Vastattu

Käytön esto

  • 19 syyskuu 2018
  • 7 kommenttia
  • 1002 katselukerrat

Jos tutullani on päällä "Estä käyttö EU- ja ETA-maiden ulkopuolella. Pystyykö hänen puhelimeensa soittamaan Suomesta vai onko liittymä täysin suljettu kun hän on EU:n ulkopuolella?
icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi Dj_God 19 syyskuu 2018, 22:06

EI ole henkilökohtaisia kokemuksia asiasta, mutta tuo eston nimi kertonee kaiken. Jos liittymän käyttö on estetty EU- ja ETA-maiden ulkopuolella, ei puhelin välttämättä edes yhdistä verkkoon. Tällöin myöskään liittymään ei voi soittaa.Tilannetta voisi verrata Lapin erämaassa vaeltamiseen. Kun on mobiiliverkon ulottumattomissa, ei liittymään voi soittaa, eikä liittymää voi käyttää muutenkaan.
Katso alkuperäinen viesti

7 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +4
EI ole henkilökohtaisia kokemuksia asiasta, mutta tuo eston nimi kertonee kaiken. Jos liittymän käyttö on estetty EU- ja ETA-maiden ulkopuolella, ei puhelin välttämättä edes yhdistä verkkoon. Tällöin myöskään liittymään ei voi soittaa.

Tilannetta voisi verrata Lapin erämaassa vaeltamiseen. Kun on mobiiliverkon ulottumattomissa, ei liittymään voi soittaa, eikä liittymää voi käyttää muutenkaan.
Käyttäjätaso 3
Minä taas ymmärtäisin että tiettyyn puhelimeen/liittymään voi soittaa, oli se missä tahansa (lienee kotimaan numero), sillä soittaja maksaa ulkomaa-osuuden. Tietysti jos kohdemassa on joku "puheluun vastaaminen"-maksu, tämä menee tämän liittymän laskuun.
EU/ETA-ulkopuolella esto tarkoittanee, etei ko. liittymästä voi soittaa kyseisen alueen ulkopuolella.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +4
Itseasiassa.. Nyt kun tarkemmin muistelen omaa historiaa taaksepäin, muistui mieleen tilanne, jossa itselläni oli joskus muinoin jäänyt vahingossa edelliselle liittymälle ulkomaan esto päälle. Tämän takia puhelin ei yhdistynyt lainkaan verkkoon Suomen rajojen ulkopuolella. Tällöin myöskään liittymään soittaminen ei luonnollisesti ollut mahdollista, koska puhelin ei ollut missään verkossa.

Näkisin itse tilanteen siten, että ulkomaan käyttöä koskevan eston tarkoitus on nimenomaan estää liittymän käyttö kokonaan.
Käyttäjätaso 7
Näkisin itse tilanteen siten, että ulkomaan käyttöä koskevan eston tarkoitus on nimenomaan estää liittymän käyttö kokonaan.
Oma Saunalahdessa on mahdollista valita estääkö ulkomailla lähtevän liikenteen vai kaiken.

Oma Elisassa sanotaan EU/ETA-alueen ulkopuolen osalta vain , että asetus estää käytön eikä eritellä mitään. Jos valitsee kaiken ulkomaan liikenteen eston , niin silloin sanamuoto on , että asetus estää käytön ulkomailla ja estää puhelimen kytkeytymisen vahingossa ulkomaiseen verkkoon esim. raja-alueilla.

Jos noihin Oma Elisan sanamuotoihin on uskomista , niin tuo Dj_Godin tulkinta lienee se oikea. No ehkä tähän saadaan selvyys , jos aspa kommentoi asiaa.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +4
Elisan tukisivustokin antaa ymmärtää, että esto koskee kaikkea käyttöä:
Ulkomailla tapahtuvaa ja ulkomaille suuntautuvaa liikennettä voit rajoittaa kolmella tavalla OmaElisassa tai Mobiili OmaElisa -sovelluksessa (Android ja iOS):
  • estämällä kaiken käytön ulkomailla
  • estämällä käytön EU- ja ETA-maiden ulkopuolella (katso maat osoitteesta elisa.fi/ulkomailla)
  • estämällä mobiilinetin käytön ulkomailla
  • estämällä puhelut ulkomaisiin numeroihin.
Emännällä oli tuossa jokin aika takaperin puheliittymän mobiililaajakaistaa koskeva rajoitus päällä, jonka takia mobiilidatassa ei liikkunut bitit mihinkään suuntaan, esim. saapuvat Whatsapp viestit eivät tulleet perille. Kun rajoituksen otti pois, alkoi bitit liikkumaan normaalisti. Uskoisin, että sama sääntö pätee myös puheominaisuuksissa. Jos liittymällä on esto päällä, ei puheliikenne toimi kumpaankaan suuntaan. Tällöin puhelin ei välttämättä edes yhdisty paikalliseen verkkoon, kuten itselläni kävi vuosia sitten.

Onhan täälläkin ollut keskusteluja, joissa käyttäjien puhelin ei ole yhdistynyt paikalliseen verkkoon liittymällä olevien estojen takia.. Ellen ihan pahasti väärin muista / ole viestien sisältöä ymmärtänyt väärin.

Joku Elisalta voisi toki antaa tähänkin selvän vastauksen.
Käyttäjätaso 2
OmaElisasta asetettava ulkomaanesto estää verkkoon pääsyn, eli jos liittymässä on esto muihin kuin EU/ETA -maiden verkkoon, ei liittymä edes vastaanota puheluita muissa maissa.

Muissa kuin EU/ETA -maissa puhelun vastaanottaminen maksaa, joten esto ei silloin vastaisi käyttötarkoitusta, mikäli puheluita tulisi läpi.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +4
Tulkintani osui siis melko lähelle oikeaa. Pitää pistää korvan taakse vastaisen varalta.

Osallistu keskusteluun