Kysymys

YLE:n 5.1 -äänet

  • 5 tammikuu 2009
  • 10 kommenttia
  • 3969 katselukerrat

Moi!

Miten Saunavisio suhtautuu YLE:n tulevaan 5.1 -äänimaailmaan? http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/01/television_kanavapaikoissa_tapahtuu_muutoksia_463169.html

Eli saanko jotenkin 5.1 -äänen ulos Saunavisiosta ja toimiiko tämä myös nauhoituksissa?

Ville

10 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Tallensin aikoinani Euroviisujen 5.1-lähetyksen. Yritin nyt katsoa sitä siten, että kuva ja ääni menee HDMI-kaapelilla vahvistimen kautta televisioon. En saanut 5.1-ääniä kuuluviin. Valitsin Ääni ja kuva -valikosta asetukset HDTV-ääni: Päällä ja Ääniformaatti: Dolby Digital sekä tallenteesta ääniraidan suomi DOLBY, mutta vahvistin vastaanotti PCM-muotoista stereoääntä. Tallenne on YLE Extra -kanavalta 25.12.2007 klo 15:30 alkanut lähetys. Onkohan vika tallenteessa vai digiboksissa, vai enkö vain osaa?
Mä oon aika varma, että suorana sillo kun euroviisu lähetys oli... otin optisella piuhalla vahvarille 5.1 äänet ja ne toimi. Tietysti voi olla, että muistan väärinkin.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Muutin asetukseksi HDTV-ääni: Pois, ja nyt tulee vahvistimeen Dolby Digital 5.1 -ääntä toslink-kaapelin kautta. HDMI-kaapelilla en ole saanut monikanavaääniä kuuluviin.
nyt tulee just reinikainen telkkarista tv2 ja ääniraita on suomiDolby, eli jotain päivitystä on saunavisioon tullut. Ääni menee toslinkillä vahvarille ja se tunnistaa signaalin dolby digital 2.0:ksi. Eli 5.1 ääniraidat pitäis nykyään toimia saunavisiossa ok! boksina vanhempi dvb-t boksi...
Ennen euroviisujen alkua tuli ilmoitus "ohjelman esijuonnossa", että 5.1 ääntä ei lähetetä. Minulla toimi myös Reinikaisen aikana Dolby Digital 2.0:na ja hetken kävi vahvistimessa 3/2 merkintäkin eli 5.1.

edit: Saunavisionin Menu --> Asetukset --> Ääni ja kuva valikon alla: HDTV-ääni: automaattinen, Ääniformaatti: Dolby Digital.

Kun Saunavisionista katselee ylen kakkosta, painaa kaukosäätimestä infoa, niin vihreellä napilla voi vaihtaa pcm tai dolby digital tilaan. Dolby Digital äänet päällä, kun DOLBY teksti näkyy info alapalkin oikeassa reunassa laatikon sisällä. Jos DOLBY teksti ei laatikon sisällä, ei se ole päälläkään.
joo nyt europliisut alko ja dolby -ääntä ei tule. hienoo...
Nyt näköjään hävisi tuo DOLBY teksti ohjelman info alapalkistakin. Jep. No seuraavan kerran sitten.. No jokatapauksessa saunavisio boksin pitäisi toimia ihan hyvin. Yle vaan jotenkin kämmi homman.
Käyttäjätaso 4
Jahas tuosta siis kiinni. Itse asiassa yle kämmii jotain lähetyksessä edelleen (tai sitten tuo c-malli visio boxista).

Jos äänet asetettuna HDTV automaattinen ja dolby, niin ei kuulu mitään ääntä nyt kakkosella... Jos vaihdan ääniformaatiksi stereo ja kuuluu...
Yle ryssi tuon normaaliin tapaansa ja nyt koko 5.1 äänien käyttöönotto on siirretty hamaan tulevaisuuteen. Digitodayn sivuilla kerrotaan tarkemmin.

Mielestäni tuosta oli juttua aamulla Ylen txt-tv:ssä, mutta nyt en sivua enää löytänyt. Myöskään Ylen omilta sivuilta ei löytynyt enää mainintaa asiasta. Päinvastoin - edelleen mainostettiin Tuntematonta tilaäänillä. Tosin juttu oli päivätty viikolla.

Edit: No nyt sitten Ylekin sai omissa tv-uutisissa tiedon ulos ja laittoi omille sivuille ilmoituksen asiasta:
http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/02/tilaaanen_kayttoonottoa_ylen_kanavilla_lykataan_517534.html
hahahah ei kiesus mitä touhua  😮

Osallistu keskusteluun