaan. Yleensä kyllä signaaliarvot vaihtelevat datasiirron aikana. Tai ei välttämättä; jos signaali on riittävän vakaa, voivat pysyä hyvin pienessä haarukassa pitemmän aikaa. Omat ongelmapaikkani ovat sellaisia, että esteitä => signaalin hajontaa riittää.
Käyttäjätaso 2
Solutiedoista: Muistelinkin, että ZTE tulostaa tuollaista 5 tai 6 merkin jonoa (jälkimmäisin osa). D (=13) on RNC Id ja 6529 (=25897) tai 5A5B (=23131) solun tunnus. Tuo, että RNC Id on sama, ei tarkoita sitä, että tukiasema olisi sama molemmille soluille (voi ollakin). Käsittääkseni sama RNC hoitelee useiden tukiasemien liikennettä.


Joo ainakin eri Oulun kaupunginosissa se näyttää 13, olettaen että Hyvis ei ole eksynyt Intiöön.
Käyttäjätaso 2
Nokia E71:n CellTrack91 näyttää CellID: 25507 tai pitkä muoto 23 25507 (asetuksista riippuen). Elisan toistaiseksi pohjoisimman 3G-tukiaseman RNC siis 23.

ZTE Bladella saan CellID:n seuraavasti.
Antennas: 1532835
CellID info: 1532835
CellID Logger: 25507

Eli CellID Logger toistaiseksi ainoa löytämäni joka näyttää selkokielellä. Mitähän tuo 1532835 tarkoittaa? Heksaa, desimaalia?

CellID Logger näyttää myös verkon (Elisa Oyj), LACin (36200), MCC/MNC:n (24405) ja signaalitason (dBm) eli ihan käyttökelpoinen softa Androidille. Näyttää myös naapurisolut, jos on. RNC:tä ei näytä. Lisäksi "...generates CSV files suitable for uploading to OpenCellID.org..."
Käyttäjätaso 2
Tajusin.

1532835 (dec) = 1763A3 (hex)
63A3 (hex) = 25507 (dec)

Taidanpa käyttää Bladella CellID Loggeria, ettei tule pää kipeäksi noita muunnellessa...

Noilla sovelluksilla jotka näytti muodossa 1532835, oli siis myös RNC piilotettu siihen rimpsuun salakielellä.
Kyllä tulee vanhat hyvät ajat mieleen ku kattelee tätä viestiketjua 😃

Mutta mites muutenkaa näitä pystyy käsittämään 🙂
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki

1532835 (dec) = 1763A3 (hex)  63A3 (hex) = 25507 (dec)
Taidanpa käyttää Bladella CellID Loggeria, ettei tule pää kipeäksi noita muunnellessa...
Noilla sovelluksilla jotka näytti muodossa 1532835, oli siis myös RNC piilotettu siihen rimpsuun salakielellä.


Jotkin softat yrittävät olla liian "viisaita" ja muuntavat tuon hexaluvun yhtenä pötkönä decciin, eivät kahtena tavuna niinkuin pitäisi ja siitä tuo sekaannus.

Androidille näyttää olevan hyvin vaihtoehtoja tuohon tukiasemien bongaamiseen.

MCC/MNC: Se on joskus mietityttänyt, miksi sierralainen näyttää Saunalahden tunnukseksi 24421:n ja osaa silloin myös W7:n wwan-yhteytenä nimetä verkon Saunalahdeksi. Yleensä tunnus on tuo 24405 ja wwan-yhteyden nimenä joko elisa (vv) tms. Mdma:ssa joskus näkyy nimenä jopa Suomen 2G tjs. L
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Jos joku ihmettelee, mitä järkeä noita solutunnuksia (ja RNCetä) on vahdata, niin: Koska nämä laitteet on alunperin tarkoitettu mobiilikäyttöön, ominaisuuksiin kuuluu pitää tavallaan silmällä verkkoympäristöä. Eli modeemi on "tietoinen" senhetkisen yhteyssolun lisäksi myös naapurisoluista ja valmiina vaihtamaan parempaan tarpeen mukaan. Kun näitä kuitenkin käytetään paljolti vähintäinkin puolikiinteinä, tuosta normaalista käytöksestä seuraa ongelmia. Hankalammaksi tilanne menee, jos tulevat signaalit ovat lähes samanlaisia ts. yhtä voimakkaita ja laatukin sama. Modeemi rupeaa arpomaan solujen välillä ja tämä arpominen näkyy lähinnä noissa vasteajoissa. Signaalien lähekkäisyys aiheuttaa myös datayhteyteen häiriöitä ja tämä näkyy myös nopeudessa.

Ainoa ratkaisu ongelmaan on yrittää hakea modeemille paikka, johon (ihannetapauksessa) tulee yksi solu selkeästi muita vahvempana ja paremmalla laadulla. Esimerkiksi taajamissa, joissa operaattori yrittää hakea 100% peittoa, tuo ei välttämättä ole helppoa. Signaaleja tunkee joka suunnasta ja joskus kyse on todella pienestä sijoituksen muutoksesta, jolla on erittäin suuri vaikutus datayhteyteen. Ja tuollainen hotspot voi olla oikeastaan ihan missä tahansa. Yleisratkaisuna esitetty "ikkunalle" ei varsinkaan taajamissa toimi, koska signaaleja tunkee liikaa. Esim. itselläni yhteen hyvään spottiin signaali tulee läpitalon ts. tukiasema on talon toisella puolella ja modeemi toisella puolella työhuoneen seinällä. Signaalivoimakkuus on noin 10-15 dBm:ia huonompi kuin tukarin puolen ikkunalla, mutta häiriöiden vähenemisen vuoksi nopeus selkeästi parempi.

Kun hieman tutkii eri vuorokauden aikoina eri solujen signaaleja ja saavutettavia nopeuksia, löytää yleensä sen tai ne solut, joista todennäköisimmin saa eniten irti. Aina on tietysti otettava huomioon se, ettei tilanne säily muuttumattomana. Esim. ruuhka-aikaan häiriöt verkossa/3g-taajuuksilla lisääntyvät ja jokin rauhalliseen aikaan haettu spotti muuttuukin käyttökelvottomaksi. Siksi kannattaa ruuhka-aikaankin vähän testailla, johtuuko "lagaaminen" yksinomaan kapasiteettivajeesta vai häiriöiden lisääntymisestä tai muista ongelmista signaalin suhteen.
Käyttäjätaso 2
MCC/MNC: Se on joskus mietityttänyt, miksi sierralainen näyttää Saunalahden tunnukseksi 24421:n ja osaa silloin myös W7:n wwan-yhteytenä nimetä verkon Saunalahdeksi. Yleensä tunnus on tuo 24405 ja wwan-yhteyden nimenä joko elisa (vv) tms.


Eihän tuo nyt vielä mitään, aikoinaan Saunalahden liittymällä kai joillakin puhelimilla sekä Soneran että Elisan verkko saattoi näkyä nimellä "Saunalahti", koska Saunalahden virtuaaliverkkopropellihattu-liittymät toimivat molemmissa verkoissa jonkun aikaa, kunnes Elisa osti Saunalahden. Tosin ei automaattista roamingia valitettavasti, olisi saanut aika hyvän GSM-kuuluvuuden kun puhelin valitsisi automaattisesti jommankumman. Vaan verkon sai vaihdettua Oma Saunalahdesta (norm. 5 eur, jossain vaiheessa maksutonta).

Näköjään Nokia E71 näyttää nytkin Elisan verkon nimenä "Saunalahti" Sauniksen kortilla, kun hakee verkot. Blade on fiksu, se näyttää verkkohaussa Elisa Oyj ja yläpalkin avatessa Saunalahti.

Rawphone Bladella...
SIM operator id: 24421
SIM operator name: Saunalahti
Network name: Elisa Oyj
Network code: 24405

Mdma:ssa joskus näkyy nimenä jopa Suomen 2G tjs. L


Suomen 2G --> Finnet Verkot --> DNA Verkot

http://www.cisionwire.com/ericsson/ericsson-captures-first-ever-commercial-3g-system ' TARGET='_blank "Ericsson has won the first-ever agreement for a commercial end-to-end 3G system. The Finnish 2G Ltd. has chosen Ericsson as the main supplier of a nationwide mobile network integrating GSM and 3G."
(lehdistötiedotteessa nykyinen Elisan toimitusjohtaja kiittelee nykyistä DNA:ta hyvästä valinnasta)

http://www-2.cms.ts.fi/arkisto/haku.aspx?ts=1,0,0,0:0:40598,0 ' TARGET='_blank "2G:n arvion mukaan valtakunnallisen verkon rakentaminen maksaa aluksi 1-2 miljardia markkaa."
"3P on jo hakenut lehti-ilmoituksella työntekijöitä Helsinkiin perustettavaan yksikköön. Toimistoon tulee aluksi noin 25 työpaikkaa."

http://www-2.cms.ts.fi/arkisto/haku.aspx?ts=1,0,0,0:0:58529,0 ' TARGET='_blank "Suomen matkapuhelinmarkkinat ovat erittäin kylläiset, sillä yli 70 prosenttia väestöstä on jo Soneran, Radiolinjan ja muiden gsm-operaattorien asiakkaita. Sen vuoksi dna Finland käyttää toimintansa alussa markkinointikampanjaan Suomen oloissa massiiviset 30 miljoonaa markkaa."
"...tavoitteena on kerätä muutaman vuoden aikana 15 prosenttia Suomen matkapuhelinasiakkaista, mikä tietää yli miljardin markan liikevaihtoa."

Muistaakseni arvioitiin että DNA:n pitää vallata noin 15-20% markkinoista selvitäkseen hengissä. Tällä hetkellä 23% mobiilimarkkinaosuus. Verkkoon ovat jokusen laajennuksen ja päivityksen Ericssonilta saaneet, toivottavasti rahaa riittäis vielä http://www.omnitele.fi/press_releases/00000050_Omnitele%20on%20HSPA%20Evolution.pdf ' TARGET='_blank:aan ja missähän se 5.76M HSUPA piilottelee?    :)
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3


Eihän tuo nyt vielä mitään, aikoinaan Saunalahden liittymällä kai joillakin puhelimilla sekä Soneran että Elisan verkko saattoi näkyä nimellä "Saunalahti", koska Saunalahden virtuaaliverkkopropellihattu-liittymät toimivat molemmissa verkoissa jonkun aikaa, kunnes Elisa osti Saunalahden. Tosin ei automaattista roamingia valitettavasti, olisi saanut aika hyvän GSM-kuuluvuuden kun puhelin valitsisi automaattisesti jommankumman. Vaan verkon sai vaihdettua Oma Saunalahdesta (norm. 5 eur, jossain vaiheessa maksutonta).


Eikös tuo tarkemmin mennyt niinj, että Jippiillä/Saunalahdella oli määräaikainen (kahden vuoden?) sopimus Soneran kanssa verkon vuokraamisesta. Kesken sopimuksen kuitenkin päätettiin vaihtaa Elisalle ja tässä yhteydessä toimi molemmat verkot kunnes kaikki SIM-kortit vaihdettiin? Ainakin minulla tuo meni silloisessa Siemenssissä niin, että verkkolistassa näkyi kaksi Saunalahtea, joista sitten kortin vaihdon jälkeen toimi se Elisan Saunalahti. Tuo verkon vaihto oli ilmeisesti muuten seurausta siitä, että Elisan verkon käyttö tuli selkeästi halvemmaksi, eli pitkällä tähtäimellä voitolle jäätiin vaikka sopimus maksettiin Soneralle loppuun.

Sen sijaan tuo osto tapahtui vasta vuosia myöhemmin. Sen jälkeen kun joku islantilainen liikemies teki Saunalahdesta tarjouksia ja Saunalahdella taas jopa haviteltiin erään 3-kirjaimisen kilpailijan markkinoilta ostoa.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3


Miten tuo solujen vuorottelu tapahtuu? Jos annat olla ns. vapaalla, eli ei datasiirtoa päällä, vaihteleeko solutunnus? Jos vaihtelee, silloin oletettavasti myös datasiirron aikana tai heti kun tulee tauko, solu voi vaihtua ja tämä yleensä aina aiheuttaa vähintäänkin pitemmän nousuviiveen (siirtyminen UMTS->HS?PA). Joskus esim. nopeustesti voi jymähtää dl-testin jälkeen, kun solu vaihtuu ennen ul-testilatausta. Yleensä laite ei vaihda solua kesken datasiirron ellei signaali häviä tai heikkene oleellisesti. .


Tuo vuorottelu tapahtuu ainakin silloin, kun datasiirtoa ei ole käynnissä. Tietoa siis pukkaa näytölle itsestään muutaman kymmenen sekunnin välein. En seurannut sitten siirron aikana.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Kokeilin tässä eli kun kone oli käyttämättä 14-19, vaihtoa oli tapahtunut 16 kertaa. Datasiirron aikana vaihtoa ei tapahtunut, paitsi että yhteys katkesi kesken datasiirron  😞
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki

Kokeilin tässä eli kun kone oli käyttämättä 14-19, vaihtoa oli tapahtunut 16 kertaa. Datasiirron aikana vaihtoa ei tapahtunut, paitsi että yhteys katkesi kesken datasiirron  :(


Oletko saanut noin suurinpiirtein selville, millaisella signaalilla nuo solut tulevat? Vuorotteliko kaksi solua?

Tuo ei ehkä ole pahimmasta päästä oleva esimerkki solujen törmäilystä, mutta koettaisin kyllä päästä eroon. Omat kokemukset vaihtelusta on, ettei ainakaan esim. routterin kanssa tahdo saada vakaata yhteyttä, mikäli tuollaisia idle-soluvaihtoja tapahtuu.

Tuo yhteyden katkeaminen: Siis poikkasi kesken latauksen? Jos signaalista johtuu, niin muutoksen täytyy olla iso, että menee kokonaan poikki. Tosin esim. E1820 katkoo joskus, jos häiriöt yli 20 dB, ja ZTE on vähän herkempi häiriöille.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Tässä katkoo aina jos siirtää jotain suurta.

Juu ne kaksi solua vuorottelee. Mulla on tässä aktiivihubi, ettei ainakaan pitäis virranpuutteesta kärsiä. Niin siis mitenkäs sen signaalin voimakkuuden taas saikaan? vaimennukset on tällä hetkellä jotain luokkaa 65-70,16-19 eli ei sinne 7 lähellekään enää
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki

Juu ne kaksi solua vuorottelee. Mulla on tässä aktiivihubi, ettei ainakaan pitäis virranpuutteesta kärsiä. Niin siis mitenkäs sen signaalin voimakkuuden taas saikaan? vaimennukset on tällä hetkellä jotain luokkaa 65-70,16-19 eli ei sinne 7 lähellekään enää


Noita ZRSSI:n arvoja kaipailin signaaleista.  Nuo häiriöt 8 - 9,5 dB on jo sillä rajoilla, että vaikuttavat. Yleensä ei pitäisi noilla vielä pätkiä, nopeus kyllä tippuu. Mutta jos tuohon tuo lisämausteensa solujen törmäily niin kaikki on mahdollista, myös pätkiminen. Jos vielä koettais saada molempien solujen arvot, jotta näkisi kuinka samanlaisia ne ovat. Eli CGREG päälle ja modeemia siirtelemällä koettaa saada se pysymään vuorollaan molemmissa soluissa sen aikaa, että kerkiää saada tuon ZRSSI:n arvot. 

Sinälläänhän tuo signaali on ihan kohtuullinen, mutta nuo häiriöt piinaa. Häiriöiden eliminointiin ei ZTE:n tapauksessa ole oikein muuta keinoa kuin tuo modeemin sijoittelu ja asennon vaihtelu. Mikäli signaali esim. vääristyy polarisaatioltaan matkalla, voi joskus jo modeemin kääntö eri kulmaan tuoda ison muutoksen signaaliin. Ikkunalle sijoitettuna häiriöt saattaa olla paljon suuremmat kuin vähän ulompana. Vaikka signaalivaimentuma kasvaisi 10 dBm:ia modeemin paikan vaihdoksella, mutta häiriöt pienenisi samalla alle viiteen, siirto kannattaa. Nopeus ja vakaus yleensä paranee.
Käyttäjätaso 2
Sen sijaan tuo osto tapahtui vasta vuosia myöhemmin.


Lähes kokonaan 2005 eli samana vuonna, kun tuo verkon vaihto Elisan ja Soneran välillä oli asiakkaille mahdollista.

"Elisa teki 7.7.2005 julkisen osakevaihtotarjouksen kaikista Saunalahti Group Oyj:n liikkeeseen laskemista osakkeista ja ostotarjouksen Saunalahden optionhaltijoille. Elisan omistus Saunalahti Group Oyj:stä oli vuoden lopussa noin 97 prosenttia."
http://www.elisa.fi/ir/vuosikertomus/2005/index.cfm?t=80&o=200510.70
Käyttäjätaso 2
Häiriöiden eliminointiin ei ZTE:n tapauksessa ole oikein muuta keinoa kuin tuo modeemin sijoittelu ja asennon vaihtelu.


Onko Sierralla tai muilla tikuilla muita keinoja häiriöiden eliminointiin?

Mites jos käyttää sitä Sierran vakiolisäantennia tai sen sijaan hankkii kunnon suunta-antennin, niin mitä pitää ottaa huomioon tai tehdä? Voiko varsinaisesti vaikuttaa AT-komennoilla siihen, miten antenneja käytetään?
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki

Onko Sierralla tai muilla tikuilla muita keinoja häiriöiden eliminointiin?

Mites jos käyttää sitä Sierran vakiolisäantennia tai sen sijaan hankkii kunnon suunta-antennin, niin mitä pitää ottaa huomioon tai tehdä? Voiko varsinaisesti vaikuttaa AT-komennoilla siihen, miten antenneja käytetään?


Sierrassa (USB3xx) ja E1820:ssa tuo diversiteetti-antennisysteemi auttaa nimenomaan häiriöiden poistoon. Ja at-komennot auttaa tikun JA antennin sijoittelussa, koska on lähes pakko saada tarkempaa tietoa signaalista. Kyllähän ne joskus sattumaltakin osuu kohdalleen, mutta joskun h_n vaikeaa. Vaikka signaaleja ja soluja tutkii tarkemmin at-komennoillakin, on välillä todella vaikeaa löytää just se sijoittelu. Asiaan tietysti vielä kuuluu sekin tosiasia, että joskus toimii ilman antennia paremmin.

Dna-Sierran vakio-läpyskä on erittäin hyvä tuohon tuplasysteemiin, koska vahvistus (~2,5 dBi) suurinpiirtein sama kuin tikun sisäisellä antennilla ja tällöin kumpikaan ei dominoi, ainakaan liikaa.

Suunta-antenni toimii Sierralla yhtä hyvin (tai huonosti), mitä muillakin ulkoista antennia tukevilla tikuilla. Signaalin ja solujen tarkastelu yhtä oleellista myös suunta-antennia käytettäessä. Sierran RSCP ja ECIO -komennoissa hyvänä puolena kolmen vahvimman solun näyttö, mikä helpottaa myös antennisuuntausta. Varsinkin liian tehokkaalla antennilla suhteessa tukiaseman etäisyyteen (tai oikeammin läheisyyteen), kerjää ongelmia.

Se, miten antenni/vastaanotin yhdistelmänä toimii, on kait vastaanotinpiireissä laitetasolla ohjelmoituna (esim. diversiteetti-systeemi) eikä siihen pysty at-komennoilla vaikuttamaan. Antennin tarkka taajuusrajaus helpottaa tietysti Sierran toimintaa paikoissa, joissa molemmat taajuudet käytössä ja vain toinen käyttökelpoinen. Kun kanukit eivät ole nähneet tarpeelliseksi AT!BAND-vaihtoehtojen parempaa hyödyntämistä.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3

Sen sijaan tuo osto tapahtui vasta vuosia myöhemmin.


Lähes kokonaan 2005 eli samana vuonna, kun tuo verkon vaihto Elisan ja Soneran välillä oli asiakkaille mahdollista.

"Elisa teki 7.7.2005 julkisen osakevaihtotarjouksen kaikista Saunalahti Group Oyj:n liikkeeseen laskemista osakkeista ja ostotarjouksen Saunalahden optionhaltijoille. Elisan omistus Saunalahti Group Oyj:stä oli vuoden lopussa noin 97 prosenttia."
http://www.elisa.fi/ir/vuosikertomus/2005/index.cfm?t=80&o=200510.70


Se nyt niin vuoden päälle ole.....  😉
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Palataampas näihin at-juttuihin. Signaaleissa on näköjään vaihteluja aika paljon saman solun kohdalla.

Olikos tuo keskimmäinen luku se merkityksellisin? Se solu, johon yhteys on suurimman osan ajasta, näyttää keskimmäiseksi luvuksi tuommoista 12-22. Ja se, joka aina välillä on yhteydessä, näyttää välillä arvoja 5-9 ja välillä 15-18.

Aika mielenkiintoista.

Osallistu keskusteluun