Ei toteuteta

Puhelimen liisaus yksityiskuluttajalle

  • 26 lokakuu 2015
  • 3 kommenttia
  • 568 katselukerrat

Ehdotan Elisan myymälöihin (Shopit) uutta hinnoittelu-/maksutapaa valituille laitteille. Inspiraatio idealle tuli Applen iPhone upgrade Programista (http://www.apple.com/shop/iphone/iphone-upgrade-program).

Eli perinteisen kertamaksun ja 12, 24 ja 36 kk:n maksuohjelmien rinnalle voisi ottaa myös hieman kalliimmat maksuohjelmat, jotka sisältäisivät jonkinlaisen laitevakuutuksen, mutta myös oikeuden vaihtaa puhelin uudempaan/toiseen malliin, kuukausimaksun pysyessä samana. Puhelimen vaihdon yhteydessä sopimus uusittaisiin kestämään taas tietyn määräajan. Jos puhelinta ei vaihda sopimuskauden aikana, se siirtyy asiakkaan omistukseen. Eli käytännössä kyseessä olisi Leasing-sopimus yksityisasiakkaille.

Asiaa voisi kokeilla ensin rajatulla määrällä laite-merkkejä ja -malleja. Parhaiten kokeiluun sopisivat sellaisten valmistajien laitteet, jotka julkaisevat selkeitä laitesarjoja, joissa tuotemallit ovat selkeästi vanhemman mallin seuraajia ja uusien tuotteiden julkaisu tapahtuu vuosittain (esim. Apple, Sony, Samsung, Microsoft). Tietenkin pitäisi selvittää, sallivatko valmistajat liisauksen yksityisasiakkaille, vai onko esim. Applella tarkoitus tuoda oma upgrade-programminsa myös Suomeen.

Elisa olisi erinomainen yhtiö toteuttamaan puhelinten liisausta, koska:

- taustalla laaja asiakaskunta

- vaihtolaitteiden käsittelyyn on valmis infra kapulanvaihto.fi -palvelun myötä

- olemassa olevan laskutus taipuisi helposti liisaukseen

Kuluttajalle ohjelma toisi hieman kalliimmalla maksulla monia etuja:

- helppo valita aina houkuttelevin puhelin, kun se tulee markkinoille

- vanhat laitteet eivät jää varapuhelimen varapuhelimeksi nurkkiin pyörimään

- ei tarvitse käyttää aikaa vanhan puhelimen myymiseksi verkkokirppareilla tai vaihtoehtoisesti surkutella halpaa korvausta, jos sen vie vaihdossa puhelinmyymälään uutta puhelinta ostettaessa.

Jotta leasing-ohjelma olisi mahdollisimman toimiva, pitäisi määritellä:

- kuinka pitkään uutta laitetta pitää käyttää, ennen kuin sen voisi vaihtaa uudempaan ilman lisäkuluja

- kuinka menetellään, kun vaihdetaan kalliimpaan tai halvempaan malliin/merkkiin

- pakollisen vakuutuksen ehdot (käytetty/uusi laite rikkoutuneen tilalle?)

Jos leasing-kokeilu toteutetaan ja se onnistuu, sitä voisi laajentaa myös muihin laitetyyppeihin (esim. tabletit ja jopa tietyt läppärit). Pelikonsoleissa taitaa olla niin pitkä elinkaari, että niihin se tuskin soveltuu, jos ei konsoleiden välimalleja (slim ym.) aleta markkinoimaan siten.

3 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +3
Joo! Mitäs mieltä muut palstalaiset ovat? Olisiko tämän kaltaiselle leasingille käyttöä?
Käyttäjätaso 7
Öh... sanotaan nyt näin, että...

... jotta tuon saisi palveluntarjoajan kannalta kannattamaan, hinnan pitää olla niin korkea, että siinä ei ole kuluttajan kannalta mitään järkeä. Paitsi tietysti jos käytettävissän on niin paljon raha, että tilille ei mahdu ja polvet ei kestä lompakon paksuutta. Mutta siinä tapauksessa sen puhelimenkin voi varmasti ostaa ihan suoraan käteisellä.
Käyttäjätaso 1
Kiitos ideasta! 🙂 Toistaiseksi emme kuitenkaan ole tuomassa uusia maksutapoja laitteille jo olemassa olevien maksutapojen rinnalle, mutta eihän sitä koskaan tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan! 😉

Osallistu keskusteluun