E-urheilu eli eSports ja miten muuten sen voikaan kirjoittaa

  • 26 April 2019
  • 2 kommenttia
  • 2401 katselukerrat
E-urheilu eli eSports ja miten muuten sen voikaan kirjoittaa
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22
Elektroninen urheilu (e-urheilu) on nostanut päätään viimeisen vuosikymmenen aikana enenevissä määrin jatkuvasti. Tietokoneella pelaaminen yleistyi 80-luvun myötä kun mikrotietokoneet alkoivat yleistyä kodeissa, mutta ensimmäinen tietokonepeli (ristinolla) tehtiin jo 1952 EDSAC:lle. Mistä siis on kyse?

E-urheilusta puhuttaessa tarkoitetaan kilpailullista tietokone (myös konsoli ja älypuhelin) pelien pelaamista. Pelejä löytyy laidasta laitaan ja niin myös pelaamisen ympärille on rakentunut eri tapahtumia ja turnauksia laidasta laitaan. Yhtenä suurimmista kotimaisista tapahtumista voidaan mainita vaikkapa syyskuussa järjestettävä Arctic Invitational jossa päätapahtumana tulee olemaan CS:GO peli ja siinä ohessa tapahtumassa järjestetään myös 5G-liigan finaali.

Suosittuja peleja minkä parissa kilpaillaan on muun muassa:
Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Pelejä löytyy siis monia samankaltaisia aina genren alta ja tuossa oli nyt lueteltuna vain muutama esimerkki suuremmasta päästä. Pelejä myös tulee ja menee ajan saatossa, monet pelit nousevat suosioon hetkeksi jonka jälkeen yhteisö pelin ympäriltä alkaa hiipumaan mikäli pelin tekijät eivät saa pidettyä nostetta yllä. Esimerkiksi PUBG:n pelaajamäärät ovat käyneet huipussaan tammikuussa 2018 jolloin yhtäaikaisia pelaajia oli linjoilla parhaimmillaan 3,236,027 kappaletta, maaliskuussa 2019 vastaava luku oli "enää" vain 931,407 kappaletta.

Kovimmat ammattitason kilpailijat yleensä tienaavat elantonsa pelien pelaamisella, mutta näin ei tietenkään kaikkien osalta ole. Monesti tähän vaaditaan kilpailumenestyksen ohella se, että peli jota pelataan on suosittu. Suosiosta kertoo tapahtumien kilpailupottien ohella myös eri turnausten määrä pelin ympärillä sekä esimerkiksi reaaliaikaisissa suoratoistoistopalveluissa (streamaus) olevien lähettäjien määrä ja heidän seuraajiensa määrä.

E-urheilua pääasiassa lähetetään ja seurataan streamauspalveluiden kautta (kuten Twitch), mutta myös televisiossa on Suomessakin lähetykset alkaneet yleistymään 🙂 Esimerkiksi Yle on lähettänyt Areenan kautta monia kilpailuja ja myös ihan livekanaville on noita päätynyt. Toki myös Elisa Viihde Sport lähettää otteluita, eli osaltamme olemme myös mukana monellakin tapaa toiminnassa :)

Koska aihe on laaja ja ajatuksena olisi koittaa pitää artikkelin pituus edes jotenkin inhimillisenä, niin heitetäämpä palloa keskustelun puolelle 🙂 Oletko itse pelannut tai pelaatko jotain e-urheilu peliä tai seuraatko jotain lajia tai seuraa? Jäikö joku asia mietityttämään tai olisiko jostain aiheen osiosta jopa jatkoartikkelille suoraan paikka? Mitä mieltä olit artikkelista ylipäätään? Onko sinulla mielessä joku aihe mistä haluaisit meidän kirjoittelevan? Sana on vapaa 🙂

Tämä keskustelu on suljettu, eikä tätä voi kommentoida.

Kokeile löytyisikö samasta aiheesta toinen tai uudempi keskustelu.
Jos keskustelua tai vastausta ei löytynyt, aloita uusi keskustelu.

HAE KESKUSTELUISTA

2 kommenttia

Käyttäjätaso 2
Woop, Tekken mainittu! 😁
Käyttäjätaso 2
Whoop! PUBG mainittu! 😃 Alkuun aiheesta pakollinen promo eli Elisa on Kanaliigassa mukana PUBGissa! :D

Jaaa kuten aloituksesta arvanneekin, on toi PUBG itellä _se_ peli 😃 Toki muutakin tulee pelattua ja on tullut pitkäänkin, CS 1.5 oli ensimmäinen verkkopeli mitä pelasin aktiivisesti ja sen jälkeen jatkoin CS 1.6 parissa ja otin kylkeen EA:n Global Operationsin, välissä oli pidempää taukoo sitten lopulta FPS puolelta kunnes PUBG herätti mielenkiinnon taas 🖤 Välissä kerkesin kaikenlaista kokeileen, MOBA ehkä itelle jätti huonoimman maun kun erehdyin kokeilemaan Dota 2 ilman että olin sen paremmin tutustunut miten sitä pitäisi pelata. Suht suolanen yhteisö joka vaan huus mua "Feederiksi" eikä suostunut selittämään mistä kyse. Lopulta selvis et pelasin päin hittoja ja koska kuolin niin ahkerasti, vastustajatiimi nousi leveleissä siitä ilosta omaa tiimiä kovemmaks 😅 Ois ne toki sen voinu mulle selittääkin siellä kun koitin kysellä et mikä on feeder ja mitä teen väärin... 😐

Mut joo, BR genressä tullu käytyä aktiivisesti muitakin koittamassa, mutta realismi vetää aina vain takaisin PUBGin puolelle, etenkin viimeaikaiset patchit on nostanu pelattavuutta ihan uudelle tasolle! 😎 Ja ny ku korkkasin competitive rulesetin loottimäärät niin huhhuh, esim. joku Miramar tuntu melkein samalle ku Sanhok! 😃