Lankapuhelimien vanhat kuparikaapelit nettikäyttöön


Mökeille ja muille asunnoille on kuparikaapeleita olemassa. Nopeus niissä korkeampi kuin radiotorneissa.

Ainakin osa kuöarikaapeleista on hävinnyt operaattoreiden kirjoista, mutta vanhat sähköase tajat tietävät. Otettaisko käyttöön?
Vanhoissa kuparikaapeleissa toimivuus nettikäytön osalta voi olla hyvinkin vaihtelevaa erinäisistä syistä johtuen. Sinne minne saadaan toimitettua toimivaa laajakaistaa, saatavuus on jätetty http://elisa.fi/laajakaista kautta tilattavaksi. Kenenkään etu ei varmasti ole kalliisti ylläpidettävää ja samalla myös asiakkaalle kallista vanhaa tekniikkaa hyödyntää saati sitten alkaa uusimaan näitä mahdollisesti jo elämää kokeneita kaapeleita.



Huonokuntoisten ja vähällä käytöllä olevien kaapelien ylläpito ei ole kustannustehokasta.



Tuossa nyt muutama oma henkilökohtainen ajatukseni aiheeseen liittyen. 🙂
Ainakin osa kuöarikaapeleista on hävinnyt operaattoreiden kirjoista, mutta vanhat sähköase tajat tietävät. Otettaisko käyttöön?



Ainakin Sonera, eli nykyinen Telia, on hyvin ahkerasti kerännyt kaikki kuparit pois heti kun mahdollista, välillä jo sitä ennenkin, jottei kenellekään tulisi enää mieleen ottaa niitä uudelleen käyttöön.



Mitään korvaustahan noista kupareista ei ole koskaan maksettu, vaikka ne olisi alunperin kyläläisten itse, omilla rahoilla vetämiä ja sittemmin valtion telelaitoksen sosialisoimia.
Jostakin luin yrittäjän saanee vanhaa kuparia pitkin hyvän yhteyden, kun se mitenkään muuten ei ollut mahdollinen.

Saunani seinään tulee kuparikaapeli järvestä. Kaapeli vedettiin muistaakseni 1980- luvulla. Mitä kaapelin toiselle päälle on tapahtunut ei ole tiedossa.

Ainakaan alkuvuosikymmeninä ei huoltomiehiä tontilla näkynyt eikä puhelinrasia ampunut puolen metrin lieskoja.



Entä voimajohtoja pitkin tulevan netin mahdollisuudet? Jotakin nykyisestä poikkeavaa on keksittävä, tästä suosta ei muuten nousta.