Vastattu

Asus 4G N12 hidastelee


  • Keskustelija
  • 3 kommenttia
Aiemmin nopeasti toiminut Asus on alkanut hidastella ja Speedtestillä tulee enää 10-15Mbps lukuja (50Mbps liittymällä). Täsmälleen samassa kohtaa samaan aikaan kännykällä saa täydet 50Mbps. Koitin myös kännykän SIM korttia ASUSissa ja tulos oli yhtä hidas.

LTE yhteys sinänsä näyttää täydet neljä palkkia ja
RSRP -81 dBm
RSRQ -10 dB
SINR 4.2 dB

Päivitin uusimman firmiksen 1.10.45AS, mutta se ei muuttanut tilannetta.

Samalla laitteella on tosiaan aiemmin tullut ihan hyvät vauhdit (jopa 80Mbps kun oli 100Mbps liittymä), joten mistä tällainen hidatelu voisi johtua?
icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi KoTe60 10 June 2016, 12:48

Katso alkuperäinen viesti

Tämä keskustelu on suljettu, eikä tätä voi kommentoida.

Kokeile löytyisikö samasta aiheesta toinen tai uudempi keskustelu.
Jos keskustelua tai vastausta ei löytynyt, aloita uusi keskustelu.

HAE KESKUSTELUISTA

10 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Outoa! Laitteeseenhan tuo hieman viittaa jos kahdella liittymällä yhteys on hidas.
Voidaan toki alueen verkkojakin tutkia tarkemmin. Tässä ei ole kuitenkaan hyvä numeroa tai osoitetietoja julkaista niin laita yksityisviestiä Palstatiimille täällä: elisa.to/viestipalstatiimille 🙂
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Puhelin voi olla kytkeytynyt 1800 Mhz verkkoon ja Asus sitten 800 Mhz verkkoon. Tai päinvastoin. Ja näistä sitten toinen on ruuhkaisempi kuin toinen. RSRQ ei nyt ole ihan parasta luokkaa eli tuolla arvolla ei välttämättä nopeampaa saakaan. Hyvä arvo olisi 6-7 tasolla.
Tukiasema on tuossa 200-300m päässä "näköetäisyydellä" ja tosiaan aiemmin samassa paikassa ASUS on pelittänyt ihan hyvin.

ISP Saunalahti Saunalahti(24405) LTE(Roaming)
Band 20
Cell ID 11

Ajelin testejä yöllä kahden aikaan, joten verkossa ei varmasti ollut ruuhkaa 🙂 Sama tulos tosin tulee päiväsaikaankin.

Siirsin ASUSin ihan ikkunan viereen, jolloin signaaliarvot paranivat ja Speedtestikin nousi jo 30Mbps tasolle (kännykkä LG G3 antaa täydet 50Mbps edelleen). Jotenkin odottaisi, että tuollaisessa isossa modeemissa olisi kuitenkin paremmat antennit kuin kännykässä? Puhelin antaa Signal Strength arvoksi -93dBm...

ASUSin arvot:
RSRP -75 dBm
RSRQ -8 dB
SINR 15.2 dB

Tiedä sitten aiheuttaako puiden lehvästö tms. signaalihävikkiä tähän aikaan vuodesta noin paljon.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
Kokeile avata ikkuna ja nakkaa se pihan puolelle. Jos antaa silloin paremmat arvot niin jokin pieni ulkoantenni ratkaisee tuon asian. Saattaa olla lievä sisäkatve kyseessä.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +15
Nuo mokkuloiden palkkimittarit eivät kerro käytännössä mitään. Signaaliarvot ratkaisevat. Noista näkee, että jälkimmäisessä paikassa häiriöitä on paljon vähemmän kuin ekassa testipaikassa. SINR arvo ensin 4dB, sitten 15dB. Ratkaiseva ero. Signaalin vahvuus erinomaisella tasolla jälkimmäisessä, ekassa hyvällä tasolla. Tätä kuvaa RSRP arvo.

Vertaile nyt päivän, illan ja yön aikana nopeuksia, ja signaalin arvoja. Mokkulan vahva antenni vastaanottaa myös kilpailevia signaaleja tehokkaammin, kuin puhelimen oma antenni. Voihan olla, että alueella on käyttäjämäärät lisääntyneet, myös tukiasemien määrät on voinut lisääntyä. Modeemin asettelussa voi olla ihan muutaman sentin tarkkuus vaadittavaa, tarkkaile signaalin arvoja ja sijoita laite esim. talon ulkoseinää nähden niin, että oletettu tukiaseman suunta on avoin, mutta muut suunnat estetty. Joskus ihan kaupan foliopakastekassi voi auttaa, vaikka kuullostaisi turhalta näpertelyltä.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki
Eikö tuossakaan purkissa ole taajuuslukitusta, että saisi taas sen yli 80 megan dl-nopeuksia antavan LTE1800-verkon käyttöön?

Nyt käytössä oleva tukiasema tuskin on 200-300 metrin päässä, koska LTE800-tukiaseman (Band 20) pitäisi antaa puustonkin läpi tasoa 55-65 olevia RSRP-arvoja.

Häiriöihin ja kohinaan (RSRQ, SINR) puusto vaikuttaa myös paljon, joten sentti- tai jopa millisijoittelulla syytä tutkailla noitakin arvoja.

Hyvä RSRQ arvo on tasoa -3 - -5 dB, SINR > 20 dB.
Pitänee ajella taas CellMapperin kanssa ympäriinsä ja katsoa onks tuonne alueelle tuupattu uusia tukiasemia tms.

Lähin tukari on kuitenkin tämä (https://www.cellmapper.net/map?MCC=244&MNC=5&type=LTE&latitude=61.4599589514736&longitude=23.8955580729737&zoom=15&startDate=1/1/2000&endDate=6/10/2016&showTowers=true&clusterEnabled=true&tilesEnabled=true&heatMapEnabled=false&showOrphans=false&showFrequencyOnly=false&showBandwidthOnly=false&DateFilterType=FirstSeen&showHex=false&bands=0,3,20) kun oma kämppä on tosta sen 2-300m kaakkoon. Ainakin CM:n kartan mukaan tossa järven pohjois puolella olis LTE800-tukari.

Taajuuslukitusta ei ole, 4G:n voi pakottaa mut se ei tietty mitään auta kun molemmat on LTE. Kokeilen foliohattutaktiikkaa 😉
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki
niin ja muista että kokeilet nuo nopeudet piuhan kanssa eikä minkään wifin!.reitittimen wifikin voi kyykätä.
Nyt oli modeemi vaihtanut tukiasemaa (band 3) ja nopeudet on taas siellä 50M hujakoilla missä pitääkin. Ilmeisesti syypää on tosiaan tuo LTE800 tukari, johon modeemi haluaa jostain syystä ottaa yhteyden.

Pitääpä katsoa saisiko tuon LTE800:n jotenkin järkevästi blokattua.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Sitä ei ainakaan saa Elisan myymillä modeemeilla blokattua, että niihin älä erehdy. Helpoin tapa on ostaa DNA:n firmiksellä oleva Huawei, niissä on taajuuslukitukset käytössä.