Kokemuksia Elisan valokuidusta (FTTH)

  • 25 January 2020
  • 13 kommenttia
  • 6833 katselukerrat

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +2

FTTH-valokuitutoteutuksista on hajanaisesti kirjoiteltu, mutta ajattelin nyt kertoa omia kokemuksiani reilun vuoden käytön jälkeen. 

 

Taustaa… miksi kuitu?

Olin vuosikausia ollut aina hieman hitaan Elisan ADSL:n käyttäjä. Tarve nopeammalle yhteydelle oli aina ja tämän takia pyrinkin hakemaan lisänopeutta ensin 3G ja sittemmin 4G verkoista. Vuosien aikana olen käyttänyt tuhansia euroja erilaisiin modeemeihin ja suunta-antenneihin. Usein lopputulos oli sama: sain mobiilista aina vähäksi aikaa toimivan ratkaisun, kunnes sitten jokin muutos verkossa aiheutti aina uuden säätötarpeen. Vähitellen kyllästyin vaihtelemaan operaattoria ja suuntailemaan antenneja vaikka tällaiselle radioamatöörille se voisikin olla mieluista puuhaa :grinning:

Lisäksi katolla pyöri erilaisia satelliittivirityksiä ja perinteinen TV-antenni. Kaikista näistä oli oma vaivansa ja kustannuksia.

 

Kohti valoa eli FTTH valokuituratkaisua

Olin jo pitkään haaveillut nettiliittymästä, josta saisi sekä nyt että tulevaisuudessa tarvitsemani netin ilman mietintää siitä, millaisilla teknisillä ratkaisuilla tämä olisi milloinkin toteutettavissa. Koska alueen kupariverkon kehitys tuntui olevan täysin pysähdyksissä, suuntasin katseeni valokuituun eli FTTH-toteutukseen, jossa kotiin saakka tuodaan valokuitu (ei siis mitään korttelikuitua, missä viimeiset sadat metrit tulevat kuparilla). Eräs paikallinen pienempi toimija toteutti alueella valokuituverkkoa, mutta minun kohteeni oli liian kaukana heidän projekteistaan vaikka taajamassa ollaankin.

Otin puolihuumorilla yhteyttä Elisan kuitumyyntiin ihan vain kysyäkseni, että mitä toteutus maksaisi. Olin asennoitunut 10 000 EUR - 20 000 EUR hintalappuun, joten en edes vakavissani ollut Elisalta tilaamassa mitään. Elisan tarjous tuli, ja se oli avaimet käteen toteutuksena hieman yli 5000 EUR.

Rupesin tästä laskemaan vuosien varrella käyttämääni aikaa ja rahaa sekalaisiin mobiilitoteutuksiin ja totesin, että voisihan tässä olla järkeäkin.

 

Tilaus ja toteutus

Elisan tarjous oli ns ”avaimet käteen”. Toimitusaika 3kk päähän. Tilasin liittymän elokussa 2018 ja jäin odottamaan mitä tapahtuu. Olin kokoajan hieman skeptinen etenemisen kanssa, sillä usein tällaisissa asioissa menee aika paljon asioita pieleen.

Olinkin lähes positiivisessa shokissa, kun Elisan palvelutoimittaja soitti ja tiedusteli sopivaa aikaa tulla katselmoimaan kaivuureittejä. Aika sovittiin ja paikalle tultiin sovittuna aikana ja toteutus suunniteltiin hyvin yhteistyössä.

Toteutusta eli kaivuutöitä oli mielenkiintoista seurata. Putkitus oli monilta osin jo valmiina, mutta jonkin verran uutta putkea jouduttiin asentamaan. Liityntäpisteelle oli matkaa hieman yli 200 metriä. Elisa toi kuidun sisälle ja asensi DKT 79742 päätelaitteen, joka on siis kuitumuunnin yhdellä 1GB ethernet portilla ja KTV liitynnällä. Kaikki meni kuten sovittiin ja aikataulussa. Liittymä oli toiminnassa marraskuun lopussa 2018. :thumbsup: Tästä annan kyllä Elisalle 5/5 pistettä! :relaxed:

Tarvittavat sisäverkkomuutokset tein itse eli CAT6 yleiskaapelointi. Antennikaapeleita en joutunut vaihtamaan, mutta liittimiä uusimaan, jotta KTV kuvasta tuli häiriötöntä.

 

Alkukankeutta

Olin tilannut 1000/100M liittymän mutta Speedtest antoi vain 100/100M. Toki tämä 100/100 oli mahtava parannus aiempaan, mutta olin silti harmissani tulevaisuuden laajennettavuudesta ja eihän toiminta ollut sitä mitä oli tilattu. Ongelma selvisi ensimmäisellä soitolla aspaan. Keskuksen kytkin tuki enintään 100M nopeutta.

Kytkimen vaihto otettiin heti työn alle joulukuussa 2018. Kytkimen vaihdossa kesti kuitenkin muutama kuukausi ja uusi kytkin saatiin käyttöön huhtikuussa 2019. Tämä on toki ymmärrettävää, sillä tuskin operaattorin prioriteeteissa tuollainen työ on kovin korkealla. Asia kuitenkin hoidettiin tyylikkäästi ja kompensoitiin rahallisesti asianmukaisesti.

 

Lopulta maalissa - 100 % luotettavuus ja tilattu nopeus

Kytkimen vaihdon jälkeen liittymä on toiminut jatkuvasti nopeusmittauksissa n. 950/95 nopeudella. Kertaakaan ei ole yhteys pätkinyt. Uskon tämän riittävän pitkäksi aikaa tarpeisiini. DKT on ollut erinomainen kuitupääte. Laite on kytketty virtoihin joulukuussa 2018 ja sen jälkeen sille ei ole tehty yhtään mitään. Laite on UPSin perässä joten uptimea alkaa olemaan jo mukavasti :relaxed::thumbsup:

 

Kannattiko? Suosittelisinko?

Tällaisen hankkeen kannattavuutta pitää jokaisen arvioida omista lähtökohdistaan. Monelle varmasti saatu hyöty suhteessa kustannuksiin ei ole riittävä eli hanke on liian kallis. Omista lähtökohdistani kuitenkin pääsin kerta heitolla eroon jatkuvasta säätämisestä mobiililaitteiden kanssa. OK, onhan sekin kivaa, mutta kyllä minä arvostan tätä että liittymä on äärimmäisen luotettava ja vakaa ja nopeuden riittävyyttä ei tarvitse miettiä. Lisäksi aion käyttää tätä liittymää vuosia, joten kustannus pitää suhteuttaa siihen. 1000/100 liittymällä voin tehdä samaan aikaan etätöitä, perheen muut jäsenet voivat katsella nettitv:tä, pelata ja siirtää isoja tiedostoja. Meidän taloudessa kaikkia näitä saatetaan tehdä samaan aikaan.

Kaapeli TV:n myötä pääsin myös eroon satelliittilautasista. Niihinkin saa rahaa kulumaan.

FTTH-toteuttajana annan kokemuksistani Elisalle 5/5 pistettä. :relaxed:  Ja ei, en ole Elisan mainostaja, mutta mielestäni operaattori ansaitsee positiivisiakin tunnustuksia silloin kun asiat tehdään hyvin.

Kuidun hintahan on pajolti tuurista kiinni eli kuinka kaukana olet liityntäpisteestä ja millaista fyysistä työtä (kaivamista) liityntä edellyttää. Sanoisin, että kannattaa ainakin rohkeasti kysellä operaattoreilta kuidusta, jos yhtään oma kokemukseni tuntuu tutulta.

 

On tässä heikkoutensakin...

FTTH on hieno tekniikka. Minulle tekniikkafriikkinä se on mahdollistanut sen, että en enää edes muista että netti tulee kuidulla. Yhteys toimii niin hyvin että sen olemassa olon unohtaa. Tällaiselle säätäjätyypille FTTH on vähän tylsä liittymä, pitää keksiä uusia säätämiskohteita aiempien mobiili- ja satelliittiviritysten tilalle kun tämä nyt vain toimii niin hyvin.. :grinning::thumbsup:


13 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5

Hei. Hyvää iltapäivää.

→ KIINTEÄ KANNATTAA AINA ←

Hienoa että jaoit kattavia kokemuksia Elisasta.

Kyllähän niitä positiivisiakin löytyy, vaikka toki aina muutakin pääsee ihmisillä matkaan tarttumaan. Se on inhimillistä ja yleensä virheet saa oikaistua. Joskus omalla, alkuperäisellä tai uuden operaattorin työllä. Olen myöskin tyytyväinen Elisan kotikuituliittymän toimintaan.

Se on toteutettu kaapelilla ja maksaa minulle kotikaistana 50M €0 kk. Taloyhtiölaajakaistaa suosittelen taloyhtiöille, joissa on vähintään 15 huoneistoa. Näin saa edun varmemmin käyttöönsä. Sen kautta saan myös €9,90 maksavan 50M 4G:n joka toimii myös ihan hyvin hintaansa nähden. Valitettavasti kaikki eivät saa Elisan yhteyksiä tuohon hintaan.

Olemme sen osalta hyvin tyytyväisiä Elisaan.

Koska kokemusta on kummastakin: mobiilista ja kiinteästä 50M, voin sanoa nämä asiat: mobiilin hyve on liikutettavuus ja kiinteän varmuus kotona. Vaikka nopeudet ovat samat, todellisuudessa kiinteä on aina 50M, kun mobiili taas yöaikaan jolloin 4G-liikennettä vähemmän.

Mobiilissa meille Elisa antaa 25-45 megaa useimmiten. Joskus nopeus menee tuonkin alle.

Toivottavasti voimme olla jatkossakin tyytyväisiä Elisan laajakaistoihin!

Nyt soi AniMe feat. Tha Suspect - Hands Up (The Anunnaki Remix Edit).

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +13

FTTH-valokuitutoteutuksista on hajanaisesti kirjoiteltu, mutta ajattelin nyt kertoa omia kokemuksiani reilun vuoden käytön jälkeen. 

Kaapeli TV:n myötä pääsin myös eroon satelliittilautasista. Niihinkin saa rahaa kulumaan.

FTTH-toteuttajana annan kokemuksistani Elisalle 5/5 pistettä. :relaxed:  Ja ei, en ole Elisan mainostaja, mutta mielestäni operaattori ansaitsee positiivisiakin tunnustuksia silloin kun asiat tehdään hyvin.

 

Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta ! Julkisuudessa puhumattakaan tätä foorumia on paljon juttuja kuidusta (kiinteästä yhteydestä ylipäätään) puolesta ja vastaan. Tyylillistä tässä “puheessa” on, että ollaan omassa poterossa. Siis tunnetaan oma tekniikka ja puolustetaan sitä. Tuntematta sitten sitä toista. Kuten Somessa yleensäkkin keskustelu muuttuu helposti mustavalkoiseksi väittelyksi. 

Jutussa toit hyvin esille kuidun hyvä (ja tylsänkin hyvän toiminnan ja nopeuden) puolet. Se  olo minulle yllätys, että Elisan hinnat kaudun tuomiseksi yksittäisiinkin kohteisiin ovat alkaneet tulla järkevälle tasolle. Jos homma myös käytännössä on alkanut toimia, kuten kuvasit, niin Elisa on parantunut tätä prosessia todella paljon. Meidän “kylälle” (yhteen laitaa) tuli kuitua 2011, mutta silloin homma toimi kaikkea muuta, kun kuvaamallasi tasolla :wink:

On ylipäätään positiivista, että isotkin operaattorit ovat alkaneet ymmärtää, että kuidulle (FTTH/FTTB) on todellakin kysyntää ja sen rakentamista ei blokata kymmenien tuhansien eurojen kynnyshinnoilla, kuten vielä 2013-2016 välillä monesta lähteestä sain kuulla.


T: Tuokki

 

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +4

 KUN mainoksista huolimatta ei VDSL2-YHTEYTTÄ tänne näyttänyt tulevan ja saatavilla/käytössä oli vain kuopattava FTTC-ADSL tekniikka ja sen rinnalla Telian ei aina niin nopea 4G, eikä Telian avoinkuitu toteutunut rupesin miettimään josko tänne saisi kuidun jotenkin.

Joten laitoin Elisalle tarjouspyynnön, kun hinta ei yllättäen ollutkaan sitä yli 10 000 vaan lähempänä 6000€, kysyin naapurilta, jota kuitu oli kiinnostanut jo, kun taloon muutti, että lähteekö jakamaan kuluja, jos saataisiin mukaan viel muita joilla oli tilaus Telialle ja hinta olisi noin 3000€ maksimissaan, kun hinta  saatiin, se kävi lopulta kaikille ja lähtivät mukaan. 

Lähellämme olevalla alueella oli tehty tilaus kuidusta jo aikaisemmin, joten urakoitsija yhdisti projektit ja hoiti samalla myös meidän 5 homman. 

 Kaikki sujui hyvin, paitsi asennus, missä on kestänyt ja kestänyt. 

Oli ihme että Elisalta sai kuidun, myös ei NS. kamppanjaalueelle ilman että tarvitsee mukaan enenmän porukkaa. 

 

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +2

Jutussa toit hyvin esille kuidun hyvä (ja tylsänkin hyvän toiminnan ja nopeuden) puolet. Se  olo minulle yllätys, että Elisan hinnat kaudun tuomiseksi yksittäisiinkin kohteisiin ovat alkaneet tulla järkevälle tasolle. Jos homma myös käytännössä on alkanut toimia, kuten kuvasit, niin Elisa on parantunut tätä prosessia todella paljon. Meidän “kylälle” (yhteen laitaa) tuli kuitua 2011, mutta silloin homma toimi kaikkea muuta, kun kuvaamallasi tasolla 

 

Minäkin olin hyvin yllättynyt Elisan prosessin sujuvuudesta. Sanoisin että tuli jopa sellainen olo, että asiakkaasta ollaan aidosti kiinnostuneita! Se on aika harvinaista tänä päivänä kun monessa yhteydessä asiakkaan pitäisi vain muokata omat tarpeensa palveluntarjoajan massatuotteisiin. Hienoa, että palvelua on kyetty kehittämään tähänkin suuntaan.

Käyttäjätaso 2

Kyllä Elisa edelleen harrastaa kuituhinnoittelussaan hyvin hajanaista politiikka. Helsingin Veräjämäkeen kuidun kytkemisen hinta loppuvuoden tarjouksen mukaan oli 9000 euroa, kun kaivamista olisi vain reilu sata metriä.  Tosin aiemmin samaa tarjottiin 19 000 euron hintaan, joskin silloin kaivamista olisi ollut n. 500 metriä. 

On vaikea myös nähdä logiikkaa siinä, miten Elisa päättää mille (pientalo) alueille kampanjoidaan kuituverkkoa laajemmin ja mille ei. 

Käyttäjätaso 2

 KUN mainoksista huolimatta ei VDSL2-YHTEYTTÄ tänne näyttänyt tulevan ja saatavilla/käytössä oli vain kuopattava FTTC-ADSL tekniikka ja sen rinnalla Telian ei aina niin nopea 4G, eikä Telian avoinkuitu toteutunut rupesin miettimään josko tänne saisi kuidun jotenkin.

Joten laitoin Elisalle tarjouspyynnön, kun hinta ei yllättäen ollutkaan sitä yli 10 000 vaan lähempänä 6000€, kysyin naapurilta, jota kuitu oli kiinnostanut jo, kun taloon muutti, että lähteekö jakamaan kuluja, jos saataisiin mukaan viel muita joilla oli tilaus Telialle ja hinta olisi noin 3000€ maksimissaan, kun hinta  saatiin, se kävi lopulta kaikille ja lähtivät mukaan. 

Lähellämme olevalla alueella oli tehty tilaus kuidusta jo aikaisemmin, joten urakoitsija yhdisti projektit ja hoiti samalla myös meidän 5 homman. 

 Kaikki sujui hyvin, paitsi asennus, missä on kestänyt ja kestänyt. 

Oli ihme että Elisalta sai kuidun, myös ei NS. kamppanjaalueelle ilman että tarvitsee mukaan enenmän porukkaa. 

 

Meillekkin tuli juuri ihan viereisille teille kyltti elisan suunnitteilla olevasta kuidusta. Ajaessani ohi, olin jo ihan varma että meidänkin tielle olisi työpäiväni aikana ilmestynyt kyltti. No kyltit loppuivat vähän ennen meidän tietä, joten ajattelin että otan yhteyttä elisaan, jos vähän saisi aluetta laajennettua. Heidän tyhjentävä vastaus oli tyyliin "kyllä niitä alueita tulee lisää tulevaisuudessa..". Eli tuskin ihan lähivuosina, ellei käy tuuri. 

Olen jo joitakin kuukausia sitten lähettänyt tarjouspyynnön(elisan sivujen lomakkeella) elisalle valokuidusta meidän koko rivariyhtiölle, jotta voisin yhtiökokouksessa jotain suuntaa antavaa hintaa kertoa. Ikinä en vastausta saanut.

Olisipa tässä asiassa jotain kilpailua.. 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +13

Kyllä Elisa edelleen harrastaa kuituhinnoittelussaan hyvin hajanaista politiikka. Helsingin Veräjämäkeen kuidun kytkemisen hinta loppuvuoden tarjouksen mukaan oli 9000 euroa, kun kaivamista olisi vain reilu sata metriä.  Tosin aiemmin samaa tarjottiin 19 000 euron hintaan, joskin silloin kaivamista olisi ollut n. 500 metriä. 

On vaikea myös nähdä logiikkaa siinä, miten Elisa päättää mille (pientalo) alueille kampanjoidaan kuituverkkoa laajemmin ja mille ei. 

Kaivamisen suorittaa aina Elisalla jokin ulkopuolinen urakoitsija. Heillä on usein puitesopimushintoja joiden mukaan “metrihinnalla” hinnoitellaan urakka. Tämä hinnoittelua on usein aluiden mukaan vakioitu puitesopimuksissa operaattorien ja urakoitsijaringissä olevien firmojen kesken. 

Olen kuullut sellaisia hintoja kun 150-500€ metri (kaupunkialue + asfaltoitu). Tämä on siis pelkkä kaivaminen. Me teimme oman osuuskunnan puitteissa 200metrin laajennuksen omakustannushintaan. Se tuli maksamaan n. kahden miehen kulut päivässä n. 1000€ + koneen vuokra 500€ + itse kuidun vetäminen ja asennus molemmissa päissä n. 1000€. Sitten vielä jotain pieni kuluja luvista yms.. Eli yhteensä jotain 3000-3500€. 

Ps. Huom.. Tässä casessa ei asfalttia tarvinnut avata paitsi yhden pihatien kohdalta. Putket vedettii pensasaidan ja asfaltin välille nurmikaistaleelle. Näihin putkiin sitten puhallettiin itse kuidut. 

Ps2. Kuitua meni tässä urakassa neljälle eri kiinteistölle. 

T: Tuokki

Meillehhän kun tultiin kytkemään talokuitu, voimatel oli peittänyt kuidun ja peittänyt putken pään että jouduttiin vetämään kaivinkoneella auki pihaa ja tekemään pinnat siihen uusiksi..kaikki ei mennyt kuin strömsössä vaan oli kauhean "tappelun" takana että sai tunnustamaan virheensä...elisa ei ottanut tuttuun tapaan kantaa asiaan millään tapaa.. ainoastaan pakkomyytiin viihdettä kuituliittymälle ja ei annettu mitään hyvityksiä että jäi arvet kiistasta sieluun..täyttä hintaa edelleenkin 3 vuotta 100/10liittymästä ja määräaikaisen viihteen kanssa naimisissa että silleen..

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +1

Kaikenkaikkiaan on ehdottomasti annettava positiivista palautetta siitä, että yhteyden kuitenkin sai lopulta ostetuksi ja asennutetuksi. Myös omaan talooni, missä ei lähimaillakaan ollut muita kuituliittymiä.

Asiaan sisältyi omat vaikeutensa ja viivästyksensä. Kuitenkin kohtuuden nimissä niitä voi olettaa syntyväksi aina, kun ostaa kertaluonteisia erikoisuuksia.

Sittemmin näemmä Kaupan puolelta onkin kadonnut “pyydä tarjous Talokuidusta” -linkki; ehkä me one-offien ruinaajat olemme osoittautuneet liian rasittaviksi? :grinning:

 

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +17

Yleissivustoja on hieman muokattu ja uudistettu ja sitähän tapahtuu jatkuvaan, mutta ajankohtaisesti infoja on täällä:

https://elisa.fi/kuitu/

 

sivuston alareunassa on vielä linkki:

https://elisa.fi/talokuitu_tarjouspyynto/

 

Tuon avulla voi kysyä kuitua erikseen sitten minne vaan.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +1

Oikein hyvä.

 

saanko xxxxxxxxxxxxx kotiin jollain tavalla elisan valokuitun jos olen valmis maksaan elisalle siitä 21 000e pistetään paremaksi 28 000e

 

Edit/ poistettu tunnistetietoja -roopeg

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +18

Moi @mega-bitti! Taloyhtiö voi totta kai olla suoraan yhteydessä Elisaan ja pyytää tarjousta taloyhtiölaajakaistasta. 

Osallistu keskusteluun