Kysymys

"No bootable device" Windowsin käynnistyksen aikana

  • 27 syyskuu 2012
  • 20 kommenttia
  • 8110 katselukerrat

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
  • Entinen OmaYhteisön jäsen
  • 14255 kommenttia
Eli sain korjattavaksi Acer Aspire One minikannettavan joka ei käynnisty. Koska olen nörtti, kauaa ei mennyt, niin nyt kone käynhnistyy jo. No bootable device on merkki siitä, että joku osa on rikki tai vaatii tarkempaa vianetsintää. Virheilmona tuo kertoo yksinkertaisesti että Windows ei löydä laitetta, jolla boottaus onnistuisi eli ei kiintolevyä tms. tai se on rikki/epäkunnossa. Noh... pitkään ei mennyt kun avasin koneen ja otin kiintolevyn pois ja putsasin pölyt liittimien kohdalla ja laitoin takaisin.

Sisuksissa on Windows XP, mutta se ei haittaa, olen sitäkin joskus käyttänyt männävuosina. Eli oikeasti huolehtikaa tietoturvasta, moni virus voi saada koneen "käyttökelvottomaksi" ja mietinkin montako ihmistä heittää koneen sen jälkeen kierrätykseen ja ostaa uuden, kun jostain tutulta nörtiltä tai jopa alan korjausliikkeestä voisi saada palvelun niin edullisesti että säästää satoja euroja koneen ostosta. Virheilmoitusta ja bvlue screeniä näyttävä kone ei siis ole automaattisesti entinen kuten tästäkin näkyy, sain alle 15 minuutissa koneen käynnistymään. :)

Nyt masiina menee päälle ainakin siihen asti kun kysyy avataanko vikasietotilassa vai normisti jne. Nuo kuitenkin johtavat Blue Screeniin. Eli olen edistynyt, mutten tarpeeksi. Nyt aion ottaa muistitikun vanhemmilta kokeiluun ja laitan sinne AVG:n virustorjunnan USB bootin joka skannaa koneen viruksilta, uskon että joku virus sai käyttiksen solmuun. Jos tuo ei auta, laitan USBiin Linuxin ja asennan sen siihen.

Informoin teitä kuinka menee asiat eli ajattelin jakaa infoa jos joku painisi samasta ongelmasta. :)

Muuten minikannettavat on siitä huonoja, että niissä EI OLE dvd-levykelkkaa eli siihen ei saa esim. Windowsin korjaus-cd:n tai Linuxin cd:n. Käyttäjä joka minulle tämän toi kunhan korjaat jotenkin niin ettei tarvitsisi uutta ostaa, niin olisi hyvä. Joten hän sanoi, että myös Linux käyttöjärjestelmä kelpaa. Ensiksi yritetään virusskanneria USB-tikun kautta. Biosissa näkyy, että asetukset on kunnossa ja Toshiban kiintolevy tunnistuu ja on boottauksen listalla prioriteetiltaan 1 kuten pitää.

Joo hienoa, ei toimi Windowsin korjaustoimintokaan, kun virus todnäk sai solmuun ton masiinan. Mutta jatkan vianselvitystä kun saan muistitikun, nyt haen Lidl kaupasta kokista että jaksaa puuhailla koneiden parissa. :)

Omaguruun en soita, olen itseni guru. Jos tuota en saa ratkaistuksi, alan ihmetellä ja kouluttaudun tietotekniikan asiantuntijaksi.

20 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +1
Acereissa pitäisi olla palautusosio kovalevyllä, saatko  käynnistettyä palautuksen painamalla bootin aikana F10 (muistaakseni, taitaa olla vähän koneriippuvaista).

Sillä voisi palauttaa koneen alkutilaan ja se vetäisi käyttiksen uusiksi koneeseen ja voisi korjata vian jos se on käyttöjärjestelmästä johtuva vika...
 Paljon helpompi kuin ruveta korjaamaan hapantunutta asennusta :smileycool:

(paitsi toki jos tiedostot tarvitsee säilyttää niin kannattaa bootata usbin kautta jokin pelastusjärjestelmä ja ottaa varmuuskopiot usb-levylle)
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Kyllä, palautustoiminto päätyy Blue Screeniin. Ei siis auta suoraan mikään vikasietotila tai järjestelmän palautus...

Nyt on AVG skannaamassa ja alustavan 15 % skannauksen mukaan se on löytänyt väärin sertifioituja ohjelmia, jotka ovat ilmeisesti PuPia eli Potentiaalisesti Haitallisia Ohjelmia. Ne luultavasti ovat vaatineet maksua ja sitten kun sitä ei ole tehty, saivat koneen lopulliseen kuosiin.Iketan, että skannauksen loputtua AVG poistaa löydät ja XP alkaa käynnistyä kunnolla... Virustorjuntana koneessa näyttää skannauksen perusteella olevan Avast, joka ilmeisesti päästänyt jotain roskaa läpi.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +1
Jos ei palautusosiokaan saa mitään aikaiseksi, on koko boottisektori luultavasti mennyt sököksi ja pitäisi kirjoittaa uudelleen. Jos epämääräistä softaa on löytynyt, on joku niistä voinut olla ilkeähkö boottisektorivirus joka on sen korruptoinut...

Ja tässä pääsemme ongelmaan, että Onessa ei ole cd-asemaa, helppo bootata windowsin asennuslevyltä...
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Kolme trojan hevosta saman tien...

Eiköhän on selvää miksei se käynnisty. :)

Trojan Horse Agent3.AZOP [trj] - Phoenix Internal Service Software...

Win32/MSAnti [vrs] - Saastuttanut ilmeisesti Avastin epätoimivaksi että sai yllä olevia liudan.

Myös näyttää olevan viruksia, jotka lataa lisää viruksia...

Trojan Horse Fake AV, eli se joka pyytää maksamaan poistamaan itsensä :D

Miten tyhmä sitä joku voi olla että koneessa on satoja erilaisia viruksia, ihmekään ettei käynnisty...

Skannaus nyt 60%/100%.

Ihmeen hyvin AVG USB boot scanner toimii. :)

lkää ladatko siis ainakaan tätä...

Avast ei hoida hommiaan.

Eli jos tämä AVG roska poistaisi edes muutaman viruksen niin saisin ainakin koneen auki ja asennettua Malwarebytes Antimalwaren ja sitten Avastin uudelleenasennus ja ccleaner kerran ja turhat ohjelmat pois. Niin eiköhän pojat sillä saada kuntoon.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Infections found 9 (3).

Kiitos avg, mutta ei ihan riittänyt. Poisti nuo, mutta kone on jo sekaisin eli sitä ei ilman asennus cd:tä saa kuntoon ja kun sitä ei oo niin eli Blue Screen edelleen...

Kokeilen nyt vikasietotilaa.

Blue Screen.

Järjestelmän palautus...

Blue Screen.

Ei auta muu kuin Linux...
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Tietokoneen käynnistyssektorissa on virus, onko tieto miten sen saa pois?
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Ajan nyt venäläisen tietäturvayhtiön Kasperskyn USB virusskannerin... Josko sillä parempaa onnea.

rescuedisk.kaspersky-labs.com/rescuedisk/updatable/rescue2usb.exe
Käyttäjätaso 2
Vaikuttaisi että käynnistyslohko on viallinen.

Voithan vielä yrittää kirjoittaa MBR:ää uusiksi:

Lyhyesti: Käynnistä järjestelmälevyllä (tullut ehkä mukana tai sitten jostain XP:n boottaava levy) ja paina R =Repair korjataksesi. Sitten kysytään muistaakseni järjestelmä salasanaa.

Komentoikkunassa( command prompt) kirjoita: bootcfg /rebuild

Anna joku nimi uudelle bootille. Voit sitten koneen käynnistyttyä siivota ylimäärät pois boot.ini:stä

Tuli tuota joskus tehtyä, mutta muisti on mennyt niin haperoksi noiden suhteen jotta voi olla pieniä muutoksia.
Käyttäjätaso 2
Kirjoita käynnistys lohko uudelleen kts. aikaisempi viesti. Voi olla että jotkut virus scannerit osaavat myös poistaa, jos ne on boottaavia.

Ps. Pitäisi lukea loppuun asti...jos ei ole cd-asemaa niin kai se osaa bootata usb tikulta? >> Winukka tikulle.

Jos se virus on sekoittanut sen MBR:n niin ei ne scannerit osaa sitä korjata..se on tehtävä itse.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Kun asennatte kaspersky usb skannerin, älkää asentako ja purkako exe:ää suoraan tikkuun vaan ladatkaa normisti koneelle se paketti esim. ladattuihin tiedostoihin ja sieltä tuplaklikkaus ja ohjeen mukaan asennus muistitikkuun ja ennen sitä asentakaa iso tiedosto jossa virus tietokanta http://support.kaspersky.com/faq/?qid=208286083

Nyt sitten mkun tuo tehty, skannatkaa. Asennus tiedosto on yli 260 Mt, mutta erittäin hyvä Elisa kun ei tarvitse pitkään odottaa, mobiiliverkosta tulee yli 800 kt sek Nopsalla.

Pidän taas kaikkia informoituina.

Vaikuttaiis siltä että Avg poisti minkä on voinut, nyt kokeilen Kasperskyä. Sillä mahdollisesti ratkeaa!
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Jaa, ihme ettei toimi. Vaatii ilmeisesti Kasperskyn ohjelman tietokoneelle että voi trehdä USB bootin.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Linux ei suostu asentumaan ja mitään palautuslevyä ei heillä edes ole, joten taitaa olla entinen koko kone...

Ajan uudestaan AVG skannerin josko se toisella putsauskerralla tekisi jotain.
Käyttäjätaso 4
Jos sinulla sattuu olemaan Windows-asennuslevy voit laittaa USB-liitäntäisen cd-aseman koneeseen ja käynnistää sillä viankorjaustilaan.

Jos ei ole (asemaa tai levyä) voin lainata...
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Ubuntu Desktop versio asennettu sinne ja pikaisella testauksella toimii kun on sitä asentanut muistitikku on koneessa. Mutta kun haluan buutata kiintolevyltä sen, niin ei sitten tapahdukaan mitään. Eli olisiko kiintolevy jotenkin vioittunut?

Kone vaikuttaa muutenkin vanhalta.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
hpguru kirjoitti:
Linux ei suostu asentumaan ja mitään palautuslevyä ei heillä edes ole, joten taitaa olla entinen koko kone...

Mitä linuxia kokeilit? Näkyikö virheilmoituksia?
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Koneen kiinotlevyllä' on nyt uusin Linux Ubuntu Desktop olikohan versioltaan 14 tms.

Kun käynnistän koneen, tulee musta ruutu ja vilkkkuva - viiva. Kun painan jotain näppäimistöllä, se pitää kauheaa piipitystä eli ääntä. BIOSissa boottavaana asemana HDD. Mutta kun sen laittaa muotoon USB ja liittää tikun sinne, niin se buuttaa tikulta kyllä normaalisti jossa siis sama Linux. Mutta se on asennettu siis tuon tikun kautta koneen kiintolevylle.

Mietinkin onko koneessa vikana se, että käynnistys tms. juttu olisi rikki ja se ei sen takia suostu käynnistymään?
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Miten partitioit sen levyn? Säilytitkö XP:n? Ilmoittiko Ubuntun asennus partitiointi-vaiheessa mistään ongelmista?

Oletko jossain välissä tarkistanut sen kiintolevyn ja lähinnä boottilohkon? Jos kone on sekoillut käynnistyessään, sitä on luultavasti sammuteltu jumitilanteissa väkisin, mikä voi johtaa fyysisiin vaurioihin levyllä.

Tietenkin tuollaisen kanssa voi puuhastella, mutta omille työtunneille ei kärsi laskea hintaa eli uuden levyn asennus olisi paaaaljon helpompaa...
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Totta. Ajoin Ubuntun XP:n päälle, koska XP oli täynnä viruksia ainakin AVG:n mukaan useita vakavia, joten sen saaminen viruksettomaksi vaatisi käytännössä toimiessaankin useita tunteja virusskannausta ja muuta haittaohjelmaskannausta.

Kyllä luulen, että en enempää tuohon aikaani uhraa. Siitä muutenkin ruuvit puuttuu alaosastolta missä on esim. muistikammat ja kiintolevy, joten varmasti saanut jostain osumaa ja viruksissakin osa.

Varmaan helpointa ostaa uusi kone, joka minulle tämän tutkittavaksi toi. USB-Linuxilla voi tuota käyttää, mutta tosiaan tikkua vaatii ja Linuxia sinne. Joten käsken vain katsomaan uutta konetta...
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Ubuntulla voi tutkia mahdolliset levyvauriot esim. badblock-komennolla, jos haluaa tarkistaa, onko vaurioita. Ja jos siihen kovalevyyn vielä haluaa eloa saada, niin helpointa ehkä asentamalla se slaveksi johonkin toiseen koneeseen ja täysformatointi päälle.

Ja tollaseen "pikkukoneeseen" perus-Ubuntua parempi jakelu on joko L- tai Xubuntu. On paljon kevyempi työpöytä ja käyttö muutenkin sujuvampaa, kun grafiikka- ym. tehot yleensä vanhemmissa mineissä aika kehnot.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Minikannettavalla kannattaa tehdä ne palautuslevyt, vaikka ei olisi DVD-asemaa. On olemassa virtuaali-DVD-polttimia, joilla ne voi tehdä ja tallentaa vakka ulkoiselle kovalevylle. Jos kovalevy pamahtaa tai palautusosio pääsee korruptoitumaan, on liian myöhäistä tehdä niitä. DVD-asemista se, että kaikki eivät ole buuttaavia. Ostin aluksi Samsungin, mutta se ei buutannut DVD:ltä (CD:ltä buuttasi), joten vaihdoin Lacieen. Moni varmaan ei edes tajua kokeilla ja sitten on pulassa, kun pitäisi buutata tositilanteessa.

Muuten vielä 1990-uvulla toiset koneet sanoivat tuon virheilmoituksen sijaan "NO ROM BASIC - SYSTEM HALTED". Siinä moni ihmetteli, että mitä.

Osallistu keskusteluun