Vastattu

Elisan uusi sähköposti - testikertomus ja toivomukset

 • 5 huhtikuu 2015
 • 7 kommenttia
 • 1256 katselukerrat

Testikertomus ja kehitystoivomukset

Olen kokeillut uutta käyttöliittymää W7 ja W8 (myös touch) koneilla sekä Android 5.0.1 ja 4.1.2 mobiililaitteilla (5 ja 8 tuuman näytöt). Kommenteissa W tarkoittaa Windows-laitetta ja A Android-laitetta. Käytän sähköpostia eniten erillisellä ohjelmalla desktop-koneesta, mutta web-versio on silti varsin tärkeä liikkuessa, sekä kannettavalla että mobiililaitteella.

Yleisesti ottaen uuden käyttöliittymän perustoiminnot toimivat, ja mitä kaikkein tärkeintä vanhat viestini ja liitteeni tuntuvat säilyneen siirrossa. Uudistus antoi kuitenkin aiheen palauttaa mieleen, minkälaisen hyvän webmail-käyttöliittymän tulee olla. Erityisesti mobiilikäytössä tuli nyt myös useita huononnuksia, joten kommentit ovat paikallaan. Toivon että ehdotukseni ovat rakentavia ja pahoittelen jos jotkut "viat" johtuvat siitä etten ole löytänyt ao. säädintä. Pahoittelen myös jos olen toistanut jo palstalla esille tulleita asioita tai jos joitakin puutteita on jo korjattu.

Avausnäkymä

 1. Oletusasetuksissa pitää ilman muuta olla valittuna kaikki käyttäjän kansiot. Oli varsin hämmentävää kun ei löytynyt Lähetettyjä viestejä sen enempää kuin Roskapostejakaan. WA.
 2. Tärkein siältö eli eli itse viestiluettelo saa näyttöruudussa erittäin vähän tilaa. Ylin sininen rivi ("Yksityisille,..") on turha, kun kerran ollaan jo sähköpostissa. Toinen rivi ("Elisa,…") voidaan hyvinkin madaltaa ylimmän rivin korkuiseksi. Viestiluettelon riviväliä voisi myös tiivistää reilusti. Näin mahtuu enemmän viestejä näkyviin. WA.
 3. Työkalupalkki näyttää tomivan oikein vain full screen-ikkunassa. Ikkunaa pienennettäessä työkalut menevät päällekkäin. W.
 4. Kansio- ja viesti-ikkunan keskinäistä kokoa ei voi muuttaa eli pystypalkkia ei voi siirtää, A. Jää turhaa tyhjää tilaa kansionimien oikealle puolelle, jota tarvittaisiin viestiluettelon puolella.
 5. Eri sarakkeiden leveyttä ei voi muuttaa, WA. Haittaa olennaisesti halutun sarakevalinnan käyttämistä. Itse esimerkiksi saatan kaventaa pvm-saraketta niin että vain päivä näkyy, jotta viestin otsikosta näkyisi enemmän.
 6. Kerralla scrollattavien viestiotsikoiden määrä näyttää olevan kiinteästi 50. Vanhassa Saunalahden käyttöliittymässä oli useampia vaihtoehtoja eli se oli parempi, WA.
 7. Oikeassa laidassa oleva vaihtuva mainosikkuna häiritsee pahasti, W. Huomatkaa että sähköpostien käsittely on suurta keskittymistä vaativa työ, missä räikeät mainokset koetaan erityisen tunkeilevina vrt. uutissivustoihin, facebookiin tai vastaaviin. Saunalahden käyttöliittymässä oli ko. kohdassa "TARJOUKSET"-linkki, joka kirkuvan oranssin väristään huolimatta oli sentään yksivärisenä ja ei-vaihtuvana hieman siedettävämpi. Uusi ratkaisu on suora epämainos Elisaa kohtaan.
 8. Mobiililaitteessa ei voi zoomata ikkunan ja tekstin kokoa, mikä yhdessä(4):n ja (5):n kanssa tekee viestiluettelon selaamisen erittäin hankalaksi. Esimerkiksi jos on useita viestejä, joiden otsikon alkuosa on sama mutta loppuosa eri, niiden erottaminen toisistaan ei ole mitenkään mahdollista. Tekstin koko on myös aivan turhan suuri, sekä kaiken lisäksi suurempi pieninäyttöisemmässä puhelimessa kuin tabletissa, kun asian pitäisi olla päinvastoin! A.
 9. Mobiililaitteessa ei ole mahdollisuutta valita desktop-näkymää, joka ainakin omasta mielestäni on yleensä käyttökelpoisempi kuin erikseen "mobiili-räätälöidyt" sivustot, esimerkiksi zoomattavuudensa ansiosta. Toivon pikaista korjausta tähän. A.
 10. Desktop-version kursori toimii epäjohdonmukaisesti. Toisinaan se muuttuu "nuolesta" "kädeksi" linkkien kohdalla, kuten Windowsissa on käytäntönä, mutta toisinaan ei (esim. itse viestiotsakkeet, jotka nekin ovat linkkejä). W.
 11. Sininen käytetyn muistitilan mittari ei muutu punaisemmaksi kun yläraja 100% lähestyy. Mitään muutakan ennakkovaroitusta tilan loppumisesta en ole havainnut. …WA.
 12. Viestiluetteloikkunan vasemmassa alalaidassa on "valikkopainike" (kolme viivaa), jonka merkitys ei ole selvinnyt minulle. WA. Myöskään en löydä help-toimintoa muutoin kuin cursor hover-toiminnolla, joka taas ei toimi kosketusnäytössä. WA.
 13. Kokeilin uutta esikatselunäkymää. Valitettavasti en löytänyt sellaista toimintoa, jossa viestejä voisi selata aina yhdellä painikeklikkauksella seuraavaan, vaan viesti pitää valita hiirellä aina erikseen, mikä on hitaampi tapa. Onnneksi viestien lukunäkymässä on oikeassa ylälaidassa juuri tällainen nuolipainike, jolla pääsee kätevästi selaamaan viestejä. W.
 14. Selattaessa häiritsee se, että ruudulla on kaksi "sisäkkäistä" ikkunaa kukin omalla vierityspalkillaan, eli koko näkymä ja viestiluettelo. Tämä haittaa viestiotsikoiden selaamista huomattavasti. Esimerkiksi nuolinäppäin ylös/alas vaikuttaa epäjohdonmukaisesti koko näkymään, vaikka looginen tarve on vierittää viestiluetteloa. Lisäksi vaikuttaa siltä, että ulompaa vierityspalkkia tarvitaan vain siksi, että ruudun oikeassa laidassa olevat mainokset vievät pystysuunnassa yli 1020 pikseliä!
Viestien lukunäkymä

 1. Myös tässä suurin synti on, että itse viestin sisällölle annetaan erittäin vähän tilaa. Esimerkiksi viisituumaisessa HD-näytöllisessä älypuhelimessa näkyy kerrallaan vain neljä alkuperäistekstin riviä! Tämä on nelosen arvoinen suoritus, johon osaltaan vaikuttaa se että viestin otsakekentät eivät scrollaudu vaan vievät erittäin ison osan (noin 25%) koko näytön pinta-alasta ja myös pysyvät siinä vaikka vierittää viestiä. W ja erityisesti A.
 2. Viestin otsakealue (otsikko, lähettäjä, vastaanottaja jne) vie suhteettoman paljon tilaa joka on pois itse viestin sisällöstä. Sen riviväli on myös turhan suuri. Monesti "Lähettäjä"-kenttä tulee jostakin syystä kahteen kertaan kahdella eri rivillä, joilla on kuitenkin aivan sama sisältö. "Vastaanottaja"-sana vaikuttaa olevan sijoitettu pystysuunnassa ko. solun keskelle eikä ylälaitaan kuten kuuluisi, tämä hämmentää silloin kun viestillä on monta vastaanottajaa ja solu kasvaa useampiriviseksi. Toisinaan ilmestyy myös "Vastaus osoitteeseen"-rivi, joka sekin vie tilaa viestin sisällöstä. Joidenkin viestien otsakekenttään ilmestyy myös "Tärkeys" rivi, toisinaan ei, ilman selkeää syytä. Sekin vie tilaa viestin tekstiosuudesta. Eli kaiken kaikkiaan, otsakealueeseen tulee otsikkorivin lisäksi satunnaisesti 3- 6 (tai jopa enemmän?) eri tietokenttää, osin monirivisinä, jotka vaihtelevasti syövät tilaa viestin muutenkin pienikokoisesta tekstiosuudesta.   W.
 3. Yhdistelmä ohut Courier fontti ja harmaa teksti on varsin vaikealukuinen, ja tulisi korjata. Myös viestitekstissä olevat linkit tulisi korostaa esim. perinteisellä sinisellä värillä. WA.
 4. Liitteet, esim. kuvaliitteet, tulevat näkyviin vain thumbnails-koossa ja jokaista kuvaa on avattava erikseen, jos sitä haluaa katsoa koko ruudun levyisenä. Saunalahden vanhassa käyttöliittymässä oli kätevä Show Inline-valinta, jossa pystyi halutessaan selaamaan kaikki kuvaliitteet kerrallaan isoina vähemmillä klikkauksilla. Tämä olisi mukava säilyttää nytkin. WA.
 5. Viestin sulkemisen jälkeen hypitään takaisin viestiluettelon ensimmäiseen viestiin, eikä siihen kohtaan viestiluetteloa missä oltiin. W.
 6. Älypuhelimen pystyformaatissa viestin tekstikentän leveys on vain noin 8 merkkiä, mikä on täysin käyttökelvotonta. Käytössä on Full HD-näyttöresoluutio. A.
Viestien kirjoitusnäkymä

 1. Myös tässä itse tekstin kirjoituskenttä on jätetty aivan onnettoman pieneksi. Desktop-version näkymässä on kaksi sisäkkäistä vierityspalkkia, jotka tekevät näkymän varsin sekavaksi. Liitetiedosto-ikkuna vie erittäin paljon ruudun leveydestä, useimmiten turhaan kun useimmissa viesteissä ei kutenkaan ole liitteitä. Älypuhelimen pystyformaatissa kirjoituskentän leveys on vain noin 8 merkkiä, mikä on täysin käyttökelvotonta. WA.
 2. Myönteisenä asiana on mainittava että liitteiden lisääminen viestiin on nyt selvästi kätevämpää kuin ennen. Pulmana tosin yllä mainittu isokokoinen liiteluetteloikkuna, jonka tarvetta en ymmärrä. Laittakaa mieluummin se liiteluetteloikkuna vaikkapa viestin tekstin alapuolelle, mikä olisi sille luonnnollinen paikka.   WA.
Roskapostikansio

 1. Viestien valinta toimii älypuhelimessa "yksi tai kaikki" periaatteella. Tämä on huono tilanteessa, jossa pitää poimia muutama vahingossa roskapostilaatikkoon päätynyt viesti ja siirtää ne inboxiin, kuten minulla usein käy. Saunalahden vanhassa sovelluksessa oli kätevä toteutus, missä sai helposti valita kaikki siirrettävät viestit täppäämällä ne ja sitten yhdellä komennolla siirtää ne kaikki inboxiin. Nyt ne joutuu siirtämään yksitellen ja klikkausmäärä moninkertaistuu. A. (Windows-näkymässä asian voi hoitaa ctrl-vasen korva yhdistelmällä.)
 2. "Tuhotut" roskapostit päätyvät ensin roskakorikansioon ja ne pitää erikseen käydä tuhoamassa sieltä. Turha tuplatyö, kyllä ne voidaan tuhota suoraan jo roskapostikansiosta.
icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi Bamsku 8 huhtikuu 2015, 12:58

[*]

Kiitos kattavasta palautteestasi! Laitoin tämän viestisi kokonaisuudessaan eteenpäin kehitykseen 🙂
Katso alkuperäinen viesti

7 kommenttia

Käyttäjätaso 5
[*]

Kiitos kattavasta palautteestasi! Laitoin tämän viestisi kokonaisuudessaan eteenpäin kehitykseen 🙂
Allekirjoitan ylläolevan testiraportin täysin.. voisitte todellakin tehdä Webmail- palvelun mobiiliversiolle parannuksia ja paljon.

Tietokoneella käytettynä homma skulaa kyllä paremmin kuin ennen, joskin viilattavaa siinäkin on kuten yllä todettiin.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
 • vielä kerran kiitoksia erittäin asiallisesta palautteesta! Juuri saamani tiedon mukaan palautteesi on viety eteenpäin 😉
 • bugi.jpg

  Yllä on esimerkki selvästi virheestä. Lähettäjä sarake on kaksi kertaa, liite-sarake on oikealla, mutta jos viesteissä on liitteitä, tulee klemmari (ylimääräiselle) lähettäjäsarakkeelle.

  Yhdyn yleiseti edellä olevien moitteeseen. Testatkaa. Jos kerran käytätte intialaisia, niin vaatikaa laatua ym. Siellähän tämäkin on varmaan toteutettu... Puhelinkäyttö on onnetonta. Saamani viesti: emme muistaneet antaa tarpeeksi ohjeita, kun saunalahti muuttui, oli sinänsä onneton myös. Mikään ei parantunut toimimalla vihjeiden mukaan...
  Käyttäjätaso 7
  esko11 kirjoitti:
  bugi.jpg

  Yllä on esimerkki selvästi virheestä. Lähettäjä sarake on kaksi kertaa, liite-sarake on oikealla, mutta jos viesteissä on liitteitä, tulee klemmari (ylimääräiselle) lähettäjäsarakkeelle.

  Yhdyn yleiseti edellä olevien moitteeseen. Testatkaa. Jos kerran käytätte intialaisia, niin vaatikaa laatua ym. Siellähän tämäkin on varmaan toteutettu... Puhelinkäyttö on onnetonta. Saamani viesti: emme muistaneet antaa tarpeeksi ohjeita, kun saunalahti muuttui, oli sinänsä onneton myös. Mikään ei parantunut toimimalla vihjeiden mukaan...

  Napauta viestikentän vasemmassa ylänurkassa olevaa ratasta ja tarkista ettei sarakeasetuksissa ole valittuna sekä lähettäjä/vastaanottaja että lähettäjä..Itselläni on valittuna vain ensin mainittu.
  Ei sielä rattaan takana ole mitään, jolla sarakkeita säädeltäisiin. Kyllä sarakeotsikot ovat ihan metsässä. Muistutan vielä, että liite-klemmari ei tule klemmari-sarakkeelle. vaan ylimääräiselle lähettäjäsarakkeelle.

  Tämän ketjun ensimmäinen viesti, laaja testikertomus on ansiokas. Siinä on vain sellainen ongelma, että järjestelmää suunnittelevat intialaiset luultavasti sen jollain kääntäjällä vääntävät englanniksi ja eihän siitä mitään selkeää taida tulla. Tuolla joku ylläpitäjä sanoi myös välittäneensä eteenpäin, siis Intiaan? Varsinaisia osaajia ei taida kovin montaa tilaajalla, siis Elisalla olla. Elisa luultavasti panostaa vain siihen, että keskustelupalstaa (ehkä) joku palkattu seuraa, mutta vaikutelma on, että neuvonta on myös ulkoistettu.
  Käyttäjätaso 7
  esko11 kirjoitti:
  Ei sielä rattaan takana ole mitään, jolla sarakkeita säädeltäisiin. Kyllä sarakeotsikot ovat ihan metsässä. Muistutan vielä, että liite-klemmari ei tule klemmari-sarakkeelle. vaan ylimääräiselle lähettäjäsarakkeelle.

  Sepäs omituista. :smileyhuh:

  Kyllä minulla siitä rattaasta aukeaa sarakkeiden asetusvalikko , jossa voi valita mitä sarakkeita näytetään ja lajittelujärjestyksen jne (Tarkoitan postaamassasi kuvassa vasemmanpuoleisen lähettäjä-sarakkeen vieressä näkyvää ratasta) . Jos sinulla ei , niin se ei ole yleinen vika , vaan koskee sinua. Tee asiasta vikailmoitus , jos ei asia muuten oikene.

  PS. Millä selaimella käytät webmailia? Olisiko vika selaimessa?

  Osallistu keskusteluun