Ei toteuteta

Roaming maksut

  • 29 marraskuu 2016
  • 13 kommenttia
  • 1118 katselukerrat

Käyttäjätaso 1
  • Kyselyiässä
  • 0 kommenttia
Olisiko vaihtoehto luoda kaksi eri mobiili liittymäperhettä, ns. kotimaan liittymät, jotka rajattomalla datalla, kuukausi maksulla (eivät toimisi lainkaan ulkomailla) ja ns. EU liittymät, jotka kalliimpia kuukausimaksultaan ja data eri maksusta.

Tämä keskustelu on suljettu, eikä tätä voi kommentoida.

Kokeile löytyisikö samasta aiheesta toinen tai uudempi keskustelu.
Jos keskustelua tai vastausta ei löytynyt, aloita uusi keskustelu.

HAE KESKUSTELUISTA

13 kommenttia

Käyttäjätaso 4
EP19:n ideassa on mielestäni järkeä taloudellisessa mielessä, mutta onko tekninen toteutus mahdollinen?
Käyttäjätaso 2
Tarkistelen vielä, tarkoitatteko tässä nyt nimenomaan mobiililaajakaistaliittymiä? Näin ymmärsin. 😳 Puhelinliittymässähän tuo ulkomaillakin toimiminen on aika tärkeä juttu ja toki ulkomaan käytön voi kokonaan estää tälläkin hetkellä, samaten toki mobiililaajakaistoissa. Tällä hetkellähän dataliittymiin voi tilata datapaketteja ulkomaan käyttöä varten.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Itse kuvittelisin aloittajan tarkoittaneen kahta erillistä hinnoittelumallia siten, etteivät pelkästään kotimaassaan liittymiään käyttävät joutuisi yhteisvastuullisesti kustantamaan lainkaan Euroopan Unionin -laajuista dataroamingia. Keltainen lehdistö pelotteli otsikoissaan kolmisen viikkoa sitten kotimaan hintojen nousulla EU-laajuisen dataroamingin myötä.

Itsekin ymmärtäisin tässä vaihtoehtona paluun juurille ja liittymiin, jotka toimisivat ainoastaan kotimaassa. En tiedä sitten, kuinka tällainen sotisi vapaata kilpailua kohtaan, johon tuossa vapaassa roamingissa on kai pyrkimys. Toisaalta tietoliikenneala ei ole yhteneväinen ja samaan tapaan avoin Euroopan joka kolkassa.

Elisa tarjoaa tällä hetkellä tuota Huoleton EU 600 Mt/kk -liittymätyyppiä jonkinlaisena vaihtoehtona. Pieni suomalainen ei välttämättä ymmärrä, ettei tuo 600 Mt riitä Netflixissä kovin moneen leffaan sen yhden lomaviikon aikana, ja niinä muina vuoden kuukausina liittymätyyppi on hel-tin kallis ja tarpeeton.
Käyttäjätaso 4
"Itsekin ymmärtäisin tässä vaihtoehtona paluun juurille ja liittymiin, jotka toimisivat ainoastaan kotimaassa. En tiedä sitten, kuinka tällainen sotisi vapaata kilpailua kohtaan, johon tuossa vapaassa roamingissa on kai pyrkimys. Toisaalta tietoliikenneala ei ole yhteneväinen ja samaan tapaan avoin Euroopan joka kolkassa."

Olisiko kahdenlaisten liittymien tarjoaminen jotenkin vapaan kilpailun vastaista?
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Tuskin ehdotukseni on kilpailun vastainen, mutta sotinee Elisan 'yhtenäistämme palveluvalikoimaamme' -linjaa vastaan. Minulle riittäisi, jos operaattorin hinnoittelussa tyydyttäisimme osakkeenomistajien tarpeita, eikä syleiltäisi koko Eurooppaa. Aloittajan ehdotuksessa todennäköisesti haettiin juuri sitä, että datakäyttäjät ulkomailla maksaisivat siitä erikseen, eikä ko. palveluhinnoittelu kaatuisi perustallaajan niskaan, vaikka siten sosiaalidemokraattisesti selvittäisiinkin pienemmillä korotuksilla kuin, jos lasku lankeaisi ainoastaan lomaviikollaan ulkomailla dataa käyttävän kontolle.

Kun tuosta latausliittymätyypistä ei näytä tulevan lasta, eikä p-kaa niin, voisiko sitä kentien kehittää kotimaankäytön suuntaan. Saataisiin ehkä se LTE-datakin vielä tällä vuosisadalla mukaan.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
Viedään ideaa eteenpäin, koska on herättänyt keskustelua 🙂
Käyttäjätaso 2
Tarkistelen vielä, tarkoitatteko tässä nyt nimenomaan mobiililaajakaistaliittymiä? Näin ymmärsin. 😳 Puhelinliittymässähän tuo ulkomaillakin toimiminen on aika tärkeä juttu ja toki ulkomaan käytön voi kokonaan estää tälläkin hetkellä, samaten toki mobiililaajakaistoissa. Tällä hetkellähän dataliittymiin voi tilata datapaketteja ulkomaan käyttöä varten.

Ihan puheliittymiinkin sama. Ulkomailla voi ostaa prepaidkortin ja yleensä siellä onkin wlania tarjolla joten mobiilidatalle ei ole käyttöä. Ja voihan vaikka luurin liittymässä olla ulkomaan netti ja tabletin ei tai toisinpäin.
Käyttäjätaso 2
http://www.ts.fi/uutiset/talous/3382008/Elisa+harkitsee+jaamista+roamingpoiston+ulkopuolelle

Sosialismilta haiskahtaa kun saavat 7,7euroa periä gigalta. Nyt on tärkeää tarjota Impivaara-liittymiä joissa data ei kulje ulkomailla kuin lisämaksusta. Ei huvita sponsoroida matkailijoiden roamingia.
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Henkilökohtaisesti kannatan ulkomaan dataroamingissa ”käyttäjä maksaa”-periaatetta, koska suurin osa operaattorin maksavista asiakkaista pysyy pääosin Suomessa ainakin 51 viikkoa vuodessa. Siksi ei mielestäni ole oikein rahastaa jatkossakaan suurelta enemmistöltä toisten hurjasteluja kotimaan ulkopuolella. Impivaara liittymät ovat toki vaihtoehto sekin, mutta näkisin tuon tiedotusvälineissä esitellyn laskentakaavan olevan yhtä toimiva näiden muutaman ensimmäisen siirtymävuoden ajan. Yli laskennallisen datamäärän käyttävät maksaisivat operaattorilleen käytön mukaan. Jatkossa data on jo sen verran halpaa, ettei operaattorin osakkeenomistajia tarvitse mielestäni hyvitellä lainkaan ulkomaan datakäytön lisäveloituksin.

Tähän ylimenevän laskutukseen Elisa tarvitsee luvan Viestintävirastolta, sillä unionissa juuri päätettiin matkaviestinhintojen harmonisoinnista. On totta, että Etelä-Euroopan suuret toimijat nettoavat 7,7 Gt:n hinnoittelulla rutkasti, eikä tuo hinta korreloi tuotantokustannuksia.

Esitelty malli: Rajattoman liittymätyypin datakuukausimaksulla saisi laskennallisen määrän ladattavaa Euroopassa. Esimerkiksi tänä vuonna 30 euron datakuukausimaksulla saisi 7,79 Gt ulkomaan dataa. (30 euroa * 2 / 7,7 --> 7,79 Gt /kk). Vuonna 2018 samalla datakuukausimaksulla saisi jo 10 Gt. Viimeisen siirtymävuonna jo 24 Gt.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Dna:n Liikkuva laajakaista-liittymistä poistuu verkkovierailuominaisuus 8.3.2017.

Kilpailijalla on siis jo Impivaara-liittymä, kuinkas Saunalahti reagoi?
Kunniamerkki +3
Elisalla emme vielä ole tosiaan tehneet päätöksiä suuntaan tai toiseen tähän asiaan liittyen, vaan selvitämme kaikkia vaihtoehtojamme parhaan mahdollisen ratkaisun tekemiseksi. 🙂
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +1
taidan kallistua tälle puolelle.

tuo eu säädös ei kiellä totaali roaming estoa, vaan kuluttuja hinnoissa ei saa tulla eu lisää enempää jos olettaen että eu roaming on sallittu ja käytetään eu alueen operaattorissa.

tästä syystä liittymät pitäisi jakaa suomi liittymiin (ahvenanmaa ehkä myös) jotka toimii vain suomessa ja eu liittymät joissa maksetaan operaattorien välisiä maksuja ja näissä eu liittymissä on pakostakin datakattoja tai vastaavia.

olen saanut jotain tietoa kasaan:
15. kesäkuuta 2017: operaattorien välinen hinta on 7.7 €/GB ja alenee jatkossa.
(en tiedä miten VAT välitetään näissä)

huom: tämä ehdotus pitää olla erillään ulkomaille soittamisesta eli suomesta ulkomaille.

linkkejä (kannattaa olla jokseenkin kriittinen, tietoja päivitetään ja voi tulla muutoksia)
https://en.wikipedia.org/wiki/European_Union_roaming_regulations
https://ec.europa.eu/digital-single-market/node/90
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
Näillä näkymin ehdotetun kaltaista liittymää ei olla tuomassa tuotantoon, Elisan näkemys roaming-liittymästä on Huoleton 4G Premium; "Elisan uusi Saunalahti Huoleton Premium sisältää rajattomasti dataa Pohjolassa ja Baltiassa. Muissa EU- ja ETA-maissa saat käyttöösi lisäksi 10Gt datakäyttöä kuukaudessa. Normaalihintaiset puhelut ja tekstiviestit kuuluvat liittymän kuukausimaksuun koko EU- ja ETA-alueella. Liittymä sisältää myös huippunopean 200Mbit/s nettiyhteyden.".