linux asiaa

  • 24 heinäkuu 2017
  • 6 kommenttia
  • 494 katselukerrat

uskaltaako linuxsia asentaa koneeseen jossa on windows10 vai kannattaako jättää asentamatta koneessa olisi kyllä toinen asema sitä varten joten olisiko siinä mitään riskiä
viimeaikoina kun olen sitä yrittänyt se on tuhonnut windows10
pitääkö siinä olla ammattilainen auttamassa joka tietää linuxsin kuin omat taskunsa

6 kommenttia

Käyttäjätaso 7
uskaltaako linuxsia asentaa koneeseen jossa on windows10 vai kannattaako jättää asentamatta koneessa olisi kyllä toinen asema sitä varten joten olisiko siinä mitään riskiä
viimeaikoina kun olen sitä yrittänyt se on tuhonnut windows10
pitääkö siinä olla ammattilainen auttamassa joka tietää linuxsin kuin omat taskunsa


Onhan siinä riskinsä , mutta kyllä Linuxin voi asentaa ymmärtääkseni rinnakkaiseksi ilman , että se muuttaa Windowsia. Silloin koneeseen asennetaan ns. dualboot eli käynnistettäessä kone kysyy kumpaan käyttikseen mennään. Toki selvyyden vuoksi olisi hyvä , että järjestelmät olisivat ihan fyysisesti eri levyllä.

Jos omat taidot ei riitä , niin eiköhän jostakin löydy tuttava tai vastaava , joka on Linux.nörtti.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +4
Ainakin osaa Linuxeista voi ajaa myös ulkoiselta muistimedialta, jos tuntuu siltä, että sisäiselle kovolle asentaminen Windowsin rinnalle pelottaa. Koneen BIOSista pitää vain käskeä kone boottaamaan ensisijaisesti ulkoiselta levyltä.
Kyllähän täältä GNU/Linux-nörttejä löytyy auttamaan uusia tulokkaita.
Linuxin asentaminen on täysin riskintöntä Windowsin tiedostojen säilymisen kannalta, jos sen tekee oikein. Suurimmassa osassa yleisessä käytössä olevissa Linux-jakeluissa on mahdollisuus live-boottaamiseen suoraan irroitettavalta medialta(CD-levyt, USB-tikut, yms.) Jolloin se ei vaikuta kiintolevy(i)llä oleviin tiedostoihin. Live-boottaus on yleensä vain käyttöjärjestelmän kokeilua ja silloin järjestelmä ei asennu koneelle ollenkaan, eikä muutokset ole pysyviä. Netissä on paljon ohjeita ja videoita, kuinka asentaa dual-boot Windows:in ja Linux:in kanssa vaikka samalle kiintolevylle. Muistaakseni esim. Ubuntua asentaessa, graafisessa asennusohjelmassa on helppo vaihtoehto asentaa Ubuntu Windowsin rinnalle(Install Ubuntu alongside Windows.) jolloin sinun ei tarvitse huolehtia levyosioiden tekemisestä ja formatoinnista. Jos tarvitset lisätietoa tai apua, vastaa tänne palstalle tai googlaa "how to install dualboot windows and ubuntu".
Käyttäjätaso 3
Miten uudemmissa koneissa vaikuttaa SecureBoot ja UEFI ??
Secure Boot:in pidän itse pois päältä, yleensä se vain estää UEFI-boottauksen live-medialta. UEFI taas vaikuttaa yleensä laitteistotukeen suurimmaksi osaksi. Lisäksi UEFI-boottaus on hieman nopeampi kuin Legacy-boot. Jos aiot asentaa manuaalisesti GNU/Linux-jakelupaketin, suosittelen Legacy boot vaihtoehtoa, sillä se on huomattavasti helpompi osioida. UEFI-myös hankaloittaa dual-boot:in tekemistä, koska silloin järjestelmä käynnistyy efi-osiolta, eikä varsinaista bootloaderia ole(esim. GRUB). Yleisesti suosittelen Legacy-boottia, helppouden ja selkeyden kannalta.
Lisäksi securebootin päälläolo estää joidenkin kernel-moduulien asentamisen koska niitä ei ole tyypillisesti allekirjoitettu. Ongelma on kierrettävissä, mutta vaatii pientä suurempaa harrastaneisuutta. Lisäksi ongelmallisten moduulien allekirjoittaminen itse on sitten jatkuvaa. Päivitysten asentelu automaattisesti ei onnistu, joudut latailemaan ongelmalliset modulit erikseen ja allekirjoittamaan ne ensin. Tietenkään pelkkä moduulien allekirjoittamien ei riitä, vaan UEFIa pitää konffailla jotta se kelpuuttaisi allekirjoituksesi. Jos kiinnostaa niin verkko sisältää ohjeita kolmannella kotimaisella. Itse lopetin moisen turhan työläänä parin päivityskierroksen jälkeen.

Osallistu keskusteluun