Kysymys

4 G ja Mobiililaajakaista Mini

  • 13 joulukuu 2012
  • 8 kommenttia
  • 1650 katselukerrat

Käyttäjätaso 4
Jos on vaikka ihan perusliittymä, esim. Norppa+ ja MLK Mini ja siinä LTE -kykyinen päätelaite (esim. Nokia 920), niin pääseekö tälläinen liittymä 4 G -verkkoon, jos sellainen on saatavissa?

Eikö toteutuva nopeus ja käytettävä radioverkko ole edelleen eri asia?

Eli eikö radioverkko valita vain päätelaitteen kykyjen, verkon saatavuuden ja paikallinen liikennetilanteen mukaan ja nopeudet tulee sitten voimassa olevasta liittymämallista?

8 kommenttia

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki
3G -liittymä ei mene 4G LTE -verkkoon, esim. laitan Saunis Nopsan Sierra mokkulaan ja pakotan sen 4G LTE niin katkaisee yhteyden, kun se muodostuu. 3G -liittymällä kyllä näkee 4G LTE -alueen mokkulassa, juuri ennen kuin katkee...
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Moikka ihmiset jotka ovat hereillä nyt!

Olisko hyvä idea LTE-verkossa toimiva 512 kbps, 2M,  21M..., joka voisi olla vaikka 9,90 kuussa. Tai vastaavat LTE-lisäpalvelut pikkunopeutta tarvitseville?

Tämä voisi olla myös niin, että nykyiset 3G-liittymät menisivät LTE-verkkoon automaattisesti käypällä päätelaitteella, se olisi jätti kilpailuetu Saunalahdelle ja mukava.

Paljon kiitoksia tähän asti lukeneille ja muillekin hyvääpäivän jatkoa.
Käyttäjätaso 4
Dynaamisena visionäärinä näkisin asian niin, että olisi operaattorin etu saada tyytyväisiä käyttäjiä. Jos LTE -verkossa on juuri sillä hetkellä "tyhjää", niin miksi sinne ei voisi päästää näitä 3G- ja 2G-liittymiä? Voihan niitä sitten sieltä tiputtaa pois (tai alempaan verkkoon), kun "oikeita" 4G -liittymiä pyrkii sisään LTE:hen.

Ehkä halutaan välttää verkon vaihtelua, se voi olla teknisesti haastavaa, en tiedä. Tai ehkä syyt ovatkin kaupalliset, siis halutaan voida erikseen myydä 4G -liittymiä.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Käytännössähän tuossa operaattori häviää, jos ihmiset tyytyy hitaampaan LTE:hen. Lisäksi olisi varmaan teoreettisesti termin vastaista käyttöä, jos olisi myös hitaampia LTE-yhteyksiä.

Kuitenkin ajatus, että mobiiliverkolla, olkoonkin Mini-tasoisellakin saisi alle 30 ms vasteajat olisi huokea.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki
raastupa kirjoitti:

Ehkä halutaan välttää verkon vaihtelua, se voi olla teknisesti haastavaa, en tiedä. 

Ainakin 3G puolella DC -verkko voi aiheuttaa vaikka nopeuden himmaamisen. Kokeiluni mukaan ei 4G LTE yhdellä kuuluvuustolpalla LTE -verkon rajalla ole nopeus sen kummoisempi nykyisin, kun on 3G DC -verkossa kunnon signaalilla esim. Ylöjärvellä.

On huomioitava myös LTE -verkon peitto on vasta rakenteilla ja lisää tulossa...
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Ja jos ihan realistisesti ajatellaan, niin LTE-verkonkin tukkiminen onnistunee varmasti ilman, että kaistaa on jakamassa pilipali-nopeuksiset 3G-liittymät. 

Voihan niitä tietenkin "tiputtaa" pois eli pakottaa yhteyden katkaisevaan handoveriin, kun 4G-liittymät vaativat tilaa, mutta onko se sitten asiakkaan etu? Mini- ja Perus-nopeutta käyttävät luultavasti olisivat paljon tyytyväisempiä ilman ylimääräisiä katkoksia. Tosin paikoin vaatii DC-verkon/päätelaitteen, että edes noihin 0,5-1 megan nopeuksiin pääsee 3G-verkossakaan.

Eikä verkkojen tukkeutuminen tarkoita edelleenkään sitä, että esim. datasiirtokapasiteetti loppuisi. Usein kyse on radiokaistan tukkeutumisesta, ja sitä aiheuttaa jokaikinen verkkoon rekisteröitynyt liittymä/päätelaite riippumatta siitä, liikkuuko data vai ei.

Kilpailuvalttina varmaan erinomainen, jos tarkoituksena on kettuilla oikein urakalla 4G-käyttäjille, jotka ehkä kuitenkin ovat hakeneet nimenomaan nopeutta liittymää valitessaan.
Käyttäjätaso 4
Itse en rohkenisi kutsua esim. Nopsan yli 10 M DL -nopeutta pilipalinopeudeksi.

Voisihan sen ajatella niinkin, että siihen LTE:hen mahtuu näitä hitaita nopeuksia enemmän, jolloin saadaan enemmän tyytyväisiä asiakkaita. Operaattori taitaa vaan haluta myydä LTE:tä selkeästi omana (lue: kalliimpana) tuotteenaan. Ja aikanaan sitten senkin kapasiteetti loppuu. Sit varmaan tulee joku 5 G.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Hei,

5G on jo suunnittelupöydällä: http://www.tietokone.fi/uutiset/tulevaisuuden_matkaviestinnalle_ja_5g_lle_haetaan_suuntaa

Osallistu keskusteluun