Vastattu

GPRS-asetukset OIKEIN vanhaan puhelimeen. Pystyykö edes enää?

  • 21 toukokuu 2019
  • 7 kommenttia
  • 1142 katselukerrat

Kunhan kysyn, mutta sain lahjana vajaa parikymmentä vuotta vanhan Motorola Timeport 260 -puhelimen. Sen, jossa on GPRS - yhteys, mutta vain (WAP)-selain (UP.Browser 4.1.191). Puhelin ja tekstivistiminen toimii (tosin tuon laitteen valikko on oikea painajainen).

Kiehtoisi vähän kuitenkin kokeilla, saako sillä vielä GPRS - yhteyden. Löysin googlettamalla peräti pari vielä toimivaa WAP-sivuakin joita voisi testata. Jos yhteyden saisi toimimaan. En kuitenkaan sen kohdalla paljoa toiveita elätä. Mutta ajattelin kuitenkin ksysyä viisaammilta!

Ainoa yhteydenottovaihtoehto tuossa laitteessa on lisätä GPRS-WAP- asetukset, jossa se kysyy:

Primary IP:
Primary Port:
Secondary IP:
Secondary Port:

ja vielä GRPS:lle:

APN:
Name:
Password:
Waiting time: (viitannee aikakatkaisuun):

Elisan vanhat ohjeet sanovat:

Motorola Timeport 260 GPRS

IP-osoitteeksi 213.161.040.040
Porttinumeroksi 9201
Tyhjäk. aikakat: 600 ja hyväksy OK

https://web.archive.org/web/20080307141353/http://matkaviestinta.elisa.fi/public/elisa.do?id=hen_kohjeet_palvelut_lisapalvelut,help_page_0034.htm

Osaako joku sanoa tähän juuta tai jaata? Tai sen, että onko tuolla edes mahdollisuutta ottaa yhteyttä mihinkään? Mietin, jos käyttäisi esimerkiksi MMS-asetuksia WAP-asetusten sijaan?

Joka tapauksessa, olisi iloinen vastauksista.
icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi irritus 28 toukokuu 2019, 14:50

Kiitos wap-linkkilistasta. Nyt pääsin kokeilemaan noita wap-sivuja itsekin.

Ihan Motorola Timeport 260 ikäistä puhelinta ei sattunut käteen, mutta neljä vuotta nuoremmalla Nokia 6131:llä sain Allaboutsymbianin ja Jimmin wap-sivut auki tämän välityspalvelimen kautta:

Primary IP: 192.203.80.148
Primary Port: 8080

Secondary on varayhteys. Sen voi jättää tyhjäksi.

GPRS-asetukset:

APN: internet
Name: < jätä tyhjäksi>
Password: < jätä tyhjäksi >

Jos puhelin ei hyväksy käyttäjätunnuksen ja salasanan jättämistä tyhjäksi, kokeile:

APN: internet
Name: rlnet
Password: internet

Ja kaikkihan muistavat, mistä käyttäjätunnukseen tulee tuo kirjainyhdistelmä rl :-)

Waiting time voit asettaa ihan maun mukaan. Elisan liittymillä pakettidata ei ole aikaveloitettu, joten voit iskeä jokun mukaavan ison luvun. Vaikka 1440, jos TImeport vain sen hyväksyy.

Tätä sivuten, jos otan https://free-proxy-list.net/ - listalta jonkun IP-osoitteen ja portin noihin asetuksiin, ja käytän puhelinta omalla simmilläni, ja tämä sattuukin jostakin syystä toimimaan, niin tuleeko tuon free proxy listan IP:iden käytöstä jotakin lisäkustannusta?


Ei tule, maksat normaalista internetin käytöstä, eli useimmilla liittymillä kiinteää kuukausimaksua. Wap-laskutus toimi ainoastaan operaattoreiden omien välityspalvelinten kautta. Kun niitä ei enää ole, wap-laskutuskaan ei toimi ja voit käyttää ainoastaan vapaita wap-sivustoja.

Internetin mobiilimaksuja tulee toki varoa edelleen, kuten esim. Google Play-kauppa tai HSL-sovellus. Liittymään kannattaakin ottaa aina palveluviestiesto, joka estää myös internet mobiilimaksut.

Jotta järkytys ei olisi liian suuri ja voisi vähän peilata vuoteen 2002, pitäisi selattavat sivut olla jotain muita, kuin nykyaikaisia www-sivuja.

Internet Archive:in WayBackMachine auttaa tässä.
Katso alkuperäinen viesti

7 kommenttia

Käyttäjätaso 2
Moro ThomasS78! Tervetuloa OmaYhteisöön 😊

Hauska idea puhaltaa vähän henkeä tuohon kapulaan! 😃 Huhhuh, itsellä ei kyllä nyt osaaminen ja tietotaito ihan tuohon asti taivu niin en uskalla sanoa juuta tai jaata, olisikohan täällä paikalla viisaampia joilla olisi tuohon kommervenkkejä? 💡
Serveri 213.161.040.040 on googlettamisen perusteella wap-proksipalvelin. mistä voi tarkistaa onko tuo enää toiminnassa / käytössä?

Joku on aiemmin (2012) yrittänyt saada riistakameran GPRS-asetukset toimimaan ja käyttänyt asetuksia

Server: 213.161.40.40
Port: 80
APN: internet

jotka eivät ole toimineet, ja ja vastaus Elisa yhteistön sivuilla siihen on ollut (jäseneltä Be-attery Entinen elisalainen):

Tuo kertomasi server on wap-proksipalvelin, mikäil siis wappia käytät niin muuten näyttäisi asetukset olevan oikein mutta apn pitäisi olla "wap".
Jos näillä ei toimi, kannattaa kokeilla myös Saunalahden asetuksilla, eli:
Server: 62.142.4.197Port: 8080APN: wap.saunalahti.fi
Jos käytössä tuo APN internet, niin siinä ei ole erikseen määritelty palvelimia joten ne voit jättää tyhjäksi.


Rehellisesti sanoen en tuosta ainakaan viisastunut sen enempää kuin että sain sanan wap-proksipalvelin, ja ajattelin sillä viedä keskustelua eteenpäin.

Jos joku tietää (kts. aloitusviesti), niin kertokaa. 🙂
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Elisa lopetti wap-välityspalvelinten ylläpidon jo vuosia sitten. Ja saman tekivät muutkin kotimaiset operaattorit.

Jos haluat käyttää puhelimen wap-selainta, ainoa toivo olisi löytää maailmalta avoin wap-välityspalvelin, tai asentaa sellainen omalle tietokoneelle ja asettaa puhelin käyttämään oman tietokoneen (tai nat-reitittimen) ip-osoitetta wap-välityspalvelimena.

http ja wap-välityspalvelimet ovat hyvin samankaltaisia, joten voit kokeilla myös http-välityspalvelinta. Eli APN:ksi internet ja ip-osoite sekä porttinumero vaikka oheiselta listalta https://free-proxy-list.net/

Www-sivut ovat kyllä muuttuneet vuodesta 2002 lähtien niin paljon, etten usko Timeport 260 wap-selaimen millään selviävän niistä.

Täysin mahdotonta retrofiilistely Timeportilla ei kuitenkaan ole. Kun isket puhelimen kiinni tietokoneeseen, voit päästä vielä järkyttymään siitä, kuinka hitaita internet-yhteyksiä 2002 käytettiin. Toivottavasti puhelimen sarjakaapeli on edelleen tallella, ja sinulla on joko sarjaportilla varustettu tietokone tai RS-232 ↔️ USB muunnin nykyisiä koneita varten.
Kiitos vastauksesta! Arvostan.

Ajatuksena on käyttää nimenomaan puhelinta, ja siinä olevaa Saunalahden simmiä.

Koska en ole näissä teknisissä puolissä kovinkaan etevä (olen vain tyyppi joka osti puhelimen ja haluaisi hieman testailla) niin kyselen vielä:

Kun puhelin kysyy noissa asetuksissa

Primary IP:
Primary Port:
Secondary IP:
Secondary Port:

ja vielä GRPS:lle:

APN:
Name:
Password:
Waiting time: (joka siis viitannee aikakatkaisuun):

Niin mikäli haluaisin kokeilla käyttää nimenomaan Elisan APN: internet -asetuksia, niin mitä (minkä IP:n) minä laitan Primary IP:ksi ja mitä laitan Primary Portiksi (Secondary IP:tä/Portia ei liene tarvita?)

Tarvitseekohan siihen GPRS-kohtaan laittaa muuta kuin 'Internet' (ts. tarvinneekohan Name: / Password : Waiting time: jotakin arvoja?)

Tätä sivuten, jos otan https://free-proxy-list.net/ - listalta jonkun IP-osoitteen ja portin noihin asetuksiin, ja käytän puhelinta omalla simmilläni, ja tämä sattuukin jostakin syystä toimimaan, niin tuleeko tuon free proxy listan IP:iden käytöstä jotakin lisäkustannusta?

Sori, kyselen ehkä tyhmiä, mutta minä en oikeasti tiedä.
Kun isket puhelimen kiinni tietokoneeseen, voit päästä vielä järkyttymään siitä, kuinka hitaita internet-yhteyksiä 2002 käytettiin. Toivottavasti puhelimen sarjakaapeli on edelleen tallella, ja sinulla on joko sarjaportilla varustettu tietokone tai RS-232 ↔️ USB muunnin nykyisiä koneita varten.

Jotta järkytys ei olisi liian suuri ja voisi vähän peilata vuoteen 2002, pitäisi selattavat sivut olla jotain muita, kuin nykyaikaisia www-sivuja. Ei silloin ollut graafisesti kovinkaan näyttäviä saitteja olemassa. Koneetkin olivat nykyistä hitaampia niin osa siitä "yhteyden hitaudesta" hukkui ruudulla näkyvän tiimalasin tuijotteluun.

Kun isket puhelimen kiinni tietokoneeseen, voit päästä vielä järkyttymään siitä, kuinka hitaita internet-yhteyksiä 2002 käytettiin. Toivottavasti puhelimen sarjakaapeli on edelleen tallella, ja sinulla on joko sarjaportilla varustettu tietokone tai RS-232 ↔️ USB muunnin nykyisiä koneita varten.Jotta järkytys ei olisi liian suuri ja voisi vähän peilata vuoteen 2002, pitäisi selattavat sivut olla jotain muita, kuin nykyaikaisia www-sivuja. Ei silloin ollut graafisesti kovinkaan näyttäviä saitteja olemassa. Koneetkin olivat nykyistä hitaampia niin osa siitä "yhteyden hitaudesta" hukkui ruudulla näkyvän tiimalasin tuijotteluun.


Kaikki tämä on minulle vallan selkeä juttu. Juu, tiedän että on hidasta jne. Minulla katsokaas kun on toinen kivikautis-ikäinen laite, eli Trium Mondo (ca. 2001/2002). Pystyn sillä surffaamaan ihan mitä tahansa sivua, joka ei ole https://, vaan http://.

Kyseisessä laitteessa on GPRS, mutta tuosta pari vuotta vanhemmasta TImeport-puhelimesta poiketen myös HTML-selain (pocket Windows Explorer) ja GPRS-yhteyden saan siinä auki sillä että yksinkertaisesti yhdistän laitteen GPRS:ään. Siis niin, että mä yhdistän mun 4g-Saunalahti-kortillani, laitteen omaa modeemia käyttäen, GPRS-yhteyteen.

Se ei kysy mitään ip-osoitteista, ja käyttäjätunnus / salasanayhdistelmäksi voi laittaa mitä vain. Sitten vain http:// -sivuston osoite kehiin selaimen osoiteriville ja sivu aukeaa. Toimii siinä moodissa kuin mikä tahansa nykyinen älypuhelin (paitsi että ruutu on resistiivinen - ja mustavalkoinen)

Tämä on ko. puhelin.
https://www.is.fi/digitoday/mobiili/art-2000001345186.html

Ja kyllähän noita vanhoja sivuja olisi testattavaksi WAP-selaimellekin (kts esim. alla), kunhan vain jotenkin saisin tuon Timeportini (vuosimallia 1999-2000) ottamaan yhteyttä johonkin serveriin. Tässä tarvitsen siis apua.

http://wap.shape.ag/start.PHP
http://wap.shape.ag/pda/
http://wap.allaboutsymbian.com/
http://wap.jimm.org/
http://wap.dhl.com/track/
http://wap.boostmobile.com/home
http://wapspell.com/live/live.php?tnz=li&su=BREAKING%20NEWS
http://m.newson6.com/wap/Weather.aspx
http://wapall.com/en/main.asp
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Kiitos wap-linkkilistasta. Nyt pääsin kokeilemaan noita wap-sivuja itsekin.

Ihan Motorola Timeport 260 ikäistä puhelinta ei sattunut käteen, mutta neljä vuotta nuoremmalla Nokia 6131:llä sain Allaboutsymbianin ja Jimmin wap-sivut auki tämän välityspalvelimen kautta:

Primary IP: 192.203.80.148
Primary Port: 8080

Secondary on varayhteys. Sen voi jättää tyhjäksi.

GPRS-asetukset:

APN: internet
Name: < jätä tyhjäksi>
Password: < jätä tyhjäksi >

Jos puhelin ei hyväksy käyttäjätunnuksen ja salasanan jättämistä tyhjäksi, kokeile:

APN: internet
Name: rlnet
Password: internet

Ja kaikkihan muistavat, mistä käyttäjätunnukseen tulee tuo kirjainyhdistelmä rl :-)

Waiting time voit asettaa ihan maun mukaan. Elisan liittymillä pakettidata ei ole aikaveloitettu, joten voit iskeä jokun mukaavan ison luvun. Vaikka 1440, jos TImeport vain sen hyväksyy.

Tätä sivuten, jos otan https://free-proxy-list.net/ - listalta jonkun IP-osoitteen ja portin noihin asetuksiin, ja käytän puhelinta omalla simmilläni, ja tämä sattuukin jostakin syystä toimimaan, niin tuleeko tuon free proxy listan IP:iden käytöstä jotakin lisäkustannusta?


Ei tule, maksat normaalista internetin käytöstä, eli useimmilla liittymillä kiinteää kuukausimaksua. Wap-laskutus toimi ainoastaan operaattoreiden omien välityspalvelinten kautta. Kun niitä ei enää ole, wap-laskutuskaan ei toimi ja voit käyttää ainoastaan vapaita wap-sivustoja.

Internetin mobiilimaksuja tulee toki varoa edelleen, kuten esim. Google Play-kauppa tai HSL-sovellus. Liittymään kannattaakin ottaa aina palveluviestiesto, joka estää myös internet mobiilimaksut.

Jotta järkytys ei olisi liian suuri ja voisi vähän peilata vuoteen 2002, pitäisi selattavat sivut olla jotain muita, kuin nykyaikaisia www-sivuja.

Internet Archive:in WayBackMachine auttaa tässä.

Osallistu keskusteluun