Kysymys

Saunalahti käyttää Suomen parasta Elisan 3G-verkkoa

  • 13 helmikuu 2008
  • 184 kommenttia
  • 10326 katselukerrat

Saunalahti käyttää tutkitusti Elisan Suomen parasta 3G-verkkoa

Tuoreen kuuluvuusselvityksen mukaan Elisalla on Suomen paras 3G-verkko. Riippumaton tutkimus osoittaa Elisan olevan 3G-operaattoreista johtavassa asemassa sekä kuuluvuuden laajuudessa että laadussa mitattuna. Tämä pätee niin puhe- kuin datapalveluihinkin.

Tammi-helmikuun 2008 aikana toteutetun kuuluvuusselvityksen tavoitteena oli määrittää eri operaattoreiden 3G-kuuluvuuden alueellinen kattavuus sekä kuuluvuuden laatu eli kentänvoimakkuuden signaalitaso. Elisa saavutti molemmissa mitattavissa tekijöissä parhaat tulokset.

- Selvityksen tulokset kertovat määrätietoisesta työstämme verkon kehittämiseksi. Elisa on investoinut ja investoi edelleen vuosittain useita kymmeniä miljoonia 3G-verkon laajennukseen sekä nopeuksien ja kapasiteetin kasvattamiseen. Esimerkiksi viime vuonna rakensimme 1000 uutta tukiasemaa ja tänä vuonna selvästi enemmän, lisäksi päivitämme tukiasemien runkoyhteydet ethernet-yhteyksiin, kertoo Elisan tuotejohtaja Panu Lehti.

Elisan 3G-verkon palvelut ovat kesän aikana saatavilla jo yli 200 paikkakunnalla Suomessa. Tällä hetkellä noin 75 prosenttia suomalaisista on Elisan 3G-palveluiden piirissä ja miljoonan 3G-käyttäjän raja rikottiin jo viime vuoden lopussa.

- Elisan tavoitteena on, että 3G-palvelut kattavat lähivuosina koko Suomen. Nopea laajentuminen voidaan toteuttaa UMTS900-verkkoteknologialla. Elisa avasi maailman ensimmäisenä operaattorina UMTS900-verkon kaupalliseen käyttöön jo vuonna 2007 ja tänä vuonna rakennamme noin 300 UMTS900-tukiasemaa erityisesti haja-asutusalueille, Panu Lehti summaa.

Vuoden 2008 aikana Elisan 3G-verkon nopeus tulee edelleen moninkertaistumaan, jolloin mobiililaajakaista vastaa jo erittäin nopeaa kiinteää laajakaistaa.

- Aikataulullisesti tuomme kesään mennessä markkinoille 5Mbps nopeudet ja myöhemmin 10Mbps yhteydet, Panu Lehti kertoo.

Kuuluvuusselvityksen suorittanut European Communications Engineering (ECE Ltd) on riippumaton suomalainen asiantuntijayritys, jonka toimialueena on radioverkkojen suunnittelu-, koulutus- ja kehitystoiminta. Nyt tehty tutkimus on laajuudessaan ensimmäinen 3G-verkkojen kuuluvuudesta tehty puolueeton tutkimus Suomessa, jonka tulokset on julkistettu. Tutkimuksessa selvitettiin kuuluvuus 52 paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Mukana olivat kaikki suurimmat kaupungit. Lisätietoja tutkimuksesta oheisessa pdf-liitteessä.

Tämä keskustelu on suljettu, eikä tätä voi kommentoida.

Kokeile löytyisikö samasta aiheesta toinen tai uudempi keskustelu.
Jos keskustelua tai vastausta ei löytynyt, aloita uusi keskustelu.

HAE KESKUSTELUISTA

184 kommenttia

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki


- Elisan tavoitteena on, että 3G-palvelut kattavat lähivuosina koko Suomen. Nopea laajentuminen voidaan toteuttaa UMTS900-verkkoteknologialla. Elisa avasi maailman ensimmäisenä operaattorina UMTS900-verkon kaupalliseen käyttöön jo vuonna 2007 ja tänä vuonna rakennamme noin 300 UMTS900-tukiasemaa erityisesti haja-asutusalueille, Panu Lehti summaa.

Vuoden 2008 aikana Elisan 3G-verkon nopeus tulee edelleen moninkertaistumaan, jolloin mobiililaajakaista vastaa jo erittäin nopeaa kiinteää laajakaistaa. Aikataulullisesti tuomme kesään mennessä markkinoille 5Mbps nopeudet ja myöhemmin 10Mbps yhteydet, Panu Lehti kertoo.

Kuuluvuusselvityksen suorittanut European Communications Engineering (ECE Ltd) on riippumaton suomalainen asiantuntijayritys,


Joo tuolla kuuluvuusselvityksessä todetaan http://www.elisa.fi/ir/docimages/attachment/080213_Kuuluvuusselvitys_tiivistelma.pdf ' TARGET='_blank mm.

"Elisa on tulosten perusteella merkittävästi edellä muita. DNA ja Sonera näyttäisivät olevan jokseenkin tasavahvoja Soneran ollessa hiukan parempi. Samoin kuin kuuluvuuden laajuudessa myös kuuluvuuden laadun paikkakuntakohtaisessa tarkastelussa voidaa havaita jonkin verran eroja eli DNA ja Sonera voivat olla vahvempia joillakin alueilla."

Olen käytössäni huomannut valitettavasti omalla liikkumisalueellani ei Elisan UMTS-verkko ole kattavin.

Siksi kyselisin koska ja mille alueille suunnilleen on tulossa seuraavat UMTS900 verkon laajennukset, kun verkkoa tosissaan aletaan laajentamaan? Mikähän on tolppien noin kantama-alue ja antaako jotain osviittaa Siuntio ja Pertunmaa kuuluvuusalue, montakohan 900 Mhz tolppaa siellä on? Kaiketi kuluvuusalue 900 Mhz taajuudella parempi, kun 2100 Mhz?
???
Muilla sitten on vielä huonompi. Junassa ei meinaa datayhteydet toimia ollenkaan (Nokia E90 ja Nokia E60). Näin siis Keravan ja Helsingin välillä. Asemien kohdalla dataa liikkuu, mutta se juna ei kauaa ihmettele asemilla tai pyyhkäisee vauhdilla ohi. Eli 3,5G on aseman kohdalla ja sitten alkaa tippumaan -> 3G -> Edge -> GPRS ja lopulta hävii kokonaan. Soittaminen kyllä onnistuu. Pahin paikka on Pasila. Puhelutkin jopa katkee melkeinpä samalla kohdalla Pasilan ja Helsingin välillä. Puhelimessa ei ole vikaa, koska sama on tapahtunut jo vuosia (puheluiden katkeaminen) ja puhelin on vaihtunut useasti.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Näistä "tolpista" sen verran, että niiden käyttö on suhteellista eri puhelimissa, merkeissä ja malleissa, joten vertailu niiden perusteella on aika turhaa. Jossakin yhteydet pelaa ok, vaikka tolppia ei olisi. Jossakin yhteys pätkii, vaikka yksi tolppa olisi vielä jäljellä. Verkon ominaisuuksiinhan kuuluu myös se, että kun siirtyy muutaman metrin, kuuluvuus voi muuttua radikaalistikin eri aikoina. Ajoneuvokinhan voi muuttaa kuuluvuutta aiheuttamallaan heijastuksella suuntaan tai toiseen. Näin ollen ei voi verrata tolppien perusteella kuuluvuutta/toimivuutta. Ainoa mahdollisuus olisi mitata mittarilla kuuluvuus tietyssä paikassa ihan paikan päällä.
Käyttäjätaso 2
Muilla sitten on vielä huonompi. Junassa ei meinaa datayhteydet toimia ollenkaan (Nokia E90 ja Nokia E60). Näin siis Keravan ja Helsingin välillä. Asemien kohdalla dataa liikkuu, mutta se juna ei kauaa ihmettele asemilla tai pyyhkäisee vauhdilla ohi. Eli 3,5G on aseman kohdalla ja sitten alkaa tippumaan -> 3G -> Edge -> GPRS ja lopulta hävii kokonaan. Soittaminen kyllä onnistuu.


Uusi UMTS900-verkko + nykyiset IC/Pendolino-junien 900 MHz toistimet = nopeat ja toimivat yhteydet junassa lähivuosina?

Vai tarvitsisiko UMTS900 uudet toistimet, vaikka se toimiikin samalla taajuudella. Tätä voisi plehti tai joku asiantuntija valottaa. Muistaakseni muuten GSM-R asettaa joitain rajoituksia lähetystehojen suhteen, tosin saattoi olla että se koskee vain aivan junaradan vieressä olevia mastoja.

Muistaakseni VR on selvitellyt laajakaista-asioita ihan virallisestikin ja 450 MHz olisi tietenkin yksi vaihtoehto, tosin sitten saisikin raahata junaan vähintäänkin kannettavan tietokoneen ja 250 euron hintaisen modeemin, eikä esim. Oulu-Tampere-välillä @450 -verkkoakaan vielä oikeastaan ole.

Ehkäpä Elisa ja VR voisivat tehdä jonkinlaisen sopimuksen asiassa. Junaradat voitaisiin ottaa erityisesti huomioon UMTS900-verkkoa laajennettaessa ja voitaisiin heittää uusia GSM/UMTS900-yhdistelmätukiasemia pahoihin paikkoihin, niin alkaisi puhelutkin kulkemaan. Itse olen IRCcaillut GPRS-puhelimella onnistuneesti IC-junassa, no, ainakin jossain kohtaa matkaa...
Itse kannatan tuota VR:n kehitystä. Elisalla olisi hyvä rako parantaa oikeasti radanvarsikuuluvuuksia ja muutenkin tehdä VR:n kanssa yhteistyötä, jotta saataisiin nopeita yhteyksiä juniin. Matkustan itse paljon junissa ja yhä useammin (tänä päivänä aina) näkee kun joku on langattomalla netissä junassa. Kysyntä on tosiaan nousussa tällä hetkellä aika lailla.
Käyttäjätaso 2
http://elisa.fi/ir/index.cfm?t=5&o=5120.00&did=14712 ' TARGET='_blank
Lehdistötiedote 17.3.2008

Elisan 3G-verkon palvelut ovat kesän aikana saatavilla jo yli 200 paikkakunnalla Suomessa. Kesäkuuhun mennessä 3G tulee käyttöön 30 uudelle alueelle. Lisäksi olemassa olevien alueiden kattavuutta laajennetaan edelleen merkittävästi.

Uusia 3G-alueita ovat Asikkala, Eno, Eura, Hankasalmi, Huittinen, Ilmajoki, Inkoo, Jalasjärvi, Jokioinen, Kalajoki, Kangasniemi, Kannus, Kemijärvi, Kerimäki, Kruunupyy, Kuhmo, Masku, Mustasaari, Orimattila, Outokumpu, Parkano, Perniö, Piikkiö, Pulkkila, Saarijärvi, Somero, Tammela, Uusikaarlepyy, Vieremä ja Virrat.

- Osa uusista alueista toteutetaan jo UMTS900-teknologialla, jonka Elisa otti ensimmäisenä maailmassa käyttöön viime vuoden lopussa. Näin saamme kattavan verkon myös haja-asutusalueille, kertoo Elisan tuotejohtaja Panu Lehti.


Pihtipudas jäi taas paitsioon! Jo Elisan marraskuisessa UMTS900-tiedotustilaisuudessa lupailtiin, että Pihtiputaan mummokin olisi kohtapuoliin 3G:n saamassa.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki
Kesäkuuhun mennessä 3G tulee käyttöön 30 uudelle alueelle. Lisäksi olemassa olevien alueiden kattavuutta laajennetaan edelleen merkittävästi.


Joo jännittää jo valmiiksi, kun kesällä pääsee testaamaan "miten hyvin Elisalla laajenee" ja olisikohan siitä minulle hyötyä liikkumisalueillani.. 😉
Pistän nyt tähän ketjuun, kun en kehtaa uutta aihetta näiden takia aloittaa.
Mikähän tämä nykyinen HSUPA:n nopeus oikeastaan on, kun alunperin ja virallisissa tiedotteista puhuttiin 1,4 megabitin nopeudesta, mutta plehtikin on monessa viestissä maininnut kaksi megaa nopeudeksi. Vai onko peräti ollut jonkin aikaa 1,4 ja sitten noussut kahteen?
Entäs minkälaiset ovat suunnitelmat HSUPA:n nopeuden nostosta, kuulemma ensi vuonna olisi tarkoitus nostaa mutta mihin nopeuteen? Mennäänkö suoraan 5,76 megaan vai käydäänkö ensin 2,93 megassa?
EDIT: Ja vielä, kun plehti sanoi http://palsta.saunalahti.fi/index.php/topic,8448.msg61729/topicseen.html#msg61729 ' TARGET='_blank:
Downlink -nopeus jota tällä hetkellä tuemme on maksimissaan 3,6Mbps

Ovatko kaikki SL:n kaksimegaiset liittymät rajoitettu alaspäin kahteen megaan vai onko asia kuten erään nimeltä mainitsemattoman operaattorin valokuituyhteyksissä, eli annetaan talojen vanhoille sisäverkoille ulospäinnopeudeksi kaksi megaa mutta ei rajoiteta sitä ollenkaan ja asiakkaat pääsevät tuurilla 2,4 megaan? Eli pääseekö hyvällä onnella yhdeltä yöllä lähellä tukiasemaa yli kahden megan nopeuksiin?
Käyttäjätaso 2
Teknisen asiakaspalvelun mukaan HSUPA on 1,4 Mbit/s. Kaikkiallahan HSUPA ei vielä ole käytössä, mutta ilmeisesti laajenee koko verkkoon tässä joskus.

Varmaan nopeutta nostetaan, kun tukiasemien runkoyhteydet saadaan riittäviksi ja markkinoille saadaan nopeuksia tukevia päätelaitteita. http://en.wikipedia.org/wiki/High-Speed_Uplink_Packet_Access ' TARGET='_blank mainitaan jopa 11.5 Mbit/s HSUPA-nopeus, joka on 3GGP Rel7 -lisäys.
Käyttäjätaso 2
Onnea Sodankylä!

Elisan 3G/HSPA-verkko laajeni Sodankylään jo joulukuussa, joutui Elisan asiakaspalvelu kysyttäessä myöntämään. Jostain syystä Elisa ei ole tiedottanut asiasta yhtään mitenkään. Viimevuotisessa tiedotteessa jossa kerrottiin, mille paikkakunnille 3G laajenee vuoden loppuun mennessä, ei Sodankylää mainittu. Kuuluvuuskarttaan Sodankylän 3G taisi ilmestyä vasta nyt maaliskuussa kuukausia jälkikäteen. Kuuluvuuskartan värittäjällä on ilmeisesti ollut kiire, kun yhdeltä zoomaustasolta on Sodankylän kohdalta kadoneet kaikki maantietkin. Kovat on panostukset Elisalla, mutta tiedotus ja markkinointi harrastelijoiden puuhastelua.

No 2100 MHz taajuudella näpertelyähän tämä vielä on ja sisäkuuluvuus kattaa hädintuskin keskustan, jos sitäkään kokonaan. Mutta paraneehan se sitten, kun UMTS900-tukiasemia alkaa nousemaan kuin sieniä sateella...

DNA:kin on jo EDGEn Sodankylään heittänyt. Sonera luottaa yhä GPRS:n vetovoimaan.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki


Mikähän tämä nykyinen HSUPA:n nopeus oikeastaan on, kun alunperin ja virallisissa tiedotteista puhuttiin 1,4 megabitin nopeudesta, mutta plehtikin on monessa viestissä maininnut kaksi megaa nopeudeksi. Vai onko peräti ollut jonkin aikaa 1,4 ja sitten noussut kahteen?

Entäs minkälaiset ovat suunnitelmat HSUPA:n nopeuden nostosta, kuulemma ensi vuonna olisi tarkoitus nostaa mutta mihin nopeuteen? Mennäänkö suoraan 5,76 megaan vai käydäänkö ensin 2,93 megassa?
EDIT: Ja vielä, kun plehti sanoi http://palsta.saunalahti.fi/index.php/topic,8448.msg61729/topicseen.html#msg61729 ' TARGET='_blank:
Downlink -nopeus jota tällä hetkellä tuemme on maksimissaan 3,6Mbps


Ovatko kaikki SL:n kaksimegaiset liittymät rajoitettu alaspäin kahteen megaan vai onko asia kuten erään nimeltä mainitsemattoman operaattorin valokuituyhteyksissä, eli annetaan talojen vanhoille sisäverkoille ulospäinnopeudeksi kaksi megaa mutta ei rajoiteta sitä ollenkaan ja asiakkaat pääsevät tuurilla 2,4 megaan? Eli pääseekö hyvällä onnella yhdeltä yöllä lähellä tukiasemaa yli kahden megan nopeuksiin?::)
Hyvää pohdintaa sillä nopeuttahan myydän max "nopeutena", mutta on tosiaan aivan eri juttu missä saa esim. 2 megaa sisään (HSDPA-tekniikalla)  ja 1,4 megaa ulospäin (HSUPA-tekniikalla), vaikka oma laitteisto näitä tekniikoita tukeekin. Tietysti jos on tukiaseman lähellä ja aluella on hyvä kenttä, niin on edes toiveita. Hyvä kun operaattorit lisäävät UMTS-verkkopeittoa, uusia tekniikoita ja niiden nopeuksia, niin on edes mahkuja saada lähelle luvattuja maksiminopeuksia..
Käyttäjätaso 2
Luuleekohan elisa/saunalahti yhtiö etteikö muut operaattorit meinaa tutkia tuon suomen paras väitteen taustan perinpohjaisesti,


Ehkäpä kilpailijatkin tietävät, että Elisan 3G on Suomen paras, eivätkä viitsi tuhlata aikaansa tutkimiseen ja hutkimiseen.

sillä eikös ollut yhteen aikaan-
ja eikö enää ole se mainos laki voimassa jossa mainostettavaa tuotetta ei saanut toisiin suoralla nimellä verrata vaan ne kilpailtavat tuotteet piti olla enempi tai -
vähempi viitteellisesti kerrottuja..?  ::)


Ei ole taidettu viitata kilpailijoihin suoralla nimellä tässä. Superlatiivimarkkinointihan on ihan tavallista. Sonerakin on muistaakseni joskus GSM-verkkoaan ylistänyt. Superlatiivimarkkinoinnin kuningas Sonera kyseenalaistaa, http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=32821&tyyppi=1 ' TARGET='_blank, hmm...

http://www.sonera.fi/Laajakaista/Langattomat+laajakaistat ' TARGET='_blank - "Suomen laajimmin toimiva laajakaista"
http://www.welho.fi/Yksityisille/Laajakaista/LisatietoaJaOhjeita/SuomenParasLaajakaista/tabid/72279/Default.aspx ' TARGET='_blank - "Suomen paras laajakaista"
http://www.tuning.fi ' TARGET='_blank - "Suomen paras Tuning-lehti"
Mahtava juttu, jos UMTS900-verkko todellakin rakennetaan koko maan kattavaksi, purkaahan Telia-Sonera lankaverkot syrjäseuduilta. Lankaverkosto onkin suurelta osin ollut sen hallinnassa, mikä on rajoittanut kilpailua maaseudun ADSL-liittymistä. On siis asiakkaiden kannalta suotavaa, että tulevaisuudessa olisi eri mahdollisuuksia toteuttaa nettiyhteys takametsiin. UMT900 on varmasti varteenotettava vaihtoehto, etenkin jos datapalveluiden hinnoittelu säilyy Saunalahdella nykyiseen tyyliin maltillisena.
Elisan 3G verkko on ehkä laajin, mutta ei välttämättä paras. Koskas ne nopeudet näillä 3G alueilla alkaa nousemaan?  😮

Elisan 3G verkko on ehkä laajin, mutta ei välttämättä paras. Koskas ne nopeudet näillä 3G alueilla alkaa nousemaan?  😮


Eikös kevään loppuun mennessä ole puhuttu 5 megan nopeuksiin nostattamisesesta.
Eikös kevään loppuun mennessä ole puhuttu 5 megan nopeuksiin nostattamisesesta.


Jep juuri näin. Tällä hetkellä Elisan 3G-verkko tukee Suomen ainoana HSUPA:a, mikä mahdollistaa 1,5Mbps uplink -nopeudet ja huomattavasti lyhyemmät siirtoviiveet.

/ Panu.


Elisan 3G verkko on ehkä laajin, mutta ei välttämättä paras. Koskas ne nopeudet näillä 3G alueilla alkaa nousemaan?  😮


Eikös kevään loppuun mennessä ole puhuttu 5 megan nopeuksiin nostattamisesesta.


Nouseekos silloin MegaViestiX 3G:kin max.nopeus? Siinähän ei ole rajoitettua nopeutta, vain maininta jopa 2Mbit/s.  😉
Ihan hienoa että tulee 3G/900 Mhz, mutta samalla kun peittoalue/tukiasema on suurempi on myös käyttäjiä enemmän. Miten taataan riittävät nopeudet / tukiasema kun käyttäjämäärä/tukiasema nousee vai onko niin että suuret asutuskeskukset tehdään edelleen 1800/2100 taajuuksilla?
Käyttäjätaso 2
Ihan hienoa että tulee 3G/900 Mhz, mutta samalla kun peittoalue/tukiasema on suurempi on myös käyttäjiä enemmän. Miten taataan riittävät nopeudet / tukiasema kun käyttäjämäärä/tukiasema nousee vai onko niin että suuret asutuskeskukset tehdään edelleen 1800/2100 taajuuksilla?


Verkkoa laajennetaan sekä 2100 että 900 MHz taajuuksilla. Esimerkiksi Kuhmoon ja Kemijärvelle on tulossa Elisan 3G-verkkoa molemmilla taajuuksilla. Sodankylässä otettiin 2100 3G käyttöön joulukuussa ja tänä vuonna siellä laajennetaan 900 megahertsillä. Suurin osa uusista 3G-tukiasemista tulee tänä vuonna yhä 2100 MHz taajuudelle, vaikka toki UMTS900-tukiasemienkin peittoalueesta tulee jo maantieteellisesti varsin merkittävä pidemmän kantomatkan ansiosta.

1800 MHz ei taida olla kaupallisessa UMTS-käytössä vielä tällä hetkellä. Mahdollista kai sekin saattaa tulevaisuudessa olla. Googlella löytyy juttua hakusanalla UMTS1800.
Kun kun, talo on selkeästi EDGE alueella, vaan toimii vain GPRS, signaali 99% niin pihalla kuin sisälläkin, mäkiä ei oikein ole tiellä kun talo on mäen päällä, onkohan se tuo huawei e220 vai onko nyt vaan niin, että kartassa virhettä?

Kyllähän tämä muuten yllättävän monessa paikkaa tuntuu toimivan ja ihan ok nopeudella, joskus katkoo tosin, mutta aika harvoin, joten ihan hyvä, jos vaan saisi tuon EDGEn hyvän nopeuden toimimaan talolla niin ei tarvitseisi Soneralle rahojaan kiikuttaa, sitä en ihan vähällä nimittäin tee, vaikkei saunalahdenkaan toiminta ole aivan priimaa ollut, niin parempi sentään.
ainakaan Auraan ei ole tulossa lähi tulevaisuudessa tai paremminkin tämän vuoden puolella joten koko maan kattavaksi ei ole tulossa tämän vuoden aikana 3g -peitto
ainakaan Auraan ei ole tulossa lähi tulevaisuudessa tai paremminkin tämän vuoden puolella joten koko maan kattavaksi ei ole tulossa tämän vuoden aikana 3g -peitto


Emme ole tätä luvanneetkaan. 3G-verkkomme laajenee LÄHIVUOSINA maankattavaksi. Mitä tulee Elisan verkon paremmuuteen, niin asian totesi myöskin Tekniikan Maailma uusimmassa numerossaan. TM:n mukaan Elisan verkko on kattavuudeltaan ja nopeudeltaan edellä kilpailijoiden verkkoja ja viimeisenä vertailussa oli DNA (ei kovin yllättävää).

/ panu.
Satutko Panu tietämään Kotkasta, että onko täällä tehty 3G verkolle jotakin ihan tässä lähiaikoina. Yhdessä vaiheessa aika rajusti verkko hävis keskellä yötä ja välillä 3G verkko oli päältä kokonaan pois ? ... Kyl se taas toimii mutta aattelin että tehtiinkö jotakin parannustöitä kun oli pieniä häiriöitä ?

Satutko Panu tietämään Kotkasta, että onko täällä tehty 3G verkolle jotakin ihan tässä lähiaikoina. Yhdessä vaiheessa aika rajusti verkko hävis keskellä yötä ja välillä 3G verkko oli päältä kokonaan pois ? ... Kyl se taas toimii mutta aattelin että tehtiinkö jotakin parannustöitä kun oli pieniä häiriöitä ?


Huoltokatkojen aikana asennetaan eri verkon osiin säännöllisesti mm. uusia ohjelmistoversioita.

/ Panu.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Kuuluvuuskartta kaipaa näköjään päivitystä.