Kiinnitetty keskustelu Blog

Hybridilaajakaista - Uhka vai mahdollisuus?

 • 4 marraskuu 2019
 • 5 kommenttia
 • 300 katselukerrat
Hybridilaajakaista - Uhka vai mahdollisuus?
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3

Niin siis mikä on hybridilaajakaista?

 

Hybridilaajakaista voi periaatteessa olla kaksi tai useampiakin mitä tahansa laajakaistoja nivottuna yhteen, mutta selkeyden vuoksi pysytään tässä artikkelissa ihan yhdessä xDSL (puhelinpistokkeesta tuleva netti) ja yhdessä LTE (mobiililaajakaista, se SIM-korttijuttu) yhteydessä yhdessä. Toi xDSL voi siis tarkoittaa sekä ADSL että VDSL2 yhteyttä, oleellisinta on se että yhteys tulee puhelintöppeliä pitkin :blush: Ja hybridilaajakaista tarkoittaa sitä että nuo kaksi (xDSL+LTE) muodostavat yhdessä yhden yhteyden jonka kautta netti kulkee.

 

Miten tuo sitten oikein toimii?

 

Hybridilaajakaistassa on kaksi komponenttia jotka määrittelevät toimivuuden hybridiksi. Toinen on meidän verkossa oleva gateway joka nivoo yhteydet yhdeksi internetiä kohden ja jakaa kahdeksi asiakasta kohden. Toinen oleellinen on asiakkaan modeemi joka tekee sisäverkon suhteen saman eli asiakkaalla kotona näkyy käytännössä vain yksi yksittäinen yhteys vaikka se kulkeekin kahta “putkea” pitkin.

Tässä kohtaa mennäänkin sitten jo jännemmän äärelle, eli miten tuo sitten käytännössä tapahtuu. Ensimmäisenä on ymmärrettävä että internettiin kun lähetetään vaikka kuva joka on 8MB suuruinen, ei tuo mene yhtenä pötkönä vaan paketteina joista kasataan sitten se kuva palvelimen päässä esille, samaan tapaan sieltä palvelimelta (vaikkapa Facebookin palvelin ja kaverin lomakuva) tuo sitten lähetetään käyttäjälle. Toi olis  vähän verrattavissa vaikka siihen, että ostat verkkokaupasta 8,000 palan palapelin joka postitellaan sulle tuhantena erillisenä pakettina kotiin, tämä siltä varalta että yksi paketti jos hukkuu tai rikkuu matkalla niin ei tarvii lähettää koko palapeliä uusiksi vaan riittää että se yksi osanen korvataan.

Nämä paketit normaalisti nettiä käytettäessä menee yhtä “putkea” pitkin palvelimen ja asiakkaan puhelimen tai muun päätelaitteen välillä, kiltisti jonossa ja kuvan latautumisen nopeus riippuu siitä kuinka nopea nettiyhteys on käytössä eli kuinka nopeasti paketit pääsevät verkossa liikkumaan.

Hybridissä nämä paketit laitetaankin sitten kahteen eri putkeen, eli osa paketeista toimitetaan Postin ja osa kilpailevan jakelijan toimesta, olkoon se vaikka nyt Matkahuolto. Nämä saapuvat siis kahdessa eri kuormassa ja meillä logistiikka (gateway) hoitaa sen että kaikki paketit lähtee ja asiakkaalla hybridimodeemi (postilaatikko) hoitaa perille ottamisen molemmilta.

Kun esimerkkiä tarkastelee tuolta rivien lomasta, ei tuo käytännössä siis tarkoita muuta kuin että paketit laitetaan kahdella kuriirifirmalla että saadaan paketit nopeammin perille kaikki :blush:

 

Miksei se sitten toimi niinkuin mainostatte?

 

Tämä aihe on herättänyt keskustelua OmaYhteisössä tasaisesti ja onkin osasyynä siihen, miksi kirjoittelen tekniikkaa selvemmäksi auki :confused:  

Suurin ongelma on ruuhkainen mobiililaajakaista, siksipä keskitänkin nyt huomion tässä artikkelissa ihan siihen. Tämä on toki meidän verkon puolella tapahtuvaa, mutta suurinta osaa hämmentää se miksi yhteys hidastuu jopa hitaammaksi kuin mitä kiinteällä laajakaistalla olisi. Nyt mennään vahvasti tuonne esimerkin puolelle eli Posti edustaa nyt LTE verkon paketteja ja Matkahuolto kiinteän verkon paketteja (artikkeli ei ota kantaa siihen miten nämä firmat oikeasti toimivat, käytän tuttuja firmoja vain sen vuoksi että on helpompi hahmottaa ongelmaa).

Paketit saavat lähetyskoodit meidän logistiikalta, määränpäänä on Kauvatsan Harhionmaa (oikea paikka, keksitty tähän kartasta). Matkahuollon Matti hakee omansa ja lähtee niitä kuskaamaan pakettiautolla. Samaan aikaan Postin Pekka ottaa ja pakkaa pyörän tarakalle omia pakettejaan. Matkahuollon Matti luonnollisesti toimittaa tässä kohtaa pakettiautollaan paketit nopsaan perille siinä missä Postin Pekkaa joudutaan odottelemaan. Lopulta logistiikkakeskus toteaa että Pekan pyörä ei nyt vain liiku riittävän nopeasti ja siirtää Pekan pinosta paketit Matille hoidettavaksi. Tämä taas kuormittaa Mattia enemmän ja hän myöhästyy osaltaan aikatauluista kun paketteja onkin yhtäkkiä paljon enemmän kuin alunperin oli suunniteltu. Samalla logistiikka antaa Matille uudet paketit toimitettavaksi josko nämä kerkeisivät nopeammin perille kuin mitä aiemmat.

Samaan aikaan toinen vastaava tilaus tehdään Tampereella Amurissa. Muuten toimitus on Matkahuollon Hilkalta ja Postin Liisalta samanlainen, paitsi että Tampereella Liisalla onkin samanlainen pakettiauto käytössään kuin mitä Matkahuollon Hilkalla. Tästä johtuen Amurissa paketit löytävät tasatahtia perille ja asiakas saa kasailla palapeliään ilman puuttuvia osasia ja pian onkin kaverin 8,000 palana lähettämä lomakuva kasattuna keittiön pöydällä.

Ongelmana on siis perimmiltään se, että pakettiautot maksavat ja semmoiseen toki ollaan Pekalle investoimassa, mutta budjetti ei ole vielä antanut myöten kun Kauvatsalla on polkupyörä riittänyt tähän asti vielä ihan OK pitämään paketit ajallaan perillä.

 

Mikäs sitten on Multi-WAN ja miten se eroaa hybridilaajakaistasta?

 

Multi-WAN on vastaava tapa toimitella paketteja perille, erona tulee kuitenkin se että loppukäyttäjälle toiset paketit tulee kotiovelle ja toiset poimitaan matkaan päivittäisellä kauppareissulla pakettiautomaatista. Käytännössä siis yhtä vaivatonta ja pakettiautomaatin saa itse valita keneltä kokee itselle sopivimmat löytyvän, tässä kuitenkin erona tulee joissain tapauksissa palveluntarjoajat jotka eivät suostukkaan pistämään paketteja eri kuriirien välityksellä vaan luottavat vain siihen että paketit toimitetaan yhdellä kuriirilla perille.

Toisin sanoen nämä paketit saa perille Facebookista, Instagramista ja Twitteristä ilman sen kummempaa ongelmaa tai että huomaisi mitään eroa siihen että käyttääkö yhtä kuriiria vai useampaa, toki useammalla tulee tässäkin kokonaisuus nopeammin perille :blush:  Ongelman muodostaakin sitten palveluntarjoaja joka ei ole hoksannut että joku voisi pakettejaan näin tilailla (vaikkapa TikTok tässä kohtaa) ja toteaakin että “Nämä paketit mitkä Postin kyytiin laitettiin on OK, mutta ei me noita lähetetä nyt mitkä pyysit Matkahuollon kautta tulemaan”. Tällöin käyttäjän tarvitsee itse kertoa tuonne että “OK, laittakaa kaikki Postilla vaan”.

Erona tässä tulee kuitenkin se, että logistiikkakeskus on erilainen, siellä ei jäädä odottelemaan että toimittaako toinen paketin vai ei ja laittaa samantien paketin toisella kuriirilla jos ensimmäinen ei hoida hommiaan ajallaan. Tämä tapahtuu sillä, että logistiikkakeskus onkin omassa kodissa Multi-WAN reitittimen muodossa ja verkossa ei logistiikkakeskusta ole sitä yksiputkista enempää.

 

No mikä mun sitten pitäisi ostaa?

 

Minkä haluat ja mitä tarvitset :blush:  Osalle käyttäjistä riittää yksiputkinen toimitus, etenkin jos Matilla on käytössään Ferrari millä paketit kuskaillaan. Osa taas tarvitsee enemmän nopeutta, tällöin kuvioon tulee oikeastaan se että kuinka helpoksi haluaa tehdä asiat itselleen. Hybridilaajakaista toimiessaan tarjoaa oikeasti vakaan, nopean ja vaivattoman kokemuksen. Tämän toimivuus on kuitenkin hyvä varmistaa joko heti tilauksen saavuttua perille tai mahdollisesti jopa ennen tilausta tekemällä vähän nopeustestejä kännykän omalla nettiyhteydellä. Mikäli kännykkä ei Elisan verkossa tahdo kotona toimia kunnolla, todennäköisesti ei sitten myöskään mobiilireititin tai hybridilaajakaista toimi sen paremmin.

Jos siis sekä kiinteä että mobiiliverkko on ihan OK toimivuudeltaa, mutta ihan OK ei riitä, niin hybridilaajakaista on oikeasti hyvä ratkaisu. Toki jos tykkää itse säädellä enemmän tai tahtoo vaihdella pakettien toimittajia vapaasti niin Multi-WAN on sitten edistyneemmälle käyttäjälle hyvä ratkaisu myös :blush:

 

Loppusanoina pahoitteluni sekavasta kuvauksesta, tämä oli selkein mihin pystyin ja mielelläni tarkennan lisää vaikka kommenteissa sitä mukaa kun kysymyksiä herää


5 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5

On myynnissä kaksi tuotetta, mobiili ja kiinteä Elisalta. Ongelma on siinä, että nojataan Elisaan ja jos alueella on huonottkin yhteydet kiinteästä alkaen, niin tämä vaan lisää kysyntää hybridille. 20 megan ADSL-alueella hybridille vaikka erityisen paljon kysyntää ja kun kaikki sen tilaavat - vieläpä kun saadaan halvemmalla - yhdessä kuin erikseen niin soppa on valmis. Jos myydään huonolle DSL-alueelle lisää mobiilia, jota sitäkin jo ennestään vähän, niin ei siitä hyötyä ole. Parempi olisi sellainen hybridi, joka käyttäisi simmillään kaikkia kolmea mobiiliverkkoa hyväksi. Silloin hybridistä olisi ehkä jotain hyötyä… Tai antakaa mahdollisuus valita toinen kortti itse, joka voisi toimiakin. Parempi tapa olisi minusta panostaa valokuituun, tai VDLS-koppien tuomiseen asiakasta lähemmäksi, näin koko hybridille ei olisi atrvetta ja vähä 4G olisi käytettävissä niille, jotka oikeasti sitä tarvitsevat liikkuvaan käyttöön. Kaikilla ei toki maksuhalua ole, eli pelkästään Elisan käsissä ei ole. Mutta mobiilikin kustantaa teille, ei se ilmaista ole, niin miksei sijoittaa kiinteään ja tehdä siitä kannattavampaa hankkia kuin mobiili. Ei se voi olla niin että 300 megan mobiilin saa €25 vaikka vuodeksi ja sitten 100 megan kiinteän €40. Kaikki vanhat ihmiset joilta olen kysynyt, olisivat ottaneet 300 megan mobiilin, minä puhun ihan kokemuksesta. Jokainen voi kysyä itse vastaantulijoilta ja päätyä samoihin tuloksiin.

 1. Varttuneempi mummo. Mitä minä langallisella netillä kun ei ole lankapuhelintakaan.
 2. 50-vuotias mies. Ei varmasti kiinteällä tulee maksimia, kun ei tule mobiilistikaan.
 3. 16-vuotias tyttö. Ei kiinnosta, kun en maksa mitään koko netistä. DNA 4G kotona, pystyy whatsappaan. Mitä muuta pitää netillä tehdä, ladata jotain isoo?
 4. Noin 20-vuotias nuori. Jos saisi kiinteän ilman vakuusmaksua…
 5. 80-vuotias vaari. Vastahan Elisa mainosti että heidän 4G on nopein. Pakko olla niin. Lapsenlapseni  sanoi että ei kuidusta kannata maksaa, niin en maksa. Haudassa olen jo ennen kuin saisin valokuidun maksetuksi noilla Elisan tarjotuilla hinnoilla.
 6. 12-vuotias poika. Onko tämä joku tutkimus? Ketä kiinnostaa mikä netti, kunhan toimii. Käytän puhelinta, en ole kotinetissä koskaan kiinni koska se pätkii.
 7. Kolmekymppinen mies. Minulle eivät Elisat enää mobiilia myy, iltaisin täysin tukossa, yöllä pääsee nettiin kun pitäisi alkaa nukkumaan. Kiinteä aina maksoi mitä maksoi.
 8. Viisikymppinen invalidi. Minun netti tulee ihan Elisan prepaidin kautta.

Tietysti olisi voinut jatkaa kyselyä vielä pitemmälle, mutta se kertoo vaan sen, että mobiiliin panostetaan, ja silti resurssit loppuvat ja sitten vielä ajetaan DSL-asiakkaat yms. tukkimaan lisää jo valmiiksi tukossa olevaa kaistaa. Ihmiset ehkä maksaisi kiinteästä enemmän, jos olisi mainoksissa ollut parempaa mainosta, että 4G liikkuville ihmisille ja kotikuitu kotiin. VDLS2-nimillä on turha mainostaa mitään, koska ihmiset eivät ymmärrä mikä on ADSL tai VDLS2.

Nyt soi Arkaine - Intelligence (Original Mix).

Käyttäjätaso 7

Parempi olisi sellainen hybridi, joka käyttäisi simmillään kaikkia kolmea mobiiliverkkoa hyväksi. Silloin hybridistä olisi ehkä jotain hyötyä… Tai antakaa mahdollisuus valita toinen kortti itse, joka voisi toimiakin. x).

Hybridissä on operaattorin verkossa välityspalvelin (gateway) , joka yhdistää kiinteän ja mobiilin yhden IP-osoitteen alle. Siitä seuraa , että molempien yhteyksien on pakko olla samalta operaattorilta , sillä käytännössä eri operaattoreiden osoitealueita ei voi sekoittaa.

Jos halutaan kasata monitieyhteys eri operaattoreiden palikoista , niin silloin se väistämättä tarkoittaa Multi-WAN:ia. Sen voi tehdä millä operaattorikombinaatiolla tahansa , koska siinä ei verkon puolella ole sitä välityspalvelinta , vaan kaikki “putket” ovat itsenäisiä. Toki se aiheuttaa hiukan ongelmia joidenkin nettipalveluiden kanssa , jotka eivät tahdo hyväksyä yhteyksiä samanaikaisesti useammasta IP-osoitteesta.

PS: Sinänsä roaming kotimaassakin eikä vain ulkomailla voisi olla asiakkaalle jonkinmoinen etu heikoissa kuuluvuusolosuhteissa , mutta tähän asti operaattorit eivät ole sellaiseen suostuneet.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5

Parempi olisi sellainen hybridi, joka käyttäisi simmillään kaikkia kolmea mobiiliverkkoa hyväksi. Silloin hybridistä olisi ehkä jotain hyötyä… Tai antakaa mahdollisuus valita toinen kortti itse, joka voisi toimiakin. x).

Hybridissä on operaattorin verkossa välityspalvelin (gateway) , joka yhdistää kiinteän ja mobiilin yhden IP-osoitteen alle. Siitä seuraa , että molempien yhteyksien on pakko olla samalta operaattorilta , sillä käytännössä eri operaattoreiden osoitealueita ei voi sekoittaa.

Jos halutaan kasata monitieyhteys eri operaattoreiden palikoista , niin silloin se väistämättä tarkoittaa Multi-WAN:ia. Sen voi tehdä millä operaattorikombinaatiolla tahansa , koska siinä ei verkon puolella ole sitä välityspalvelinta , vaan kaikki “putket” ovat itsenäisiä. Toki se aiheuttaa hiukan ongelmia joidenkin nettipalveluiden kanssa , jotka eivät tahdo hyväksyä yhteyksiä samanaikaisesti useammasta IP-osoitteesta.

PS: Sinänsä roaming kotimaassakin eikä vain ulkomailla voisi olla asiakkaalle jonkinmoinen etu heikoissa kuuluvuusolosuhteissa , mutta tähän asti operaattorit eivät ole sellaiseen suostuneet.

Jaa siinä on sellainen. No on kyllä ongelma pysyäkseen. No ehkä joskus 5G tulee noillekin alueille, kilpaileva pulju alkaa rakentaa 5G:tä valituille omakotitaloalueille joulukuusta 2019.

Nyt soi Serzo - Ready Tonight (Radio Edit).

Käyttäjätaso 7

Loppusanoina pahoitteluni sekavasta kuvauksesta, tämä oli selkein mihin pystyin ja mielelläni tarkennan lisää vaikka kommenteissa sitä mukaa kun kysymyksiä herää

Kun kerran lupasit , niin vastaapa näihin:

 1. Voiko Hybridin xDSL-yhteyttä käyttää millä muulla xDSL-modeemilla tahansa kuten perinteistä kiinteää yhteyttä?
 2. Hybridin tiedoissa sanotaan , että mobiiliyhteyden SIM-korttia voi käyttää vain ja ainoastaan hybridimodeemilla , miksi?
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3

Kiitos @Sokrates, tuossa jo hyvin selvensitkin tuota teknistä puolta lisää 🙂 @hpguru noista esimerkeistäsi sanoisin että henkilö nro 7 voi olla hybridille potentiaalisin asiakas, mikäli kiinteän toteutuvat jättää toivomisen varaa. Toinen potentiaalinen on tuo nro 2. Ja numerolle 4 terkut että mobiilissa vakuusmaksu on todennäköisempää kuin kiinteässä :) 

 

Loppusanoina pahoitteluni sekavasta kuvauksesta, tämä oli selkein mihin pystyin ja mielelläni tarkennan lisää vaikka kommenteissa sitä mukaa kun kysymyksiä herää

Kun kerran lupasit , niin vastaapa näihin:

 1. Voiko Hybridin xDSL-yhteyttä käyttää millä muulla xDSL-modeemilla tahansa kuten perinteistä kiinteää yhteyttä?
 2. Hybridin tiedoissa sanotaan , että mobiiliyhteyden SIM-korttia voi käyttää vain ja ainoastaan hybiridimodeemilla , miksi?
 1. xDSL yhteyttä voi käyttää yksittäin millä vain modeemilla, mikäli haluaa hybridiominaisuutta hyödyntää tulee hybridimodeemin olla meiltä jotta sen firmis keskustelee gatewayn kanssa
 2. Palaan tähän, en tiedä

Osallistu keskusteluun