Netti perheelle ja pelaamiseen?

  • 25 maaliskuu 2019
  • 3 kommenttia
  • 1208 katselukerrat

Tiedän paljon tietokoneista, mutta en tarpeeksi netistä, joten ajattelin vähän kysyä asioista tälläisilla palstoilla samalla, kun yritän oppia näistä asioista.

Yleensä netissä on vain kaksi henkilöä. Toinen selaa joko sosiaaalista mediaa läppärillä ja toinen pelaa pöytätietokoneella pelejä, jotka vie huomattavasti enemmän nettiä.
Minulla on todella hyvä pöytätietsikka, joten on vähän turhauttavaa, jos netti on pullonkaulana.

Perheessä on tällä hetkellä todella huono netti. Ainakin 100 Mbit/s tai vähän alle.
Siis huono siihen katsoen, että käytän paljon nettiä.

DNA jakajana. Netti toimii mokkulan kautta, ja netti tullee johdollisesti pöytätietsikkaan
Saa 10 Mbit/s download ja 5 Mbit/s upload, kun netissä on yhteensä 2 henkilöä.

Etsin uutta kiinteää laajakaistaa, joka sopisi tarpeisiini.
Luin, että jos haluaa netin pelaamiseen, niin pitäisi olla ainakin 150 Mbit/s tai enemmän, mutta esimerkiksi kavereillani on 100 Mbit/s ja heillä toimii paremmin, kuin itselläni.

Kun pelaan, oma ping hyppelee 60-110 välissä. Huonoina päivinä 100-300, joten yhteys pelien servereihin on huonointa laatua (?).

Pitäisikö minun tietää, jotain tärkeää ennen kuin hankin uutta laajakaistaa pelaamiseen (nopeudet, sopivat hinnat, jne...)?

Kiitos jo etu käteen

3 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +4
Kannattaa aloittaa operaattoreiden sivuilta kohdasta saatavuushaku, josta näkee mitä kukakin sinne osoitteeseen tarjoaa.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Hei.

Pelaamiseen ei tarvita yli 100 Mb/s -nettiä, kaikki nuo muut ovat markkinamiesten höpötyksiä, sillä jopa hyvin toimiva 50 Mb/s 4G riittää monenlaiseen käyttöön! Hienoa, jos DNA toimii ok, muttei tarpeeksi. Silloin kannattaa koittaa myös Telia 4G ja Elisa 4G. Toimisiko niistä joku?

Kiinteää laajakaistaa voi etsiä operaattoreiden saatavuushauissa. Sopiva kiinteä on paitsi hyvä hinnaltaan että riittävä nopeudeltaan. 50-100 Mb/s kiinteä riittää oikein hyvin.

Mikäli taloon ei saa kiinteää, tai se on hidas DSL, jää ainoaksi vaihtoehdoksi kuidun vetäminen - ja se voi maksaa jopa kymmeniä tuhansia. Siinä moni tarttuu 4G-vaihtoehtoihin.

Nyt soi Dancefloor Kingz - Tonight I Wanna Feel (Radio Edit).

Toivottavasti löydät hyvän netin!
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +4
Tervetuloa OmaYhteisöön @NetinEtsijä_101!

Paras laajakaista pelitarkoituksessa on aina kiinteä laajakaista, mielellään VDSL, kaapeli tai kuitu -tekniikalla toteutettuna. Kiinteässä yhteydessä isoin plussa on sen vakaus sekä nopeuksien, että vasteaikojen osalta. Itse olen pelannut suht sujuvasti 50Mbit/s VDSL -yhteydellä, joten yhteyden ei ole mikään pakko olla 150Mbit/s tai nopeampi. Toki paremmista nopeuksista on iloa, jos linjalla on samaan aikaan muutakin kuormitusta.

Kuvauksen perusteella sinulla on käytössä mobiililaajakaista. Mobiililaajakaistan suurin ongelma on yhteyden epävakaus kaikin puolin. Mobiililaajakaistassa yhteyden toimivuuteen ja toteutuviin nopeuksiin vaikuttaa mm. maaston muodot, oma sijainti tukiasemaan nähden, käyttäjämäärä tukiasemalla, talon rakenteet ikkunoista lähtien sekä käytössä oleva päätelaite. Mobiiliyhteys on aina jaettua kaistaa, eli mitä enemmän käyttäjiä tukiasemalla samaan aikaan, sitä hitaampi ja heikompi yhteys kaikilla. Maaston muodot, suuret rakennukset ja/tai epäsuotuisa sijainti tukiaseman lähetyskeiloihin nähden voi vielä kärjistää ongelmia.

Teoreettinen maksimi voi mobiililaajakaistalla olla vaikka 600Mbit/s, mutta käytännön nopeus voi siltikin huidella 5-15Mbit/s hujakoilla. Ja se on operaattorille ihan ok, koska yleensä yhteyden miniminopeus on tuo 5-10Mbit/s operaattorista riippuen. Kiinteässä laajakaistassa miniminopeus tulee yleensä olla vähintään puolet teoreettisesta maksimista, eli esim. 100Mbit/s VDSL -yhteyden toteutuva nopeus tulee olla vähintään 50Mbit/s, jotta nopeus on sopimusten mukainen.

Jos tarjolla on kuitenkin ainoastaan mobiililaajakaista, kannattaa harkita sitä mobiilireitittimen siirtoa toiseen sijaintiin huoneistossa. Joskus se saattaa auttaa merkittävästi yhteysnopeuksissa. Toisinaan yhteyden laadun parantaminen vaatii ulos asennettavien lisäantennien käyttöä, mutta esim. kerrostaloissa tämä ei välttämättä ole edes mahdollista.

Itselläni on tällä hetkellä DNA:n kaapeliyhteys (taloon tulee valokuitu ja teknisestä tilasta kaapeliverkkoa pitkin huoneistoon), nopeutena on 200Mbit/s ja pingit peleissä pyörii tuolla 8-30 välimaastossa.

Osallistu keskusteluun