Skip to main content
Viestintävirasto on antanut suosituksen jo vuoden 2014 aikana, jossa se suosittelee, että laajakaistapalveluntarjoajat alkavat tarjota IPv6-yhteyksiä oletusarvoisesti myös kuluttajien käyttöön tuotteistetuissa liittymissä. Nyt eletään vuotta 2019, ja 2020 kolkuttelee jo ovella, eikä Elisalla ole IPv6:sta vieläkään kiinteässä laajakaistassa! Missä järki, onko se hukassa!



Tässä talossa on Elisan tuhti monopoli. Kaapelimodeemi ja VDLS2 DSL-tyyppinen yhteys on omiaan, mutta vain Elisan asiakkaille, ja oletuksena myydään talokaistana kaapelimodeemia. Kummassakaan ei ole IPv6, joten sikäli samantekevää. Jos olisi toinen yhteyksistä DNA:n, niin olisi siellä kiinteässä verkossa IPv6 jo vuosia. Mutta kun ei ole, Elisa hamstrannut molemmat yhteydet alueella. Asiakkaat vaativat teiltä parempaa. Ihan joka päivä.



Minä nauran, kun minulla on DNA:n 6,90 euron 4G-liittymässä IPv4/IPv6-tuki ja toimii, kun taas Elisan kiinteässä laajakaistassa joutuu tyytymään IPv4-tukeen. Kysyn miksi.



Mikä, tai kuka, jarruttaa Elisalla kehitystä?



Pitäisi olla pienkehitystä, mutta Elisalle ikuisuusprojekti.





Nyt herätys ja töihin. Aika on nyt.



DNA on teitä edellä ja paljon, mutta kun ei saa DNA:lta talokaistaa... Siellä olisi IPv6 ja kaikki. Tilatkaa DNA:lta pari konsulttia... Me olemme teidän asiakkaita ja olemme vaatineet IPv6:sta Palstalla jo vuosia. Olisiko jo aika herätä siellä oikealla osastolla ja alkaa hommiin.



Ihmiset odottavat. Eivätkä enää kauan.



Loppuivatko Blingströmeiltä rahat vai mikä on?

Nyt menee kyllä puurot ja vellit sekaisin, kun setä puhuu ensin 5G Hatchin yhteydessä ja nyt puhuu 5GHz WiFistä. 5G ja 5GHz WiFi ei ole lähellekään sama asia.

Ei me sekasin eikä todellakaan ole sama asia tuo viidennen generaation matkapuhelinverkkoteknologia tuon viiden gigahertzin taajuudella toimivan langattoman lähiverkon kanssa. En ole OmaYhteisön moderointivuorossa joten tavallista nopsempaan tänne nyt kirjoitellut, jäi siis selventämättä tuo välimalli tuosta eli 4G ei tarjonnut riittävän stabiilia ja vakaata yhteyttä Hatchin käyttöön omissa testeissä Oneplus 6 puhelimella, joten vaihdoin yhteyden kotona olevalle Wi-Fille joka oli tuolla 5GHz verkolla. 5G matkapuhelinteknologia taasen liittyy tähän sillä, että sen myötä saadaan tarjolle nopeammat vasteajat kuin mitä 4G tarjoaa ja muutenkin kehityksen kehittyessä edessä pitäisi olla kokemus joka on lähempänä tuota 5GHz Wi-Fiä toimivuudeltaan kuin mitä verrokkina aiempi 4G teknologia tarjoaa.

We good now?


Ja toiveena toki että jos koitettaisiin pysyä taas aiheessa, eli viimeisin kysymykseni oli että mitä ohjelmia yms olisi mitkä vaativat/hyötyvät IPv6 kiinteissä laajakaistoissa 🙂 Jokusia hyviä nostoja tuossa jo tullutkin, kiitos niistä 🙂 Lisää saa vielä kirjailla niin välitellään näistä koostetta sitten josko saataisiin nopsempaa vaihdetta mukaan rattaita pyörittämään :) 


Elisa ei ole esim. sähköverkon uusimistöiden yhteydessä ollut kiinnostunut kuiduttamaan aluetta. Urakoita nimenomaisesti kannattaisi yhdistää ja tätä varten on Liikenne- ja viestintävirastolla jopa olemassa palvelu, josta yhden toimijan suunnitellessa urakkaa alueella toimitetaan alueen muille verkostonhaltijoille ilmoitus, jotta kustannuksia saataisiin jaettua. Tästä olisi hyötyä kaikille toimijoille. Ajatus on hyvä, mutta ei käytännössä läheskään aina toimi. Tuohon palveluun kun ei ole pakko ilmoittaa kaikkia verkostotöitään.

Tässäpä onkin semmoinen hassuus, että yllättävän usein “yhteiskaivuu” on kalliimpaa kuin “yksinkaivuu” eli maanrakennusurakoitsijat hinnoittelevat taksansa sähköyhtiön mukaan, joka on homman “liikkeellepanija” ja teleoperaattoreilta yritetään nyhtää reilusti ylimääräistä.

Kaikkeen ei siis ole kannattavaa lähteä mukaan samanaikaisesti vaan tehdä mahdollisesti myöhemmin itse, jos kohde ylipäätään on investointina järkevä.

Tuo mainitsemasi “ilmoitusasia” on ihan tätä päivää Elisalla ja muillakin operaattoreilla.



Kiinteän verkon osalta pääkaupunkiseudulla ei käytännössä ole kilpailua pientaloasukkaan tai pienessä taloyhtiössä asuvan kyseessä ollessa. Viimeisen pätkän omistaa tyypillisesti Elisa. Meilläkin 200m säteellä menee viiden toimijan kuitua. Näistä vain yksi, Elisa, tarjoaa kiinteän verkon palveluita pientaloasujalle.

Lähistöllä oleviin kerrostaloihin menee kaikkiin Elisan kuitu. Osaan menee myös DNA:n tai Telian kuitu. Muut operaattorit eivät käytännössä tule Elisan kuituun, koska Elisa vaikuttaa hinnoitelleen kilpailijat ulos. Muiden operaattoreiden ei kustannusrakenteesta johtuen kannattane tarjota palveluita Elisan kuituyhteyksille.

Ei ne Elisan tilaajakuidut sen kalliimpia ole kuin muidenkaan. Hinnoittelua seuraa Traficom erittäin tarkasti. Varsinkin pääkaupunkiseudulla kilpailua on erittäin paljon. Taloyhtiöt kilpailuttavat säännöllisesti sopimuksiaan ja vuoron perään eri operaattorit käyvät purkamassa ja asentamassa laitteitaan kerrostalojen talojakamoissa. Hulluahan se tavallaan on, mutta tehdään mitä asiakkaat haluavat.

On myös hyvä huomioida, että operaattorien välinen yhteistyökin on erittäin tarkasti rajattua ja yksinkertaistaen voisi sanoa että “kaikki yhteistyö on kiellettyä”. Poislukien operaattorit saavat keskenään esim. sopia, miten KTV-sopimuksen vaihto operaattorilta toiselle hoidetaan niin, että asiakkaiden televisiot eivät lakkaa välissä näkymästä pitkäksi aikaa.

Tässä maassa ei siis monopolia tai kartellia oikeasti ole, vaikka se voi jostakusta siltä tuntua tai näyttää. Kukaan verkko-operaattori ei saa suosia omaa palveluoperaattoriaan ja sitä valvotaan tarkasti.


Ei ne Elisan tilaajakuidut sen kalliimpia ole kuin muidenkaan. Hinnoittelua seuraa Traficom erittäin tarkasti. Varsinkin pääkaupunkiseudulla kilpailua on erittäin paljon. Taloyhtiöt kilpailuttavat säännöllisesti sopimuksiaan ja vuoron perään eri operaattorit käyvät purkamassa ja asentamassa laitteitaan kerrostalojen talojakamoissa. Hulluahan se tavallaan on, mutta tehdään mitä asiakkaat haluavat.

Olisipa mukava, jos Elisa tekisi sen, mitä asiakkaat haluavat, eli ottaisi vihdoin IPv6:n käyttöön kiinteissä kuluttajaliittymissään.

Onkohan tuo Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin hinnoitteluseuranta samanlaista kuin heidän antamansa IPv6-suosituksen seuranta?

Pienen taloyhtiön tai pientalon asukkaan näkökulmasta kilpailua ei mielestäni pääkaupunkiseudulla ole. Ainoat kiinteät liityntäverkkoyhteydet ovat ymmärtääkseni tarjolla Elisalta. Muut eivät halua rakentaa yksityisasiakkaalle verkkoa, eikä Elisakaan sitä itse rakenna.  Poikkeuksena lienee Telia, joka sekään ei rakenna liityntäverkkoa yksittäistä yksityisasiakasta varten.

Positiivista on, että Elisa on kuitenkin kupariverkossaan pyrkinyt muutaman viime vuoden aikana päivittämään tekniikkaansa VDSL2:een. Sieltäkin taitaa tämän ketjun IPv6 puuttua ja tarjottavat nopeudet ovat ymmärtääkseni vain asymmetrisiä.


Asiaa on nyt selvitelty ja valitettavasti tähän ei ole uutta kerrottavaa. 
Kehityksessä edelleen ja tulossa lähitulevaisuudessa mutta ikävä kyllä ei ainakaan alkuvuoden aikana saada tätä toteutumaan. :/


Ylläolevasta kommentista on kohta vuosi. Lähitulevaisuus on onneksi suhteellinen käsite. Pankaahan nyt hieman paremmaksi ja ilmoittakaa edes minkä vuoden alkuvuodesta voidaan odottaa toimivia yhteyksiä. Jos IPv6-käyttöönotto on ollut kehityksessä yli kymmenen vuotta, niin ihmetyttää tuollainen vatulointi.


Positiivista on, että Elisa on kuitenkin kupariverkossaan pyrkinyt muutaman viime vuoden aikana päivittämään tekniikkaansa VDSL2:een. Sieltäkin taitaa tämän ketjun IPv6 puuttua ja tarjottavat nopeudet ovat ymmärtääkseni vain asymmetrisiä.

IPv6 puuttuu yhäkin, kuten ketju osoittaa, käytännössä kaikista kiinteistä laajakaistoista meillä. VDSL2 asymmetrisyydestä voit lukea vaikka https://en.wikipedia.org/wiki/VDSL sivulta, ei ole meidän omaa keksintöä se.

 

Ymmärrän että harmittaa, mutta jos allekirjoittaneeseen kohdistuvan hyökkäilyn sijaan tarjoasit vaikka ihan sovelluksien nimiä millä haluat ylläpitää maakunnissa olevien sukulaisten yhteyksiä IPv6 osoitteistoa hyödyntäen, mielellään vielä avaten vähän konkreettisemmin tuota ongelmaa IPv4 käytön osalta tässä yhteydessä ja samalla vaikka jos avaat vähän tarkemmin vielä että mitkä sovellukset saavat keskivertokokoisessa kotitaloudessa reitittimen kuormitettua huomattavasti rasittuneemmaksi kuin IPv6 osoitteistoa hyödyntäen olisi, niin _nämä_ on hyviä esimerkkejä mitä voimme välittää eteenpäin. Allekirjoittaneella on omasta mielestään kohtalainen tekninen ymmmärrys perustason tietotekniikkaan sekä tietoliikennetekniikkaan liittyvissä asioissa, ihan jo työn puolesta vähän niinkuin edellytettynäkin, edempänä olevat ovat taas sitten asiantuntevampia ihmisiä päättämässä näistä muutoksista ja käsitykseni mukaan vähän ihmeissään tuosta että mitä konkreettista näkyvää hyötyä asiakkaat saisivat IPv6 osoitteista tällä hetkellä, eli miksi tätä kyselyä tulee heille. Aallonharjalla ratsastaminen tekniikassa on taas sitten oma lukunsa, se että IPv6 on vain sen vuoksi että voi sanoa että IPv6 ei ole oikein kehitystoimen kannalta hyödyllistä resurssien käyttöä. Itse otin ensimmäisten joukossa IPv6 käyttöön puhelinliittymässä kun  se tuli tarjolle ja mitään konkreettista hyötyä en siitä oo saanut sen vihreän tikin ohella https://ipv6-test.com/ sivulla joka kertoo että IPv6 on käytössä, siksi en ole itse onnistunut perustelemaan sen hyötyjäkään tämän keskustelun osalta ja kaipaankin kättä pidemmäksi apuja täältä :) 


Sitä se monopoliasema aiheuttaa. Kehitystä ei tapahdu, kun kilpailua ei käytännössä ole.

Tarkennatko vähän, kyllähän täällä kolme isoa (ja jokunen pienempikin) operaattoria kilpailee markkinoilla keskenään ja asiakkaalla on varaa valita ? Vai meinasitko, että kellään ei ole IPv6 tarjolla ja sen osalta ei ole kilpailua ?

 

Soitin ummet ja lammet läpi kaikille mahdollisille kuitua tarjoaville operaattoreille ja selvitin jopa oman kuidun vetämistä kun ei meinannut tulla Elisankaan kanssa alunperin mitään. Kaikilla muilla paitsi Elisalla olisi ollut IPv6 ja kiinteitä IPv4-osoitteitakin taisi olla tarjolla.

 

Elisa: “Yrityskuitu lähipömpelistä, 13500e ALV0 ja hurja 50M/10M nopeus 139e/kk ALV0”

 

Elisa: “Yrityskiinteistökytkin, 250M/50M, 90e/kk ALV0” johon olin jo menossa kunnes he totesivat, ettei yrityskiinteistökytkin onnistukaan. Kuidun vetokustannutksiin asti ei päästy.

 

Elisa: “n. 16000e kaivuu, kuidun vuokrahinta n. 30e/kk” (todnäk ALV0)

 

Telia: “Espoo on Elisan aluetta, soita sinne”. Yrityskiinteistökytkimellä (2500e ALV0) ja valokuidulla (10000e ALV0) olisivat voineet tarjota, kunnes tajusivat, ettei kiinteistökytkin jostain syystä X toiminutkaan tällaisessa omakotitalotapauksessa.

 

DNA: “Ei meitä kiinnosta kuin koristeet kakun päältä, eli jos sulla ei ole kerrostaloa niin soita Elisalle, Espoo on Elisan aluetta”. DNA:lta ei saanut edes tarjousta vaikka sanoin että voin maksaa vaikka 50 kiloeuroa hyvästä kuidusta.

 

Että tuosta löytyi sitten sitä “kilpailua”. Pitänee tehdä uusi kilpailutuskierros, mutta epäselväksi jäi, voiko yhteen osoitteeseen edes tilata useammalta operaattorilta kuituja, kun ainakin Elisalla yksi osoite == yksi yhteys. Olisin ottanut samalla kaksi kuituyhteyttä kun ajattelin, että saisin joltain toiselta operaattorilta toisen kuituyhteyden siltä varalta, että Elisalle tulee “huoltokatkoja”, mutta se meni liian vaikeaksi, kun olisi pitänyt keksiä jokin feikkiosoite toiselle kuidulle. Kuidun asentamisen ja kytkemisen esteeksikin tuli se, että eihän kuitua voi millään tulla kaivamaan ja asentamaan kun tänne tulee jo ADSL kuparilla… vaikka ADSL siis toimi edelleen loistavasti ja kuitu oli vedetty jo sisälle asti, linkki oli pystyssä ja jotain random-liikennettäkin siitä jo näkyi. Sitä ei vaan vielä oltu otettu käyttöön.

 


Positiivista on, että Elisa on kuitenkin kupariverkossaan pyrkinyt muutaman viime vuoden aikana päivittämään tekniikkaansa VDSL2:een. Sieltäkin taitaa tämän ketjun IPv6 puuttua ja tarjottavat nopeudet ovat ymmärtääkseni vain asymmetrisiä.

IPv6 puuttuu yhäkin, kuten ketju osoittaa, käytännössä kaikista kiinteistä laajakaistoista meillä. VDSL2 asymmetrisyydestä voit lukea vaikka https://en.wikipedia.org/wiki/VDSL sivulta, ei ole meidän omaa keksintöä se.

 

Ymmärrän että harmittaa, mutta jos allekirjoittaneeseen kohdistuvan hyökkäilyn sijaan tarjoasit vaikka ihan sovelluksien nimiä millä haluat ylläpitää maakunnissa olevien sukulaisten yhteyksiä IPv6 osoitteistoa hyödyntäen, mielellään vielä avaten vähän konkreettisemmin tuota ongelmaa IPv4 käytön osalta tässä yhteydessä ja samalla vaikka jos avaat vähän tarkemmin vielä että mitkä sovellukset saavat keskivertokokoisessa kotitaloudessa reitittimen kuormitettua huomattavasti rasittuneemmaksi kuin IPv6 osoitteistoa hyödyntäen olisi, niin _nämä_ on hyviä esimerkkejä mitä voimme välittää eteenpäin. Allekirjoittaneella on omasta mielestään kohtalainen tekninen ymmmärrys perustason tietotekniikkaan sekä tietoliikennetekniikkaan liittyvissä asioissa, ihan jo työn puolesta vähän niinkuin edellytettynäkin, edempänä olevat ovat taas sitten asiantuntevampia ihmisiä päättämässä näistä muutoksista ja käsitykseni mukaan vähän ihmeissään tuosta että mitä konkreettista näkyvää hyötyä asiakkaat saisivat IPv6 osoitteista tällä hetkellä, eli miksi tätä kyselyä tulee heille. Aallonharjalla ratsastaminen tekniikassa on taas sitten oma lukunsa, se että IPv6 on vain sen vuoksi että voi sanoa että IPv6 ei ole oikein kehitystoimen kannalta hyödyllistä resurssien käyttöä. Itse otin ensimmäisten joukossa IPv6 käyttöön puhelinliittymässä kun  se tuli tarjolle ja mitään konkreettista hyötyä en siitä oo saanut sen vihreän tikin ohella https://ipv6-test.com/ sivulla joka kertoo että IPv6 on käytössä, siksi en ole itse onnistunut perustelemaan sen hyötyjäkään tämän keskustelun osalta ja kaipaankin kättä pidemmäksi apuja täältä :) 

Sovelluksia on monenlaisia, mutta käyttävät esim. protokollia

ssh2

http

https

imaps

smtp

dns

ipsec

drbd (en tiedä oliko sen käyttämälle protokollalle jotain nimeä, tosin tämä yhteys pitää lisäksi salata)

ja lisäksi monet pelit toimivat huomattavasti paremmin/helpommin tai ylipäätään ollenkaan, jos koneet pystyvät puhumaan suoraan keskenään.

Ja noilla olisi kiva päästä niin kotona kuin maakunnissakin oleviin laitteisiin suoraan kiinni eikä jonkin vaihtuvan IPv4-osoitteen päässä olevien random-porttiforwardien kautta.


Voitaisiinko me saada tästä viikosta lähtien viikottaiset raportit siitä, mitä IPv6:n eteen kiinteisiin yhteyksiin on aina tehty, missä on edistytty, mitä työtä on vielä jäljellä ja päivitetty arvio siitä milloin ensimmäiset innokkaat pääsisivät kokeilemaan IPv6:n toimivuutta? Kun IPv6 on jo 25 vuotta vanha eikä edistymistä ole näkynyt näiden liittymien osalta viimeiseen 10 vuoteen sen enempää kuin sitä edeltäväänkään 15 vuoteen.

 

Odottavan aika on pitkä, ja säännölliset ja tiheät tilanneraportit auttaisivat sen suhteen. Ja lisäksi jos IPv6:sta aiotaan tehdä jokin cripplattu hädin tuskin toimiva versio jos edes senkään vertaa, niin tietää ajoissa alkaa vetämään vaikka omaa toista kuitua jonkun toisen operaattorin pömpeliä kohti ja anelemaan, josko ne kytkisivät sen kuidunpään johonkin toimivaan palveluun.


Sitä se monopoliasema aiheuttaa. Kehitystä ei tapahdu, kun kilpailua ei käytännössä ole.

Tarkennatko vähän, kyllähän täällä kolme isoa (ja jokunen pienempikin) operaattoria kilpailee markkinoilla keskenään ja asiakkaalla on varaa valita ? Vai meinasitko, että kellään ei ole IPv6 tarjolla ja sen osalta ei ole kilpailua ?

 

Soitin ummet ja lammet läpi kaikille mahdollisille kuitua tarjoaville operaattoreille ja selvitin jopa oman kuidun vetämistä kun ei meinannut tulla Elisankaan kanssa alunperin mitään. Kaikilla muilla paitsi Elisalla olisi ollut IPv6 ja kiinteitä IPv4-osoitteitakin taisi olla tarjolla.

 

Elisa: “Yrityskuitu lähipömpelistä, 13500e ALV0 ja hurja 50M/10M nopeus 139e/kk ALV0”

 

Elisa: “Yrityskiinteistökytkin, 250M/50M, 90e/kk ALV0” johon olin jo menossa kunnes he totesivat, ettei yrityskiinteistökytkin onnistukaan. Kuidun vetokustannutksiin asti ei päästy.

 

Elisa: “n. 16000e kaivuu, kuidun vuokrahinta n. 30e/kk” (todnäk ALV0)

 

Telia: “Espoo on Elisan aluetta, soita sinne”. Yrityskiinteistökytkimellä (2500e ALV0) ja valokuidulla (10000e ALV0) olisivat voineet tarjota, kunnes tajusivat, ettei kiinteistökytkin jostain syystä X toiminutkaan tällaisessa omakotitalotapauksessa.

 

DNA: “Ei meitä kiinnosta kuin koristeet kakun päältä, eli jos sulla ei ole kerrostaloa niin soita Elisalle, Espoo on Elisan aluetta”. DNA:lta ei saanut edes tarjousta vaikka sanoin että voin maksaa vaikka 50 kiloeuroa hyvästä kuidusta.

 

Että tuosta löytyi sitten sitä “kilpailua”. Pitänee tehdä uusi kilpailutuskierros, mutta epäselväksi jäi, voiko yhteen osoitteeseen edes tilata useammalta operaattorilta kuituja, kun ainakin Elisalla yksi osoite == yksi yhteys. Olisin ottanut samalla kaksi kuituyhteyttä kun ajattelin, että saisin joltain toiselta operaattorilta toisen kuituyhteyden siltä varalta, että Elisalle tulee “huoltokatkoja”, mutta se meni liian vaikeaksi, kun olisi pitänyt keksiä jokin feikkiosoite toiselle kuidulle. Kuidun asentamisen ja kytkemisen esteeksikin tuli se, että eihän kuitua voi millään tulla kaivamaan ja asentamaan kun tänne tulee jo ADSL kuparilla… vaikka ADSL siis toimi edelleen loistavasti ja kuitu oli vedetty jo sisälle asti, linkki oli pystyssä ja jotain random-liikennettäkin siitä jo näkyi. Sitä ei vaan vielä oltu otettu käyttöön.

 

Vai niin. Kukaan ei määrää, että "Espoo on Elisan aluetta" mutta jos muut eivät halua rakentaa niin ei sitten.

Käsittääkseni yhteen osoitteeseen voi useammankin kuidun tilata jos kuituja on vapaana. Usein on niin, että yksi kuitu datalle ja toinen kaapelitv:lle.


We good now?

Juu, olit vain ilmaissut asian niin, että kuulosti sinun luulevan 5G ja 5GHz WiFin olevan sama asia. Nou hätä.


Sitä se monopoliasema aiheuttaa. Kehitystä ei tapahdu, kun kilpailua ei käytännössä ole.

Tarkennatko vähän, kyllähän täällä kolme isoa (ja jokunen pienempikin) operaattoria kilpailee markkinoilla keskenään ja asiakkaalla on varaa valita ? Vai meinasitko, että kellään ei ole IPv6 tarjolla ja sen osalta ei ole kilpailua ?

 

Soitin ummet ja lammet läpi kaikille mahdollisille kuitua tarjoaville operaattoreille ja selvitin jopa oman kuidun vetämistä kun ei meinannut tulla Elisankaan kanssa alunperin mitään. Kaikilla muilla paitsi Elisalla olisi ollut IPv6 ja kiinteitä IPv4-osoitteitakin taisi olla tarjolla.

 

Elisa: “Yrityskuitu lähipömpelistä, 13500e ALV0 ja hurja 50M/10M nopeus 139e/kk ALV0”

 

Elisa: “Yrityskiinteistökytkin, 250M/50M, 90e/kk ALV0” johon olin jo menossa kunnes he totesivat, ettei yrityskiinteistökytkin onnistukaan. Kuidun vetokustannutksiin asti ei päästy.

 

Elisa: “n. 16000e kaivuu, kuidun vuokrahinta n. 30e/kk” (todnäk ALV0)

 

Telia: “Espoo on Elisan aluetta, soita sinne”. Yrityskiinteistökytkimellä (2500e ALV0) ja valokuidulla (10000e ALV0) olisivat voineet tarjota, kunnes tajusivat, ettei kiinteistökytkin jostain syystä X toiminutkaan tällaisessa omakotitalotapauksessa.

 

DNA: “Ei meitä kiinnosta kuin koristeet kakun päältä, eli jos sulla ei ole kerrostaloa niin soita Elisalle, Espoo on Elisan aluetta”. DNA:lta ei saanut edes tarjousta vaikka sanoin että voin maksaa vaikka 50 kiloeuroa hyvästä kuidusta.

 

Että tuosta löytyi sitten sitä “kilpailua”. Pitänee tehdä uusi kilpailutuskierros, mutta epäselväksi jäi, voiko yhteen osoitteeseen edes tilata useammalta operaattorilta kuituja, kun ainakin Elisalla yksi osoite == yksi yhteys. Olisin ottanut samalla kaksi kuituyhteyttä kun ajattelin, että saisin joltain toiselta operaattorilta toisen kuituyhteyden siltä varalta, että Elisalle tulee “huoltokatkoja”, mutta se meni liian vaikeaksi, kun olisi pitänyt keksiä jokin feikkiosoite toiselle kuidulle. Kuidun asentamisen ja kytkemisen esteeksikin tuli se, että eihän kuitua voi millään tulla kaivamaan ja asentamaan kun tänne tulee jo ADSL kuparilla… vaikka ADSL siis toimi edelleen loistavasti ja kuitu oli vedetty jo sisälle asti, linkki oli pystyssä ja jotain random-liikennettäkin siitä jo näkyi. Sitä ei vaan vielä oltu otettu käyttöön.

 

Vai niin. Kukaan ei määrää, että "Espoo on Elisan aluetta" mutta jos muut eivät halua rakentaa niin ei sitten.

Käsittääkseni yhteen osoitteeseen voi useammankin kuidun tilata jos kuituja on vapaana. Usein on niin, että yksi kuitu datalle ja toinen kaapelitv:lle.

Joo siis yksi kuituliittymä sisältää erilliset kuidut datalle ja kaapelitv:lle. Olisin tilannut siis vielä tuplat siitä. Käsittääkseni näistä nykyisistä kuiduista en saisi halutessani käyttämätöntä kaapeli-TV-osuutta toiselle operaattorille, vaan ne on joko molemmat Elisan tai sitten ei.


Noista IPv6 - hyödyistä puheenollen, minolen muutaman kerran törmännyt tilanteeseen, missä ei syystä tai toisesta joidenkin palveluiden IPv4 - osoitteisiin ole saanut yhteyttä niin kiinteällä yhteydellä, kuin kännykän 4G ylikään, mutta kun kännykän liittymässä toimii IPv6, niin sillä sai yhteyden.

 

Minä valehtelisin, jos sanoisin törmänneeni kovin usein tällaiseen, mutta se on silti ihan käytännön esimerkki joka tapauksessa siitä, kuinka tuki molemmille nostaa yhteyksien luotettavuutta.


Eli pitääkö tämä tulkita niin että jos ei löydy riittävästi perusteluita ipv6 ei toteuteta? Tai asian kanssa viivytellään vielä 20 vuotta lisää? Jonkun pitää tehdä kansalaisaloite lain valmisteluksi että ipv6 määrätään lainsäädännöllä pakolliseksi kiinteisiin laajakaistoihin.

Tässä muutama esimerkki osoitteista jotka toimii vain ipv6 osoitteella:

https://ipv6.google.com/

https://www.v6.facebook.com/

Kaikkien pitää varmaan alkaa suosittelemaan että kaikissa uusissa sivustoissa/palveluissa otetaan käyttöön vain ipv6 osoite jotta sivuihin/palveluihin ei pääse kuin vain ipv6 osoitteesta.


Ilmeisesti pitäisi olla tyytyväinen, että Elisan liittymissä on ylipäätään IPv4.

Voisihan aivan hyvin olla, että Elisan liittymissä olisi ainoastaan X.25, ja joutuisit avaamaan pääteyhteyden SLIP-palvelimeen päästäksesi ylipäätään internettiin.


Lisää ipv6 sivuja, nämä ei toimi ollenkaan ipv4 osoitteista:

https://loopsofzen.uk/

https://k6usy.net/

https://earthite.com/  tämä estää sivulle pääsyn ipv4 osoitteista


https://earthite.com/  tämä estää sivulle pääsyn ipv4 osoitteista

En jaksanut alkaa säätämään puhelinta, mutta ei siis saa olla samanaikaisesti päällä v4 ja v6 vaan pitäisi olla pelkkä v6, että toimisi ? 


Kaikkien pitää varmaan alkaa suosittelemaan että kaikissa uusissa sivustoissa/palveluissa otetaan käyttöön vain ipv6 osoite jotta sivuihin/palveluihin ei pääse kuin vain ipv6 osoitteesta.

Melkoinen killer-palvelu saisi olla, että tuollainen kannattaisi tehdä. En tiedä, olisiko esim. TikTok riittävän suosittu tällaiseen. Sitä tosin käytetään enimmäkseen puhelimilla ja mobiililiittymissä IPv6 on jo useilla operaattoreilla tarjolla, meilläkin.

Maailma on pullollaan puhelimia, päätelaitteita ja access-laitteita jotka eivät tue IPv6 lainkaan, eikä sekään nyt kovin ympäristöystävällistä olisi niitä heti väkisin ruveta vaihtamaan, kun ei aidosti vielä ole PAKKO.


https://earthite.com/  tämä estää sivulle pääsyn ipv4 osoitteista

En jaksanut alkaa säätämään puhelinta, mutta ei siis saa olla samanaikaisesti päällä v4 ja v6 vaan pitäisi olla pelkkä v6, että toimisi ? 

Jos liittymässä on vain ipv4 osoite tuo estää pääsyn sivulle “Access denied..”.

Jos liittymässä on myös ipv6 näkyy sivu oikein.


https://earthite.com/  tämä estää sivulle pääsyn ipv4 osoitteista

En jaksanut alkaa säätämään puhelinta, mutta ei siis saa olla samanaikaisesti päällä v4 ja v6 vaan pitäisi olla pelkkä v6, että toimisi ? 

Jos liittymässä on vain ipv4 osoite tuo estää pääsyn sivulle “Access denied..”.

Jos liittymässä on myös ipv6 näkyy sivu oikein.

Mulla on siis sekä v4, että v6 päällä puhelimessa ja kaikki muut tässä ketjussa olevat v6-saitit toimii ihan oikein, paitsi tämä earthite.com kertoo “access denied”.


https://earthite.com/  tämä estää sivulle pääsyn ipv4 osoitteista

En jaksanut alkaa säätämään puhelinta, mutta ei siis saa olla samanaikaisesti päällä v4 ja v6 vaan pitäisi olla pelkkä v6, että toimisi ? 

Jos liittymässä on vain ipv4 osoite tuo estää pääsyn sivulle “Access denied..”.

Jos liittymässä on myös ipv6 näkyy sivu oikein.

Mulla on siis sekä v4, että v6 päällä puhelimessa ja kaikki muut tässä ketjussa olevat v6-saitit toimii ihan oikein, paitsi tämä earthite.com kertoo “access denied”.

Minä kokeilin ensin tietokonella jolle tätä testiä varten jaettu kännykästä wlanin kautta netti joilloin kone saa v4 ja v6 osoitteen, kokeilin nyt myös kännykän selaimella Chrome ja silläkin toimii tuo sivu oikein.

Minulla on kännykässä Motorola Moto g 5G Plus apn-protokolla asetus IPv4/IPv6, alussa kun olin ostanut ja ottanut käyttöön puhelimen siinä oli ollut vain IPv4 jolloin tietenkään IPv6 ei ollut toiminut. En osaa varmaksi sanoa miksi sinulla tulee noin, apn-protokollassa IPv6?


https://earthite.com/  tämä estää sivulle pääsyn ipv4 osoitteista

En jaksanut alkaa säätämään puhelinta, mutta ei siis saa olla samanaikaisesti päällä v4 ja v6 vaan pitäisi olla pelkkä v6, että toimisi ? 

Jos liittymässä on vain ipv4 osoite tuo estää pääsyn sivulle “Access denied..”.

Jos liittymässä on myös ipv6 näkyy sivu oikein.

Mulla on siis sekä v4, että v6 päällä puhelimessa ja kaikki muut tässä ketjussa olevat v6-saitit toimii ihan oikein, paitsi tämä earthite.com kertoo “access denied”.

Minä kokeilin ensin tietokonella jolle tätä testiä varten jaettu kännykästä wlanin kautta netti joilloin kone saa v4 ja v6 osoitteen, kokeilin nyt myös kännykän selaimella Chrome ja silläkin toimi tuo sivu oikein.

Minulla on kännykässä Motorola Moto g 5G Plus apn-protokolla asetus IPv4/IPv6, alussa kun olin ostanut ja ottanut käyttöön puhelimen siinä oli ollut vain IPv4 jolloin tietenkään IPv6 ei ollut toiminut. En osaa varmaksi sanoa miksi sinulla tulee noin, apn-protokollassa IPv6?

Joo, oli APN:ssä v4+v6. Äh, ongelmaksi paljastui Freedome, sen kun laittoi pois päältä niin toimii tuokin. Mitään muita v6-saitteja se ei näköjään “häiritse”.

 


No, nyt olisi taas sille IPv6 käyttöä. Aviomies ja sen veli pisti minut pyörittämään niille ARK: Survival Evolved - clusteria, mutta kun meinaa olla tyhmä softa ja haluaa ihan väkisin pyörittää clusterin servereiden välisen liikenteen tuon ulkoisen IP:n kautta, joten reitittimestä piti pistää NAT Reflection päälle. Ei kauheasti mieltä ylennä tuollainen idioottimainen liikenteen pyörittäminen serveriltä reitittimen kautta toiselle serverille. IPv6:lla IP olisi sama niin sisäverkossa, kuin ulkoverkossakin, eikä mitään NAT Reflectionia tarvitsisi...


Mäki voin antaa asian miksi tarvitaan IPv6:sta:

Pelaan PS4:sella Tekken 7 peliä verkossa jossa session tekijä (kuten minä) hostaa sitä ja pelaajat yhdistää kun he liittyvät peliini. Verkkopeli on toteutettu P2P (peer-to-peer) tekniikalla.

IPv6 tekniikalla nämä P2P pelit toimisi paljon paremmin kuin IPv4:sella.