Vastattu

Puhelimen netti & Ookla Speedtest

  • 11 heinäkuu 2015
  • 5 kommenttia
  • 1879 katselukerrat

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Tämä on taas tällaista ei-niin-tärkeää nippelitiedon keruuta, mutta jäänyt muutama asia mietityttämään..

Onko nämä erilaiset netin speedtestit oikeasti ihan eksakteja mittareita, vai jotain "sinne-päin-jaettuna-keskiarvolla"-tyylisiä ohjelmia? Toki niitäkin on moneen eri lähtöön.
Itselläni on Ooklan Speedtest puhelimessani, jolla seurailut nettini nopeutta satunnaisesti. Mielestäni on outoa, että lähes poikkeuksetta testin tehdessäni, se antaa ensin tulokseksi jotain DL 0,2 - 0,6Mb/s + UL 0,1 - 0,5Mb/s. Sitten kun teen testin heti perään uusiksi, samoilla asetuksilla, tulee puolestaan tulokseksi DL 2,0 - 2,4Mb/s + UL 1,4 - 1,9Mb/s. Ja jos yhä jatkan testien tekemistä, pysyvät tulokset noilla korkeammilla lukemilla.
Ja minulla todella on materiaalia tästä kerättynä säälittävänkin paljon, sillä tylsyyksissäni toistin tuota nopeustestiä lähes päivittäin useamman kuukauden ajan. Nopeuksissa ei lopulta ollut kuin hyvin pientä heittoa päivien välillä. Mutta lähes joka kerta aina ensimmäisellä testillä tuli nuo huomattavasti heikommat nopeudet.
Siksi mietinkin testien luotettavuutta, ja varsinkin tämän Ooklan luotettavuutta.

Toiseksi (vai monesko tämä jo onkaan?!) ; Jos operaattori tarjoaa puhelimen netiksi 1M-yhteyttä, puhutaan silloin nimenomaan download-nopeudesta? Ja eikö silloin se yhteys ole rajoitettu niin, ettei nopeus missään tilanteessa voi nousta yli tuon 1M? Yhteys voi olla mitä vain alle tuon megan, mutta ei milloinkaan yli sen? Vai olenko ymmärtänyt/olettanut jotain väärin?
icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi lemon1 11 heinäkuu 2015, 22:54

Tuo ensimmäinen havaintosi on aika mielenkiintoinen. Tiettävästi ainoa syy tuohon lienee se, että puhelin ehtii siirtmään paremmakke hspa kanavalle ensimmäisen testin aikana. Kun ensimmäinen testi alkaa, niin laite onkin normaalissa 3g tilassa. Tämä siksi että laite pystyisi säästämään virtaansa. Tiettävästi laitteesi ei ole 4g mallia taikka liittymäsi tyyppi ei salli tuon verkon käyttöä.Mitä tuohon 1M -yhteyden nopeuteen tulee, niin liittymiä myydään tuolla termillä latausnopeuden avulla. Periaatteessa operaattori vasta verkossaan rajoittaa nopeutta sopimuksen mukaiseksi. Linkin kanssa puhelin sitten keskustelee avain toisella nopeudella. Käsittääkseni ainakin Saunalahdella jossain vaiheessa tuo 1M liittymä poistui valikoimista. Samalla kyseiset liittymät nostettiin 2M nopeuteen, hintaan tuo nopeuden nosto ei vaikuttanut. Siksi pääset tiettävästi  nopeampaan yhteyteen kuin alkuperäisessä sopimuksessa lukee.
Katso alkuperäinen viesti

5 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +1
Tuo ensimmäinen havaintosi on aika mielenkiintoinen. Tiettävästi ainoa syy tuohon lienee se, että puhelin ehtii siirtmään paremmakke hspa kanavalle ensimmäisen testin aikana. Kun ensimmäinen testi alkaa, niin laite onkin normaalissa 3g tilassa. Tämä siksi että laite pystyisi säästämään virtaansa. Tiettävästi laitteesi ei ole 4g mallia taikka liittymäsi tyyppi ei salli tuon verkon käyttöä.

Mitä tuohon 1M -yhteyden nopeuteen tulee, niin liittymiä myydään tuolla termillä latausnopeuden avulla. Periaatteessa operaattori vasta verkossaan rajoittaa nopeutta sopimuksen mukaiseksi. Linkin kanssa puhelin sitten keskustelee avain toisella nopeudella. Käsittääkseni ainakin Saunalahdella jossain vaiheessa tuo 1M liittymä poistui valikoimista. Samalla kyseiset liittymät nostettiin 2M nopeuteen, hintaan tuo nopeuden nosto ei vaikuttanut. Siksi pääset tiettävästi  nopeampaan yhteyteen kuin alkuperäisessä sopimuksessa lukee.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Suuret kiitokset vastauksistasi!
Minulla tosiaan on 2M-yhteys liittymässäni paperilla. Siksi ihmetyttänyt tuo, että netin nopeus on lähes poikkeuksetta päälle sen ilmoitetun maksiminopeuden. Mutta en tietenkään tästä valita 🙂
Käyttäjätaso 7
Piampi kirjoitti:
 Siksi ihmetyttänyt tuo, että netin nopeus on lähes poikkeuksetta päälle sen ilmoitetun maksiminopeuden. Mutta en tietenkään tästä valita :)
Tuo 2,0-2,4M on kumminkin aika marginaalinen ero. Todennäköisesti nopeusleikkuri on tarkoituksella asetettu hieman yli.

Itsekin mittasin juuri 2M liittymällä 2,2 / 0,6 M, eli kumpikin hieman yli ilmoitetun rajan. Ja 3g 21M liittymällä taisin päästä enimmillään 21,6 tai 21,9 M asti (DC-verkossa erittäin hiljaisena ajankohtana).

Ei valiteta ei, tästä asiasta.

edit. olen muuten mitannut tuon 2M liittymän upiksi parhaimmillan 0,82 eli 64 % yli luvatun. Mutta silloin oli kyllä DL 0,00, ping lähes 200 ja verkossa jotain vikaa vikaa vikaa... isoin DL on 2,34.

edit2: mikä ihmeen liittymä sulla on, jos uppi on noin iso? 2M liittymän uppimaksimi pitäisi olla 0,5. Haluu kans..
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Tarkastin vielä nyt nuo tulokset, ja keskimäärin kolme kertaa viidestä on download 2,32Mb/s. Se on hyvin tasaisesti ollut se nopeus aina, sitten muutamia kertoja se on jäänyt alle sen, muttei kuitenkaan alle 2M. Toki tässä nyt poikkeuksena aina ne aloituksessa mainitsemani ekat testauskerrat, jolloin hyvin alhaiset nopeudet.

Upload on satunnaisen kerran jäänyt alle 1,2Mb/s. Normisti se liikkuu siinä 1,4-2,00. Olen ihmetellytkin muiden tuloksia aina katsoessani, kuinka kaikilla on melko suuri ero DL ja UL-nopeuksissaan, ja mulla ei niinkään, mutta tietämättömänä olen vain luullut kaikilla olleen aina vain tosi huono hetki yhteydessä testin aikaan 😉 Mulla kolme korkeinta uploadia on 2,39, 2,12 (x2) ja 1,86 (useita kertoja). 0,5 Mb/s näytti olleen kautta aikain heikoin tulos, ja se meni viime kesään asti. Eli vuoteen ei ole niin "heikkoa" UL-nopeutta sitten enää tullutkaan.

Mulla on Saunalahden latausliittymä 2M-netillä. 9,90e/kk 🙂
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Juuri testasin yhteyden, joten tässä todistusaineistoa. Vielä hetken kun täällä asiasta leijun, niin varmaan kohta "yllättäen" minunkin yhteysnopeuteni normalisoituu kummasti. Paree varmaan olla vaan tyytyväinen ja hiljaa..

http://www.speedtest.net/my-result/i/1307402459

Osallistu keskusteluun