Vastattu

Datan käyttö Islannissa

  • 5 September 2017
  • 7 kommenttia
  • 2656 katselukerrat

Hei! Lähden Islantiin matkalle, ja netin käyttö puhelimesta mietityttää. EU:ssa ja Pohjoismaissa mobiilidatan käyttöhinnat ovat käsittääkseni laskeneet, mutta Islanti ei ole EU:ssa, ja Pohjoismaiden määritelmä Elisan sivuilla taitaa olla: Ruotsi, Norja, Tanska (!) Entä Islanti?

Päteekö mobiilidatan uusi hinnoittelu Islannissa, vai onko odotettavissa suuri puhelinlasku, jos käytän vaikkapa karttasovelluksia? Liittymäni on Saunalahti Huoleton 3G.
icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi irritus 5 September 2017, 08:30

Katso alkuperäinen viesti

Tämä keskustelu on suljettu, eikä tätä voi kommentoida.

Kokeile löytyisikö samasta aiheesta toinen tai uudempi keskustelu.
Jos keskustelua tai vastausta ei löytynyt, aloita uusi keskustelu.

HAE KESKUSTELUISTA

7 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21
Elisalla pohjoismaiden hinnat eivät todellakaan koske Islantia, mutta se kuitenkin rinnastetaan EU-maihin. Datasiirto muilla kuin Premium-liittymällä maksaa siis 0,0073 €/Mt eli 7,44 €/Gt.

Karttasovelluksen käytön pitäisi maksaa noin pari euroa. Mikäli sovellus mahdollistaa karttojen esilataamisen, tämä kannattaa tehdä jo Suomessa. Silloin karttasovelluksen ei tarvitse tarvitse matkan aikana tarkistaa kuin pelkät päivitykset karttoihin.

Islannin tilannetta ei tule kuitenkaan yleistää muihin ei-EU-maihin. Mm. Färsaarilla ja Grönlannissa datasiirto maksaakin jo 0-12 Mt: 0,248 €/Mt, yli 12 Mt: 2,99 €/alkava 50 Mt.

https://elisa.fi/puheliittymat/kaytto-ulkomailla/
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki
Vinkkinä kannattaa muistaa aina myös paikallinen prepaid-vaihtoehto kalliimmissa roaming-kohteissa, jos tarvitsee paljon mobiilidataa puhelimeen tai muuhun laitteeseen liikkuessaan, eikä WLANit tule kyseeseen. Osassa maista prepaidin ostoon vaaditaan henkilöllisyystodistus esim. passi ja oleskeluosoite kyseisessä maassa (rekisteröintivelvoitteella pyritään ehkäisemään rikollista toimintaa). Omasta vakioliittymästä voi tehdä soitonsiirron ulkomaiseen prepaidiin ja näin saapuvat puhelut omaan numeroon ei mene ohi tai jos käytössä on dual-sim-puhelin, voi ohjata puhelimesta puhelut käyttämään kotimaista liittymää ja datan ulkomaista prepaid-liittymää.

Soitonsiirtopuheluihin vastaamisesta tulee sama kustannus (kotimaan vakioliittymälaskulle), kuin soittaessa kotimaasta kyseiseen ulkomaiseen prepaid-numeroon yleisellä ulkomaantunnuksella (+ -merkki ennen maatunnusta), sekä mahdollinen prepaid-operaattorin veloittama puheluunvastausmaksu, jos sellaisia nyt enää on missään käytössä. Soitonsiirroissa ulkomaille on jotain syystä käytettävä viestintäviraston määräyksen mukaisesti yleistä ulkomaantunnusta (+ -merkki), eikä vapaavalintaisia ulkomaanpuheluoperaattoritunnuksia (usein edullisempia kuin +-tunnuksen operaattorihinta) voi käyttää.

Soitonsiirtoveloitusten määrää voi myös rajoittaa, ilmoittamalla usein soittaville henkilöille ulkomaan oleskelun ajaksi, että soittavat esim. WhatsApp IP-puheluita, jolloin puheluun vastaaminen on paljon halvempaa prepaid-päässä. Jos haluaa ja jaksaa kantaa mukana kahta päätelaitetta siis puhelinta, toisessa kotimainen sim ja toisessa ulkomainen, pääsee soitonsiirroista myös eroon. Nojoo, lopetan nyt tähän, tää lähti jo ihan lapasesta 🙂
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21
Soitonsiirtoa ulkomaiseen numeroon tulee käyttää todella harkiten.

Esimerkiksi Islannissa Elisan matkapuhelinliittymässä ei ole vastaanottomaksua lainkaan. Sen sijaan, jos hankit paikallisen matkapuhelinliittymän ja siirrät puhelut siihen, joudut maksamaan 0,4933 €/min siirtyneistä puheluista.

Samoin vaikka Espanja, Elisan liittymällä puheluun vastaaminen 0,00 €/min, soitonsiirto espanjalaiseen matkapuhelimeen 0,5437 €/min.

Färsaaret, Elisan liittymällä puheluun vastaaminen 0,062 €/min, soitonsiirto färsaarelaiseen matkapuhelimeen 0,5437 €/min.

Toki, vinkkisi soitonsiirrosta voi olla järkevä joissakin maissa. Esimerkiksi Yhdysvallat: vastaanottomaksu 0,99 €/min, soitonsiirto 0,3824 €/min. Uusi-Seelanti: vastaanottomaksu 1,69 €/min, soitonsiirto 1,6526 €/min.

Tekstiviestejä ei voi siirtää, joten soitonsiirron käyttö ei myöskään täysin poista kahden erillisen tai dual-sim puhelimen tarvetta ulkomaanmatkalla.

Paikallisen prepaidin hankkiminen internet-yhteyttä varten ei välttämättä ole enää tarpeellista EU-maissa matkustettaessa.

Esimerkiksi Saksassa tyypillisesti prepaidien datapaketit maksavat noin 10 €/Gt, eli enemmän kuin Elisan verkkovierailuhinta 7,44 €/Gt. Keskiraskaaseen käyttöön löytyy toki parempi paikallisen vaihtoehto 14,99 € / 5,5 Gt, keskimäärin 2,7 €/Gt.

Mikäli käyttö on vähäistä, pelkkä prepaid kortti itsessään maksaa kuitenkin enemmän kuin gigan tai parin siirtäminen omalla liittymällä.
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki
Kyllä juu. Se kannattaako prepaid, on aina käyttömäärästä, vaivattomuudesta, ulkomaankohteesta ja joskus kohteen eri roamingia tarjoavien operaattorien erilaisesta hinnoittelusta riippuvaista. Jos haluaa laskea vanhan pennin päälle, pitää monta asiaa selvittää etukäteen. EU:n alueella ei enää mitään yllätyslaskuja tule juu, vaikka käytössä ei olisi eu-roamingia sisältävää liittymätyyppiä, mutta jo esim. vaikka Ukrainassa roaming data elisan liittymällä maksaa 9,9€/Mt eli gigatavun siirtohinnaksi tulisi 10137,60 euroa.
Kiitos paljon vastauksista!
"Datasiirto muilla kuin Premium-liittymällä maksaa siis 0,0073 €/Mt eli 7,44 €/Gt." Kuulostaa kohtuulliselta verrattuna esim. yllä mainittuihin Ukrainan hintoihin.

Hyvä tietää myös, että Islannissa Elisan matkapuhelinliittymässä ei ole vastaanottomaksua lainkaan. Päteekö sama Saunalahden liittymiin?
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki
Elisa ja Saunalahti ovat yksi ja sama operaattori, joten hinnat ovat samat. Täältä näet kaikki kuluttajaliittymien roaming-hinnat: https://elisa.fi/puheliittymat/kaytto-ulkomailla/

Joissain maissa, etenkin 3-hintakategorian maissa operaattori ei ole neuvotellut tai saanut neuvoteltua roamingille järkevää hintaa ja siksi hinnat voivat olla näissä maissa poskettomia, kuten Ukrainassa.

Hinnoista yleensä ilmoitetaan vielä sms-viestillä liittymän kytkeytyessä roaming-verkkoon sekä datankäytön alettua tulee usein varoitus sen maksullisuudesta. Yritysliittymiin yritysmatkaajille säädetään yleensä monipuolisemmin varoitukset ja rajat sen mukaan, miten yritys on työntekijänsä liittymän profiloinut.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +12
Ukrainassa käyttöön kannattaakin ottaa paikallisen operaattorin prepaid-liittymä, paitsi kapinallisalueilla Donbassissa, jossa ukrainalaiset liittymät eivät välttämättä toimi laisinkaan alueen saarrosta johtuen. Venäläisillä operaattoreilla lienee kapinallisalueillakin Donbassissa jonkinlainen kuuluvuus.