Kysymys

Katsele tallenteita toisestakin televisiosta

  • 4 lokakuu 2012
  • 1 kommentti
  • 1948 katselukerrat

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki
  • Tietolähde
  • 875 kommenttia
Jos sinulla on tarve katsella Viihde palveluun tekemiäsi tallenteita muuallakin televisiosta, kuin siinä televisiossa johon Viihde paketin digiboksi on kytketty, ja jos omaat hieman tietokonetaitoja, niin yksi aika hyvä ratkaisu on olemassa.

Hanki Raspberry Pi tietokoneaihio (http://www.raspberrypi.org). Hintaa tuolla laitteella on hankintapaikasta riippuen alkaen $25. Tuohon hintaan täytyy vielä laskea mukaan ainakin lähetyskulut ja ehkä muitakin kulua (kuten vero). Englannista tilattaessa olen nähnyt £26 hintaa (n. 33€) + ne toimituskulut. Suomesta tuon systeemin saa ainakin Tamperelaisesta liikkeestä hintaan 44€. Lisäksi tarvitset virtalähteen, HDMI kaapelin SD muistikortin ja asennusta (ja ehkä käyttöä) varten USB liitännäisen näppiksen. Verkkoyhteys tarvitaan luonnollisesti, mutta tuo systeemi taipuu myös langattomaan yhteyteen. Siinä on pari USB liitintä, ja ulkoisella aktiivisella USB jakajalla niitä voi laajentaa.

Lisäksi tarvitset tietokoneen, jonka avulla alkuasennus tehdään. Tietokoneen tulee pystyä lukemaan ja kirjoittamaan SD kortteja. Tämän voi tietenkin tehdä vaikka kaverin koneella.

Tuo Raspberry Pi on ihan oikea tietokone, johon saa tuolta valmistajan sivujen kautta ladattua laitteelle räätälöidyn Linux version. Jos tarkoituksesi on vain ja ainoastaan käyttää sitä mediapalvelimena, niin silloin kannattaa asentaa esim. Raspbmc (laitteelle räätälöity Linux käyttöjärjestelmä ja räätälöity XBMC mediapalvelinohjelmisto). Se löytyy täältä: http://www.raspbmc.com/. Ohjelmisto on vasta kehitysasteella, mutta aika toimiva jo. Muitakin vaihtoehtoja on mm. Xbian.

Tuohon ohjelmistoon (XBMC) saa ladattua lisäosia, joilla voi katsella eri palveluista videoita ympäri maailman, TV-ohjelmia, sarjoja, elokuvia, urheilulähetyksiä,... Myös ELISA Viihde palvelun lisäosa on saatavilla jonka avulla tallenteiden katselu onnistuu. Laite pystyy toistamaan HD tasoista kuvaa, tuottaa tarvittaessa digitaalisen äänisignaalin HDMI kaapelin kautta. Jos televisiosi osaa ohjata HDMI liitännän kautta oheislaitteita, niin se toimii myös viimeisimmän Raspbmc -ohjelman kanssa, eli voit ohjata tuota systeemiä TV:n kaukosäätimellä.

Jos taloudessa on joku, joka jotakin ymmärtää tietokoneista ja ohjelmien asennuksista, niin tässä on oiva ja halpa keino laajentaa tallenteiden katselumahdollisuuksia, eikä tuon systeemin kanssa puuhastelu ole koskaan haitaksi...

1 kommentti

Komppaan itsellä sama systemmi käytössä.

Itse raspbmcn asennus oli todella helppoa.

Elisan pluggarin asennus ehkä se hankalampi. Mutta ei sekään mahdoton.

Tällähän voi sitten lisäksi tehdä tehdä vaikka mitä muutakin. Vähän hidashan tuo on ja pitää muistaa että sinne pisteeseen pitää sitten verkkokin jotenkin saada. Mutta ajaa tarpeensa kakkospurkkina.

Miinuksina ehkä että tällä hetkellä ei ole tukea netflixille eikä spotifylle.

Toivotaan että nämä saataisiin vielä jossain vaiheessa.

Osallistu keskusteluun