Kysymys

Adapteri microUSB:n ja USB-C:n väliin

 • 11 joulukuu 2015
 • 7 kommenttia
 • 5161 katselukerrat

Tiedustelisin, mitä sanoo Elisan teknillinen osasto alla olevasta USB-C -ongelmasta

USB-soviteadapterit ja Niiden oikea rakenne

Samsungilla ja Microsoftilla on ensimmäisiä laitteita, jotka käyttävät USB-C –virta- ja tiedonsiirtoliittimiä. Ilman oikeita johtoja, joissa on tämä liitin, ei laitteita ladata tai bittejä liikutella. Kauppiaat ovat tietenkin löytäneet markkinaraon halvoille adaptereille, joilla voidaan microUSB liittää USB-C –pistukkaan. Tämä adapteri ei ole pelkkä johtojen yhteenliittäjä, vaan sen pitää sisältää määrätyn kokoinen vastus, joka osaltaan ohjaa laitteeseen syötettävän virran suuruutta. Tästä problematiikasta en pysty sanomaan maallikkona yhtään mitään, vaan liitän nettiosoitteen sivulle, jossa asiaa on pohdittu ja mittailtu enemmänkin.

Ensin lyhyt lainaus Matkapuhelinfoorumi/Akselic;

”…. Tämä ongelma ei ole tarpeeksi yleisessä tiedossa ehkä siksi että siitä on ollut lähinnä juttua OP2 sekä uusinten Nexusten ja Pixel C:n uutisoinnin yhteydessä. Ongelmalliset laturit/adapterit koskevat kuitenkin KAIKKIA laitteita joissa on tuo uudempi USB type C liitäntä. Myös uusia Lumioita. 😉 Tämä Benson Leungin Google+ postaus kannattaisi kaikkien käydä lukemassa ketkä ovat hankkimassa USB-C laitteeseen erillistä laturia tai adapteria. Ja **) tässä sitten Amazonissa kaverin tekemiä arvosteluita laitteista jotka eivät ole (tai ovat) oikeiden standardien mukaiset. Lyhyesti listattuna väärien standardien mukaiset laturit/adapterit voivat antaa tai ottaa liikaa virtaa lähtölaitteesta. Tämä voi vahingoittaa itse laturia tai mitä tahansa laitetta mikä siihen on liitetty kiinni. Ja voivat myös aiheuttaa paloturvallisuusriskin ….”

😉 https://plus.google.com/+BensonLeung/posts/HakwCMmd346

**) http://www.amazon.com/gp/pdp/profile/A25GROL6KJV3QG/ref=cm_cr_rdp_pdp#nav-top

-----------------

Ostin Keravan Elisa Shopitista oheisen adapterin. Maksoi vain 7 euroa. Täyttääkö tämä adapteri USB-C 1.1–standardin. En halua rikkoa 700 euron puhelinta.

Office Lens_20151211_110033_processed.jpg

7 kommenttia

Kunniamerkki +3
Osaako joku sanoa tähän jotain aiheeseen kuuluvaa?
Tämä on sen verran vakava aihe, että kannattaisi siirtää tämä aihe Elisan tekniselle osastolle. He tietävät, mistä on kyse tai ottavat selvää. Ainakin kannattaisi ottaa selvää niiltä osin, kun Elisa myy jotain tuotetta. Myyjät eivät ole siitä vastuussa, vaan Elisan hankintaosasto käyttäen teknistä osastoa apunaan.

Please siirrä tämä asia niille, jolle tämä kuuluu. Kukaan ulkopuolinen ei voi tietää kyseisen laitteen rakennetta ja sitä, onko siinä oikeat komponentit. Tämä asia on melko tuore markkinoilla ja kaikki firmat eivät tiedä/tiedosta ongelmaa.

Jos Elisa myy laitteen vaikkakin pienen tai halvan, on Elisa vastuussa laitteen aiheuttamista vahingoista, ellei vaarasta ole selitetty myyntitilanteessa. Nyt on kysymys siitä, että onko edes Elisa tietoinen edellä kuvatusta vaarasta. Kannattaisi selvittää tai lopettaa kyseisten testaamattomien adaptereiden ja myös USB A to USB-C johtojen myynti.
Käyttäjätaso 2
Laitoin asiasta kyselyä eteenpäin. Katsotaan, mitä saadaan selville 🙂
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +1
 • ?

  Virallinen kanta on se, ettei Elisa vastaa tarvikkeiden yhteensopivuudesta kaikkiin laitteisiin 100 prosenttisesti.

  Ensisijaisesti tulee noudattaa laitevalmistajan ohjeita laitteen käytön suhten, joihin viime kädessä myös takuutilanteissa nojataan.

  🙂
 • Tiude- kirjoitti:
  @Timkem

  Virallinen kanta on se, ettei Elisa vastaa tarvikkeiden yhteensopivuudesta kaikkiin laitteisiin 100 prosenttisesti.

  Ensisijaisesti tulee noudattaa laitevalmistajan ohjeita laitteen käytön suhten, joihin viime kädessä myös takuutilanteissa nojataan.

  :)

  Toivon mukaan asian selvittely ei lopu tähän lyhyeen lausahdukseen. Tämä ongelma on markkinoilla uusi eikä siitä tiedä edes monet kauppiaat saatikka sitten asiakkaat.

  Mihinkähän tarkoitukseen valmistajat ovat tarkoittaneet USB microB female to USB type-C male? Kyllä he ovat tarkoittaneet sen yksinomaan sovittimeksi USB microB pistokkeen ja USB type-C pistukan väliin. Sikäli mitä nyt tiedän, niin missään muussa laitteessa ei ole vielä USB type-C liitäntää kuin Microsoftin kahdessa puhelimessa ja parissa Googlen alihankkimassa puhelimessa ja Applen yhdessä läppärissä. Muut laitevalmistajat eivät toistaiseksi käytä tätä liitäntää.

  Jos Elisa ei myy mitään muita laitteita, jossa olisi tarvetta em adapterille, Niin näitä tarkotuksella myydään silloin laitteisiin, joissa adapterin käyttö on kielletty vedoten takuuehtoihin (kuten ylläolevassa postauksessa). Olisi mielenkiintoista testata, miten kuluttaja-asiamies suhtautuu ylläolevaan lausahdukseen ja koko tähän asiaan.

  Tämä ketju lähti liikkeelle siitä, että sain tietää markkinoilla olevista adaptereista, että valtaosa niistä ei täytä USB type-C standardia ja saattavat vaurioittaa niihin kiinnitettyjä laitteita. Kysyin, mikä on standarditilanne Elisalta ostamani adapterin suhteen. Se maksoi vain 7 euroa ja kyse ei ole rahasta vaan tiedosta, voinko käyttää sitä.

  Viallisten adaptereiden suhteen tulee vielä olemaan markkinoilla melkoinen haloo, kun alkaa rikkoutua tavallisten käyttäjien puhelimia. Tämä siksi, että kiinalaisilla ei ole moraalin häivää myydä näitä viallisia adaptereita länteen. Valveutuneisuus jää yksin länsimaisten firmojen kontolle, myös Elisalle.
  Käyttäjätaso 2
  Valitettavasti emme pysty ottamaan tuon enempää kantaa asiaan. Muiden kuin valmistajan valmistamien lisälaitteiden käyttö tapahtuu omalla vastuulla.
  Käyttäjätaso 1
  Allekirjoittaneella on pari tällaista käytössä ja omien mittausten ja empiiristen kokemusten perusteella ainakin puhelimen lataaminen näyttäisi toimivan täysin normaalisti, joskin ehkä hitusen hitaammin kuin ns. "aidolla värkillä". Tietoliikennekäytössä en ole klunssia testannut.

  Eli siis. Pääasialliseen käyttöönsä eli eri puolille omaa toimintaympäristöäni ripottelemieni aiemmin hankittujen  puhelinlaturien hyödyntämisessä täysin käyttökelpoinen.

  Osallistu keskusteluun