Kysymys

Saunavisio-boksin HDMI:n ongelmat

  • 24 toukokuu 2008
  • 52 kommenttia
  • 5369 katselukerrat

Löin kokeeksi boksin HDMI-piuhaan (pitkä, mutta toimii DVD:n kanssa kaikissa tiloissa hyvin). Tuloksena oli aika shokkeeraavan surkeaa kuvaa, RGB olisi parempi (tai komponentti-YUV), mutta niitä ei saa ulos.

Ongelmia:

- näyttötilan vaihto toimii ja testi, mutta kun painaa vaikkapa parin kerran jälkeen tallenna, niin boksi menee jumiin, josta pääsee vain IVO-bootilla pois
- Mustassa ja tummassa kuva-aliueessa paljon kohinaa (yleensä vihreää ruudukkomaista), lisääntyy tilaa vaihtaessa suuremmalle resoluutiolle
- kuva on tumma, oma HD-testi on ok, mutta kaikki muu sitten mättääkin
- HD-äänen valinta saa laitteen myös jumiin, joka tekee saman kuin kuvan vaihto
- kuvassa mm. Nelosella näkyy vilkkuva palkki vasemmassa yläkulmassa, liekö teksti-TV?

Oliko tämä(kin) boksi taas täyttä roskaa, alun hyvistä kokemuksista huolimatta? Alku on ollut lupaava, mutta HD-käyttö täynnä ongelmia. Sökökö tämä saunankiuas on  ???

Tämä keskustelu on suljettu, eikä tätä voi kommentoida.

Kokeile löytyisikö samasta aiheesta toinen tai uudempi keskustelu.
Jos keskustelua tai vastausta ei löytynyt, aloita uusi keskustelu.

HAE KESKUSTELUISTA

52 kommenttia

Hauskaksi ongelman tekee se, että vaikuttaa joltain skaalausongelmalta, koska esim euroviisuista kuva oli virheetön, mutta käytännössä kaikki muu on täynnä kipinöintiä ja erilaisia ritinöitä, myös puhtaalla valkoisella. Kaiken mukaan itse HDMI-piuhasta ei ole kiinni, vaan itse laite tuottaa lähdemateriaalista riippuen tuon ihmeellisen efektin.

Muilla samaa, vai onko tuo nyt rikki?
Itse olen ainakin tuon vilkkuvan kuvion vasemmassa ylälaidassa huomannut, ajattelin että se oli joku Subin oma ongelma. Muilla kanavilla kun sitä ei ko, aikaan (perjantaina) näkynyt.
Kuva on HDMI:llä liian tumma. Mustan eri sävyjä ei pysty erottamaan.
Taitaa mennä kone vaihtoon, pitää ottaa yhteyttä asiakaspalveluun, jos kerran muilla on kuva ok, mutta tässä laitteessa häkärää. :- 😠

Kuva on HDMI:llä liian tumma. Mustan eri sävyjä ei pysty erottamaan.

Testaillessani huomasin, että kuvasta leikataan mustasta ja kirkkaastapäästä informaatiota poijes -> sävyt 16-240 pelkästään näytetään.. Toivottavasti tähän on tulossa parannusta.

-Jari


Kuva on HDMI:llä liian tumma. Mustan eri sävyjä ei pysty erottamaan.

Testaillessani huomasin, että kuvasta leikataan mustasta ja kirkkaastapäästä informaatiota poijes -> sävyt 16-240 pelkästään näytetään.. Toivottavasti tähän on tulossa parannusta.

-Jari


Jaa, no ihmeellistä ja kummaa, että juuri tuo vastaa sitä, että minulla juuri musta ja valkoinen puhtaina menevät "ruvelle", eli voiko olla, että tuosta leikkaamisesta johtuen jotkin laitteet (oma Sanyo tykki) tulkkaavat leikatut arvot pieleen (mustassa sinisenä tai vihreänä, valkoisessa vihreänä)? Selkeä yhtenevyys, on se, että efekti tulee esiin vain väriskaalojen ollessa ääripäissään kaikilta komponenteilta.

Hyvä kysymys, miksi juuri ja tasan euroviisuissa ongelmaa ei ollut, mutta sitä on kaikessa muussa? Itseltä alkaa selitykset loppua. ::)

Ja vielä lisätietona, liitäntänä on HDMI->DVI-D, jonka pitäisi olla täysin yhteensopiva HDMI:n kanssa.
Saiskohan tähän jo vihdoin vastausta Saunalahdelta ovatko tietoisia ongelmasta? Eihän tuota hdmitä ole mitään järkeä käyttää kun vetää niin tukkoon. Mainonnassa kyllä ylistetään.. Luulis ettei ole vaikea fixata tuota kuntoon.
sävyt 16-240 pelkästään näytetään..


niin, videopakkauksessa käytetään vain kirkkaus 16-235 YUV (ei siis RGB)... ja sen lisäksi YUVin muuttaminen RGBksi eroaa SDTVn ja HDTVn välillä... Yrittääkö boksi muuttaa YUV RGBksi itse, vai lähettääkö se YUVia HDMIn yli... jossain tuo YUV->RGB menee pieleen..
Kuvainformaation häviäminen tapahtuu ainakin kuvagalleriassa. Joten on hyvin mahdollista, että sama tapahtuu toistaessa videoita.

Harmaasävyt 0-255
http://www.pbase.com/jackcnd/image/91136851/original ' TARGET='_blank

Värit 0-255
http://www.pbase.com/jackcnd/image/75285375 ' TARGET='_blank

PS3 näyttää nämä oikein kun napsauttaa "Full RGB"-asetuksen päälle
http://www.hdtvmagazine.com/forum/viewtopic.php?p=18754

RGB is based on DVI-PC for your computer display and uses a video range of 0-255

RGB can also be DVI-video for your home theater and uses a range of 16-235.

YCbCr is based on DVI-video for video content and uses a video, Y, range of 16-235 and a color, Cb and Cr, range of 16-240. It also can use the color space of SD or HD depending on the selected SD or HD scan rate.

The correct output type and levels must be set correctly by the manufacturer for the intended application of the product whether source or display. If not you will have problems such as crushed blacks or crushed peak whites or the opposite of low peak light output and washed out blacks or in the case of color space the wrong colors.


Saunavisio ilmeisesti ulostaa DVI-PC:tä (0-255) vaikka oikea muoto olisi DVI-Video (16-235) jota myös TV-kuva on. Ihan uusimmat olohuoneen näytöt ja kaikki PC-näytöt osaavat toki näyttää tuon Full Rangen oikein mutta hiemankaan vanhemmilla laitteilla kaikki alle DVI-Videon on täysin mustaa ja yli sen täysin valkoista.
Koska ylläoleva taas korreloi edelleenkin oman ongelmani kanssa, niin voiko olla, että vanhahko Sanyo Z2 todella ei ymmärrä HDMI-DVI-kautta tulevaa signaalia, vaan tulkitsee juuri nuo 0-16 ja 235-255 haarukat osavärein, mutta jostain syystä tämä jo edellä mainittu Euroviisulähetys olisi ollut vain tuolla alueella, eikä ääripäitä olisi edes ollut? Vai olisko niin, että "normaalit" lähetteet konvertoidaan 0-255, ja siitä syystä niissä on kyseinen ongelma? Tulkitsinko asian oikein?
"Ehjä" lähetys käyttää pääsääntöisesti aluetta 16-235. Hetkellisesti voidaan pakkausartifakteista tms. johtuen käydä reuna-alueiden ulkopuolella, eikä se ole bugi. Näin myös DVD:llä jne. Yleensä pidetään hyvänä sitä, että laite puskee ulos koko alueen 0-255 muuttumattomana ja kalibrointi hoidetaan näyttölaitteessa. 0-15 ja 236-255 alueista käytetään nimistystä BTB ja WTW (Blacker than black ja Whiter than white). Yksinkertaistaen: kalibroinnissa käytetään kuvia, jotka sisältävät BTB:tä ja WTW:tä ja mm. kontrasti ja valoisuussäädöillä BTB ja WTW säädetään näyttämään yksiväriseltä.

Värejä voidaan "rikkoa tarkoituksella" ainakin kahdella tavalla:

Yleensä jos BTB:n ja WTW:n toimimiseen jokin ongelma liittyy, niin se on se, että toistolaite muuttaa 0-15 alueen 16:ksi ja 236-255 alueen 235:ksi. Tällöin sanotaan, että laite ei tue BTB:tä ja/tai WTW:tä. Näin toimii moni DVD-soitin ja myös moni DVD-soitto-ohjelma tietokoneella. Se, että kuinka paha asia tämä oikeastaan on, on melkoinen kiistelyn kohde. Itse en aseta tätä tärkeysjärjestyksessä kovin korkealle.

Jos nyt kyseessä oleva boksi todellakin levittää 16-235 alueen 0-255:een, tapahtuu kyseenalaisia asioita. Ensinnäkin, osa näyttölaitteista ei tosiaan osaa näyttää tuota oikein. Toisekseen, kuvanlaatu vaarannetaan. Tuollainen pieni levitys aiheuttaa väriliukuihin joissain tapauksissa selvästi näkyvää porrastumista.

PC ja pelikonsolit ovat siinä mielessä ongelmatapauksia, että pelit jne. käyttävät 0-255 tasoja, kun taas DVD:t tms. käyttävät 16-235 tasoja. Ongelmaa voidaan helpottaa tekemällä muunnos jompaan kumpaan (ja näyttölaite kalibroidaan toimimaan jommalla kummalla), mutta ainoa hifistynyt ratkaisu on tallentaa näyttölaitteeseen eri kalibroinnit eri materiaaleja varten, joka taas käytännössä ei välttämättä ole kovin kätevää. Jos HDMI:n suurempaa värisyvyyttä ruvetaan joskus oikein kunnolla tukemaan, tuo se ratkaisun tähän pulmaan. Suuremmalla värisyvyydellä muunnokset eivät aiheuta niin näkyviä ongelma (vrt. kuvankäsittely 8bit vs. 16bit).

No, kelpaa minulle tässä vaiheessa, kunhan muutos tehdään edes jotensakkin oikein.
Eikös taulutelkkareissa ole yleensä joku screen mode valinta, (muunnettu, dynaaminen, vakio, elokuva).
Se ilmeisesti liittyy tähän asiaan ja sillä valitaan miten noita tasoja käsitellään, vai olenko ihan väärässä.
eiköhän ne esivalinnat vaikuta vai perus kuvansäätöihin esisäädetysti. näin ainakin mutulla...
Nyt siis pitäisi jostain saada BTB ja WTW pois päältä, koska näyttölaite ei sitä tue, samaa ongelmaa on myös ilmeisesti joissain muissa laitteissa. Saako tuota boksia auki jossain "huoltotilassa", josta voisi säätää asioita?

Päivitykseen voisi lisätä BTB/WTW on/off kytkimen.

Nyt siis pitäisi jostain saada BTB ja WTW pois päältä, koska näyttölaite ei sitä tue, samaa ongelmaa on myös ilmeisesti joissain muissa laitteissa. Saako tuota boksia auki jossain "huoltotilassa", josta voisi säätää asioita?

Päivitykseen voisi lisätä BTB/WTW on/off kytkimen.


Jos BTB:stä ja WTW:stä haluaa tämän 16-235->0-255 ongelman yhteydessä puhua, niin pitäisi paremminkin sanoa, että haluat ne päälle. Jos 0-15 ja 236-255 sisältäisi BTB:n ja WTW:n, ei näyttölaitteellasi olisi ongelmaa.

Käytännössä, jos tällaista 16-235->0-255 -juttua on pakko edes tukea, niin asetukselle oikea nimi olisi PC-levels/VIDEO-levels (16-235->0-255 / 0-255->0-255).

Selkeintä olisi, jos mitään muunnoksia ei tehtäisi ja mitään asetustakaan ei olisi.
Tässä menee varmaan jo moni sekaisin että onko boksissa edes vikaakaan... Kun kyllähän siinä vika on, ääripäät ihan tukossa, eikö Saunalahdelta saisi jo vastausta onko ongelma noteerattu ja onko korjausta tulossa? Onneksi scart toimii... Täällä näyttönä plasma Panasonic th-42px70 loppuvuodesta 07 ostettu. Enitenhän tämä häiritsee siinä kun kaikki tumma materiaali näkyy täysin mustana, ei tartte olla ohjelmassa ku päiväsaikaan äijällä tumma puku ni ei erota puvusta mitään, puhumattakaan sitten siitä miltä yökohtaukset näyttää hoh hoijaa...
Tutkitaan!

Tutkitaan!


Sama ongelma täällä. Mustat ihan tukossa. Kuva kulkee HDMI:tä pitkin A/V Vahvistimelle (Harman Kardon AVR-255) ja sieltä Sonyn LCD töllöön.

HDMI:


RGB SCART:n läpi näyttää oikein:


Vaikka kuvat ovatkin huonoa harrastelijatasoa, niin asian ydin selvinnee silti. Eli scart kuvassa 0, 8 ja 16 harmaasävyt erottuvat vielä toisistaan, HDMI kuvassa eivät erotu.

Kuvat olivat usb tikulla ja katsoin niitä Viihdekeskuksen kautta. Samalla tuli mieleeni, että olisi loistavaa palvelua pistää Kuvagalleria demoon tuollaiset teskikuvat, mielellään vielä 1920x1080 kokoisena. Mukaan jos raapustaa yksinkertaiset ohjeet töllön perussäädöistä, niin jo helpottuisi asiakkaiden katselukokemuksen parannus.

Perttu
Koitampa pitää tätä aihetta hengissä, ettei tyystin unohdu. Onko mitään toivoa parannuksesta lähitulevaisuudessa?

t.
Perttu

Kuvat olivat usb tikulla ja katsoin niitä Viihdekeskuksen kautta. Samalla tuli mieleeni, että olisi loistavaa palvelua pistää Kuvagalleria demoon tuollaiset teskikuvat, mielellään vielä 1920x1080 kokoisena. Mukaan jos raapustaa yksinkertaiset ohjeet töllön perussäädöistä, niin jo helpottuisi asiakkaiden katselukokemuksen parannus.


Tämä olisi tosiaan loistava idea!

Muutenkin kun nykyään on porukoilla LCD/plasma tv:t ja monessa tapauksessa asetukset päin seiniä olisi tällaisesta suuri apu. Vähentäisi sitä pettymystä kun kuva ei olekaan kotona niin hyvä kun kaupan blue-rayllä. Samaa palvelua toivoisi ohjelmayhtiöillekin, (jonkinlaista virityskuvaa) mutta ilmeisesti rahalla on niin kova voima, että enemmin sitten laitetaan luppoajoiksi näitä hienoja kännykkäpelejä. 😞 Olen ollut asiasta yhteydessä niin Yleen kuin Maikkariinkin, mutta tuloksetta.

Sama ongelma täällä. Mustat ihan tukossa. Kuva kulkee HDMI:tä pitkin A/V Vahvistimelle (Harman Kardon AVR-255) ja sieltä Sonyn LCD töllöön.

H&K:n vahvareissa on myöskin ollut full RGB bug. Keskustelua DVD Plazalla.
http://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=68586 ' TARGET='_blank

Näyttäisi olevan, että 255:n tekee ainakin kuvataajuus muokkauksia..
Jahas, pitääpä testata kytkemällä HDMI suoraan telkkariin. Jotain tällaista hiukan pelkäsin kun ostin uunituoreen HK laitteen. Aina jotain lastentauteja. Onneksi musiikki soi kauniisti.

Perttu


Sama ongelma täällä. Mustat ihan tukossa. Kuva kulkee HDMI:tä pitkin A/V Vahvistimelle (Harman Kardon AVR-255) ja sieltä Sonyn LCD töllöön.

H&K:n vahvareissa on myöskin ollut full RGB bug. Keskustelua DVD Plazalla.
http://www.dvdplaza.fi/forums/showthread.php?t=68586 ' TARGET='_blank

Näyttäisi olevan, että 255:n tekee ainakin kuvataajuus muokkauksia..

Taidan olla puusilmä kun ei ole juurikaan haitannut tuo BTB/WTW-tukemattomuus H/K AVR-255:ssa, itseltä myös siis tuo löytyy.
Tosin täytyypä verrata GTA4:n pimeitä kohtia ilman AVR:ää välissä..
Visiolootassa en osaa sanoa huomanneeni sd-digikuralla mitään, kura on kuraa vaikka 1080p:ksi skaalaa (1080i -> 1080p 255:n puolesta)

,joni
Testailin äsken hitusen tätä ongelmaa omilla laitteilla.

Jos näyttölaitteen (minun tapauksessa Sanyo Z3 tykki) asettaa vastaanottamaan video levelsejä, tilanne on just tollainen kuin Pertun kuvissa, eli tumma pää on tukossa.
Jos näyttölaitteen asettaa vastaanottamaan PC-levelssejä, ongelma häviää, ja tummatkin sävyt näkyy oikein.

Ongelma esiintyy (niin kuin Kurg on jo selittänyt) siis vain niillä jotka eivät pysty (tai osaa) asettaa näyttölaitteensa vastaanotamaan koko harmaansävyskaalan (0-255). Olisi tietenkin hyvä asia, jos boksista pystyisi valitsemaan jommankumman skaalan.

Itseäni häiritsee huomattavan paljon enemmän Saunaboksin HDMI signaalin yliterävöinti (testattu valokuvilla ja digi-TV matskulla, vaikka tykissä laittaa sharpnessin minimiin, niin kuva on silti yliterävöitetyn näköinen) PC:ltä katsottaessa ei juurikaan esiinny samanlaista ongelmaa.