Niin siis mikä on hybridilaajakaista?
Hybridilaajakaista voi periaatteessa olla kaksi tai useampiakin mitä tahansa laajakaistoja nivottuna yhteen, mutta selkeyden vuoksi pysytään tässä artikkelissa ihan yhdessä xDSL (puhelinpistokkeesta tuleva netti) ja yhdessä LTE (mobiililaajakaista, se SIM-korttijuttu) yhteydessä yhdessä. Toi xDSL voi siis tarkoittaa sekä ADSL että VDSL2 yhteyttä, oleellisinta on se että yhteys tulee puhelintöppeliä pitkin Ja hybridilaajakaista tarkoittaa sitä että nuo kaksi (xDSL+LTE) muodostavat yhdessä yhden yhteyden jonka kautta netti kulkee.
Miten tuo sitten oikein toimii?
Hybridilaajakaistassa on kaksi komponenttia jotka määrittelevät toimivuuden hybridiksi. Toinen on meidän verkossa oleva gateway joka nivoo yhteydet yhdeksi internetiä kohden ja jakaa kahdeksi asiakasta kohden. Toinen oleellinen on asiakkaan modeemi joka tekee sisäverkon suhteen saman eli asiakkaalla kotona näkyy käytännössä vain yksi yksittäinen yhteys vaikka se kulkeekin kahta “putkea” pitkin.
Tässä kohtaa mennäänkin sitten jo jännemmän äärelle, eli miten tuo sitten käytännössä tapahtuu. Ensimmäisenä on ymmärrettävä että internettiin kun lähetetään vaikka kuva joka on 8MB suuruinen, ei tuo mene yhtenä pötkönä vaan paketteina joista kasataan sitten se kuva palvelimen päässä esille, samaan tapaan sieltä palvelimelta (vaikkapa Facebookin palvelin ja kaverin lomakuva) tuo sitten lähetetään käyttäjälle. Toi olis vähän verrattavissa vaikka siihen, että ostat verkkokaupasta 8,000 palan palapelin joka postitellaan sulle tuhantena erillisenä pakettina kotiin, tämä siltä varalta että yksi paketti jos hukkuu tai rikkuu matkalla niin ei tarvii lähettää koko palapeliä uusiksi vaan riittää että se yksi osanen korvataan.
Nämä paketit normaalisti nettiä käytettäessä menee yhtä “putkea” pitkin palvelimen ja asiakkaan puhelimen tai muun päätelaitteen välillä, kiltisti jonossa ja kuvan latautumisen nopeus riippuu siitä kuinka nopea nettiyhteys on käytössä eli kuinka nopeasti paketit pääsevät verkossa liikkumaan.
Hybridissä nämä paketit laitetaankin sitten kahteen eri putkeen, eli osa paketeista toimitetaan Postin ja osa kilpailevan jakelijan toimesta, olkoon se vaikka nyt Matkahuolto. Nämä saapuvat siis kahdessa eri kuormassa ja meillä logistiikka (gateway) hoitaa sen että kaikki paketit lähtee ja asiakkaalla hybridimodeemi (postilaatikko) hoitaa perille ottamisen molemmilta.
Kun esimerkkiä tarkastelee tuolta rivien lomasta, ei tuo käytännössä siis tarkoita muuta kuin että paketit laitetaan kahdella kuriirifirmalla että saadaan paketit nopeammin perille kaikki
Miksei se sitten toimi niinkuin mainostatte?
Tämä aihe on herättänyt keskustelua OmaYhteisössä tasaisesti ja onkin osasyynä siihen, miksi kirjoittelen tekniikkaa selvemmäksi auki
Suurin ongelma on ruuhkainen mobiililaajakaista, siksipä keskitänkin nyt huomion tässä artikkelissa ihan siihen. Tämä on toki meidän verkon puolella tapahtuvaa, mutta suurinta osaa hämmentää se miksi yhteys hidastuu jopa hitaammaksi kuin mitä kiinteällä laajakaistalla olisi. Nyt mennään vahvasti tuonne esimerkin puolelle eli Posti edustaa nyt LTE verkon paketteja ja Matkahuolto kiinteän verkon paketteja (artikkeli ei ota kantaa siihen miten nämä firmat oikeasti toimivat, käytän tuttuja firmoja vain sen vuoksi että on helpompi hahmottaa ongelmaa).
Paketit saavat lähetyskoodit meidän logistiikalta, määränpäänä on Kauvatsan Harhionmaa (oikea paikka, keksitty tähän kartasta). Matkahuollon Matti hakee omansa ja lähtee niitä kuskaamaan pakettiautolla. Samaan aikaan Postin Pekka ottaa ja pakkaa pyörän tarakalle omia pakettejaan. Matkahuollon Matti luonnollisesti toimittaa tässä kohtaa pakettiautollaan paketit nopsaan perille siinä missä Postin Pekkaa joudutaan odottelemaan. Lopulta logistiikkakeskus toteaa että Pekan pyörä ei nyt vain liiku riittävän nopeasti ja siirtää Pekan pinosta paketit Matille hoidettavaksi. Tämä taas kuormittaa Mattia enemmän ja hän myöhästyy osaltaan aikatauluista kun paketteja onkin yhtäkkiä paljon enemmän kuin alunperin oli suunniteltu. Samalla logistiikka antaa Matille uudet paketit toimitettavaksi josko nämä kerkeisivät nopeammin perille kuin mitä aiemmat.
Samaan aikaan toinen vastaava tilaus tehdään Tampereella Amurissa. Muuten toimitus on Matkahuollon Hilkalta ja Postin Liisalta samanlainen, paitsi että Tampereella Liisalla onkin samanlainen pakettiauto käytössään kuin mitä Matkahuollon Hilkalla. Tästä johtuen Amurissa paketit löytävät tasatahtia perille ja asiakas saa kasailla palapeliään ilman puuttuvia osasia ja pian onkin kaverin 8,000 palana lähettämä lomakuva kasattuna keittiön pöydällä.
Ongelmana on siis perimmiltään se, että pakettiautot maksavat ja semmoiseen toki ollaan Pekalle investoimassa, mutta budjetti ei ole vielä antanut myöten kun Kauvatsalla on polkupyörä riittänyt tähän asti vielä ihan OK pitämään paketit ajallaan perillä.
Mikäs sitten on Multi-WAN ja miten se eroaa hybridilaajakaistasta?
Multi-WAN on vastaava tapa toimitella paketteja perille, erona tulee kuitenkin se että loppukäyttäjälle toiset paketit tulee kotiovelle ja toiset poimitaan matkaan päivittäisellä kauppareissulla pakettiautomaatista. Käytännössä siis yhtä vaivatonta ja pakettiautomaatin saa itse valita keneltä kokee itselle sopivimmat löytyvän, tässä kuitenkin erona tulee joissain tapauksissa palveluntarjoajat jotka eivät suostukkaan pistämään paketteja eri kuriirien välityksellä vaan luottavat vain siihen että paketit toimitetaan yhdellä kuriirilla perille.
Toisin sanoen nämä paketit saa perille Facebookista, Instagramista ja Twitteristä ilman sen kummempaa ongelmaa tai että huomaisi mitään eroa siihen että käyttääkö yhtä kuriiria vai useampaa, toki useammalla tulee tässäkin kokonaisuus nopeammin perille Ongelman muodostaakin sitten palveluntarjoaja joka ei ole hoksannut että joku voisi pakettejaan näin tilailla (vaikkapa TikTok tässä kohtaa) ja toteaakin että “Nämä paketit mitkä Postin kyytiin laitettiin on OK, mutta ei me noita lähetetä nyt mitkä pyysit Matkahuollon kautta tulemaan”. Tällöin käyttäjän tarvitsee itse kertoa tuonne että “OK, laittakaa kaikki Postilla vaan”.
Erona tässä tulee kuitenkin se, että logistiikkakeskus on erilainen, siellä ei jäädä odottelemaan että toimittaako toinen paketin vai ei ja laittaa samantien paketin toisella kuriirilla jos ensimmäinen ei hoida hommiaan ajallaan. Tämä tapahtuu sillä, että logistiikkakeskus onkin omassa kodissa Multi-WAN reitittimen muodossa ja verkossa ei logistiikkakeskusta ole sitä yksiputkista enempää.
No mikä mun sitten pitäisi ostaa?
Minkä haluat ja mitä tarvitset Osalle käyttäjistä riittää yksiputkinen toimitus, etenkin jos Matilla on käytössään Ferrari millä paketit kuskaillaan. Osa taas tarvitsee enemmän nopeutta, tällöin kuvioon tulee oikeastaan se että kuinka helpoksi haluaa tehdä asiat itselleen. Hybridilaajakaista toimiessaan tarjoaa oikeasti vakaan, nopean ja vaivattoman kokemuksen. Tämän toimivuus on kuitenkin hyvä varmistaa joko heti tilauksen saavuttua perille tai mahdollisesti jopa ennen tilausta tekemällä vähän nopeustestejä kännykän omalla nettiyhteydellä. Mikäli kännykkä ei Elisan verkossa tahdo kotona toimia kunnolla, todennäköisesti ei sitten myöskään mobiilireititin tai hybridilaajakaista toimi sen paremmin.
Jos siis sekä kiinteä että mobiiliverkko on ihan OK toimivuudeltaa, mutta ihan OK ei riitä, niin hybridilaajakaista on oikeasti hyvä ratkaisu. Toki jos tykkää itse säädellä enemmän tai tahtoo vaihdella pakettien toimittajia vapaasti niin Multi-WAN on sitten edistyneemmälle käyttäjälle hyvä ratkaisu myös
Loppusanoina pahoitteluni sekavasta kuvauksesta, tämä oli selkein mihin pystyin ja mielelläni tarkennan lisää vaikka kommenteissa sitä mukaa kun kysymyksiä herää