Elisa Viihde ja IPv6 tilanne?

  • 2 June 2017
  • 7 kommenttia
  • 3842 katselukerrat

Hei,

Mikäs on tämän hetken tilanne / suunnitelma IPv6:n käyttöönottoon tässä Elisa Viihde laajakaistassa? Oma sisäverkko on jo IPv6 ajassa, olisi mukava saada se reitittymään maailmallekin.

Tämä keskustelu on suljettu, eikä tätä voi kommentoida.

Kokeile löytyisikö samasta aiheesta toinen tai uudempi keskustelu.
Jos keskustelua tai vastausta ei löytynyt, aloita uusi keskustelu.

HAE KESKUSTELUISTA

7 kommenttia

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +11
Tällä hetkellä ei valitettavasti ole vielä tarkempaa aikataulua IPv6:n osalta Elisan kiinteisiin laajakaistoihin. Kun asia selviää, niin siitä tiedotellaan kyllä myös tänne Palstalle tiedotteisiin.🆒
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +13
Heitetäänko arvauksia, koska tämä tapahtuu :)

Minä heitän (historian perusteella) sivistyneen arvaukset, että Elisa saa IPV6 kuntoon kiinteissä laajakaistassa joko 7,5 vuoden päästä tai heti sinä paivänä kun se on pakollista ja sanktioitu sakkopykälällä laissa !

T: Tuokki
Käyttäjätaso 7
Ja minä totean , että mikä hoppu tällä asialla on?? IPv4-osoitteita saa edelleen ja vain pieni osa palveluista tukee toistaiseksi IPv6:ta.

Siis pelkän osoitejärjestelmän vaihto ei tuo lisää nopeuksia , sillä ihan samassa putkessa ne asiakkaan paketit kulkevat osoitejärjestelmästä riippumatta.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +13
Itseasiassa näin ei ole. Monelle suurella palveluntarjoalla on IPv6:n takana tähän käyttöön dedikoituja resursseja IPv6:n kautta vaikka Googlen (useat) palvelu toimivat nopeammin vaikka "linjan" nopeus kotiin olisi sama.

Harmi vain ei ole mitään yhteystä paikkaa joista tilanteen voisi todentaa, mutta ohessa Googlen infoa asiatasta

https://www.google.com/intl/en/ipv6/index.html





T: Tuokki
Käyttäjätaso 7
Itseasiassa näin ei ole. Monelle suurella palveluntarjoalla on IPv6:n takana tähän käyttöön dedikoituja resursseja IPv6:n kautta vaikka Googlen (useat) palvelu toimivat nopeammin vaikka "linjan" nopeus kotiin olisi sama. T: Tuokki

Juu kaikenlaisia mainospuheitahan kyllä löytyy netistä. Jos ihan hiuksia aletaan halkoa , niin luultavasti IPv6-verkossa nimenselvitys toimii karvan verta nopeammin eli tietty palvelu vastaa nopeammin. Sen sijaan varsinaisen datan siirrossa pätee edelleen sama sääntö kuin ennenkin eli data kulkee putken hitaimman osan määräämällä nopeudella. Yleensä se hitain pätkä on se asiakkaan oma liittymä.

Siis puhutaan aika marginaalisista nopeuden parannuksista ja jotta myös suurilla käyttäjämäärillä palvelut toimisivat paremmin , niin tarvitaan IPv6:en lisäksi myös paljon lisää palvelin- /verkkokapasiteettia.

Minusta on tässä vaiheessa aika turhaa vouhotusta vaatia sitä IPv6:ta , koska ei se yksinään paranna nettipalveluita , vaan tarvitaan paljon muutakin.
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki
Ei kai ipv6:ssa ole kyse vain nopeuksista, vaan myös palveluiden toteutuksen suunnittelusta ja ennakoinnista, mobiili ja kiinteän puolen yhtenäisyydestä, ipv4-ipv6-tunneliratkaisujen jättämisestä pois turhina purkkavirityksinä ja nyt ihan vaikka siitä, että päästään NATista eroon silloin, kun NAT on käytössä riittämättömän ipv4-avaruuden takia.

Jos nyt haluat Elisan kuluttajaliittymillä esim. VPN-yhteyden point-to-point periaatteella kiinteän ja mobiilin liittymän välille, on joko erikseen ostettava mobiilin ipv4-puolelle julkinen ip eli maksettava osoitteenmuutos pois tai käytettävä jotain ipv4-ipv6-tunnelointimetodia kiinteälle liittymäpäälle, kun mobiili on ipv6-osoitteen takana. Tässäkin meni pitkään, ennen kuin julkisen ipn alkoi saada LTE-liittymiin, enkä ymmärrä, miksi tästä pitää erikseen maksaa, kun halukkaita ei kuitenkaan ole kuin murto-osa liittymien kokonaiskäyttäjistä. Ipv4-avaruuden ip-osoitteet ei varmasti mobiilipuolella ole ikinä vaarassa loppua vakionattauksen takia vai loppuisivatko sittenkin? Olisiko yrityspuolella mobiilissa nattaus vakiona pois palvelinpidolle ja varayhteyksille ja se syö avaruutta? Kuluttajamobiilin ipv4 natin poistolle parin euron kuukausihinta on ehkä myös tarkoitettu estämään sen turhaa käyttöä. Oho tulipas hieman sekava sotku, mutta näin tällä kertaa :)

Sitten on vielä mobiilin prepaid-liittymät, joille ei saa julkista iptä. Tämä ihmetyttää.
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki
Prepaid on teoriassa tietty anonyymi (käytönnössä ei ole, jos ei ole huolellinen) ja kun julkisesta ip-osoitteesta halutaan lisähintaa, niin ei ehkä ole jaksettu vaivautua rakentamaan tälle maksuväylää niin, että anonymiteetti säilyy...noh tuskin näin on ajateltu kuitenkaan 🙂