Kysymys

Mobiilidatan laskutusmuutoksesta

  • 1 heinäkuu 2012
  • 84 kommenttia
  • 6920 katselukerrat


Näytä ensimmäinen kirjoitus

84 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Jos on epäselvää miksi mobiilidatan laskutus muutettiin niin se on täysin siksi että Elisa/Saunalahti saa enemmän rahaa, niin yksinkertaista se on.

Sitten kannaotto tuohon kiinteä/mobiili

Täällä ilmoittautuu kanssa yksi joka käyttää kotona mobiiliyhteyttä vain hätätilanteessa, muuten on käytössä aina kiinteä liittymä. Vaikka täällä nyt muutamalla operaattorilla 3G tomiikin niin ainoaksi yhteydeksi en sitä missään tapauksessa ota.

Saunalahden nettitikku on kaapissa ja pysyykin siellä, ei ole ollut käyttöä, tuli vain MultiSimin mukana.

Meillä on kotona keskimäärin 15 laitetta (5 tietokonetta, 5 puhelinta, Wii, PS3 ja jotakin muuta) langattomassa verkossa, ADSL on 8M, nopeampaa tänne ei saa.

Kaikissa 5 puhelimessa on SL:n kiinteä mobiililaajakaista joka toimii kuten muidenkin operaattoreiden vastaavat, joskus hyvin ja joskus huonosti. Töissä tuo SL:n mobiililaajakaista ei toimi ollenkaan kun työpaikan vieressä on oppilasasuntola ja sieltä on samassa linkissä paljon SL:n käyttäjiä joten sieltä ei yleensä saa mitään yhteyksiä puhelimella. Työpuhelimessa on Sonera ja se toimii siellä ok.

Noiden 5 puhelimen keskimääräinen tiedonsiirto kuukaudessa on n. 700MB/puhelin, youtube-videoita ei lapset paljoa katso, eivät käytä modeemina mutta spotify on heillä käytössä.

Ilman kiinteähintaista nettiliittymää ei älypuhelinta kannata hankkia, se ei ole älypuhelin ilman sitä.

Monelle riittää tuo 1G tiedonsiirtoon kuukaudessa hyvin jos puhelinta ei käytä modeemina.
Käyttäjätaso 4
hpguru kirjoitti:
4G LTE on tehty tiedonsiirtoa ajatellen.

Ja tämähän onkin Saunalahdella tunnesti https:///t5/Mobiililaajakaistat/Elisan-4G-verkossa-yli-100-megan-mobiilinopeuksia-Suomessa/m-p/188407#M20000 saatavilla... 😉
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
TKH kirjoitti:
hpguru kirjoitti:
Muistaakseni jossain vaiheessa alle 50 kilotavun tiedonsiirtoa ei veloitettu ja siten moni latasi sähköpostiviestejä ilmaiseksi.

Ja tarkennettakoon vielä, että vain Soneran mielestä yksi gigatavu riittää kaikille. Siellä asiakkaat lienevätkin, jotka eivät älypuhelimia halua tai osaa monipuolisesti käyttää. Esimerkiksi vanhemmilla nettitikulla on tehty jo yli kahdeksan gigatavua tiedonsiirtoa, joka tuli käyttöön seitsemäs päivä tätä kuuta. Tokikaan tuo ei ole älypuhelin. Mutta vähän tiedonsiirtoa vaativat mielestäni joko eivät osaa, ymmärrä tai halua hyödyntää netin mahdollisuuksia. Ja edelleen kuten monta kertaa ennenkin, viisi euroa ei taloutta kaada. Jopa köyhällä on varaa. Niin miksei sinulla?

Ja jos viisi euroa tuntuu paljolta, kannattaa jättää yksi baari reissu väliin.


Laskutusraja oli ennen 10 kt. Sillä määrällä ei ladattu edes yhtä ainoaa sähköpostia. Käytännössä ei edes tuolla 50 kt:lla. Mielestäni kahden euron maksu yhdestä sähköpostista on liikaa. Saunalahti/Elisa on nykyisistä operaattoreista tuossa suhteessa ahnein, Sonera tulee hyvänä kakkosena. Dna:lla näyttää edelleen olevan suhteellisuudentaju hommassa mukana.

T

On aika iso sähköpostiviesti, jos ei 50 kilotavuun mahdu. Jos data on tärkeää, niin ota se datapaketti. En näe miksi operaattorin pitäisi erityisesti palvella niitä, jotka pyrkivät saamaan itselleen muka niin tärkeän mahdollisuuden käyttää dataa 50 sentillä kuukaudessa. Jos se odottamaton datatarve tulee, se ei välttämättä rajoitu juuri sinun tarpeisiisi sopivaksi vaan voi olla suurempikin. Tämän takia uusi laskutusmalli nimenomaan on parempi.
Normaalit lyhyehköt pelkkää tekstiä sisältävät viestit ovat alle 10 kt, mutta ulkopuoliset uutis- yms viestit ovat helposti pari sataakin kt.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Delli kirjoitti:
Jos on epäselvää miksi mobiilidatan laskutus muutettiin niin se on täysin siksi että Elisa/Saunalahti saa enemmän rahaa, niin yksinkertaista se on.


Kyllä uskon, että perimmäinen syy nimenomaan oli jättilaskujen poistaminen. Ne eivät ole hyväksi sen enempää asiakkaille  kuin firmallekaan. Toki voittoa tekevänä yrityksenä Elisa haluaa mahdollisimman paljon rahaa, Se on jo lakisääteinen velvollisuuskin. Mahdollisimman paljon rahaa ei tosin ole sama kuin mahdollisimman kallis hinta.

Vanha hinnoittelumalli yksinkertaisesti ei ollut nykyaikaa. Se oli jäänne jostain vuodelta 2003 tms. Kun minulla aikanaan oli Nokia 3100 meni sillä n. 600-800 kiloa kuussa dataa. Siihen vanha malli sopi mainiosti
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
TKH kirjoitti:
osronk kirjoitti:
 Vanha systeemi ei ollut toimiva, koska se mahdollisti jättilaskut.

Millä tahansa systeemillä saa aikaan jättilaskut, jos ei tiedä mitä on tekemässä. Datapaketit eivät ole tässä asiassa yhtään sen parempia, rajan pinnassa asuvien ja liikkuvien pitää tajuta ja osata estää roamingkäyttö. Prepaidin malli on taitamattomalle käyttäjälle kaikista turvallisin, mutta liittymänumeron osalta valitettavasti Saunalahdella myös kankein.

Ja kun nyt jättilaskuista puhutaan, niin todennäköisesti aika moni tavallinen kesälomakäyttäjä tahkoaa itselleen parasta aikaa jättilaskua, kun ei ole huomannut tätä Saunalahden laskutusmuutosta. Se on sitten mukava huomata elokuussa, että aiemmin pikkurahalla luettu mökkisähköposti tuottikin tänä vuonna parhaimmillaan jopa 60 euron lisälaskun. Mitenköhän muuten sattuikin, että tämä muutos ajoitettiin juuri sopivasti tähän kesälomakauden alkuun?

Mitä tulee operaattorin vaihtoon, niin liittymänumeroni on valitettavasti vielä jonkin aikaa Saunalahdella panttivankina. Vaaditun ajan jälkeen aion kyllä toki huolella verrata, kannattaako Saunalahden systeemiä enää tukea, vain siirrynkö suosiolla dna:han, jossa vanha systeemi on edelleen käytössä.

Tällä uudella systeemillä ei saa jättilaskuja. Suurin datasiirtoveloitus on alle 62 euroa kuussa. Vanhalla systeemillä ei mitään järjellistä kattoa ollut. 62 euroa toki on kova, mutta ei mikään jättilasku. Roaming on kokonaan oma ongelmansa. Tässä oli nyt kyse ihan normaalista datalaskutuksesta. Roamingin ongelmia voidaan käsitellä toisissa ketjuissa. En todellakaan usko, että enää on pajoa näitä data säästäjiä, jotka päivittäin käyttävät pieniä määriä dataa ilman datapaketteja.

Määräaikainen sopimus sitoo kumpaakin osapuolta. Ei Saunahti voi mennä yksipuolisesti muuttelemaan hintoja. ainoastaan lakiin perustuvat muutokset (kuten ALV:n korotukset) voidaan laittaa kesken kauden.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
hpguru kirjoitti:
Jos pari euroa sähköpostille on liikaa, voit aina käydä nettikahvilassa, kotona, kaverilla tai muualla missä on ilmainen nettiyhteys tai -verkko.

Eipä taida olla kovin monta nettikahvilaa, jossa on ilmainen nettiyhteys.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Ei ole aina, mutta jotkut tarjoavat esim. joko sillä että vain käy siellä tai ostaa jotain.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
mrl586 kirjoitti:
hpguru kirjoitti:
Jos pari euroa sähköpostille on liikaa, voit aina käydä nettikahvilassa, kotona, kaverilla tai muualla missä on ilmainen nettiyhteys tai -verkko.

Eipä taida olla kovin monta nettikahvilaa, jossa on ilmainen nettiyhteys.

Helsingissä ilmaisia nettiyhteyksiä on esim. kirjastoissa ja koko keskustassakin taitaa olla. Tosin sähköpostin lähetys ei taida onnistua kuin Saunalahden yhteydellä. Uskon edelleen, että hyvin harvassa on ne, jotka käyttävät sähköpostia kännykällä ilman datapakettia.

Osallistu keskusteluun