Skip to main content
Vastattu

Asus DSL-N66U modeemin asetukset Saunalahden VDSL2+

  • 15 June 2014
  • 13 kommenttia
  • 14876 katselukerrat

Sain tarpeekseni tuosta Zyxelin matolaatikosta ja päivitin sen tuohon otsikon mukaiseen Asukseen. Kokemusta oli saman valmistajan aiemmasta mallista DSL -N55 jota käytin edellisessä kämpässä, jossa oli soneran ADSL. Nyt en kuitenkaan saa tuon DSL.N66U:n asetuksia mitenkään kuntoon, joten apua tarvitaan. olen jo jotain perusasetuksia löytänyt ja kokeillut mm. seuraavia: VPI 0 VCI 100 Protokolla RFC 2684 (aiemmin RFC 1483) Bridged Framing LLC/SNAP Kättelyprotokolla VDSL2+ Mutta en vain saa muodostettua yhteyttä. Lähinnä ongelmia tuotavat protokolla ja framing asetukset kun en niitä tuosta Asuksesta löydä. Lisäksi tuossa Asuksessa on jonkinlainen automaattinen yhteyksien luoti toimito. (QIS), mutta se ei tunnista koko yhteyttä ja tyrkyttää aina joko Annex a:n tai Annex B:n valintaa, josta ei sitten tapahdu mitään. Jos juoku omistaa tuon saman laitteen, niin ottaisin mieluusti vastaan asetuksia joilla olette saaneet yhteyden toimimaan.

Tämä keskustelu on suljettu, eikä tätä voi kommentoida.

Kokeile löytyisikö samasta aiheesta toinen tai uudempi keskustelu.
Jos keskustelua tai vastausta ei löytynyt, aloita uusi keskustelu.

HAE KESKUSTELUISTA

13 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22
Annex B ei käytetä juurikaan muualla kuin Saksassa, joten valitse Suomessa Annex A.
Annex A ei auttanut. itseasiassa valitsee noista kumman tahansa, niin laite ei tunnista yhteystyyppiä vaan vie aina tuohen annex valintaan.

Olen yritittänyt määrittää asetuksia manuaalisesti seuraavasti:

WAN Transfer mode

Transfer Mode:     VDSL WAN (PTM)
Barrier        0
Enable         yes

Basic config

IP version  iPv4 / iPv6
Wan connection type: automatic ip
Enable UpnP:    yes
Auto-Configure UpnP:    yes

IP Universal Settings

Default Route:    yes
MTU:        0

IPv4 Setting

Connect to DNS Server automatically?:     yes
Enable NAT:                yes

DSL Settings

DSL Modulation:            VDSL2
Annex Mode:            Annex A/I/J/L/M
Stability adjustment VDSL:    Disable
Seamless Rate Adaptation:    enable
Bitswap:            enable
Share PVC:            enable
VDSL Profile            30a multimode

Mutta yhteys ei vieläkään pelaa DSL valo vilkkuu modeemissa, ei muuta
Ongelma ratkaistu Laiteen firmware piti päivittää uusimpaa Beta versioon, nyt toimii
Käyttäjätaso 2
Varoituksen sana Asus DSL-N66U firmwaresta versio 1.0.7.8, julkaistu 15.1.2015

Jos sen asentaa niin ainakaan itsellä ei enää VDSL netti lähtenyt toimimaan. 

Onneksi Asukseen sai takaisin aiemman 1.0.7.7 firmiksen jolla pelaa taas.
Hei!

Minulla myös ongelmia saada DSL-N66U nettitulille Saunalahti 50M VDSL2CO liittymään, johon hankin sen Zyxel VMG3926 tilalle (jolla onnistuu tätäkin kysyä).
VDSL yhteyden saan pystyyn (VDSL2 tai auto sync-up valinnalla) - VDSL palaa tasaisesti, mutten internet yhteyttä. Kaikkia kuvitteellisesti mahdollisia säätöjä tuli vaihdeltua, mutta ei vain saa nettiyhtyettä.

Minkä firmiksen lataamalla teekoo66 sait Asuksen toimimaan VDSL2 liittymässä? Tuorein FW-päivitys on 1.0.9.3 - 2015/04/29, mitään beta versiota Asuksen sivuilla ei nyt näy (ainakaan Win 7/64bit valinnalla). Laitteeni tuli versiolla 1.0.9.2.

Ja jos tätä lukee joku elisalainen, niin ihmettlen kovasti, ettei sivuiltanne löydy asiakkaan itse hankkimaan modemiin tarvittavia asetuksia. ADSL-modeemeihin kyllä löytyy.
Vastaan itse omaan kysymykseeni:
Latasin uusimman firmwaren (1.0.9.3, jossa ei pitänyt Asuksen sivuston mukaan olla muuta uutta 1.0.9.2 nähden kuin jokin ranskan kieleen liittyvä pikkukorjaus - katsoin nimen omaan, ettei mitään suomalaisiin ISP:hin liittyviä korjauksia). Sitten resetoin vehkeen takaisin tehdasasetuksilleen, jolloin pääsin taas asettelemaan sen alusta alkaen. Ja tulille lähti myös internet!

En lopulta tiedä kumpi muutos ongelman korjasi - uusi fw (1.0.9.3) vai hieman erilaiset asetukset tehdasarvoille resetin jälkeen - mutta nyt toimii myös internet yhteys. Asetuksissa en enää syöttänyt kenttään "VLAN" mitään arvoa (edellisellä kerralla olin syöttänyt siihen "0", kun Elisan toimittamassa Zyxel VMG-3926-B10A:ssa oli sellainen asetus, jos sen käyttöliittymää yhtään oikein tulkitsin). Näillä muutoksilla lähti Asus tulille. Joten mikäs tässä on taas asustellessa! ;-)

Edelleen pidän varsin ala-arvoisena asiakaspalveluna, ettei Elisa/Saunalahti kerro avoimesti (ja helposti löydettävässä paikassa) muiden kuin tarjoamiensa modemien vaatimia asetuksia!
kurkitopi kirjoitti:
Ja kannattaa katsoa asetuksista, että siellä on nimenomaan 17A profiili päällä eikä muuta.

Ihan saman nopeuden näyttää antavan myös 30a multimode. Asuksen mukaan 17a tarvitaan silloin, jos DSLAMissa on epästandardi 30 a multimode (mitä esiintyy esim. Saksassa).

Sain nyt tweakattua Asuksen niin, että 50 M VDSL2CO.sta saadaan 44 MBit/s nopeus minulle päin (eilen jäi 25 MBit/s:iin) ja 9,6 MBit/s ylöspäin (nimellinen 10 MBit/s).  Piti mm. vaihtaa puhelinkaapeli lyhyempään (-> muutama Mbit/s lisää), kun se kiersi jatkojohto/jakorasian ylijännitesuojan kautta, joten piuhaa oli ekstraa - jäänne ajoilta, kun ei vielä ollut talojakamossa Kronen rimaa ja ylijännitesuojausta siellä ja adsl:n kanssa ei ollut hidastanut.

Asukselle pitkä miinus siitä, ettei manuaalissa neuvota mitään modeemin säätämisestä. Suomalaisista operaattoreistakin löytyy vain Sonera. Saattaa olla, että sen valitessa on modeemi valmiiksi viritelty kunnon nopeuksille Soneran asiakkaalle.

Muttei Elisaltakaan oikeasti mitään teknistä apua tähän saanut. Tai ehkä Omagurulta olisi saanut - hintaan hieman päälle 2 euroa minuutti asioista, jotka operaattorin kuuluisi kertoa osana liittymän mukana tulevaa infoa + lisäksi sivuillaan! Vielä Asustakin pidempi miinus Elisalle, kun se on enemmän sen asiaa kuin Asuksen kertoa, millä asetuksilla heidän liittymäänsä pitää ajaa!

Kertoilen ehkä lisää, kunhan saan loppuun viritettyä ja ehdin. 🙂
Asustelija kirjoitti:
Asukselle pitkä miinus siitä, ettei manuaalissa neuvota mitään modeemin säätämisestä. Suomalaisista operaattoreistakin löytyy vain Sonera. 

Eilen julkaistussa firmisversiossa 1.0.9.7 on muutosluettelon mukaan nyt tuki Saunalahden VDSL:lle:

"- VDSL WAN (PTM) QIS manual setting list updated. [...] Add Finland ISP, Saunalahti"

Itse asensin tuon 1.0.9.7:n äsken ja tuntuu toimivan kuten tähänkin asti, joskaan en käynyt asetusvelhoa uudelleen läpi noiden operaattorikohtaisten valmisasetusten saamiseksi, vaan käytän ennestään toimineilla, käsin tekemilläni asetuksilla.
uusijani kirjoitti:
Eilen julkaistussa firmisversiossa 1.0.9.7 on muutosluettelon mukaan nyt tuki Saunalahden VDSL:lle:

"- VDSL WAN (PTM) QIS manual setting list updated. [...] Add Finland ISP, Saunalahti"

Itse asensin tuon 1.0.9.7:n äsken ja tuntuu toimivan kuten tähänkin asti, joskaan en käynyt asetusvelhoa uudelleen läpi noiden operaattorikohtaisten valmisasetusten saamiseksi, vaan käytän ennestään toimineilla, käsin tekemilläni asetuksilla.

No pianpa tuli uutta firmista Asukselta! En ollut sitä vielä huomannutkaan. Tosin saattaa olla, että Asukselle lähettämälläni kyselyllä on jotain tekemistä asian kanssa!

Niin, lupasin kirjoitella tänne hieman lisää kokemuksia. Eli minulla on Saunalahden 50 M VDSL2CO laajakaista. Tuo "CO" muuten taitaa taas kuulua sarjaan "kauppamiesten älyttömät keksinnöt", kun siitä ei ole mitään muuta kuin harmia ja se ainoastaan sekoittaa asioita - esim. asiakkaan itse hankkiman modeemin valintaa! Kukaan ei siis osannut varmasti sanoa toimiiko Asus DSL-N66U tuossa liittymässä! Ei Saunalahti, ei myyjä! Kumpikin vain kehotti kysymään toiselta! Asuksella sentään pitivät erittäin todennäköisenä, että toimii, kun myyjä Verkkokauppa.com oli asiassa täysin "huuli pyöreänä".

Olen nyt saanut N66U:n modeemin viriteltyä siten, että nyt se aivan selvästi ajaa Saunalahden rajoitinta vastaan kummassakin suunnassa. Asuksen oletusasetuksilla sain ensin vain 25 Mbps nopuden alas (measured by Ookla), kun Elisan toimittama Zyxel VGM-3926 sentään antoi oletusasetuksillaan 37 Mbit/s nopeuden.

Taloni sisäjohtoverkko on 90-luvun puolivälissä rakennettu perinteisillä puhelinkaapeleilla. Siihen kajoamatta pääsin pelkästään Asuksen modeemia virittelemällä n. 43 MBit/s nopeuteen alas suunnassa (ylös täysi nopeus). VDSL2-linja oli kytketty sisäjohtoverkossa tuplahaaraan eli taloon sisään tulevan 10-parisen kaapelin siihen pariin, jossa liittymä on, oli kytketty 2 eri haaraa (joissa yhteensä 5 puhelinpistorasiaa). Modeemi oli haarassa, jossa on 3 rasiaa ketjutettuina (keskimmäisessä rasiassa).

Irrottamalla talojakamossa tarpeettoman haaran sain suoraan 4 Mbit/s lisää nopeutta. Eli sen jälkeen ajettiinkin jo SL:n rajoitinta vastaan. Ookla antoi nyt alas 47.3 Mbit/s ja modeemin logi kertoi nopeuden olevan 50 046 kbps). Kokeilin sitten vielä korvata perinteisillä puhelinkaapeleilla toteutetun talon sisäjohtoverkon kierretyllä parilla. Eli vedin talojakamosta 15 m CAT 5e Ethernet kaapelin suoraan Asuksen modeemille - parin oven ja yhden portaikon läpi quick&dirtynä. Ethernet kaapelin perään laitoin RJ-45 jatkopalikan, josta loppupää modeemille n.1,5 m pituisella kiertämättömällä normi RJ-11 puhelinpiuhalla.

Saavutettu nopeus ei Ethernet kaapelin käytön johdosta enää noussut (koska ilmeisesti jo ajettiin jo DSLAMin rajoitinta vasten), mutta signaali-kohina suhde parani huomattavsti ja linjan vaimennus pieneni. Lopulta päädyin valitsemaan "Stability Adjustment (VDSL)" asetuksen arvoksi 15 dB. Lähetystehon ylöspäin olin jo pienentänyt minimiinsä (- 7dB). Max rate down näillä asetuksilla 58 876 kbps. Ja sama nopeus kummassakin suunnassa olipa käytössä "VDSL Profile" 17a multimode tai 30a multimode.

Seuraava vaihe on korvata perinteinen puhelinkaapelointi CAT 6 kaapelilla siten, että se viedään samassa johtokanavassa, jossa talon perinteiset puhelinkaapelit sijaitsevat (ne ehkä pitää ottaa samalla pois). Nykyinen Ethernet viritys parin oviaukon ja yhden portaikon kautta kiinnittämättömänä talojakamolta tietokonehuoneeseen kun ei perheen naisväelle varmaan pitkään passaa enkä halua asiaan turhaa säröä.

Eli Asus DSL-N66U on modeeminsa osalta varsin monipuolisesti säädettävissä, mutta valmistajan kyky (tai halu) kertoa asioista (teknisesti kiinnostuneille käyttäjille) on turhan rajoittunut. Tosin se silti ylittää monin verroin Saunalahden/Elisan aspan kyvyn kertoa asiakkaillleen modeemin asetuksista, joka valitettavasti oli lähes nolla, kun ainoa mitä osattin kertoa oli, että "joudun itse säätämään modeemin asetukset, jos ostan muun kuin heidän testaamansa laitteen"!

Asuksen tekniselle tuelle tyypillistä on (eli vastaavaa sattunut ennenkin), että kun kysyin heiltä mikä on "CRC down"  kentän lukuarvon yksikkö, eivät he vastanneet itse kysymykseen lainkaan, vaan kertoivat asian sivusta kaikkea muuta todeten ainoastaan, "että CRC down ei ole käyttöliittymässä säädettävissä oleva parametri". Minkä siis toki jo tiesinkin!  En vieläkään tiedä varmasti, mitä aikayksiköä kohden CRC down/up lukuarvo on laskettu, mutta vahva epäilykseni on, että se on korjaamiskelvottomien CRC virheiden lukumäärä kumulatiivisesti siitä lukien, kun nyt käytössä oleva yhteys muodostettiin. On mielenkiintoista, kun joutuu arvailemaan! Useinhan CRC virheiden lukumäärät esitetään 15 minuutin jaksoa kohden, jolloin voisin hieman arvioida oman virtykseni hyvyyttä toisten kokemuksia ja yleisesti hyväksyttäviksi tiedettyjä kriteereitä vastaan.

Eli alas suunnassa minulla on nyt valittuna 15 dB kohina marginaali [Stability Adjustment (VDSL)], kun yhteys toimii täydellä käytännön nopeudellaan, jota rajoittaa Saunalahden DSLAM. Näillä asetuksilla ja tällä sisäjohtoverkolla lähtisi modeemin ja linjan puolesta 58 960 kbps. Ylös suunnassa pääsen helposti liittymän kaupalliseen maksimiin 10 MBit/s. Osoitteeseeni ei tarjota 100 M, koska kuparia on välissä sen verran, ettei siihen päästäisi luotettavasti.

Kyllä tätä modeemia kaikesta huolimatta uskallan omien kokemusteni valossa muillekin 50 M VDSL2 asiakkaille suositella.
No nyt tuli asennettua 1.0.9.7 firmis täälläkin. Siinä tosiaan nyt myös Saunalahti valittavissa operaattoriksi. En kokeillut minäkään, millaiset asetukset se modeemille laittaisi, kun jo nyt ajan SL:n DSLAMin 50 M rajoitinta vastaan. Itse manuaalisesti tehdyillä asetuksilla mennään.

MIelestäni mikään asia ei muuttunut havaittavasti modeemin osalla.
Hommasin itse Asuksen DSL -N17U  VDSL boxin 50m nettiä varten ja en saa asetuksia kohilleen millään. Modeemin omalla setup sivulla on automaattinen yhteyden hakeminen, mutta kun valitsee Annex tilan A:ksi ja jatkaa eteenpäin niin se palaa vain samalle sivulle minuutin päästä.

Admin pystyy säätää vaikka mitä, mutta en löydä mistä pääsen säätämään esim.

Protokolla 2684

VPI: 0

VCI: 100

jos noita nyt edes tarvii säätää..

Eli manualisesti pitäis säätää netti kuntoon, mutta mitä pitää säätää ja mistä. Jos joku voisi auttaa asiassa
Tää näyttäis olevan parhain otsikko huomista adsl-->vdsl päivitystä ajatellen. Itselläni on TP-Link Archer 900 adsl/vdsl boxi. Siellä on advanced/network/internet -kohdassa määriteltävissä wan interface. Tällä hetkellä siellä on vain adsl yhteys määriteltynä. Lisäsin sitten vdsl interfacen sinne seuraavilla parametreilla:
VLAN ID (eli VID): 0
Connection Type: Dynamic IP
IPv4: enabled
IPv6: enabled (koska tässä keskustelussa aiemmin näytti olevan dualstack)
ipv4 default gw: ipoe_ptm_0_0_d
ipv6 default gw: current connection
MTU: 1500
NAT: enable
SPI Firewall: enable
IGMP proxy: enable

Toivotaan että näillä parametreilla onnistuu.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +13

Muttei Elisaltakaan oikeasti mitään teknistä apua tähän saanut. Tai ehkä Omagurulta olisi saanut - hintaan hieman päälle 2 euroa minuutti asioista, jotka operaattorin kuuluisi kertoa osana liittymän mukana tulevaa infoa + lisäksi sivuillaan! Vielä Asustakin pidempi miinus Elisalle, kun se on enemmän sen asiaa kuin Asuksen kertoa, millä asetuksilla heidän liittymäänsä pitää ajaa!


Olisi ollutkin ihme, jos Elisalta olisit tähän jotain apua saanut (todennäköisesti et edes Omagurulta). Operaattori ei voi tietää 1001 eri modeemin asetuksia (ta toimiiko ylipäätään heidän Dlamien kanssa = keskuslaite). Olen samaa mieltä, että Zyxelit ovat aika pas..ja laitteita. Ainakin ne edullisemmat laitteet joita opetaattorit (Elisa ja Telia) suosii.

Tuo VDLSCO on jotain hienostelua (VDSL- Toteutettu keskukselta ("Central Office"). VDSL on myyty (myydään) myös kuituliittymänä termin FTTN tai FTTC (=kuitu lähelle "Near" tai kuitu cabiiniin (Cabin)- termeillä. Vaikka eihän noilla ole mitään tekemistä kuidun kanssa. Samalla idealla mitä vain nettiyhteyttä voidaan myydä (oikeana) kuituliittymänä FTTH/FTTB (kuitu kotiin/kuitu rakennukseen). Mitta "myyntimiehet" ovat mestareita muuttamaan mustan valkoiseksi :)

Kiusasin taannoin Elisan puhelinmyyjää joka yritti myydä kuituliittymään kadulle (FTTC)- tekniikalla. Hetket tivattiin, että onko se yhteys toteuttu kuidulla vai ei. Lopulta otin kuvan kännykällä (kuparijohdoista) ja koetin lähettää sitä myyjälle. Ei kelvannut eikä ollut kiinnostunut. Myi yhteytä kuituna, koska oli sanottu, että niin myydään. Ei tajunnut raukka itsekkään että kuituliittymä on vain sellainne, että kuitu tulee kotiin tai rakennukseen. Nykyäänhän kuparit ovat poistettu käytöstä. Ei niitä kukaan ole maasta pois kaivanut, mutta ovat kotkaista talojen ja keskuksen päästä. Taloille tulee maan alta vain sähköjohdot ja oikea kuitu.

T: Tuokki