Pidetään mielessä

Elisa Viihde ja lisänopeudet

  • 31 maaliskuu 2013
  • 13 kommenttia
  • 12971 katselukerrat

Käyttäjätaso 1
Etsin ja etsin, mutten löytänyt miltään alueelta enää keskustelua tästä, joten päätin tuoda sen suoraan ideapuolelle.

Olisiko mitään ideaa antaa (sinne, missä mahdollista) Viihde-asiakkaille mahdollisuus maksaa lisänopeudesta?

Itse asun vuonna 2012 valmistuneessa talossa, johon tulee kuitu. Tänne saa Saunalahden Huoneistokaistan (ETH) 250/100-yhteytenä hintaan 44,90. Nyt on Viihde 100/10 samalla tekniikalla hintaan 29,90 (100/10 Huoneistokaista 19,90), koska Viihdettä ei saa nopeammalla yhteydellä.

Idea:

Mikäli asiakkaan verkko sen mahdollistaa, myydä verkon maksiminopeutta lisärahalla jos se ylittää ns. "normaalin" huipun (100/10 kuitu/VDS, 100/5 kaapeli, 24/1 ADSL), esimerkiksi tässä minun tapauksessani 250/100-yhteys jonka saisin Saunalahden kautta. Koska näitä nopeuksia tuskin ihan jokainen edes kaipaa, voisi tuo varsin hyvin olla lisähinnoiteltu ns. lisäpalvelu niille, jotka haluavat vieläkin nopeamman yhteyden.

13 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Pistetäänpä idea eteenpäin, onko kenelläkään kuitu-kohteessa asuvalla mitään lisäyksiä tähän ideaan? 🙂
Käyttäjätaso 4
50m liittymän lisäksi vaihtoehdoksi 100m. Luulisi ettei tästä olisi kenellekään haittaa. Jos pelittää niin ok. Jos ei toimi kuitenkaan nopeammin kuin 50/10 ei haittaa. Jos ongelmia niin palataan takaisin 50m.
Käyttäjätaso 7
Ei pitäisi olla tietoliikennealan ammattilaisille vaikea keksiä tilanteita, joissa olisi hyötyä yli 10M upstream-nopeuksista... ainakaan vuonna 2013...
Käyttäjätaso 1
Ja kun kerta lisänopeuksista puhutaan, niin olisiko ideaa sitten tiputtaa nopeutta, virallisesti? Veikkaan, että aika moni 100/5 kaapeliyhteyden takana oleva maksaisi (esimerkiksi) 5euroa kuukaudessa vähemmän, jos saisivat 30/5 yhteyden tai 50/5 yhteyden, joka kuitenkin varmasti riittää Viihteen palveluihin.

Lisätään ajatukseen vielä token mainitsema upstreami - tokihan nämä pitää huomioida tekniikan rajoissa, mutta esimerkiksi 100/100 olisi mielestäni ihan järkevä vaihtoehto 250/100 tai 100/10 lisäksi/väliin, kuidussahan tuo ei juurikaan ongelma olisi. Tai vaikka 50/50... listaan voisi pistää vaikka mitenkä paljon tavaraa.

Käytännön esimerkki Kuituviihteestä (yhtiövastikkeellinen, 2Mbps perusnopeus):

"Edullinen"nopeus: 20/5 -- hidas kuitutekniikalla toteutettavaksi, mutta edelleen riittäisi kiitettävästi Viihteen palveluihin. (10eur?)

"Puoli"nopeus: 50/10 -- hieman halvempi (15eur?)

Perusnopeus: 100/10 -- normaalihinta (nykyinen, 29,90)

Tehonopeus: 100/100 -- hieman kalliimpi kuin perusnopeus (esim. 35-40eur/kk?)

Täysteho: 250/100 -- nopein, mitä saatavilla kohteeseen. Taas hieman kalliimpi, kuin Tehonopeus. (40-60eur/kk?)

Hintoja ja nopeusluokkia heitetty vähän hatusta, mutta upstreamia kuitenkin moni halajaisi lisää. Itsellenihän kelpaisi esim. 50/100 loistavasti, tai 50/50, tai 100/50, 100/100... jne.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki
Tarve tämän taustalla ymmärretty varsin hyvin. Toteutuminen on pitkälti tuotteistusasia, joka ei ole mikään yhden napin painallus sekään. Rahahan tällaisenkin mahdollistamisen takana tietysti puhuu ja vaikea uskoa, että tällainen olisi kustannusmielessä kannattavaa toteuttaa. Onko esimerkkejä palveluntarjoajista, joilla vastaava olisi jo tarjolla? Entä miten tämä eroaisi tilanteesta, että asiakas tilaisi lisänopeutta tarvitessaan vain nopeamman liittymän kuten nytkin?
Käyttäjätaso 1
No, eipä tätä nopeampaa liittymää Viihteellä tällä hetkellä edes saa - muutenhan minullakin olisi 250/100 Viihde, mutta kun ei sitä ole tuotteistettu.

Lisäksi: onko kaiken pakko olla jo jollain toisella operaattorilla olemassa, ennen kuin toinen voi sen ottaa? Tämähän aiheuttaa sen, ettei kukaan halua tehdä mitään ensimmäisenä ja mahdollisesti aiheuttaa jopa kehitystä eteen päin. Esimerkkinä ulkomailta voisi sanoa Googlen gigaisen kuidun; eipä kovin moni tarjoaja missään tarjoa moista yhteyttä kuluttajille, mutta sittenpähän Google päätti, että he tarjoavat. Nyt on kuullut puhetta jo useammasta operaattorista niin ameriikan ihmemaassa kuin länsinaapurissakin suunnittelevan vastaavaa kehitystä.

Alkuperäinen ideanihan oli, että olisi mahdollisuus lisämaksusta saada tuo 250/100 yhteys 100/10:n sijaan, mutta tarjolla olisi vaihtoehtona tämä nykyinen, normaaliksi brändätty Viihde ja halukkaille (ja niille, kenellä verkko mahdollistaa sen), olisi lisähintaan saatavilla nopeampi yhteys.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Nuo nopeammat kuitupohjaiset  Viihdeliittymät käyttävät käsitykseni mukaan yhteytenä samaa kuin Saunalahti Huoneistokaista. Siis se yhteystekniikka on jo olemassa ja näin ollen tarvittaisiin vain sitä tuotteistusta ja hinnoittelua. Se kyllä tuntuu olevan se vaikein pala ja merkonoomeista kiinni 😞
Käyttäjätaso 7
Viihteessä on sellainen perustavalaatuinen ongelma, ettei sitä myydä tietyllä yhteysnopeudella.

Sempä takia sitä on tietty vaikea myydä myöskään nopeammalla yhteysnopeudella.

Vähän sama juttu, jos Saunis kauppaisi sähköpostilaatikkoa kiinteällä hinnalla ja kaupan päälle sitten tulis toiseksi nopein mahdollinen nettiyhteys. Ei olis Saunikselle mitään hyötyä tarjota samaa sillä kaikista nopeimalla nettiyhteydellä samaan hintaan.

Eli Ellun pitäs ekaks ryhtyy myymään Viihdettä eri hinnoilla eri liittymänopeuksilla.

Jolloin voisikin erottaa Viihteen kokonaan nettiliittymien myymisestä.

Eli Viihteestä tulisi nettiliittymän lisäpalvelu aivan kuten vaikka isoG oli aikanaan. Tai vaikka (SIP-)nettipuhelin.

Lisäarvopalvelut eivät vaan ole ollut riittävän suosittuja?

Ja Viihteestä on haluttu peittää nettiyhteyden nopeus, ehkä brändäyksen kannalta, jotta itse Viihde vaikuttaisi merkittävämmältä, kun sitä ei pidetä vain nettiliittymän kylkiäisenä (minä sitä kuitenkin voidaan pitää).

Erittäin vahva valistunut veikkaus sen puolesta, että ennen kuin Viihteen olemassaolon juridinen kivijalka on varmistettu, niin mitään uutta tuotteistusstrategiaa ei tulla näkemään. Onhan se täysin mahdollista, että jos oikeudessa päädytään siihen, että Ellun pitää maksaa tv-kanaville, kuten telkku.com tekee, niin Ellu ei suostu maksamaan kellekkään mitään, vaan laittaa mielummin lapun Viihteen luukulle.
Käyttäjätaso 7
Kauankos sitä keskustelua pitää vielä pitää käynnissä?

Ehkä jonkinlainen roti aikatauluihin olisi mahdollista määritellä?

Jos siis elluaspalaisten mielestä ei ole kivaa ajankulua vastailla kymmeniä kertoja samaan kysymykseen: koskas?
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Keskustelu voi olla kännissä pitkäänkin.

Siis kun keskustelu on käynnissä, niin hakevat varmaankin lisäkeskustelua. No annetaanpa sellaista tietoa ketjuun, että nykyisin myös kaapelimodeemiin saa joihinkin talouksiin 200M/10M-nopeutta, mutta vaikka Viihteeseen kuuluu nopein laajakaistayhteys, ei tuota 200M-yhteyttä saa.

Normaalikäyttäjä tuskin tarvitse yli 100M-yhteyttä, mutta jossain suurperheessä voi nopeudelle olla tarvettakin. Jos esimerkiksi 4 lasta katsovat Netflixiä 7 Mbps niin se on äkkiä jo 28 Mps. Sitten 10 Mbps -viihdekaista ja 2 nuorta poikaa latailee musiikkia. Silti 100 Mbps:n luulisi sellaiseen riittävän.

Minkälaista todellista käyttötarvetta on yli 100 Mbps -yhteydelle?
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +4
hpguru: "Keskustelu voi olla kännissä pitkäänkin"

Kännissäpä hyvinkin ;) mutta miksi ihmiset ostavat Suomeen autoja, joilla voi ajaa 250 km/h? :p
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
Tällä hetkellä ei ole suunnitteilla uudistuksia nopeusluokkiin 😞 Samaa vastausta siis tarjottiin kuin Saunalahdenkin Ideapajaan lisätylle vastaavalle Idealle (johon vastaus olikin aiemmin saatu): "Nykytilanteessa haluamme kuitenkin tarjota nykyisiä nopeusluokkia niihin osoitteisiin joissa ne toimivat luvatulla tavalla."
Käyttäjätaso 1
"Höh"

Eli käytännössä, jos haluaa korkeamman nopeusluokan, pitää tilata esim. Saunalahden 250megainen kuituyhteys vajaan neljänkympin kk-hintaan, johon päälle sitten erikseen Viihde parillakympillä? Tämähän on mahdollista (ainakin pitäisi olla, jos kerta ei ole edes ISP-sidonnainen koko Viihde nykyään).

No, hyvä tietää, että erillistä lisänopeusvaihtoehtoa ei ole. Tuokin vastaus on mielestäni vähän pöljä, kun jos talossa on muuten saatavilla esimerkiksi se 250Mbps kuituyhteys ja se toimii, sanotaan vaikkapa 230Mbps nopeudella...

Kiitos kuitenkin asian viemisestä eteen päin! Parempi onni jatkossa yms. 🙂

Osallistu keskusteluun