Blog

Tuntuuko että sinua seurataan? - Juttua F-Securen Freedomesta

Tuntuuko että sinua seurataan? - Juttua F-Securen Freedomesta
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
 • OmaYhteisön moderaattori
 • 514 kommenttia
Ajattelin kirjoitella hieman keltanokan näkökulmasta F-Securen Freedome VPN:stä, sillä huomasin että se on Elisalle tullut myyntiin nyt 1, 3 ja 6 lisenssin paketteina.

https://elisa.fi/freedome-vpn/

Minulla ei ole pitkään aikaan ollut minkäänlaista VPN:ää käytössä ennen tätä, vaikka olenkin kuullut palvelun olevan varsin tarpeellinen virusturvan ohella. Tämä F-Securen tarjoama Freedome on palkittu helposta käyttöliittymästään ja on ilmeisesti peruskäytössä varsin toimiva.

Freedome on listannut ominaisuudet varsin napakasti:

 • Piilota IP-osoitteesi
 • Pääsy maarajattuun sisältöön
 • Saatavilla kaikille alustoille, myös mobiili-
 • Wi-Fi-suojaus
 • Ei datakattoa
 • Estetyt seurantayritykset
 • Interaktiivinen Tracker Mapper
 • Intuitiivinen ja helppo käyttöliittymä
 • Suojattu surffaus
 • Hyvämaineinen yritys
 • Suomalainen yritys — erittäin tiukat yksityisyydensuojalait

Freedome on ollut minulla aiemminkin käytössä sekä PC:llä että Android-puhelimessa, mutta pitkän tauon jälkeen otin nyt yhden lisenssin ja käytin sen puhelimeeni. Nyt muutaman päivän jälkeen kun katselen perusnäkymää, niin tuottaahan se mielihyvää kun näen että 124 seurantayritystä on jo tähänkin mennessä estetty. Tämä seurannan estäminen ilmeisesti jonkin verran myös jouhevoittaa selaamista ja sivujen latautumista. Tein vielä varmuuden vuoksi mobiililla nopeustestin VPN:n ollessa päällä ja sain tulokseksi 46,2Mbps/19,6Mbps ja heti perään ilman, jolloin tulos oli samaa luokkaa eli 37,4Mbps/17,3Mbps.

Perusnäkymä on varsin simppeli mobiilisovelluksessa ja muistaakseni oli myös PC:llä. Sininen ruutu, minkä keskellä pallurassa ilmoitetaan onko suojaus päällä vai pois. Lisäksi kerrotaan onko päällä myös app security, seurannan esto, selaussuojaus ja yhteyksien suojaus - kutakin täppäämällä pääsee asetuksia muuttamaan.

Sellaisena silmäkarkkina perusnäkymässä on myös tieto kuinka paljon liikennettä on suojattu, kuinka monta haitallista sivustoa on estetty, kuinka monta seurantayritystä on estetty ja lisäksi kuinka monta sovellusta on suojattu.

Myös virtuaalisen sijainnin muuttaminen onnistuu perusnäkymästä.

Asetuksien takaa pääsee vain pariin muuhun juttuun käsiksi, mistä ihan mielenkiintoinen on automaattinen killswitch mikä estää netin käytön kun VPN-yhteydessä on häiriö tai sitä muodostetaan.

Varmaan tärkein ominaisuus VPN:ssä on - yleisesti ottaen - suojattu netin selaaminen. Kaikkea tekemäämme netissä seurataan ja jättämäämme dataa käytetään moninaisiin tarkoituksiin, lähinnä markkinointiin ja käyttäjäprofilointiin. Se on itseäni ällöttävä asia ja nyt olenkin ollut sangen kiitollinen esimerkiksi siitä että vaikka tutkailen kivannäköisiä pelihiiriä, ei sen jälkeen sosiaalisessa mediassa puske kymmenittäin mainoksia ties mistä kiinalaisista kopiohiiristä. Avointen wifiverkkojen äärellä en ole tässä nyt ollut, mutta ymmärtääkseni salaamaton wifi-verkko on melkoinen tietoturvariski. Kuka tahansa voi salakuunnella käyttäjän salaamatonta liikennettä. Verkon salauksen turvallisuuteen ole luottaminen, sillä esimerkiksi reititin saattaa olla kaapattu tai sen omistaja epämääräinen hiippari.

Ihmiset arvostavat eri ominaisuuksia VPN:ssä, mutta itselleni se on hyödyksi kun "ikkunashoppailen" verkkokaupoissa. Monissa, varsinkin ei-suomalaisissa verkkokaupoissa on sellainen ovela juttu että saman tuotteen toisella katselukerralla hinta on jo pompsahtanut. Eli jos olen ymmärtänyt oikein, monet (ellei lähes kaikki?) verkkokaupat seuraavat kävijöitä ja IP-osoitteita, joten paremmat katteet taataan monesti niin että tuotteiden hinta nousee kun ostaja harkinta-ajan jälkeen palaa verkkokaupan sivulle ostoaikeissa. Tuotteen hinta on noussut, mutta kun ostopäätös on jo tehty niin moni tekee tilauksen pienestä hinnannoususta huolimatta.

Se mikä vähän vielä mietityttää on tuo maarajoitusten poistaminen virtuaalista sijaintia muuttamalla. Onko teillä kokemusta miten se tämän ohjelman avulla on ollut avuksi? Oletteko päässeet katsomaan esim. leffoja/sarjoja joistakin maarajoitetuista palveluista tämän ominaisuuden avulla? Itsehän epäonnistuin surkeasti. Youtubessa tätä kuitenkin voinee käyttää eli siellä maaestot voi ohittaa VPN:n avulla?

Akun kulutuksesta olen hieman huolissani. Laturi nyt kulkee muutenkin aina mukana ja mobiilipeliäkin pelailen pitkin päivää, mutta silti tuntuu että Freedome kuluttaa jonkin verran akkua. Sovelluksista näyttääkin siltä että Freedome on se mikä käyttää 11,3% osuuden akkumehuista.

Taidan enemmän kallistua turistiksi kuin foliohatuksi, joten siltä kantilta tämänkin jutun kirjoittelin (ja Freedome on minulle hyvä ja riittävä). Lisäksi kun syväosaamista ei kovastikaan ole, niin toivoisin että tämä teksti kirvoittaisi teissä vähän keskustelua (myös muista VPN-ohjelmista sopii jutustella) ja minua saa ystävällisesti myös korjata jos puhun puuta heinää 😄. Otsikon kuvan karvaiset jalat eivät ole jäljitettävissä minuun.

Tämä keskustelu on suljettu, eikä tätä voi kommentoida.

Kokeile löytyisikö samasta aiheesta toinen tai uudempi keskustelu.
Jos keskustelua tai vastausta ei löytynyt, aloita uusi keskustelu.

HAE KESKUSTELUISTA

14 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Yleisestikin mielellään otetaan palautetta vastaan miltä tuntuu tällaiset artikkeliluontoiset kirjoitukset, aika uus juttu ja kokeiluasteella. Ja mitkä olisi hyviä, teitä kiinnostavia aiheita? Meillä on Elisallakin monenlaista osaajaa niin saataisiin silläkin saralla OmaYhteisöä aktivoitua.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +26
Hmm.. Ihan hyvä kirjoitus, joka kuvastaa hyvin Freedomen toimintaa ja käytettävyyttä melko todenmukaisesti. Itsekin olen käyttänyt Freedomea jo useamman vuoden ajan. Pituutta kirjoituksella ehkä kuitenkin hiukan liikaa. Meinasi loppua usko kesken.🤔

Onkos tämä Freedome samalla tavalla Elisan itsensä muokkaama kuin Turvapaketti vaiko ihan aito oikea alkuperäinen Freedome?

Mitä tuohon hinnoitteluun tulee, noh.. Enpä ollut kovinkaan yllättynyt:
 • yhdelle laitteelle Elisalla 2,90€/kk
 • kolmelle laitteelle Elisalla 5,90€/kk - F-Securella 4,16€/kk
 • kuudelle laitteelle Elisalla 8,90€/kk - F-Securelta 7 laitteen lisenssi 6,66€/kk
Kannattaako tätä siis hankkia Elisalta vaiko F-Securelta? Minun mielestä ei ainakaan Elisalta.
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Jes, kiitti palautteesta Dj_God! Mietin itsekin tuota pituutta, kun kyse on kuitenkin artikkelista eikä vain keskustelunavauksesta, miten kiireinen internetsukupolvi jaksaa lukea 😁

Ihan aito ja alkuperäinen Freedome tuo tuntuis olevan, vaikka asennus tapahtuukin OmaElisan kautta. Ei siis ole mikään Elisalle tuunattu versio. Mulla on ollut aiemmin suoraan Freedomelta tuo ja nyt Elisan kautta eikä mitään eroa ole.

Mitä noita hintoja katselin niin varmaan eroa tulee jo siksikin että suoraan F-Securelta kun tilailee niin sopimukset ovat 12 kuukauden määräajalla kaikki. Kuten kaikki tiedämme, määräikaisuuteen sitoutumalla saadaan usein hintojakin vähän alenemaan. Määräaikaisuus taasen ei oikein Elisalle sovi (Viihdettä lukuunottamatta) niin luulenpa siksi ettei hintoja ja tätä myötä määräaikaisuuksia tuotu sellaisenaan Elisan alle 🤔 Mitään faktaahan minulla ei ole asiasta, mutta oman mutun mukaan näin.
Käyttäjätaso 7
Kun tuo lainaus ei toimi , niin tehdäänpä ihan perinteinen copy-paste.

Ihaa-na kirjoitti:

"Ihan aito ja alkuperäinen Freedome tuo tuntuis olevan, vaikka asennus tapahtuukin OmaElisan kautta. Ei siis ole mikään Elisalle tuunattu versio. Mulla on ollut aiemmin suoraan Freedomelta tuo ja nyt Elisan kautta eikä mitään eroa ole."

Miksi pitäisi tilata Elisalta VPN , jos se on kalliimpi ja lisähinnalla ei saa kuin tuunatun logon???

Mitä ylipäätään tulee VPN:iin , niin eivät ne mitään kaikenkattavia turvaohjelmia ole. Joissakin tapauksissa niistä on apua , mutta mobiililaitteilla esim. Google kyllä siitä huolimatta pystyy seuraamaan meidän tekemisiämme.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22
@Sokrates itsellä ainakin yksi ja sama lasku houkuttaa, plus toi asennus sinällään oli varsin näppärä kun OmaElisan kautta sen tein, että sovelluksen asennuttua se kirjasi suoraan mut sisään 🙂 Samasta paikkaa pystyn myös Turvapakettien asennukset hallinnoimaan eli helppoa tuo itselle ainakin oli mistä lisäpisteet itseltä

Ja totta tuo että VPN ei ole myöskään mikään kaikenkattava tietoturva-kikkare, mutta varsin hyvä lisä muiden tietoturvavinkkien ja käytäntöjen jatkoksi 🙂 Googlen seurannan estäminen ei ole mahdotonta, mutta sen mitä aiheeseen olen itse perehtynyt niin olen todennut että helpommalla pääsen kun annan seurata vain 😅 Muutenkaan en ainakaan vielä ole löytänyt vielä Android-puhelimille itselle sopivaa korvaajaa, joten sen myötä väkisinkin tulee oltua seurannassa. Nokia N900 jos julkaistaisiin uudisversiona uudemmalla raudalla ja päivitetyllä Maemo 5 alustalla niin siihen varmaan kyllä siirtyisin heti 🤔Purism Librem 5 on ollut sellainen mitä tovin nyt itse seuraillut, vaikuttaa ihan mielenkiintoiselle projektille aiheen tiimoilla kun keskustellaan 🙂 Tuosta kun saisi vielä modulaarisen version (Phonebloks / Google Ara) niin olisin täysin myyty ajatukselle 😍

Ainiin ja ihan F-Securen paketti toi on, me vaan jälleenmyydään, eli ei oo logokaan edes tuunattu 😉
Käyttäjätaso 7
Voihan rähmä , että tämä kommentointi meni vaikeaksi , kun lainaus ei toimi.

@Patomiäs

"itsellä ainakin yksi ja sama lasku houkuttaa, plus toi asennus sinällään oli varsin näppärä kun OmaElisan kautta sen tein, että sovelluksen asennuttua se kirjasi suoraan mut sisään 🙂 Samasta paikkaa pystyn myös Turvapakettien asennukset hallinnoimaan eli helppoa tuo itselle ainakin oli mistä lisäpisteet itseltä"

Sinänsä ymmärrettävää , mutta miksi ottaa palvelut Elisalta , kun samat saa halvemmalla suoraan F-Securelta ja vieläpä yhdellä laskulla per vuosi. 😀
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22
@Sokrates se on aina valintojen kysymys 🙂 Itellä oli aiemmin toinen VPN vuoden lisenssillä, noin puoli vuotta sisään maksettua tilausta ja rupesivat säätämään sen verran että lähti koneelta jo maksettu softa käytöstä kesken lisenssin. Kuukausimaksullisesti pystyy aina irtautumaan kun tahtoo 😉 F-Securen osalta en nyt usko että moista farssia pääsee syntymään edes, mutta kun en oo vielä varma että kuinka paljon itsellä tarvetta VPN:lle tulee olemaan tässä niin ainakin toistaiseksi mukava tutustua F-Securen versioon ihan kuukausi kerrallaan
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +26
Lisätään tähän vielä se, että My F-Secure, palvelussa pääsee hallinnoimaan aitoja F-Secure -tilauksia ja asennuksia hyvinkin näppärästi. Itseasiassa yhtä helposti kuin OmaElisasta, ellei jopa helpommin.

Mutta minäkään en ymmärrä sitä, miksi pitää maksaa ylihintaa tuotteesta. Se, että kaikki tuotteet saa yhdelle laskulle ei riitä perusteluksi maksaa Elisalle jopa kymmeniä euroja enemmän vuodessa tuotteesta, jonka saisi muualta edullisemmin.
Käyttäjätaso 7
Niinpä.

Itse en tarvitse VPN:ää ollenkaan. On tuo mobiiliselaus sen verran rajallista ettei kannata maksaa turhasta. Tietokoneen kanssa on vähän sama juttu. No virussuojaukset ja palomuurit toki on.
Luuletteko ihan tosissaan, etteivät nää "seuraa" millään tavalla liikennettä? Jos tämän kautta tekee rikollista toimintaa, kyllä F-secure todennäköisesti auttaa poliisia.
Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +2
Netflixin katselu VPN:llä onnistui aiemmin eri maista - ei enää.
VPN estoja on muitakin esim BBC haluaa rekisteröinnin, kuten YLE areena joka estää VPN käyttömahdollisuuden. Mihin siis tarvitaan VPN yhteyksiä kun se hidastaa netin käyttöä tolkuttomasti...
Käyttäjätaso 7
YLE areena joka estää VPN käyttömahdollisuuden. Mihin siis tarvitaan VPN yhteyksiä kun se hidastaa netin käyttöä tolkuttomasti...
Näin taannoin jossain uutisen , että YLE Areena toimii nyt koko EU-alueella eikä tarvita mitään VPN:ää. No toki EU:n ulkopuolella siitä olisi hyötyä , jos toimisi.
Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +2
Yritin viikko sitten autolautalta Saksasta Suomeen (Finnlines) käyttäen laivan datapakettia. Se tulee ilmeisesti satelliitin kautta. YLE areenaan ei ole pääsyä, kun ei ole EU alueella (vaan satelliitissa:). Ei auta vaikka on YLE tunnukset.

Joo, VPN:stä areenassa ei ole apua, sillä se ei päästä maan ulkopuolisia tallenteitaan näyttämään. Tämän se varmistaa sillä että pitää olla YLE tunnus ja rekisteröityminen ei onnistu Suomen ulkopuolisille. Osa materiaalista näkyy tosin kaikille. Sama juttu on siis BBC:llä. Korjaa jos olen väärässä.
Käyttäjätaso 7
Yritin viikko sitten autolautalta Saksasta Suomeen (Finnlines) käyttäen laivan datapakettia. Se tulee ilmeisesti satelliitin kautta. YLE areenaan ei ole pääsyä, kun ei ole EU alueella (vaan satelliitissa:). Ei auta vaikka on YLE tunnukset.

Juu ei auta , koska satelliitti ei ole EU-aluetta. Vain kiinteät maayhteydet EU-alueella ja niihin kytketyt mobiiliverkot lasketaan mukaan.

Satelliittiyhteys sen sijaan voi toimia melkein missä vaan.