Elisa Kirja hinnoittelu

  • 1 maaliskuu 2014
  • 12 kommenttia
  • 2649 katselukerrat

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki
  • Tietolähde
  • 875 kommenttia
Luin mielenkiintoisen lainaamani kirjan, ja ajattelin hankkia ko. teoksen omakseni. Surffailu verkossa antoi hieman lohduttoman tuloksen. Kaksi tunnettua kirjakauppa, antoivat verkkokaupoissaan hinnaksi lähes saman, eli hieman yli 32€. Mutta etä tämä Elisa Viihde. Olisiko se sieltä saatavilla, ja mihin hintaan? Löytyyhän se, hintaan vähän yli 20€, ei paha. Mutta saakohan sitä mistään halvemmalla? Katsotaan pelkästään verkossa toimivaa kirjakauppaa... Hinta siellä on sama kuin Elisa Kirja palvelussa. :smileyangry: Sisältäen postinkuljetuksen kotiin tai postitoimipaikkaan, koosta riippuen.

Arvatkaapas mistä hankin ko. teoksen. No tietenkin sieltä mistä saan sen halvimmalla omakseni, eli verkkokirjakaupasta, joka myy fyysisen teoksen samaan hintaan kuin saan ostaa pelkän lukuoikeuden Elsa Kirja palvelusta.

Eihän Elisa tietenkään itse näitä teoksia hinnoittele, mutta ei tästä palvelusta mitään hittiä tule, jos se ei pysty kunnolla kilpailemaan. Pelkkä "helppo saatavuus" ja "helppo mukanakuljetettavuus" ei riitä siihen menetykseen, että en osta mitään fyysistä, eikä ostoksellani ole mitään "arvoa" Sitä ei voi jälleenmyydä, tai edes antaa lahjaksi. Kyllä aineettoman tuotoksen täytyy olla edullisempi, kuin vastaavan fyysisen tuotoksen, vai eikö sen kirjan painaminen ja toimitukset fyysiseen myyntikanavaan maksa yhtään mitään...? Painetta kustantajiin ja Elisan välityskatteet kohdalleen.

12 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Tilanne on kyllä meillä tiedossa, että joistan kirjakaupoista ja varsinkin esimerkiksi alelaareista saattaa löytyä halvemmalla hinnalla oikea fyysinen kappale kirjasta kuin meiltä digitaalinen.

Sopimuskeskusteluita käydään jatkuvasti niin kirjojen hinnoista, uusista julkaisuista sekä muista asioista kustantajien kanssa.

Se mikä tekee palvelusta hyvän ja mikä ei, on melko pitkälti henkilön mielipiteistä kiinni. Jotkut arvostavat hintaa ylitse muiden ominaisuuksien, toiset taas eivät suostu lukemaan mitää muuta kuin oikeita fyysisiä kirjoja. Toisaalta moni varmasti arvosta mainitsemasia "helppoa saatavuutta" sekä "helppoa kuljettavuutta". Yhteen laitteeseen saa kuitenkin useamman kirjan kerralla reisuun mukaan.

Kiitos kuitenkin palautteesta ja toivotaan, että sopimuskeskustelut poikivat jossain vaiheessa mukavempia hintoja. 🙂
Käyttäjätaso 1
V12, olen samaa mieltä, että kirjat voisivat olla halvempia. Kannattaa kuitenkin tarkistella tuota tarjouspuolta, sillä sieltä tuntuu lähes aina löytyvän jotain mielenkiintoista ja vielä hyvillä hinnoilla! (: Se ylläpitää varsin tehokkaasti ainakin minun ekirjojen lukemistani.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki
Alkuperäisessä viestissäni ei ollut mitenkään kyse tarjoustuotteesta, vaan tänä vuonna ilmestyneestä uudesta kirjasta.

Viestini sisältö oli se, että vastaavaa tuotetta saa halvemmalla tai samaan hintaan kuin e-kirjana. Lisäetuna on se, että silloin hankkii itselleen omistukseen fyysisen tuotteen.

En voi ymmärtää sitä, että kirja kirjakaupassa maksaa saman kuin pelkkä lukuoikeus sen tuotteen sähköiseen versioon. En voi ymmärtää, että fyysisen kirjan painaminen, varastointi, jakelu ja kiinteän myyntiverkoston ylläpito maksaisi saman kuin pelkkä sähköisen version lukuoikeus, josta puuttuvat mm. painatus-, jakelu-, varastointikustannukset. Enkä voi ymmärtää sitäkään, että fyysistä tuotetta myydään pelkästään verkossa toimivasta kirjakaupasta 2/3 siitä hinnasta mitä sen saman kirjan sähköisen version lukuoikeus maksaa. Toisaalta, eihän se ole typerä joka pyytää, vaan se joka maksaa...

Jos ostan fyysisen kirjan 30€:lla, ja luettuani sen olen sitä mieltä että en sitä enää toiste lue, niin sen voi joko jälleenmyydä tai antaa toiselle. Sähköiselle kirjalle näin ei voi tehdä, eikä e-kirja isänpäivänä tai joululahjapaketissa oikein sytytä.

Tällaiselle kirjojen suurkuluttajalle e-kirja ei ole mikään hyvä vaihtoehto. Fyysisiä kirjoja saa myös tarjouksesta ja ihan saman hintaan niitäkin kuin e-kirjoja tarjouksesta. Paras vaihtoehto on tietenkin kirjasto. Monet kirjastot ovat lisäksi lisänneet ja edelleen lisäämässä myös e-kirjojen lainausmahdollisuutta. Tutustu siihenkin vaihtoehtoon, saatat yllättyä.

Edit: Kyllä Elisakin osaa omansa ottaa. Tuossa alkuperäisessä viestissäni mainitsema kirja on saatavilla muualtakin e-kirjana kuin Elisa Kirjasta. Hinta on pari euroa halvempikin...
Käyttäjätaso 1
Iloisesti voin todeta, että kirjastoalan opiskelijana kirjastojen e-kirjamahdollisuudet ovat varsin tuttuja. Joten ei tätä tutustumispuolta tässä tarvita. Sekään tilanne ei kuitenkaan ole mikään mielettömän hyvä (vielä) joten turvaudun mielelläni Elisaan tässä.

En tarkoittanut mitenkään kyseenalaistaa asiaasi, vaan kompata ja vinkata erittäin hyvistä tarjouksista. Kuten aikaisemmin todettiin, kyse on omista mieltymyksistä. Haluatko lukea sähköisenä vai fyysisenä. Molemmissa on omat etunsa ja minunlaiselleni suurkuluttajalle toimivat molemmat vaihtoehdot. Mainitset lisäetuna, kuinka fyysisen ostaessa saa sen fyysisen kopion itselleen ja voi antaa eteenpäin. Jos lisäeduista aletaan puhua, niin on sähköiselläkin omat lisäetunsa. E-kirjat esimerkiksi säästävät paljon tilaa asunnosta ja niitä voi ottaa paljon enemmän mukaan esimerkiksi matkustettaessa. "Pelkän" lukuoikeuden ostaminen on monessa tilanteessa varsin kätevää, maksoi se sitten saman verran kuin fyysinen tai ei.

Jos haluat välittömästi ilmestymisen jälkeen lukea kirjan, joudut maksamaan siitä. Otit sen missä muodossa tahansa. En kuitenkaan näe syytä miksi uutuuskirjoja pitäisi myydä hirvittävän halvalla missään muodossa. Sen tekstin takia ihmiset sitä kirjaa ostavat. Ja miksi Elisa ei ottaisi omaansa? Eihän tässä nyt puhuta mistään hyväntekeväisyysjärjestöstä vaan liikevoittoa tavoittelevasta yrityksestä. Jos se parista eurosta on kiinni niin ei kannata ostaa sitä uutuuskirjaa vaan liittyä kirjaston varausjonoon. Fyysiset kirjat eivät kuitenkaan mihinkään ole katoamassa, joten ihan hyvin sinne isänpäiväpakettiin voi noutaa sen sisällön kirjakaupasta jos niin haluaa. Itse sain lahjakortin sähköisessä muodossa joululahjaksi ja hyvä mieli tuli. Itse sain päättää sellaiset teokset. josta tiedän pitäväni.

Yksi syy noissa hinnoissa oli muistaakseni ALV, johon ei ihan välittömästi kuitenkaan voida vaikuttaa. E-kirjat ovat Suomessa kuitenkin vielä melko tuore juttu, että eiköhän tilanne kehity ajan kanssa.
Käyttäjätaso 2
E-kirjasta voi tosiaan sanoa että kun ostaa sen, niin siinä on vain lukuoikeus mutta pitää paikkansa vain DRM-suojattuihin e-kirjoihin. Jos haluaa oikeasti omistaa DRM-suojatun e-kirjan niin sen suojauksen voi poistaa varsin helposti (setä Google kertoo miten) Ja Elisa Kirjan e-kirjat ovat kiitetysti alkaneet siirtyä vesileimaukseen, joka on minun mieleeni :)

E-kirjassa Suomessa on tosiaan paljon korkeampi ALV kuin paperikirjassa, toisaalta e-kirjaa voi myydä periaatteessa loputtomasti. Paperikirjaa taas käytännössä ei voi kun kysyntä tippuu tietyn rajan alle, niin ei kannata painaa enää. E-kirja taas on sangen pieni kirjatiedosto palvelintietokoneella, siten sitä voi myydä vaikka kuinka pitkään kun vaan edes joskus sitä ostetaan.

Olen iloinen että Elisa Kirjassa on varsin usein tarjouksia e-kirjoista, olen ostanut ison määrän edullista kirjallisuutta joka ei pölyynny kirjahyllyssäni! ;)
Vaimoni on hankkinut useita e-kirjoja. Onko minulla niitä oikeus lukea omalla laitteellani? Samoin minulla on muutamia hankintoja. Olemmeko olleet typeryksiä?
Käyttäjätaso 4
Minä olen ladannut tabletilleni Elisa Kirjalta vain ilmaisia klassikoita. Ne ovat toki vanhoja ja joitakin niistä olen lukenut aiemmin. Ajanvietelukemiseksi ne kyllä kelpaavat, mihinkään opiskeluun tai muuhun tavoitteelliseen toimintaan niistä tuskin on hyötyä.
Käyttäjätaso 3
Pomies: Kirjat ovat tunnuskohtaisia eikä kirjoja voi jakaa tunnusten kesken. Kirjoja voi siis kyllä ladata eri laitteille 🙂
Käyttäjätaso 2
Tuli mieleen että jos sattuisin kuolemaan (mitä en tietenkään toivo:-) niin voiko joku perilliseni periä ostamani e-kirjat? Myydä tai antaa ulkopuoliselle niitä ei voi.
Hinnoittelusta puheen ollen. Jotenkin ei vain käy ymmärrykseen esim. Ville Haapasalon kirjojen hinnoittelu. Molemmat paperiversiona vajaan 10 euroa, mutta e-kirjat 19,90e ja 24,90e. Ja sivujahan noissa on naurettavat 122 ja 158.
Käyttäjätaso 7
Jotenkin ei vain käy ymmärrykseen esim.
Pari vanhaa sanontaa:
- Suomi on vapaa maa (esim. hinnoittelun suhteen, niin kauan kun kyse ei ole määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä)
- Ei se ole hullu joka pyytää vaan se joka maksaa

Sinulla on mahdollisuus ostaa se paperikirja 10 eurolla, tai voit katsoa muiden e-kirjakauppojen tarjontaa. Elisa ei ole kyseisen tuotteen ainut myyjä.

Kirjoja myydään muutenkin kovin monenlaisilla hinnoilla, ja tämä hämää erityisesti joitakin "käytettyjen" kirjojen myyjiä. Jos on ostanut kirjan kovakantisena heti julkaisun jälkeen 30 eurolla, 5 euroa ei ehkä tunnu pahalta hinnalta myydä sitä eteenpäin. Mutta kun se sama kirja on myöhemmin julkaistu pokkarina, jonka myyntihinta on 10 euroa. Ja hieman myöhemmin se sama pokkari on alelaarissa 4 eurolla - kukaan ei maksa kirpparilla siitä kirjasta euroa enempää.

Sivumääristä kannattaa valitukset suunnata Haapasalon itsensä taikka hänen kustannustoimittajansa suuntaan.

Osallistu keskusteluun