Kysymys

ZTE MF 636+ testin tulokset

  • 23 lokakuu 2009
  • 42 kommenttia
  • 1800 katselukerrat

Käyttäjätaso 3
No niin, nyt on melkoisen varmaa tietoa siitä, miten ZTE toimii huonoissa kentissä. Ei mitenkään.

Saatu kaksi eri yksilöä: ensimmäinen Saunalahdelta, toinen Elisan myymälästä. Lopputulos molemmilla tarkalleen sama. Tikku itse menee jumiin epämääräisen ajan kuluttua, yleensä 5-15 minuuttia. Tämä ei riipu käyttöjärjestelmästä eikä laitteesta vaan tulos on tarkalleen sama kaikilla tuetuilla laitteilla.

Testatut tukiasemat:

Telewell 3G-reititin (viimeisin virallinen ohjelmisto ja myös tuorein beta)
A-Link WNAP 3G Mobile router (viimeisin ohjelmisto ja tuorein beta)

Testatut käyttöjärjestelmät:

Windows XP Home (2 eri konetta)
Windows XP Professional (2 eri konetta)
Windows 7 RC 64-bit (ajurit eivät edes asentuneet)

Ubuntu Linux 7.10, 8.04, 8.10, 9.04 (usealla eri koneella)
- Näihin kaikkiin löytyi ohjeet Ubuntu-foorumeilta, mikään ei auttanut

Kaikissa testatuissa laitteissa sai jonkin muun tikun (Huawei 220/270) toimimaan ongelmitta.

Se, että joku saa tikun toimimaan, voi merkitä sitä, että se toimii kunnon kentissä tai sitten hyvää tuuria. Tutun myymälän kaveri kertoi, että he saivat ZTE:n pysymään ajossa yön yli, mutta alueella onkin melkein täydet 3G-kentät. Toki voi olla, että 90% laitteista on susia ja seassa on jokunen toimiva yksilö. Huonoissa kentissä toimivuuden ongelmista luin kyllä useammastakin viestistä asiaa selvittäessäni.

Älkää siis ihmeessä hakatko turhaan päätänne seinään tämän laitteen kanssa. Minä testasin sen ihan piruuttani, mutta kyllä se aikaa vei.

42 kommenttia

Hyvä hyvä joesmith! Melko karuja tuloksia, mutta oikea urosmehiläisen työ tuo testaus ja raportointi. Kiitos, ja lisää tällaisia kirjoituksia palstalle.
Eka viestini, juuri äsken rekisteröidyin.

Jep,  A-Link WNAP ja ZTE MF 636+, kenttää 2-3 tolppaa, max. yhteys ilman tilttaamista noin 30 min. Lila valo jää tikkuun palamaan mutta mitään ei tapahdu. Ja minä onnetonkun menin peruman ADSL -liittymäni  :(

Suoraan koneen persiiseen kytkettynä tikku toimii Vistassa melko mukavasti mutta kun näitä koneita olisi kolme yhteystarpeessa.

Täällä on varmaan keskusteltu mikä tikku toimisi paremmin mutta kun olen "nuubie" niin en ole vielä löytänyt tietoa. Pitää tutkia, ei tästä näin ainakaan mitään tule.
Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki
Ihan vaan uteliaana kysyn miten sait edes jotkin ajurit asennettua windows 7, tikun mukana tullut eliSaunalahden asennusohjelma EasyConnectInstaller.exe ei niitä asentanut (ei tue win7:kaa) kun katselin laitehallintaa samanaikaisesti? Yhteysohjelman se toki asensi.

Koitin myös ZTE:n omaa asennusohjelmaa MF636-Installer-M01:stä, mutta se koittaa asentaa (3) ajuria nimellä "ZTE CDMA Technologies MSM", mutta 28-virhekoodien kera.

Kunhan tässä saisi tuon tikun toimimaan 64-bit windows 7:ssa, niin voin tulla mukaan testailemaan. Ajureista kiinni vain - rauta toimii - yhteysohjelmia voi asennella useitakin erilaisia. Kokemukseni mukaan windows 2003-ajurit toimivat hyvin windows 7:ssa

Piti myös poistaa toisella tikulla PIN-lukitus ja nyt tikku sentään vilkuttaa purppuraa valoa, kun se aikaisemmin oli punainen yhtäjaksoisesti.


Windows 7 RC 64-bit (ajurit eivät edes asentuneet)

todistetusti toimii - lue alla.

edittaus1:
Noudatin tukisivujen ohjeita , jossa kehotetaan muuttamaan eliSaunalahden asennusohjelman/yhteysohjelman yhteensopivaksi vista service pack 2:sen kanssa ja nyt asentuu ajuri myös 64-bit windows 7 ultimateen :P
lisätietoja: http://palsta.saunalahti.fi/wiki/ZTE_MF636/MF636%2B
ajurin versio: 1.2050.0.9
tikun firmware: BD_ELISAP673M2V1.0.0B01

edittaus2:
Jostain syystä hieman ongelmia saada TCP/IP 6 protocolla toimimaan, ruksin saa kyllä laitettua mutta asetus ei tallennu seuraavaakaan yhteyskertaa varten ... tutkin ongelmaa. Yhteys muuten pelaa ihan ok.
Laitankin sille heti raskaustestin päälle ja katsotaan kuinka kauan pysyy päällä.

edittaus3:
Eikös tuo eliSaunalahden SIM-lukitus lähde pois kun tikun firmwaren vaihtaa? Jos jollain uudempi firmis niin olisin kiinnostunut ... vois myydä pois ja hommata jonkun 1GbitLAN/wLAN/3G/4G/VPN-reitittimen jossa koko hoito useamman tietokoneen käyttöön.
Käyttäjätaso 3

Täällä on varmaan keskusteltu mikä tikku toimisi paremmin mutta kun olen "nuubie" niin en ole vielä löytänyt tietoa. Pitää tutkia, ei tästä näin ainakaan mitään tule.


Huawein E230 on nyt toiminut muutaman viikon ongelmitta sekä A-link wnap-reitittimessä että Ubuntu-pöytäkoneessa.
Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki
Olethan varmasti muistanut kytkeä virransäästön pois ZTE 636(+) nettitikulta? Tämähän on satunnaisesti katkeavien  USB-laitteen (ei koske reitittimiä) kautta luotujen internet-yhteyksien perus säätövirhe. Kun virta loppuu niin nettikin - duff.

laitehallinnassa:
modems - ZTE proprietary USB modem - power management - allow the computer turn off device to save power
Käyttäjätaso 3

Ihan vaan uteliaana kysyn miten sait edes jotkin ajurit asennettua windows 7, tikun mukana tullut eliSaunalahden asennusohjelma EasyConnectInstaller.exe ei niitä asentanut (ei tue win7:kaa) kun katselin laitehallintaa samanaikaisesti?


Jos minulta kysyt niin sanoinhan tuossa, että edes ajurit eivät asentuneet. Ja kun olen Windows-hommia tennyt versiosta 1.04 alkaen (23 vuotta) niin osaan kyllä luovuttaa silloin kun näen homman toivottomaksi.

Virittely ja rassaaminen  kiinnostaa vielä vähemmän kuin Edvin Laineen tuntematon sotilas ja se on todella vähän minun näkövinkkelistäni. Totesin ZTE:stä Win7:n osalta siis, että antaa olla, ei kiinnosta.
Käyttäjätaso 3

Olethan varmasti muistanut kytkeä virransäästön pois ZTE 636(+) nettitikulta?


Jos virransäästö ei ole ensinkään päällä niin tuolla ei ole mitään merkitystä. Tällä tarkoitan nyt sitä, että vekotin menee jumiin aktiivikäytössä, lennosta, kesken käytön esim 5 minuutin päästä käytön aloituksesta. Ja kuten totesit, reitittimen osalta tuolla ei ole merkitystä. Laitteeni ovat päällä 24/7 ja ainoa virransäästö tulee näyttöjen sammuttamisesta käsipelillä.

Vertaan nyt tätä koko prosessia siihen, että esim e220 toimii jopa viikon missä tahansa laitteessa katkeamatta ja tuota ei saa toimimaan missään vehkeessä luotettavasti yli tuntia. Jos e220:ssä olisi HSUPA, en edes harkitsisi muita laitteita.

No, nyt on testissä Huawein 1762. Ei näytä kovin lupaavalta sekään, jo kerran on tälle illalle pitänyt tehdä ns. iso sammutus.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3

Jos minulta kysyt niin sanoinhan tuossa, että edes ajurit eivät asentuneet. Ja kun olen Windows-hommia tennyt versiosta 1.04 alkaen (23 vuotta) niin osaan kyllä luovuttaa silloin kun näen homman toivottomaksi.



Voi sitä historian havinaa.... Itse alotin 3.1 alkaen ja kyllä se oli silloin helppoa..... katsoi mikä rivi puuttuu .ini -tiedostosta, lisäsi sen, ja taas toimi.
Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki
Kyllä sitä on itse kukin oppinut windowsin sekavan maailman, tosin vasta 3.1 versiosta lähtien.
TELIAsoneran asiakkaat tuon näemmä ovat saaneet toimimaan ubuntussakin, antoivat myös ohjeen että vaikka jatkuvalla ping:ailulla saisi sen pysymään linjoilla esim ping -n 123456 195.74.0.50

http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=26797.40

Omani ei ole vielä katkaissut linjaa kertaakaan, vaikka se on ihan idlenä. 9,5h uptime.
Ihmeellistä kylläkin tikku ZTE MF 636+ toimi acerin 9510 läppärissä missä windows xp(+sp2) käyttis  viikon pätkäsemättä kertaakaan ??? ja ei taasen toiminut samaisessa läppärissä käyttiksellä vista tai windows 7  ;D hetkeäkään kunnolla eikä toiminut myöskään itse kasatussa pöytäkoneessa missä käyttiksenä xp  ;D eikä toiminut kaupasta ostetussa HP pöytäkoneessa jossa koikeiltu xp ja vista käyttistä joten eiköhän tulos ala olemaan jo melkosen selvä 😉 (testattu kaikella/kaikilla mahdollisilla yhteensopivuus asetuksilla ja muillakin kikoilla)

vaan eipä ole windows juurikaan kehittynyt vuodesta 1985 muuten kuin graaffisilta ominaisuuksiltaan  ;D 😉 sama pa.... eri pakaasi ;D
taitaa tuo raha tahkoaminen mennä kunnon käyttöjärjestelmän tekemisen ja testaamisen edelle
Käyttäjätaso 3

http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=26797.40
TELIAsoneran asiakkaat tuon näemmä ovat saaneet toimimaan ubuntussakin,


Tuollahan vain (tätäkin viestketjua ensimmäisenä kommentoinut) Anttu antaa ohjeita ja juuri niitä, joita minäkin jaksoin pari kertaa testata - tuloksetta. Yleinen käsitys ZTE:n ongelmista on, että jos on heikot kentät niin se tekee juuri tuon jumin, jota niin monet ovat todistaneet: violetti valo jää palamaan eikä mitään tapahdu.

Olen nyt jatkanut vajaan vuorokauden testausta A-Linkin tukiasemalla ja Huawei 1762 -modeemilla ja on sanottava, että ei näytä hyvältä sekään, vaikka tuo modeemi näyttäisi tiedonsiirtoteknisesti olevan periaatteessa huippuluokkaa. Minulla alkaa olla pirullinen kutina siitä, että aavistan ongelmien perimmäisen syyn, mutta siitä myöhemmin.

Lisäksi tuo "jatkuva pingaus" ei takuulla auta. Itselläni on verkossa 5 konetta 24 tuntia vuorokaudessa ja ainakin neljä niistä pitää säännöllistä yhteyttä johonkin palveluun (esim. Gmail) ja noita "pingejä" tulee vähintään 5-10 /minuutti, sen näkee reitittimen valoistakin. Tämäkään ei auta pitämään yllä yhteyttä. Jumi tulee.

Nyt on palattu takaisin Huawein e220-malliin, joka ei nopeuksiltaan ja herkkyydeltään kaksinen ole, mutta käsittämättömän luotettava.
Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki
Eipä tässä voi muuta todeta kuin että ZTE MF 636+ sopii kalojen ruuaksi, jos kenttä-signaali on heikko se joko ylikuumenee?!? tai softa hyytyy. Parempi siis hankkia 200-500 euron HSxPA-laatukortti kuin kerran heikon signaalin aiheuttamat ongelmat on tiedossa halppistikuilla.

Koitin tuossa oman tikun folioimista alumiinipaperin sisälle ja sain reilusti heikomman signaalin, mutta ainakin toistaiseksi pysyy linjoilla. Lisään alumiinipaperin kerroksia siihen asti kunnes kenttä loppuu lähes kokonaan...
tuota ei saa toimimaan missään vehkeessä luotettavasti yli tuntia.


Enpä tiedä minkä ihmeen olen tehnyt, mutta itselläni ko. laite toimii Vistassa täysin ongelmitta ja toimiipa ongelmitta myöskin MacOS:n kanssa. Ja niin tekee tuhansilla muillakin.

Mitä tulee kentänvoimakkuuteen, niin ulkoinen antenni on hyvä lisä.

/ Panu.
Käyttäjätaso 3


Enpä tiedä minkä ihmeen olen tehnyt, mutta itselläni ko. laite toimii Vistassa täysin ongelmitta ja toimiipa ongelmitta myöskin MacOS:n kanssa. Ja niin tekee tuhansilla muillakin.

Mitä tulee kentänvoimakkuuteen, niin ulkoinen antenni on hyvä lisä.

/ Panu.


Sinun kannattaa sitten laittaa lottokin vetämään?

ZTE on käynyt vasta kolme kertaa takuukorjauksella, ja kerran se on vaihdettu toiseen laitteeseen. Vistassa kerran on pysynyt yhteys yön yli päällä, muulloin vähemmän, muissa systeemeissä toiminta-aika ennen totaalijumia on noin 20 min. Verkon ongelma sen ei pitäisi olla kun sekä iCon225 että E230 ovat samassa paikassa (sentilleen) olleet linjalla parikin viikkoa katkotta. Vain sähkökatkot - joita täällä maaseudulla on tänä syksynä riittänyt - ovat katkoneet yhteyttä.

ZTE näyttää yhtä - kahta tolppaa kentänvoimakkuutta sekä itsekseen että antennin kanssa, "läppäriantenni" taisi olla täysin turha 20 eur menoerä.

Mutta Huawein E230 minimokkula tuntuu erinomaiselta laitteelta, onko se liian kallis Saunalahden valikoimiin? Toimii pomminvarmasti Vistalla, OSX:llä, Ubuntulla ja Wnap-reitittimessä.
Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki

Virittely ja rassaaminen  kiinnostaa vielä vähemmän kuin Edvin Laineen tuntematon sotilas ja se on todella vähän minun näkövinkkelistäni. Totesin ZTE:stä Win7:n osalta siis, että antaa olla, ei kiinnosta.


Kerrotko vielä mikä firmware versio sinulla on käytössä tuossa ZTE MF 636+ nettitikussasi, kun moista ei pitäisi saada kytkynä eliSaunalahdelta. Omassani kun lukee "ELISA" , joten sitä on muokattu ennen asiakkaille luovutusta.

Alumiinifolioiden määrä ei ole vieläkään saanut korttia lisämään lähetystehoja ja näin ollen mahdollisesti ylikuumenemaan, pitää kai keksiä vahvempi radiosignaalieste. Linjoilla se piru vie pysyy hyvin ja aloin sitä kuormittamaan.
Käyttäjätaso 3


Enpä tiedä minkä ihmeen olen tehnyt, mutta itselläni ko. laite toimii Vistassa täysin ongelmitta ja toimiipa ongelmitta myöskin MacOS:n kanssa. Ja niin tekee tuhansilla muillakin. Mitä tulee kentänvoimakkuuteen, niin ulkoinen antenni on hyvä lisä.



Voi pyhä lehmä tätä kommentoinnin tasoa. Jos tuolla hengentuotteella oli tarkoitus osoittaa oma ammattitaito ja minun ja muiden ammattitaidottomuus niin aita ylitettiin kyllä niin matalalta kuin mahdollista. Mitä yritit tällä siis sanoa? Ettäkö minun ja muiden kokemuksille voi viitata sillä iltapuvun lapasella eli kintaalla? Lue nyt, hyvä Panu, muutakin kuin Seiska-lehteä ja omia myyntitilastoja.

Olen itse kirjoittanut ensimmäisen sarjaliikenneajurini vuonna 1982 ja työskennellyt niin monessa ympäristössä, että uskoisin pystyväni tekemään perustestit vasemmalla kädellä. ZTE:n osalta kommentoin sen toimimista huonoissa kentissä. Itse et maininnut mitään siitä ympäristöstä, jossa se on toiminut 'ongelmitta'. Mene nyt alkuun paikkaan, jossa kenttävoimakkuus on juuri ja juuri jatkuvan HSPA-yhteyden mahdollistava, testaile siellä alkuun vaikka viikon verran ja kerro sitten, miten kävi. Erään merkittävän suomalaisen laitetukkurin tekninen tuki (ja myös toimitusjohtaja) kertoi, että ZTE:n osalta on heidänkin pitänyt nostaa kädet pystyyn kun sitä ei saa toimimaan. Ja tuo toimitusujohtaja on toiminut alalla sentään vielä ainakin 10 vuotta minua pitempään ja luultavasti kouluttanut kaiketi myös Elisan väkeä.

Ja kun siitä antennista mainitsit niin tokihan sellainen on pakko olla. Itselläni se itse tehty, ehkä reilun 10 dB vahvistava 2.1 Ghz:lle tarkkaan viritetty malli, muunnettu 2.4 GHz:n mallista, jolla sain 900 metrin päähän 36 Mbps:n yhteyden. Se näyttää vastaavan teholtaan melko tarkkaan 10-12 dB:n kaupallisia antenneja. Sillä toimii e220 täysin ongelmitta ja e270 kohtuullisen hyvin, vaikka pigtailit onkin pitänyt viritellä purettuihin mokkuloihin. Sen sijaan tuossa ZTE:ssä käytin normaalia kaupallista pigtailia. Ja sillä antennilla muuten tulee Soneran puolelta yli 95% signaali, joten kaipa se toimii. Tukiasemiin on suunnilleen sama matka. Juu, ja antennille menevänä kaapelina on Ecoflex 10. Liittimien merkkiä en muista.

Kysymys on siis Elisan kentistä, joissa kuljetaan sieraimet juuri ja juuri pinnan yläpuolella.

Ja jos vielä vaivaudut kommentoimaan, ole hyvä ja tee se edes jonkinlaiseen ammatilliseen talikkoon nojaten.
Käyttäjätaso 3

Kerrotko vielä mikä firmware versio sinulla on käytössä tuossa ZTE MF 636+ nettitikussasi, kun moista ei pitäisi saada kytkynä eliSaunalahdelta. Omassani kun lukee "ELISA" , joten sitä on muokattu ennen asiakkaille luovutusta.


En viitsi enää ryhtyä purkamaan tuota pakettia, olen saanut aivan tarpeekseni koko vekottimesta. Itse asiassa käsityksesi ei ole oikea, vaan totuus on tarkalleen päinvastainen: Elisalta ja Saunalahdelta ei tunnu kytkynä saavan muuta kuin ZTE:tä (siis HSUPA-tasoista). Saunalahdelta tuo tuli SL:n/Elisan virallisessa paketissa ja myös vaihtotuote oli tarkalleen samanlainen, muuta ei myymälässä ollut antaa toimimattoman tilalle. Lisäksi Windows-puolella näkyvänä yhteyssoftana on Saunalahden oma yksinkertainen ja melko vaatimaton mobiililaajakaistan hallinta.

Kieltämättä sellainenkin vaihtoehto on, että tikusta on useita eri versioita ja kaikki ongelmista kärsineet ovat saaneet jonkin maanantaiversion. Se mahdollinen tieto ei tietenkään ole mikään helpotus niille, jotka tuosta roskasta kärsivät. Kuten muistaakseni mainitsin, samanlaisiin ilmiöihin törmäsimme aikoinaan esimerkiksi emolevyjen ja modeemien kanssa. Joskus erä on yksinkertaisesti huono esimerkiksi halvemmaksi tai 'vastaavaksi' vaihdetun mikropiirin vuoksi.

EDIT: Korjaanpa hiukan kun otin tikun paketista ja tökkäsin tähän koneeseen. Katsoin tuon version suoraan Hyperterminal-ohjelmalla, kun ajurit näkyivät vielä olevan tallella. Eli kun antaa komennon AT+CGMR niin ZTE vastaa:

BD_ELISAP673M2V1.0.0B01

Lieneekö tuo sitten firmware-versio vaiko mikä, mutta kuten näkyy, Elisan laitteesta on kysymys. Saunalahdella/Elisalla lienee ainoa varma tieto siitä, mitä versioita on levitetty, minne ja milloin ja mitkä toimivat.
Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki

EDIT: Korjaanpa hiukan kun otin tikun paketista ja tökkäsin tähän koneeseen. Katsoin tuon version suoraan Hyperterminal-ohjelmalla, kun ajurit näkyivät vielä olevan tallella. Eli kun antaa komennon AT+CGMR niin ZTE vastaa:

BD_ELISAP673M2V1.0.0B01

Lieneekö tuo sitten firmware-versio vaiko mikä, mutta kuten näkyy, Elisan laitteesta on kysymys. Saunalahdella/Elisalla lienee ainoa varma tieto siitä, mitä versioita on levitetty, minne ja milloin ja mitkä toimivat.

Sama näyttää meillä molemmilla olevan, kuten aikaisemmin kirjoittelin. Luen jatkossakin reititin nettitikku+reititin kokeiluistasi - minulle riittää toimiva 4Mbps/2Mbps ~150ms latenssin langaton nettilittymä kaikkeen vuoteen 2015 tai useampi liittymä tarpeideni mukaan. Eli monikanavaiset reitittimet kiinnostavat myös.

Koijasin paksun rautaputken, joten kohta päästään testaamaan miten ZTE:n aussituote sietää kuumuutta ja faradayn häkkiä  ...
Käyttäjätaso 3
Ja nyt menee sen verran mielenkiintoiseksi, että on pakko jatkaa :)

Olin siis testannut melkoisella määrällä koneita/käyttiksiä ja kuten totesin, minulle tuli asiasta tietty kutina, joka liittyi USB-porttien virransyöttöön tms. ja ZTE:n virranriipimiseen. Virrankulutuksenhan tuntee käytännössä aina lämpönä, sillä vain häviävän pieni osa käytetystä virrasta siirtyy antennin kautta ilmakehään meneviksi taajuuksiksi. Kaikki testaamani HSUPA-laitteet ovat käyneet kuumana = vaatineet paljon virtaa - erityisesti ZTE. USB:sta saa ulos 5V ja max 0.5A eli 2.5W ja lämmöntuoton pohjalta oltiin perstuntumalta melko lähellä noita rajoja.

Kiinnitin aiemmin huomiota siihen, että Telewellin 3G-reitittimeen ei voinut kytkeä E270-mallia pitkällä johdolla, mikä merkinnee sitä, että kyseisen reitittimen USB-väylä joko ei anna tarpeeksi virtaa ja/tai tiedonsiirron herkkyys tai virheenkorjaus ei ole samaa luokkaa pitemmällä johdolla.

Mutta asiaan: Viimeisenä testinä tein kokeen, jossa rouvani eläkkeelle jäänyt XP:llä varustettu HP (ainoa testaamaton mylly) sai luvan toimia reittinä verkkoon. Yllättäen ZTE pysyi pystyssä yli viisi tuntia ilman mitään vaikeuksia ja nopeudet olivat hyvät. Jätin vekottimen päälle yöksikin ja aamulla yhteydet olivat edelleen kunnossa. Koko testiaikana ei ole tullut yhtään modeemin itsensä tekemää katkosta.

Näyttäisi siltä, että ZTE on äärimmäisen kranttu USB:n suhteen, krantumpi kuin yksikään muu testaamani modeemi ja valtaosa ongelmista voi johtuakin siitä. Valitettavasti itselläni ei ole oikein mitään työkaluja, joilla asiaa voisi selvittää (pitäisi kai keksiä jokin keinokuorma ja mitata usb-kaapelista jännitteet ynnä ampeerit). Kuitenkin se, että ongelmia esiintyy erityisesti heikoissa kentissä, puoltaisi teoriaa, sillä modeemi käyttänee tuolloin enemmän virtaa - näinhän ainakin puhelimet tekevät.

Vaikka homma nyt toimii, en pidä tilanteesta ensinkään. Joudun nyt pitämään käynnissä yhtä ylimääräistä konetta - tai vaihtamaan tiedostopalvelimesta levyt siihen ja konfiguroimaan sen. Lisäksi Windows XP -kone reitittimenä ulkomaailmaan ei kertakaikkisesti kuulosta hyvältä.

Nyt saa minun osaltani laitetestaus kuitenkin jäädä, se on vienyt kohtuuttomasti aikaa. Jos joku pystyy testaamaan noita jännitteitä, virtoja ja muita, olkoon hyvä vaan. Olen esittänyt teorian, jonka saa kyllä kumota.

Antullahan on tuo tekniikka hallussa, joten heitän pallon sinne päin 🙂
Hienoa joesmith että jaksat pakertaa!
Jos tuo virran vähyys onkin perimmäinen syy tilttailuun niin entä miten jos laittaisi väliin USB -hubin? Sellaisen jossa on oma virtalähde. Luulisi sitten amppeereiden riittävän. Tuotahan voisin vaikka itsekin testata.
Käyttäjätaso 3

Jos tuo virran vähyys onkin perimmäinen syy tilttailuun niin entä miten jos laittaisi väliin USB -hubin? Sellaisen jossa on oma virtalähde.


Sellaista jo pidinkin kourassani käydessäni lähiputiikissa, mutta jätin ostoksen väliin kun en muuhun olisi tarvinnut. Kuten sanoit, tuo virtalähde on pakollinen, jotta tiedetään varmaksi, että virta riittää. Ilman virtalähdettähän se vain huonontaa tilannetta. Tietenkin joku pellepeloton voisi tunkea tikkuun viittä volttia USB:n reunaliittimien kautta (jännite ja maa ovat reunoilla, data keskellä, kts http://en.wikipedia.org/wiki/Universal_Serial_Bus) . Kannattaa kuitenkin varoa päästämässä tikusta karkuun sitä toiminnalle elintärkeää savua.
Käyttäjätaso 4
Joidenkin tikkujen mukana tulee lisäpiuha, jolla saa otettua virtaa kahdesta usb-portista, jos yksi ei syötä tarpeeksi. Sellainen tuskin paljon maksaa, jos jostain onnistuu löytämään.
Käyttäjätaso 3

Joidenkin tikkujen mukana tulee lisäpiuha, jolla saa otettua virtaa kahdesta usb-portista, jos yksi ei syötä tarpeeksi.


Tuosta ei ole tukiasemapuolella juurikaan iloa, kun niissä on vain yksi USB-liitin ja ainakin itselle tukiaseman toimivuus on tärkein ratkaistava seikka. Sen kulutus kun on max 5W ja työasema vie aina vähintään kymmenkertaisen määrän. Lisäksi kunnollinen USB-hubi saattaa hyvinkin stabiloida tuota liikennettä muutenkin ja siitä voi hyvällä lykyllä jatkaa huonompaan (esim. USB 1.1) väylään.

Joidenkin tikkujen mukana tulee lisäpiuha, jolla saa otettua virtaa kahdesta usb-portista, jos yksi ei syötä tarpeeksi. Sellainen tuskin paljon maksaa, jos jostain onnistuu löytämään.


Kyllä tuollainen piuha tulee tämän tikun paketissa. Mutta käytännössä varmaan tietokonekäytössäkin tuon haaroitusjohdon virranantokyvyn kasvaminen lienee lähinnä teoreettinen. Epäilen vahvasti että vierekkäiset portit antaisivat USB speksin mukaisen 500mA virran kertaa 2. USB -hubit taasen on alunperinkin suunniteltu syöttämään virtaa useammalle laitteelle  ja vain ja ainostaan niille joten ainakin voisi kuvitella ettei sellaisen käyttäminen ainakaan asiaa huononna. Tätä puoltaa myös havainto etten saanut USB -kovalevyäni vanhassa kannettavassani toimimaan ilman että kytkin sen virtalähteellisen USB -hubin kautta.
Noni, pikatestin tulos;

ZTE tikku UMTS verkossa, Transend 4 porttinen hubi virtalähteellä ja WNAP reititin. Toimi tasan 32 minuuttia kunnes violetti valo jäi palamaan ja yhteys ulkomaailmaan katkesi. ARGH... hieno teoriamme on ainakin tuolla kombinaatiolla "lytätty". Pitää koittaa vielä huomenissa tuolla kakshaaraisella välijohdolla vaikken siihen isommin uskokaan.

Osallistu keskusteluun