Vastattu

5G kotinetti pätkii


Sain tänään Elisan asentamana tuon 5G kotinetin.

Download ihan kohtuullinen, upload pettymys:


Nyt olen aamun ollut Teams-kokouksissa, äänet pätkii ihan jatkuvasti. Muilla kokousolijoilla ei pätki, eli kyse on mun yhteydestä. Ennen asennusta oli 4G yhteys, jossa ei tällaista pätkimistä ollut. 

Katson modeemin asetuksista singaalia, onko nää minkälaiset lukevat?
 


Vähän pettymys tämä ensivaikutelma, näyttää yhteyden laatu heikentyneen kun siirtyi 4G → 5G 
:(

icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi Owdy 6 May 2021, 14:49

Katso alkuperäinen viesti

Tämä keskustelu on suljettu, eikä tätä voi kommentoida.

Kokeile löytyisikö samasta aiheesta toinen tai uudempi keskustelu.
Jos keskustelua tai vastausta ei löytynyt, aloita uusi keskustelu.

HAE KESKUSTELUISTA

17 kommenttia

Mitä nämä ovat?
 

 

Perheen pelaajan kommentti: “Tää netti toimii paljon huonommin, vähän väliä Ping nousee 2000”

Tsiisus.

Jahas, ongelma taitaa olla noissa TP-linkin purkeissa. Mitä tälle vois tehdä? Tosta decosta ei taida pystyä edes kanavaa valitsemaan.
 

 

Ei kyllä tää yhteys vaan on huono. Tässä Dekon softalla mitattua pingiä, joka siis mittaa suoraan kaapelista. Ei hyvää päivää. Saako tän 5G roskan palauttaa?

 

 

Jatkan yksipuhelua. Tää kuvaa hyvin yhteyden tasoa. Aikamoista heitteluyä parin minuutin sisällä

 

 

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +16

Mitä nämä ovat?
 

 

Osaan kommentoida vain tätä osiota. Kuluttajille myytävä 5G on toistaiseksi tuollaista Non Stand Alone -tyyppistä, jossa tarvitaan LTE (4G) verkon kättelyapua ts. 5G toi uusia lisätaajuuksia vanhaan LTE-verkkoon. 4G-verkon ping pyörii yleensä alle 20 ms:n paikkeilla. Sitten joskus, kun Stand Alone -tyyppinen 5G-verkko on arkipäivää niin vasteajan pitäisi jäädä reilusti alle 10 ms:n, jotta uskaltaisin lähteä itsestään kulkevan auton kyytiin.

Noin yleisesti ottaen nuo feikki 5G-verkon uudet korkeat taajuudet kantavat merkittävästi lyhyempiä matkoja kuin muinaiset verkot, joten selektiivilasit ja muut kiinteät rakenteet käyttöpaikan ja “maston” välillä häiritsevät “kuuluvuutta”.

Joku minua viisaampi osannee kertoa, vaikuttaako täyteen ahdettu 4G-verkko tällä hetkellä tuohon julmettuun vasteaikaan, koska itse 5G-taajuuksilla tuskin vielä on merkittävää ruuhkaa. Todennäköisesti nuo hitaat nopeudet ovat tulosta 4G-verkon käytöstä. Voiko laitteistostasi lukita taajuuksia?

Osaan kommentoida vain tätä osiota. Kuluttajille myytävä 5G on toistaiseksi tuollaista Non Stand Alone -tyyppistä, jossa tarvitaan LTE (4G) verkon kättelyapua ts. 

 

 

Ok, kiitos. Eli toi vois olla sitten asetuksessa “NSA”.

Surullista tämä nyt. Mulla oli vakaa 4G yhteys, suunta-antennilla. Nyt piti homman parantua, niin päinvastoin. Kiva tehdä etätöitä, kun vastapuolen puhe pätkii yms. Pingit ja nopeus sahaa kuin vuoristorata. Poika rupes pelaamaan kännykkänsä mobiililla, kun tätä 5G yhteyttä ei voi pelaamisen käyttää.

 

Käyttäjätaso 7

Taitaa 5G toimia hyvin vasta sitten, kun joka valotolpassa on 5G-laatikko.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki

Moro @Owdy Kyllähän tuossa aika paljon tuota heittelyä on.
Melkeinpä tässä olisi fiksuinta, että olet yhteydessä vikapalveluumme https://elisa.fi/asiakaspalvelu/yhteystiedot/ niin sieltä päästäisiin tarkemmin katsomaan tuota verkon toimintaa. 
 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +26

Taitaa 5G toimia hyvin vasta sitten, kun joka valotolpassa on 5G-laatikko.

 

Suomalaisilla operaattoreilla tuo aito 5G-verkko antaa vielä odottaa itseään. Tällä hetkellä 5G on rakennettu 4G:n perustalle. Ote eräästä asiaa käsittelevästä artikkelista:

“Puhtaita, niin sanottuja standalone-5g-verkkoja ei käytännössä ole. Puhelin ja tukiasema voivat totella 5g:tä, mutta core eli keskukset hoituvat vielä 4g-tekniikalla. Se näkyy erityisesti vasteajoissa, jotka eivät ole luvattua 5g-tasoa. Myös hienoimmat uudet innovaatiot perustuvat 5g-coreen.”

 

Sain tänään Elisan asentamana tuon 5G kotinetin.

Download ihan kohtuullinen, upload pettymys:


Nyt olen aamun ollut Teams-kokouksissa, äänet pätkii ihan jatkuvasti. Muilla kokousolijoilla ei pätki, eli kyse on mun yhteydestä. Ennen asennusta oli 4G yhteys, jossa ei tällaista pätkimistä ollut. 

Katson modeemin asetuksista singaalia, onko nää minkälaiset lukevat?
 

 

 

Noihin lukemiin ja niiden merkitykseen löytyy vastaukset täältä. Nuo perustuvat 4G-tekniikkaan, mutta 5G:n osalta pätee vastaava kaava, joskin arvoissa saattaa olla heittoa suuntaan tahi toiseen.

 

 

Käyttäjätaso 7

Tässä pätkä erään tietotekniikka-aviisin artikkelista. Lieneekö kuinka paikkansa pitävä, vaiko ei.

 

Uuden vauhtikaistan huumassa on hyvä pitää mielessä, että 5G:n käyttöönotto on edelleen alkuvaiheessa. Esimerkiksi DNA ja Elisa vasta aloittivat alkuvuodesta 700 megahertsin 5G:n käyttöönoton verkoissaan. Molemmilla peittoalue on vasta hyvin pieni.

Varsinainen ongelma on edelleen se, että päätelaitteet, kuten esimerkiksi reitittimet, joilla käyttäjän pitää olla yhteydessä verkkoon, eivät ymmärrä 700 megahertsin taajuutta käyttävää 5G:tä, ainakaan ilman ohjelmistopäivityksiä.

5G kotona

5G on edelleen alkuvaiheessa, eikä sen takia vielä tarjoa kovin huikeita nopeuksia tai peittoa. Jos odottaa saavansa sitä mitä mainoksissa 5G:lle luvataan, voi pettymys kuitenkin olla suuri. Peitto on hyvin vaatimaton, ja käytännössä vasta jotenkuten taajamissa toimiva 5G on vasta haaveissa maaseudulla, kun operaattorit ovat kuluvan vuoden aikana vähitellen laajentamassa verkkojaan isoimmista kaupungeista pienempiin asutuskeskittymiin. Voi myös olla, että todellisiin 5G-nopeuksiin ja kattavaan kuuluvuuteen ei päästä vielä aikoihin.

 

Meiltä on tolppaan matkaa 1,1 km, joka taitaa olla sitten liikaa. DNA rakentaa parhaillaan tolppaa 600m päähän. Ois vaan pitänyt maltaa odottaa sitä. Valitsin Elisan kotimaisuuden vuoksi.

Moro @Owdy Kyllähän tuossa aika paljon tuota heittelyä on.
Melkeinpä tässä olisi fiksuinta, että olet yhteydessä vikapalveluumme https://elisa.fi/asiakaspalvelu/yhteystiedot/ niin sieltä päästäisiin tarkemmin katsomaan tuota verkon toimintaa. 
 

Olin eilen. Ensimmäisenä syytetiin huonoa wifi-verkkoa ja käskettiin testailla nyt muutama päivä.

Wifissä ei syy ole nyt, Decon testeri näyttää, että pingit heittelevät suoraan päämodeemista. Pelaamista kokeiltu myös ethernet-piuhalla. Ei eroa.

 

 

No niin. Olin uudelleen yhteydessä vikapalveluun. Ystävällinen henkilö tsekkasi yhteyksiä ja sanoi, että jostain syystä modeemi pomppii kahden tukiaseman välillä. Toinen asema talon takapuolella, aika jännä, että saa sinne yhteyksiä. Joka tapauksessa asentaja tulee takaisin ja tsekataan modeemin paikkaa uudelleen :)

Nyt on modeemi uudessa paikassa ja modeemin mallikin vaihdettu. Tais olla joku lauantaikappale se eka Huawei. Nyt on semmonen 400/30M liittymä ja modeemi kertoo singaalin olevan vahvempi. Parin mutkan kautta Elisa hoisi tän lopulta tosi hienosti. Uskon, että tästä saadaan liittymä jolla pystyy etätöitä mukavasti tekemään :)

 

 

Voiko laitteistostasi lukita taajuuksia?


Voi, pohdin tätä täällä ​​​​​​.

Eikun paranee vaan :D Nyt on hyvä uploadkin.