Voiko vanhaa 3G wlan-reitintä käyttää sisäverkossa?

  • 8 November 2018
  • 14 kommenttia
  • 990 katselukerrat

Minulle jäi vanha Huawein B383 3g wlan tukiasema vapaaksi. Voiko sitä käyttää sisäverkossa pelkkänä wlan-tukiasemana ja mitä asetuksia siinä pitäisi muuttaa?

T Pena

Tämä keskustelu on suljettu, eikä tätä voi kommentoida.

Kokeile löytyisikö samasta aiheesta toinen tai uudempi keskustelu.
Jos keskustelua tai vastausta ei löytynyt, aloita uusi keskustelu.

HAE KESKUSTELUISTA

14 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21
En löytänyt mallinumerolla B383 modeemia, joten toivottavasti kyse on nyt sellaisesta umts-modeemista, jossa on Ethernet-liitin. Jos on, niin kyllä, minkä tahansa tällaisen vanhan modeemin voi ottaa käyttöön pelkkänä wlan-tukiasemana.

Konfiguroinnin helpottamiseksi laitteen oma ip-osoite kannattaa vaihtaa sellaiseksi, että se sopii muuhun sisäverkkoosi. Esim. jos uuden reitittimen osoite on 192.168.1.1, vaihda Huawein hallinnasta Huawein omaksi osoitteeksi vaikka 192.168.1.2. Tämä löytyy yleensä lan tai Ethernet-asetuksista.

Tämän jälkeen käännä Huawein DHCP-palvelin pois päältä, eli off-asentoon.

Lopuksi kytket uuden reitittimen lan-portista Ethernet-kaapelin Huawein lan-liittimeen.

Ylläolevalla kikalla minkä hyvänsä vanhan modeemin saa toimimaan sisäverkossa pelkkänä langattomana tukiasemana. Tässä konfiguraatiossa laite ei reititä.
Hei
Se on Huawei B638-8118 ja siinä on 4 Lan-porttia. Liitteenä kerrostalon ip-osoitteita.
Mikä arvo laitetaan ja mihin asetukseen reitittimessä?
Tässä oli kuvaterkuin Pena

Edit // Poistettu liitekuva sillä IP osoite näkyi -Patomiäs
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22
Tuossa B683 reitittimessä ei muistaakseni WAN-toiminnetta löytynyt enkä siihen viittaavaa tietoa löytänyt myöskään pikaoppaasta mikä meillä on asiakastukisivuilla. Eli ilman tuota ei tuosta saa sisäverkon WLAN reititintä 😞 Poistin myös tuon liitekuvasi, IP-osoitetta tai muuta henkilökohtaista tunnistetietoa ei kannata julkisilla foorumeilla jakaa (kuten kotiosoite, puhelinnumero tai sähköpostiosoite), näitä voidaan valitettavan helposti käyttää vääriin tarkoitusperiin 😞
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5
Hei.

Harvoin mobiilireitittimet ovat suunniteltu kysymääsi käyttöön.

Voit myydä modeemin Tori.fi-palvelussa ja saada siitä rahaa.

Uusia reitittimiä saa taas 25 eurosta ylöspäin, kalliimpi tarkoittaa yleensä parempaa.

Nyt soi Headhunterz - Psychedelic (Original Mix).

Hauskaa syksyä ja mukavaa viikonloppua!
Tuossa B683 reitittimessä ei muistaakseni WAN-toiminnetta löytynyt enkä siihen viittaavaa tietoa löytänyt myöskään pikaoppaasta mikä meillä on asiakastukisivuilla. Eli ilman tuota ei tuosta saa sisäverkon WLAN reititintä 😞 Poistin myös tuon liitekuvasi, IP-osoitetta tai muuta henkilökohtaista tunnistetietoa ei kannata julkisilla foorumeilla jakaa (kuten kotiosoite, puhelinnumero tai sähköpostiosoite), näitä voidaan valitettavan helposti käyttää vääriin tarkoitusperiin :(

ok. Anteeksi ajattelemattomuuttani..
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21
Eli ilman tuota ei tuosta saa sisäverkon WLAN reititintä

Ilman WAN-porttia reititintä ei siitä saakaan, mutta pelkän langattoman verkon tukiaseman siitä kyllä saa.

Voit myydä modeemin Tori.fi-palvelussa ja saada siitä rahaa.

Jos kyseessä olisikin kohtalaisen uusi LTE-reititin, sen myymällä voisi saadakin rahat erilliseen langattomaan tukiasemaan.

Mutta kun kyseessä on vanha UMTS-laite, niin sen käyttöarvo on todennäköisesti suurempi kuin rahallinen arvo.

Huawei B638 ainakin DHCP-asetukset löytyvät Settings / DHCP. Laitteen oman IP-osoitteen asettamista en tiedä, kannattaa kurkata, olisiko se piilotettu tuonne samaan Settings / DHCP-kohtaan.
Aikaisemmin oli käytössä TW EA510 ja se toimi, kun tökkas vaan verkosta tulevan lan-kaapelin kiinni 1-laniporttiin. Ei tarvinnut poistaa edes DHCP:tä. Se vaan hajosi, siksi kokeilin tuota B638:a.

Pena
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21
Monissa Telewellin laitteissa onkin wan-portti, joko omana porttinaan tai yksi porteista on yhdistetty lan/wan-portti. Kun Ethernet-nousun kytkee wan-liittimeen kiinni, laite toimii täysin normaalina reitittimenä.

Huawei B638 ei ole Ethernet-wan liitäntää, joten laitetta ei voi käyttää Ethernet-reitittimenä.

Tarvitseko sitten reititystä? Et välttämättä.

  1. Jos sinulla on joku toinen reititin, B638 ei tarvitse reitittää mitään.
  2. Jos sinulla on kiinteistöliittymä, johon yleensä kuuluu 5 julkista ip-osoitetta, et välttämättä tarvitse reititintä, mikäli käytät enintään viittä eri laitetta, kuten tietokone, tabletti, kännykkä (wlanin kautta) tai pelikonsoli.
Kummassakin tapauksessa Huawei B638 dhcp-palvelin tulee kytkeä pois päältä.

Jos vain kytket B638 suoraan sisäverkkoosi ilman, että kytket dhcp-palvelimen pois, sisäverkossasi on kaksi keskenään kilpailevaa dhcp-palvelinta. Toisella on oikeat asetukset ja B638:lla väärät. Näin lopputulos on, että laitteesi sattumanvaraisesti saavat yhteyden internettiin tai eivät saa ja valittavat rajoitetusta liitettävyydestä.

B638 oman ip-osoitteen vaihtaminen ei välttämättä ole joka tilanteessa pakollista.

Mikäli verkossasi mikään muu laite ei käytä osoitetta 192.168.1.1, voit jättää laitteen oman osoitteen ennalleen. Huomaa kuitenkin, että et pääse kätevästi muuttamaan laitteen asetuksia jatkossa, ellet vaihda tietokoneellesi jotakin sopivaa osoitetta B638 säätämisen ajaksi, kuten 192.168.1.2.

Jos taas kyse oli tapauksesta 2., tällöin osoite taas nimenomaisesti pitää jättää ennalleen, koska Elisan liittymissä on vaihtuvat ip-osoitteet etkä asettaa niitä kiinteästi mihinkään laitteeseen.
On vai yksi läppäri, jossa ei ole ethernet liitintä, vaan ainoastaan wlan. Seinästä tulee 1 ethernet-liitin. Saa tuohon usb/lan-adabterin.
Silloin saa kiinni kaapelilla.
Pena
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21
Yhden ainoan laitteen kanssa selviät ilman reititintäkin.

Eli ei muuta, kun ensin varmistat, että B638 ja läppärin välillä on toimiva langaton yhteys. Eli pääset läppäristä B638 hallintaosoitteeseen http://192.168.1.1/ langattomasti. Älä kytke seinästä tulevaa Ethernetiä tässä vaiheessa vielä minnekään.

Tämän jälkeen käännät B638:sta dhcp-palvelimen pois päältä. En valitettavasti löytänyt laitteelle muuta kuin pikaohjeen ja joitakin suttuisia ruutukaappauksia, joten en pysty neuvomaan tarkemmin. Tutki B638 valikkoa Settings / DHCP ja jos sieltä löytyy DHCP server, käännä se off-asentoon ja tallenna asetukset.

Tämän jälkeen voit kytkeä seinästä Ethernet-kaapelin B638:aan.

Nyt kaikki on valmiina internetin käyttöä varten, mutta läppärisi muistaa vielä vanhan ip-osoitteen lainan B638:lta. Pakota läppärisi uusimaan dhcp-laina esimerkiksi katkaisemalla langaton yhteys ja avaamalla se uudelleen. Jos tämä vaikuttaa hankalalta, käynnistä läppäri uudelleen.
ok.
Kone on Jyväskylässä ja minä Pertunmaalla
Päästää kokeilemaan viikonlopun jälkeen.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21
Mikäli käyttöjärjestelmäsi pyytää luokittelemaan käytettävän yhteyden esim. koti, työ, julkinen, valitse vaihtoehto julkinen verkko.

Tämä siksi, että kun sinulla ei ole reititintä, olet suoraan yhteydessä julkiseen verkkoon. Näin käyttöjärjestelmä osaa valita sopivat tietoturva-asetukset tilanteeseesi.
Käyttäjätaso 7
Ja sitten kun asuntoon tulee toinen laite, sille nettiyhteyden saaminen samaan aikaan tuon koneen kanssa onkin taas oma show...

Melkeinpä sanoisin, että unohda leikkiminen ja käy kaupasta oikea wlan-reititin. Jos ei ole ihmeellisempiä tarpeita, kustannus on luokkaa 20-30 euroa.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21
Toisesta viidenteen laitteeseen ei tule mitään esitystä, vaan kytkeydyt langattomaan verkkoon täysin normaalisti, tai kytket laitteesi B638:aan Ethernet-kaapelilla.

Vasta kuudennen laitteen kohdalla ip-osoitteet tulevat loppumaan kesken ja siinä vaiheessa on edessä reitittimen osto.

Tuolla 20 – 30 € budjetilla langattoman reitittimen saa ainoastaan, jos sattuu asumaan kävelymatkan päässä tietokonekaupasta. Muualle pitää laskea posti- tai matkakulut päälle. Lisäksi näin huokean reitittimen langattomat ominaisuudet ovat samaa luokkaa B638 kanssa.

Jos nyt lähtee ostamaan uutta langatonta reititintä ja käyttökohteessa on seinänaapureita, kannattaa ostaa kerralla vähän parempi kuin kolmenkympin laite. Sellainen, jossa on sekä 2,4 GHz että 5 GHz taajuuskaistat käytössä.

Omakotitaloon huokea kolmenkympin 2,4 GHz yksitaajuuslaite kyllä sopii, kun ei tarvitse kilpailla naapureiden kanssa vapaasta kaistasta.