Skip to main content

Lokakuu, eli tutummin kyberkuukausi, on jälleen globaalisti läsnä arjen keskusteluissa. Mikäli olet asioinut Elisan asiakaspalvelukanavissa, olet saattanut kuullakin sanan tietoturva, mutta jäikö jokin asia vielä askarruttamaan? Ei hätää, sillä tämä artikkeli pursuaa tietoturvan ilosanomaa! 🔐

 

Cyber Month näkyy Elisalla monin eri tavoin. Teemakuukauden tavoitteena on kiinnittää huomioita kyberturvallisuuden merkitykseen koko yhteiskunnan turvallisuuden ylläpitämisessä, lisätä tietoisuutta toimintaympäristössä näkyvistä ilmiöistä ja uhkista, sekä huomioida turvalliset tavat toimia digitaalisessa maailmassa niin työssä kuin vapaa-ajalla.


Kuinka varmistan turvallisuuteni?

 

Hereillä on oltava. Tämä nousee useimmiten asiakkaiden suusta, kun tietoturvasta puhutaan. Haittaohjelmat ja kalasteluviestit ovat arkipäivää. Päivittäin lähetettävien huijausyrityksien ja kalasteluviestien (phishing) määrä on valtava, ja se kasvaa jatkuvasti kyberrikollisuuden kehittyessä. Arvioiden mukaan maailmassa lähetetään miljoonia kalasteluviestejä joka päivä. Jotkin tilastot viittaavat siihen, että pelkästään sähköpostin kautta kulkee päivittäin noin 3,4 miljardia kalasteluviestiä globaalisti. Oman tietoturvan varmistaminen on siis halpa vakuus siitä, että yksi klikkaus ei koituisi taloudelliseksi fiaskoksi.

 

Elisa suosittelee!

  • Vahvat ja uniikit salasanat: Käytä monimutkaisia ja uniikkeja salasanoja eri palveluihin. Hyödynnä salasanapankkeja, jotka auttavat ylläpitämään useita salasanoja turvallisesti.

  • Monivaiheinen tunnistautuminen (MFA): Ota käyttöön kaksivaiheinen tai monivaiheinen tunnistautuminen kaikissa palveluissa, joissa se on mahdollista. Tämä vahvistaa suojausta merkittävästi.

  • Tietojenkalastelun tunnistaminen: Ole tarkkana epäilyttävien sähköpostien ja linkkien kanssa. Tarkista aina lähettäjän aitous ja vältä avaamasta linkkejä tai liitteitä, jotka tulevat epäluotettavista lähteistä.

  • Säännölliset & automaattiset päivitykset: Varmista, että käyttöjärjestelmät, sovellukset ja laitteet ovat ajan tasalla uusimpien tietoturvapäivitysten osalta. Ohjelmistopäivitykset sisältävät usein kriittisiä tietoturvaparannuksia.

  • Varmuuskopiot: Tee säännöllisiä varmuuskopioita tärkeistä tiedostoista. Tämä on erityisen tärkeää, jos kohtaat kiristysohjelmia tai muita tietoturvahyökkäyksiä, jotka voivat tuhota tietosi.

  • VPN ja suojatut yhteydet: Kun käytät julkisia Wi-Fi-verkkoja, käytä VPN:ää suojataksesi tietosi verkossa. Tämä estää askeleen edellä olevia sieppaamasta tietojasi avoimissa verkoissa.

  • Tietoturvaohjelmisto: Pidä tietoturvaohjelmistosi huolta, ja varmista, että käytössä on ajantasainen virustorjunta ja palomuuri.

  • Tietoisuuden lisääminen: Osallistu koulutuksiin ja pysy ajan tasalla uusimmista tietoturvauhista. Mitä enemmän tiedät, sitä paremmin voit suojautua. Perheessä on hyvä perehtyä mm. Elisan digiturvakouluun😊

  • Yksityisyyden hallinta sosiaalisessa mediassa: Tarkista ja päivitä sosiaalisen median yksityisyysasetuksia, jotta et jaa tarpeettomasti ja tietämättäsi tietojasi.

     

Elisa Tietoturva tuo kattavasti suojan sinulle ja laitteillesi.

 

Mitä Elisa tekee kyberturvallisuuden eteen?

 

Sen lisäksi että jokainen voi itse lisätä digitaalista turvallisuuttaan, tekee Elisa operaattorina myös töitä kyberturvallisuuden eteen. Valvomme verkkoa ja kitkemme mahdolliset saastuneet laitteet pois käytöstä, sekä lisäksi estämme palvelunestohyökkäyksiä mitkä kohdistuvat meihin ja asiakkaisiin erilaisilla suojausmekanismeilla. Elisa on yhdessä viranomaisten ja muiden operaattoreiden kanssa saanut vähennettyä huijaussoittoja ulkomailta merkittävästi. Yhteistyö jatkuu edelleen, ja pyrkimyksenä on myös saada tekstiviestihuijaukset kuriin.

 

 

Kuinka sinä olet varmistanut turvallisuutesi?
 

Aiheesta muualla:
Kyberintekijät 2024 – Kyberturvatapahtuma tietoturvajohtajille ja -asiantuntijoille | Elisa Ideat Yrityksille
Kyberturvapalvelu tuo turvaa | Elisa Yrityksille
Tervetuloa Elisan digiturvakouluun - Elisa
Testaa digiturvataitosi - suorita digiturva-ajokortti - Elisa
Digitaalinen turvallisuus - Elisa

Vastaa ensimmäisenä!

Osallistu keskusteluun