Vastattu

VDSL2 vanhat alueet

  • 16 syyskuu 2020
  • 4 kommenttia
  • 529 katselukerrat

Onkohan VDSL:n vai onko sanottava VDSL2:n rakennus lopetettu kokonaan vanhoille ADSL asiakkaiden alueilla? Ainut kiinteä mitä tarjottiin oli kuitu reilun 20k€ hintaan. ADSL ollut kuitenkin ollut vakaampi kuin mobiili 4G täällä. 200-300m päässä sais kuidun taloon alle 2k€ niin tuntuu hieman kohtuuttoman kovalta yli 10* hinta. 5G:tä on tarjolla myynnissä, mutta eipä ole tukiasemaa kuin 4G:lle, josta puhti poissa päivisin täysin.

icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi sakarialanne 16 syyskuu 2020, 19:44

Uusia VDSL-kaappeja ei juurikaan enää rakenneta.

Katso alkuperäinen viesti

4 kommenttia

Uusia VDSL-kaappeja ei juurikaan enää rakenneta.

Ok, kiitos tarkennuksesta. Harmillista sinänsä.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +1

Miten kiinteitä yhteyksiä tuodaa jatkossa “vanhoille” kiinteistöille. Onko ajatus se, että 5G- hoidetaan. Jos VDLS:ää ei rakenneta, niin kuitua joka sinne VDLS- kaapille on tullut ei tule aluelle. Eli VDSL- kaappi ei toimi / voi toimia pisteenä, josta kuitu voitaisiin jatkaa kiinteistöille (FTTH/FTTB- mallilla) tulevaisuudessa (puhelinlankojen tilalle). 

Malli jossa ytksittäinen kiinteistö voisi hankkia kuidun ei oikein toimi, koska hinta on usein 10-20k€ paikkeille. Kokonaisen alueen rakentamienn yhteisömallillakaan ei tunnu toimivan. Tätä Telia kokeilu Avoikuitu- mallillan, mutta (ymmärrettävänä) ongelmana oli miten aktivoida paikallisia kuitulähettiläitä. Vieläpä jos he eivät  hyödy mitään ilmaisesta / yhteisöllisestä työstään. Toisaalta kovallakaan markkinoinnilla mitä on yrittänyt sekä Elisa / Telia ei useinkaan saada alkueelta tarpeeksi  liittyjiä, koska hinta / ominaisuudet eivät myy / herätä kiinnostusta. Tämä johtuu pitkälti  siitä, että kuidulla ei ole  sellaista mainetta, kun vaikka Ruotsissa. Jossa kuluttajat todella haluavat kuitua ja ovat siitä valmiimpia maksamaan. Suomessa 4/5G kilpailee kuidun kanssa hinnalla ja ominaisuuksilla. Vaikka eivä ole täysin verrattavissa toisiinsa.

Ainoa keino muttaa tilanne siten, että kuitua saadaan laajemmin ja edullisemmin kuluttajien saataville on  pakottaa kaikki toimijat lain voimalla sijoittamaan aina tyhjiä kanavia kuiduille. Samalla kun rakennetaan muutakin infraa (kuten vesi, viemärit, sähkö, kaukolämpö jne). On suorastaa järjetöntä, että tällä hetkellä viedään  sähkökaapeleita maan alle (jotta sähköverkko olisi myrkykestävämpää). Samalla ei kuitenkaan viedä kuitua tai edes tyhkää putkitusta.

T:Tuokki

Valituilla alueilla on jo tuotu FTTC-kaappeihin FTTH-kytkimiä ja korvattu kuparikaapeleita kuidulla. Tätä ei varmasti tule tapahtumaan joka alueella. FTTB-rakentamista tehdään myös ihan niinkuin ennenkin.

En itsekään usko yksittäisen kiinteistön maksaman kuidun eli ns. “fiber on demand mallin” suosioon, mutta on kuitenkin mahdollisuus olemassa, jos alueelle ei kuitua olla laajemmin tuomassa. 

 

Osallistu keskusteluun