Nest-palveluun sopiva nettiyhteys

  • 5 syyskuu 2017
  • 7 kommenttia
  • 1301 katselukerrat

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Olen jo pidempään suunnitellut mökille ulkokameraa, jolla seuraisin valkohäntäkauriiden eloa pihapiirissä. Nuo veijarit käyttävät pihan istutuksia ravintonaan. Minkälaista nettiviritystä Elisa suosittelee kohteeseen, jossa on tarjolla sähköä, vaan ei kiinteää verkkoyhteyttä.

Suunnitteilla on hankkia: nettiboksi (WLANilla tai piuhalla kameraan esim. Nest Cam Outdoor),
SIM edellä mainittuun, joko USB-nettitikulla tai sisäinen SIM. Mikä liittymäksi?

Tarkoituksena on aktivoida kamera myös etänä tarpeen vaatiessa iOS-matkaviestimellä tai MacOS/OSX-tietokoneella.

7 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Hmm, kuinkahan usein sitä olisi tarkoitus siis käyttää? Meiltähän löytyy se mobiililaajakaista, joka toimii vuorokausivelotteisesti (2,90 €/kk+ 0,99 €/vrk). Tuo voisi sopia silloin jos käyttöä ei ole niin hirmusen usein. 🙂
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Kauriiden liikkeistä ei voi olla varmoja, joten jos tuo lähettäisi dataa liki päivittäin. Mökillä ei ole Elisan LTE-verkkoa, joten siitä maksaminen olisi silkkaa hulluutta asiakkaan kannalta. Saunalahti Norppa (latausliittymä) ryyditettynä Mobiililaajakaista 2Mbit/s datalla lienee kustannustehoikkain vaihtoehto. Nettiyhteys ei ole se merkitsevä, vaan sellainen purkki, johon saa etäyhteyden toisaalta.

Lähinnä mieleeni muistui joku vanha keskustelu siitä, että tällaisissa virityksissä nimipalvelun (dyndns tms.) käyttö lienee tarpeellista, jotta kameraan saisi yhteyden myös käyttöpaikan ulkopuolelta. Onko jollakin aspasta kokemusta näistä härpäkkeistä. Tarvitaanko kiinteä IP?
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Mitä kameran valmistaja mainitsee NAT:ista?

Jos kamera kytkeytyy valmistajan omaan pilvipalveluun, et tarvitset julkista IP-osoitetta.

Mikäli kamera ei käytä pilvipalvelua välissä ja käyttöohjeessa puhutaan mm. portinohjauksista, tarvitset julkisen vaihtuvan IP-osoitteen tai VPN-yhteyden. Kiinteää IP-osoitetta ei tarvita.

Uusiin Saunalahti Latausliittymä Norppiin ei saa enää julkista IP-osoitetta. Vanhoissakin se on vain, jos hoksasit kytkeä se silloin, kun palvelu oli vielä tilattavissa.

Tämä rajaa liittymän soveltuvuuden joko pilvipalveluun nojaavaan kameraan tai VPN-yhteyteen. Mikäli kotonasi on julkinen IP-osoite, voit pystyttää kotiin oman VPN-palvelimen. Mökille sitten jokin VPN-kykyinen UMTS- tai LTE-reititin, vaikka Teltonika RUT950.

Jos kamera vaatii julkisen IP-osoitteen eikä halua VPN:n pystyttämiseen ole, sitten tarvitset liittymän, johon saa julkisen IP-osoitteen. Edullisin on Saunalahti Mobiililaajakaista Mini 4,90 €/kk + julkinen ip-osoite 1,99 €/kk = 6,89 €/kk, mutta 0,1 Mbit/s nopeus riittää vain valokuvien siirtämiseen.

Mikäli haluat seurata videokuvaa mökiltä, tarvitset nopeamman liittymän. Julkisen IP-osoitteen kera Saunalahti Mobiililaajakaista 4G hinta hyppää jo 21,90 €/kk + 1,99 €/kk = 23,89 €/kk.

Jälkimmäisen palvelun hinnassa ei taas ole mitään järkeä, kun kilpailijalta saa 14,90 €/kk 10 Mbit/s yhteyden laskulle, tai 20,19 €/kk (19,90 €/30 vrk) prepaidin, kumpikin julkisella IP-osoittella. Lisäksi, jos arvelet käyttösi jäävän alle 20 Gt/kk, voit ladata kilpailevaan liittymään 30 päivän rajattoman paketin sijaan volyymiveloitetun 10 Gt tai 30 Gt paketin.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Kiitos vinkeistä. Tajusin karun tosiasian palveluntarjoajan valikoimista. Eihän latausliittymätyyppiin edes saa vaihtuvaa julkista IP:tä, koska ko. liittymätyyppiä ei ilmeisesti haluta kehittää lainkaan. Valvontakamerakäytössä pääosin vain paluukaistalla on merkitystä. 3G-verkon paluukaistan maksinopeus on 0,5 Mbit/s. En tiedä, toimisiko DualCarriel myös paluusuuntaan. Käyttöpaikassa ei ole Elisan LTE-verkkoa saatavilla, joten joudun turvautumaan johonkin muista palveluntarjoajista, koska mitään kustannustehokasta liittymätyyppiä ei Elisan hinnastossa ole enää saatavilla. Saatte toki tarjota yv:llä.

Tiedetäänkö jo, saako mökin Nest-kameraan yhteyden kotoa ilman operaattorin julkista vaihtuvaa IP:tä esimerkiksi heidän omalla ohjelmallaan iPhonesta. En ole näillä näkymin pystyttämässä kotiin tai mökille erillistä VPN-palvelinta. Tavoitteena saavutettavuus RTSP livestreamilla esimerkiksi VLC:sta.

Törmäsin nyt ensimmäistä kertaa tosiasiaan, ettei mobiiliverkosta maaseudulla ole aina kiinteän korvaajaksi. En muistanut tuota 3G-verkon alhaista paluukaistanopeutta, koska sitä ei perusnettiselailussa juuri tarvitse. Toivon, että Elisa kuuntelisi asiakkaitaan ja vastaisi huutoon pimeässä. Ideapalstalla on jo vuosia käyty keskustelua esimerkiksi latausliittymätyypin tulevaisuudesta ja sen kehittämisestä. Alasajo näyttää todennäköisimmältä suunnalta.
Käyttäjätaso 7
En tiedä, toimisiko DualCarriel myös paluusuuntaan.

Ei toimi. Dual Carrier toimii vain lataussuuntaan.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
3G-verkon paluukaistan maksinopeus on 0,5 Mbit/s.

Mihin viittaat tällä nopeudella? Totta, Latausliittymä Norppa Mobiililaajakaista Perus 2 M on vain 2/0,5 Mbit/s.

Verkon puolesta 3G:llä saa kuitenkin paluukaistaa jopa 5,76 Mbit/s, kunhan liittymätyyppi ei rajoita, kuuluvuus on erinomainen eikä verkko ole tukossa.

Toki myös päätelaitteen tulee tukea 5,76 Mbit/s nopeutta. Vanhimmat 3G päätelaitteet eivät tukeneet enempää kuin 0,3 Mbit/s. Eli tarkista myös laitteittesi tekniset tiedot.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Myönnän tietämättömyyteni paluukaistan nopeuden suhteen. Omilla rupuliittymilläni olen saanut juuri mainitsemiani nopeuksia, joten oletin tilanteen olevan samankaltainen kaikilla operaattorin 3G-liittymätyypeillä. Luen aina tarkasti sen pienellä präntätyn, jossa (teoreettiseksi) vaihteluväliksi mainitaan 0,4-10 Mbit/s. Testilaitteessa Huihain E3372 tikku.

Osallistu keskusteluun