Kysymys

Saunalahden tietoturvariskit osa 1

  • 22 helmikuu 2013
  • 37 kommenttia
  • 16923 katselukerrat

Saunalahti törttöilee jälleen kerran asiakkaan tietosuojan turvaamisessa. Tällä kertaa tilattu WLAN-reititin teillä tietymättömillä. Saunalahden hyvin merkillisestä toiminnasta koskien tietoliikenteen suojausta jälleen uusi esimerkki. Saunalahdelle lähetetty viesti kuvaa tilanteen sen enempiä selittelemättä': Hei! Olen tilannut teiltä internetin kautta wlan-reitittimen. Paketti on ilmoituksenne mukaan lähetetty 20.2. Tunnus JJFI*****558. Pakettinne on ilmeisesti kadonnut/päätynyt vääriin käsiin. Näin ollen peruutan tilaukseni. Postipaketit edellisellä numerolla ja seuraavalla numerolla (JJFI*****557,JJFI*****559) ovat saapuneet jo vastaanottajien toimipaikkaan asianmukaisesti. Minun pakettini ei ole edes kirjautunut lajitteluun. Kyseessä ovat samasta paikasta peräkkäisillä lähetystunnuksilla lähetetyt paketit ja lähettäjän EDI-tietojen mukaan Saunalahti. Paketissa on mukana WLAN-verkon tunnukset, joilla pääsee suoraan tunkeutumaan aseman WLAN-verkkoon. Tunnuksien joutuminen vääriin käsiin siis mahdollistaa aseman WLAN-verkkoon tunkeutumisen ja vieläpä huomaamattomasti. Nyt teidän lähetyksenne on siis teillä tietymättömillä. Myyntitesktinne mukaan paketti 'saattaa olla avattu'. Ei siis ole mitän keinoa varmistua siitä, käyttääkö joku aseman verkkoa minun kustannuksellani ja tietämättäni. Näin ollen peruutan tilauksen Saunalahden tietosuojalleni aiheuttaman vaaratilanteen vuoksi. Valitettavasti Saunalahden toiminta on todettu samanlaiseksi tietoturvariskiksi jo usean vuoden ajan. Toivottavasti saatte joskus tulevaisuudessa järjestelmänne toimimaan asianmukaisesti ja virheelliset toimintonne karsittua pois.

37 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Päivän paras :D

Sen salausavaimen ja verkkonimen voi tällä vuosituhannella jopa vaihtaa modeemin käyttöohjeiden mukaan ja on jopa suositeltavaakin!
Käyttäjätaso 5
Tuo on täysin totta, mitä hpguru sanoi, että reitittimien langattomien verkkojen salausavaimen voi muuttaa, jos se huolestuttaa. Pakettien ei myöskään pitäisi minnekkään tuntemattomille teille päästä, koska posti luovuttaa paketit henkilöllisyystodistusta vastaan.
Päivän tietämättömin...:smileyundecided:

Tällä vuosituhannella WLAN-verkkooni on tunkeuduttu, firmware päivitetty tietämättäni ja langattoman verkon kaikki liikenne kulki ulkopuolisten silmien kautta.

Jos boksin saa joku käsiinsä, niin firmwaren päivittäminen hakkeroiduksi versioksi onnistuu ilman kovin syvällistä tietämystä tietoliikenteestä. Hakkeroituja firmawareja löytyy netistäkin, ellei itse viitsi laitetason koodia vääntää.

Sen jälkeen ei boxin omistajalla/käyttäjällä ole minkäänlaista mahdollisuutta huomata boxin tietosuojan olevan hakkeroitu. Boxi kun näyttää kaiken olevan kunnossa.

Tapahtunut omassa boxissa muutama vuosi sitten ja paljastui vasta verkkoliikenteen mac-osoitteiden tarkalla analysoinnilla.

Verkkonimellä ei ole muutenkaan mitään merkitystä, jos hakkeroija tietää boxin mac-osoitteen.

Fyysisellä laitetasolla kommunikointi tapahtuu fyysisten osoitteiden avulla radioteitse.

Verkkonimellä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, sillä verkkonimi kulkee vasta ylemmällä verkkokerroksella.

Vertauksena fyysisellä tasolla voisi mainita sen, että sinun näyttökaapelisi olisi Y-kaapeli ja toinen haara olisi naapurin kämpässä/näytössä. Sinulla ei ole mitään mahdollisuuksia havaita, että joku näkee kaiken mitä sinäkin ellet havaitse haaroituskaapelia.

WLAN-liikenteen vastaavaa "haaroituskaapelia" onkin jo varsin vaikeaa nähdä, se kun kulkee radiobitteinä siinä silmiesi edessä...
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Kuten tuossa moderaattori hienosti tarinoi, niin postissa tai matkahuollossa eivät luovuta lähetystä ilman passia tai muuta virallista paperia. Esimerkiksi itse kun hain pientä reititintä vanhemmille 3G-käyttöön, niin Matkahuolto ei ole suostunut sitä edes luovuttamaan vaikka osasin kertoa mitä paketissa on ja mistä ja näytin vielä sähköpostissa olevan tilauksen/seurantakoodin. Vasta passia näyttämällä sain paketin mukaani.

Kun reitittimen ottaa käyttöön, tärkeintä on vaihtaa mahdollinen suojausavain tai salata verkko. Moni ei salaa verkkonsa. Lisäksi hallinnan suojakoodi kannattaa vaihtaa oletuksesta. Teoriassa ei ole mahdollista, että joku pääsee asentamaan reitittimeen omaa ohjelmaa, koska tämä vaatii laitteen varastamista tai taloon murtautumista. Tuohon reitittimen pohjassa olevaan WLAN-salauksen tarraan ei kannata herneitä nenään vetää.

Valmiiksi salattu reititin on parempi kuin reititin ilman salausta. Yhden tuttavan isä ei missään tapauksessa halua salata verkkonsa, koska hänen mukaan salaamattoman verkon kautta liikkuu tieto nopeammin eikä vaadi ainaisia kirjautumisia. Moni on yrittänyt kertoa hänelle, että päätelaitteet muistavat salauksen ja että avoin verkko on tietoturvariski, mutta hän ei halua reitittimensä salata sitten millään. Moni ei taas osaa reitittimen verkon salata.

Tämä on se syy miksi nykyreitittimet ovat valmiiksi salattuja. :)

Ja lisään vielä että laitteen pohjaan laitettu salausavain on valmistajan laittama eli kukaan ei ole reititintä varastanut postissa ja salannut verkon... Ja siinäkin valmistaja ajattelee parasta eli että asiakkaan verkko on heti tietoturvallinen eli ulkopuoliset eivät siihen pääse yhdistymään.
Kyllä sitä postillekin vahinkoja satttuu, että antaa väärän paketin jollekin. Erityisesti nykyään, kun on niitä asiamiesposteja.;)

Onkohan tuo paketti ollenkaan edes lähtenyt, kun ei ole kirjautunut lajitteluun?
Saunalahden mukaan paketti on lähetetty 20.2.2013 klo 14.30
Itellan mukaan sitä ei ole heille kirjattu 22.2.2013 klo 16.03

Reititin on juuri tällä hetkellä ollut yli 2 vuorokautta jossain tietymättömissä.

Ei tarvita teoriaa ymmärtääkseen, että käytännössä reitittimeen voi olla edellispäivänä asennettu, eilen asennettu tai juuri nyt parhaillaan joku asentamassa "omaa ohjelmaa" (tarkoittanet firmwarea).

Ei tarvita murtautumista tai varastamista, riittää että joku saa reitittimen muutamaksi minuutiksi käsiinsä. (päivittämisen ajaksi)

Tällä hetkellä ei Saunalahti eikä Itella tiedä että missä reititin (paketti) on.
Saunalahden tietojärjestelmän mukaan se on lähetetty, Itellan tietojärjestelmän mukaan sitä ei ole vastaanotettu.

Riski väärinkäytöstä on pieni, mutta se on olemassa. Kuten otsikostani voi päätellä, Saunalahden tietoturvan mitättömyydestä on kertynyt paljonkin esimerkkejä. Ei tämä ole ensimmäinen kerta kun tällaisia riskejä tulee esille.

Koska minä en tuollaisia riskejä halua itselleni, olen peruuttanut tilauksen.
Paketti saa minun puolestani myöhemmin löytyä ihan mistä tahansa.

Viestini tarkoitus on saada muutkin miettimään, että mikä merkitys on luotettavalla tietoliikennelaitteen toimittajalla.
Käytännössä tämänkaltainen reitittimen katoaminen tarkoittaa pahimmillaan sitä, että KAIKKI mitä netin kautta kulkee, päätyy ulkopuolisten silmiin. Vieläpä erittäin helpolla tavalla.

Pankkitunnusten joutuminen vääriin käsiin on pikkujuttu, jos ulkopuolinen pystyy lukemaan ruudultaan paitsi tunnukset, niin myöskin kaiken tiedon ja jopa manipuloimaan sitä. Manipulointi on erittäin epätodennäköistä, mutta silti mahdollista.
hpguru kirjoitti:

"Tämä on se syy miksi nykyreitittimet ovat valmiiksi salattuja. :)

Ja lisään vielä että laitteen pohjaan laitettu salausavain on valmistajan laittama eli kukaan ei ole reititintä varastanut postissa ja salannut verkon... Ja siinäkin valmistaja ajattelee parasta eli että asiakkaan verkko on heti tietoturvallinen eli ulkopuoliset eivät siihen pääse yhdistymään."

 -------------------------------------------------------------------

Ja kun ulkopuolinen pääsee kerran vilkaisemaan sitä "tietoturvallista" laitteen pohjassa olevaa salausavainta, niin milläs otat selvää ettei kyseinen lurkkija ole kuuntelemassa reitittimesi liikennettä  juuri sen valmiin salausavaimen avulla?

Radioliikenteen kuuntelusta kun ei jää mitään jälkiä yhtään mihinkään. Riittää että kulloinenkin salausavain on tiedossa.

Salausavaimen vaihtaminen ei auta mitään, sillä sekin kulkee radioteitse. Boxin firmwareen ei tarvitse muuta muutosta tehdä kuin salausavaimen muutosta lähtee viesti ulkopuoliselle. Sen vastaanotto ja vaihto lennossa onnistuu kuuntelijan koneella automaattisesti. Käytännössä kuuntelijan ei edes tarvitse saada tietoa salausavaimesta kuin yhden ainoan kerran, jos firmware on modifioitu sopivasti.

Onko verkko siis tietoturvallinen, jos ulkopuoliset tietävät salausavaimen jo ennen kuin reitittimen ostaja saa sitä edes käsiinsä?
Käyttäjätaso 4
Mokalahti kirjoitti:
Salausavaimen vaihtaminen ei auta mitään, sillä sekin kulkee radioteitse.  

Itse vaihdan salausavaimen aina ethernet-kaapeliyhteydellä, en langattomasti.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Petunet kirjoitti:
Mokalahti kirjoitti:
Salausavaimen vaihtaminen ei auta mitään, sillä sekin kulkee radioteitse.  

Itse vaihdan salausavaimen aina ethernet-kaapeliyhteydellä, en langattomasti.

Tämä on hyvä lisäys tähän ketjuun, kiitoksia!

Tosiaan, salausavaimen voi myös vaihtaa RJ45-kaapelin varassa (ja tarvittaessa verhot kiinni) 🙂
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Varovaisuus on tervettä, mutta vainoharhaisuus ei. :)
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Mikäli epäilette, että WLAN-salasana on vuotanut tai murrettu, muistattehan ennen salasanan vaihtoa kaapeliyhteydellä kytkeä sen WLAN:in pois päältä. Ja toki salasanan vaihdon jälkeen WLAN takaisin päälle.

Muutoin salasana voi livahtaa WLAN:ista ulos, etenkin jos verkossa lymyää aktiivinen salakuuntelija arp-huijaavan välityspalvelimensa kanssa.
Käyttäjätaso 4
Juuri näin.
Joistakin tukiasemista on otettu antennit pois, ei ainakaan signaali kanna kauas jos wlan jäi sittenkin päälle.
Voisihan sen vielä kääriä vaikka folioon...
Käyttäjätaso 5
Nyt jäitä hattuun näissä teorioissa. Missä kohtaa SL:n tietoturva on pettänyt? On hyvin yleistä, että Itella kadottaa välillä lähetyksiä ja yllättäen ne löytyvätkin viikkoja tai kuukausia myöhemmin jostain. Kukaan ei voi tietää mitä paketti sisältää, joten yksilöön kohdistettu yksilöllinen hakkerointi kuulostaa lähinnä vainoharhaiselta.

On aina riski lähettää postin kautta jotain, mutta useimmiten kaikki tulee kuitenkin perille. Tässä itselläni on kadonnut pari lähetystä, joista yksi tuli kuukausi myöhemin perille hieman damagee ottaneena, lähipiiristä Itella kadotti matkaliput, sekä jemmasi hyllyllään yhtä lähetystä kuukausitolkulla ja siihen ehti jo myyjä lähettää uuden korvaavan lähetyksen. Eli se oli vain hävinnyt matkalla, tippunut johonkin tms, eikä se ollut päässyt jakeluun ollenkaan.

Eli vedä henkeä syvään ja odota viikko. Jos paketti ei ole saapunut, niin ole yhteydessä asiakaspalveluun ja postiin, jonne jätät katoamisilmoituksen. Sitten SL:n päästä varmaankin lähetetään korvaava lähetys jossain vaiheessa, jos lähetystä ei löydetä.
hpguru kirjoitti:
"Tämä on hyvä lisäys tähän ketjuun, kiitoksia!
Tosiaan, salausavaimen voi myös vaihtaa RJ45-kaapelin varassa (ja tarvittaessa verhot kiinni)"

Jos reititin on firmwaretettu, niin voit vaihtaa salausavaimen vaikka lusikalla ja haarukalla.
Silti se boxi on hakkeroitu ja tietoturva pysyy palasina.

Reititin on itseasiassa firmwarella pyörivä tietokone. Reittimen hakkerointi firmware vaihtamalla on sama kuin tietokoneeseen asentaisi rootkitin.

Jos tietokone on hakkeroitu (rootkitattu), niin on aivan sama millä keinoin vaihdat salasanan tai minkä tahansa palikan. Se on hakkeroitu ja yksikään tieto ei ole turvassa. Se mitä ruudulla näkyy ei välttämättä ole sama kuin mitä koneessa todella tapahtuu.

Koska tällainen perusasia on näinkin epäselvä, lienee parasta ettet koskaan käy verkkopankissa.
Se mikä näyttää verkkopankilta ei aina olekaan verkkopankki, vaan saattaa olla jotain ihan muuta.
Aidon Verkkopankin voi sentään tunnistaa https:// - tunnisteella.

Firmwaretettu reititin ei valitettavasti erotu enää millään keinolla.

Mikäli yhteisön 'luottojäsenen' tietosuojan tuntemus on tätä tasoa, niin ehkä ne verhot kannattaa pitää pysyvästi kiinni....
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
hpguru kirjoitti:
Päivän paras :D

Sen salausavaimen ja verkkonimen voi tällä vuosituhannella jopa vaihtaa modeemin käyttöohjeiden mukaan ja on jopa suositeltavaakin!

No noinhan se on mutta onko tuosta tiedosta apua kysyjälle..?

En tiedä ymmärsinkö sitten oikein tuon kysyjän asian mutta jos reititin on teillä tietämättömillä niin miten kummassa aloittaja mokalahti voisi salausavaimen siihen itse vaihtaa...... kysyn vaan,,:smileycool:

Jos ymmärrsin kysymyksen jotenkin vinoon niin ei tarvitse kommentoida...:)

Ps. ja kysyjän ei tarvitse olla huolissaan omasta tietoturvasta vaikka reititin olisikin jonkun toisen käsissä, eihän hän ole sillä sinun koneeseen yhteydessä millään tapaa.

Lisäksi kun et ole kuitannut sitä vastaan otetuksi niin et ole missään korvausvastuussa Saunalahteen nähden.

Mikäli paketti aikanaan saapuu postitoimipaikkaasi niin älä lunasta, se palautuu automaattisesti 2 viikon päästä l'ähettäjälle...!!!
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Mokalahti kirjoitti:
Tällä vuosituhannella WLAN-verkkooni on tunkeuduttu, firmware päivitetty tietämättäni ja langattoman verkon kaikki liikenne kulki ulkopuolisten silmien kautta.

Mutta miten tähän on päästy? Oliko WLAN-verkkosi yleensäkään salattu? WEP salaus ei toimi, se aukeaa käytännössä heti. TKIP toimii, jos säätää avaintenvaihdon tapahtuvaksi alle 12 minuutin välein. Jos laitteet vain tukevat, kannattaa käyttää CCMP:tä. 

Oliko WLAN-salasanasi kunnollinen? 12345678 tyyppiset saa kräkättyä viidessä minuutissa.

Ja oletko varma, että reittimen korkkaus tapahtui juuri WLAN:in kautta? Maailmalla on 81 miljoona reititintä, jotka voi UPnP-protokollan avustuksella korkata helpommin internetin kautta. 

Optio kirjoitti:
Ps. ja kysyjän ei tarvitse olla huolissaan omasta tietoturvasta vaikka reititin olisikin jonkun toisen käsissä, eihän hän ole sillä sinun koneeseen yhteydessä millään tapaa.

Erittäin hyvä huomio. Kun reititin pyörii jossakin Saunalahden tai Itellan nurkissa, sen WLAN:iin murtautumalla ei pääse ainakaan ketjun aloittajan verkkoon tunkeutumaan.
Optio kirjoitti:

"1. En tiedä ymmärsinkö sitten oikein tuon kysyjän asian mutta jos reititin on teillä tietämättömillä niin miten kummassa aloittaja mokalahti voisi salausavaimen siihen itse vaihtaa"

2. "kysyjän ei tarvitse olla huolissaan omasta tietoturvasta vaikka reititin olisikin jonkun toisen käsissä, eihän hän ole sillä sinun koneeseen yhteydessä millään tapaa."

3. Lisäksi kun et ole kuitannut sitä vastaan otetuksi niin et ole missään korvausvastuussa Saunalahteen nähden."

Vastaus 1: Reititin oli teillä tietymättömillä yli 2 vrk. Saunalahti ei edelleenkään tiedä, että missä se on ollut. Nyt se on postitoimipaikassa. Onko reititin ollut oikeissa käsissä koko ajan ei voi tietä mistään.

Vastaus 2: Jos reititin on ollut Tuhman Käyttäjän hallussa sekä hakkeroitu ja TuhmaKäyttäjä laittaa vaikka kautta 100 000 kpl musiikki-fileitä jakoon nettiyhteyden kautta, niin kuka saakaan 100 000 euron laskun tiedostojen luvatta jakamisesta, jos oikeuteen päädytään?

Vastaus 3a: Aivan varmasti Saunalahti katkasee musiikin laittoman jakelun ja torppaa koko liittymän kiinni. Melko lapsellista olettaa, että operaattori kuuntelisi "MutKunSeOnOlluJokuMuu"- selityksiä.

Vastaus 3b: Ennen liittymän kiinni menoa nettiliittymän nopeus romahtaa reippaasti, kun reititin heittelee liikennettä ympäri maailmaa. Kustannukset näkyy silti tilaajan laskussa.

Tietoturva-termi pitää sisällään myös kiistämättömyys-määritelmän. Siihen kannattaa tutustua jossain vaiheessa.

Tietoturva on aika kehnoa sillon, jos joku käyttää luvattomasti wlan-verkkoa. Se kun ei ole edes rangaistavaa nykyään...

Koska se ei ole rangaistavaa, sitä ei poliisi edes tutki, vaikka joku kuinka käyttäisi liittymää luvatta. Toteennäyttäminen jää silloin reitittimen haltijan tehtäväksi.

Se joka pystyy todentamaan oman reitittimenä koko liikenteen esim viime kuukauden ajalta, niin kertokoon täällä ohjeet siihen. Jään odottelemaan mielenkiinnolla.
irritus kirjoitti:

"Ja oletko varma, että reittimen korkkaus tapahtui juuri WLAN:in kautta? Maailmalla on 81 miljoona reititintä, jotka voi UPnP-protokollan avustuksella korkata helpommin internetin kautta. "

Hyvä kysymys.

Reitittimen näytön mukaan UPnP ei ollut päällä.

Ei ollut WLAN-myöskään päällä. Reitittimen näyttämien tietojen mukaan.

Koko homma paljastui näin

1. WLAN-oli kytketty pois päältä kaapelin avulla.

2. Kaapeli oli kiinni ja liikenne kulki sitä kautta. Data kulki kivasti edestakasin

3. WLAN oli siis kytketty pois päältä WLAN-boxin firmware-sivun mukaan.

4. Kaapeli tuli irrotettua puolivahingossa

5. Data kulki edelleen, vaikka kaapeli oli irti.

6. Kaapelin ollessa irti, boxiin pääsi käsiksi ja WLAN-sivun asetuksissa oli edelleen "OFF"

WLAN oli siis päällä koko ajan vaikka boxin firmware-sivulta käänsi sen päälle tai pois. Data siis  kulki koko ajan molempiin suuntiin.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
Mokalahti kirjoitti:
irritus kirjoitti:

"Ja oletko varma, että reittimen korkkaus tapahtui juuri WLAN:in kautta? Maailmalla on 81 miljoona reititintä, jotka voi UPnP-protokollan avustuksella korkata helpommin internetin kautta. "

Hyvä kysymys.

Reitittimen näytön mukaan UPnP ei ollut päällä.

Ei ollut WLAN-myöskään päällä. Reitittimen näyttämien tietojen mukaan.

Koko homma paljastui näin

1. WLAN-oli kytketty pois päältä kaapelin avulla.

2. Kaapeli oli kiinni ja liikenne kulki sitä kautta. Data kulki kivasti edestakasin

3. WLAN oli siis kytketty pois päältä WLAN-boxin firmware-sivun mukaan.

4. Kaapeli tuli irrotettua puolivahingossa

5. Data kulki edelleen, vaikka kaapeli oli irti.

6. Kaapelin ollessa irti, boxiin pääsi käsiksi ja WLAN-sivun asetuksissa oli edelleen "OFF"

WLAN oli siis päällä koko ajan vaikka boxin firmware-sivulta käänsi sen päälle tai pois. Data siis  kulki koko ajan molempiin suuntiin. 

Jatkuuko tuo tarina vai miten tuosta voi päätellä, että "wlaniin on tunkeuduttu"? Jos television standby-valo ei pala mutta televisio on silti standby-tilassa, onko todennäköisempää, että laitteen firmis on päivitetty tietämättäni vai, että valo on rikki ja/tai firmiksessä on bugi?
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Mokalahti kirjoitti:
Optio kirjoitti:

"1. En tiedä ymmärsinkö sitten oikein tuon kysyjän asian mutta jos reititin on teillä tietämättömillä niin miten kummassa aloittaja mokalahti voisi salausavaimen siihen itse vaihtaa"

Vastaus 1: Reititin oli teillä tietymättömillä yli 2 vrk. Saunalahti ei edelleenkään tiedä, että missä se on ollut. Nyt se on postitoimipaikassa. Onko reititin ollut oikeissa käsissä koko ajan ei voi tietä mistään.

No joo,,, aika epämääräistä asian selvittelyä mutta saahan sitä näinkin esittää...

Tuo aika "teillä tietämättömillä" oli kai sinun oma kuviteltu aika ja varsinkin kun se nyt on muuttunut muotoon YLI 2 vrk.

Käytännössähän homma etenee niin että Saunalahti kirjaa sähköisesti ennakkoilmoituksen postin tietojärjestelmään (HUOM..! se ei vielä ole fyysisesti postin hallinnasssa)  vasta siinä vaiheessa kun se ilmestyy postin vastaanottamaksi se on fyysisesti heillä. Aina tuo siirtymä ei onnistu kahden vuorokauden kuluessa. 

Tuo aikaväli kuluu siihen että tilaus menee ensin keräilyyn ja sitten pakkamoom josta se toimitetaan laadittujen aikataulujen mukaan postin jakeluun. Toisaalta turhahan tätä on selittää...!!... sinulle.

Käsittääkseni paketista voi hyvin päätellä onko sitä jotenkin auottu tjm. käsitelty pakkaamon jäljeltä ja eikös reititin paketissa ole jonkinmoinen sinetti (no joo ne voi tietenkin taitavasti käsitellä alkuperäisen näköiseksi) josta voi todeta onko paketti avattu.

Kun sinulla on noin vainoharhainen ennakkokäsitys NYT postiin ilmestyneestä paketista niin älä ihmeessä lunasta sitä, se palautuu Saunalahdelle aikanaan.

Jos sinulla on Elisasoppi lähettyvillä käy hankkimassa reititin sieltä. Tosin voihan olla että senkin olisi joku varastoapulaisnörtti avannut ja laittanut siihen jotain omaa ohjelmaa.....:smileycool:

Jos olet jo lunastanut kyseisen reitittimen niin sitten kaikki jo myöhäistä, sinun tiedot ovat jo sadallamiljoonalla koneella ympäri maailmaa...;))
Optio kirjoitti:

1. "Tuo aika "teillä tietämättömillä" oli kai sinun oma kuviteltu aika ja varsinkin kun se nyt on muuttunut muotoon YLI 2 vrk"

2. " Käsittääkseni paketista voi hyvin päätellä onko sitä jotenkin auottu tjm. käsitelty pakkaamon jäljeltä ja eikös reititin paketissa ole jonkinmoinen sinetti (no joo ne voi tietenkin taitavasti käsitellä alkuperäisen näköiseksi) josta voi todeta onko paketti avattu."

-------------------------------------

Vastaus 1: Aika ei ole muuttunut mihinkään. Olen koko ajan puhunut yli 2 vrk:sta. Lue viestini tarkemmin.

Vastaus 2: Täältä saatujen rohkaisuviestien tukemana päätin hakea paketin postista. Tuotepaketissa on sinetti ja postipaketin aukaistuani selvisi heti, että sinetti on revitty auki. Ja ei, sitä ei ole yritetty liimata takaisin. Paketti on kolhiintunut ja repaleinen.

Pika-aloitusoppaassa näkyy selvästi sellaiset painojäljet (kirjaimia ja numeroita), että sen päällä on ollut paperilappu, johon on kirjoitettu tekstistä päätellen jonkinlaista salasana (isoja ja pieniä kirjaimia sekä numeroita).

Hauskin ylläri on sim-korttipaikan päällä oleva puoliksi irroitettu tarra.Tarra on toisesta reunasta kiinni ja toinen repsottaa irrallaan.

Tarran liimapuolella on karvoja. Tämä on ilmeisesti täällä Saunalahtea kivenkovaan puolustavien mielestä juuri sellaisessa kunnossa oleva reititin, joka on tullut suoraan tehtaalta?

Karvoineen kaikkineen...

Tietysti Optio selittää tähän, että minä olen nyt astunut paketin päälle, liimaillut karvoja tarraan ja kirjoitellut omia salasanoja Pika-aloitusoppaan päällä ja sitten tulen tänne parkumaan asiasta...

Mielenkiintoisi tuollaiset ihmiset, jotka ottavat kerran jonkin jyrkän mielipiteen ja sitten puolustavat sitä maailman tappiin asti hampaat irvessä, vaikka pienellä ajattelulla voisi todeta, että tässä maailmassa ei ihan kaikki suju aina niin kuin sinisilmät olettavat.
day1 kirjoitti:

"Jatkuuko tuo tarina vai miten tuosta voi päätellä, että "wlaniin on tunkeuduttu"? Jos television standby-valo ei pala mutta televisio on silti standby-tilassa, onko todennäköisempää, että laitteen firmis on päivitetty tietämättäni vai, että valo on rikki ja/tai firmiksessä on bugi?"

-------------------

Vastaus: Koska tv-analogiaa käytetään, niin tehdään siitä oikeanlainen:

Sinä katsot tv:tä. Et koske kaukosäätimeen tai tee muutakaan joka vaikuttaisi telkkariin.

Aina mainoskatkon tullessa kanava vaihtuu toiseksi ja palaa takaisin, kun mainoskatko on loppu. Ohjelman loppuessa vaihtuu kanava ja toinen ohjelma jatkuu toiselta kanavalta, kunnes kanava taas vaihtuu ohjelman loputtua.

Onko kyseessä bugi ohjelmistossa, standby-ledi palanut vai joku mahdollisesti käyttää kaukosäädintä sinun huomaamattasi?
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +1
Mokalahti kirjoitti:

Tietysti Optio selittää tähän, että minä olen nyt astunut paketin päälle, liimaillut karvoja tarraan ja kirjoitellut omia salasanoja Pika-aloitusoppaan päällä ja sitten tulen tänne parkumaan asiasta...

 
Olet saanut luultavasti asiakaspalautuslaitteen.

Toisin sanoen, laitepaketti on joskus toimitettu asiakkaalle joka on sen avannut, mutta se on syystä tai toisesta (sopimuksen purku tms) palautettu. Ns. myyntikuntoiset palautetut laitteet laitetaan aina uudelleen kiertoon.
Mokalahti kirjoitti: "Tietysti Optio selittää tähän, että minä olen nyt astunut paketin päälle, liimaillut karvoja tarraan ja kirjoitellut omia salasanoja Pika-aloitusoppaan päällä ja sitten tulen tänne parkumaan asiasta..."

----------------------

kjns kirjoitti:

Olet saanut luultavasti asiakaspalautuslaitteen. Toisin sanoen, laitepaketti on joskus toimitettu asiakkaalle joka on sen avannut, mutta se on syystä tai toisesta (sopimuksen purku tms) palautettu. Ns. myyntikuntoiset palautetut laitteet laitetaan aina uudelleen kiertoon.

----------------------

Tarkoitat ilmeisesti, että saamani reititin on ollut jonkun koekäytössä ja sen jälkeen Saunalahti on sen lähettänyt minulle sen enempiä tarkistamatta, koska edellisen asiakkaan karvojakin on tullut minulle asti paketin sisällön mukana?
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +1
Mokalahti kirjoitti:
Tarkoitat ilmeisesti, että saamani reititin on ollut jonkun koekäytössä ja sen jälkeen Saunalahti on sen lähettänyt minulle sen enempiä tarkistamatta, koska edellisen asiakkaan karvojakin on tullut minulle asti paketin sisällön mukana?

Periaatteessa juuri näin.

En usko, että Saunalahdella kukaan kerkeää noita tarkistamaan ja nollaamaan sen kummemmin, uudestaan vaan kiertoon.

Osallistu keskusteluun