Vastattu

Suosituksia tehokkaasta 4G lisäantennista ulos?

  • 30 October 2017
  • 9 kommenttia
  • 2538 katselukerrat

Hop,

Alustavat mittaukset osoittivat max. n. 25 Mb/s download (10 Mb/s upload) ja ajattelin investoida 100-150 EUR arvoiseen antenniin.

Mitäs malleja voitte suositella 4g-antennit.fi tai verkkokauppa.com valikoimista omien kokemuksienne perusteella seuraavaan keissiin:

- matkaa tukiasemalle n. 1,5 km – olosuhteet ”haastavat”
- toimivat 800 MHz taajuudella JA
- ovat yhteensopivia Huawei B525 4G modeemin kanssa JA
- sopii ulkoasennuksessa TV antennitolppaan (matkaa reitittimelle tulee n. 10m)


//timo
icon

Vastauksen tähän kysymykseen jakoi kimppikoo 31 October 2017, 12:59

Katso alkuperäinen viesti

Tämä keskustelu on suljettu, eikä tätä voi kommentoida.

Kokeile löytyisikö samasta aiheesta toinen tai uudempi keskustelu.
Jos keskustelua tai vastausta ei löytynyt, aloita uusi keskustelu.

HAE KESKUSTELUISTA

9 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Hups.........
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Kun vielä olin mobiililaajakaistan armoilla, käytin näitä. Eli 2 kpl ja ristipolarisaatioon.
https://www.4g-antennit.fi/product/320/csg-networks-18dbi-4glte-suunta-antenni-700-800mhz-10-metrin-kaapelilla

Mutta kaikki paikat ovat yksilöllisiä, vain testaamalla toiminta selviää. 800 Mhz verkossa ei kannata hirveitä odotuksia kehittää, koska teoreettinenkin max. on vain 75 Mbit/s ja käytännössä 60 Mbit/s.
Oletko katsonut, millaisia signaaliarvoja modeemin hallinta nyt näyttää? Rsrp, rsrq ja sinr ?
En usko että 2 antennia tökkään, tämmöistä olen tuolta katsellut:
https://www.4g-antennit.fi/product/325/gsg-networks-18dbi-4glte3g-suunta-antenni-800900-mhz-10-metrin-kaapelilla

Täällähän on siis 4G verkko (minulla operaattorina Elisa), ja myös tätä mallia olen katsellut, mutta taitaa hinta ponnahtaa niin suolaiseksi että ei kannata. Toisaalta siinä olisi myös tuki 1800 MHz taajuudelle mikäli moinen päivitys joskus tapahtuu...

https://www.4g-antennit.fi/product/413/2-kpl-huipputehokas-28-dbin-suuntaava-3glte-antenni-8009001800-mhz-3g4glte-verkkoon

Kommentteja noista?

Sitten niitä arvoja:

RSRP: -85dBm
RSRQ: -4dB
SINR: 12dB

Voisiko joku suomentaa mitä a) moiset tarkoittavat kansankielellä b) ovatko nuo ilmoittamani arvot hyviä / huonoja ja c) mitkä arvot kussakin "hyviä"?

Kiitos paljon!

//timo
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki
Minulla on mökillä käytössä tuo jälkimmäinen antennipari ja olen käyttötarvettani ajatellen aivan tyytyväinen. Paikka on "haastava", etäisyys operaattorini tukiasemalle n. 2,5 km, välissä paikkakunnan korkein metsäinen mäki ja mökki tuon takarinteellä.

Alkujaan oli vain yksi 3G-käyttöön, mutta jossain vaiheessa tuli päivitys reitittimeen (B315) ja ajattelin kokeille pupunkorva-antenneja huomaten yllätyksekseni, että olikin 4G-yhteys. Jotta kallis hankinta ei jäisi käyttämättä - ja tulisi vielä kalliimmaksi - hankin toisen antennin, jotka nyt vaaka- ja pystysuunnissa maston päässä. Sopivia kääntörautoja 45 asteen kulmiin kääntämiseksi ei tuolle neliömuotoiselle profiilille ollut, joten rakennelma ei ole ihan kaikkien taiteen sääntöjen mukainen... Mutta toimii näinkin.

Noista arvoista ja niiden selityksistä en ymmärrä, mutta jostain löysin taulukon, jossa todetaan:

RSRP -70 - -79 erinomainen
-80 - -89 hyvä

RSRQ -3 täydellinen
-4 - -5 hyvä

SINR mitä lähempänä 30 dB, sen parempi
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +13
Hop,

Alustavat mittaukset osoittivat max. n. 25 Mb/s download (10 Mb/s upload) ja ajattelin investoida 100-150 EUR arvoiseen antenniin.


Kuten tuolla sanottiinkin. Lisäantenneilla ei välttämättä saa nopeutta ylös. Onko kuuluvuus nyt huono. Antenneilla voi parantaa kuuluvuutta ja sitä kautta nopeutaa, mutta alueella on vain 800 Mhz LTE, niin maksi käytännössä oli tuo 60Mbit/s jaettuna kaikkien saman tukiaseman piirissä olevien naapurien kanssa. Ruuhkatilanteessa ei anneinneista ole mitään hyötyä.

T: Tuokki
Jeah, toki kaikki vaikuttaa kaikkeen, eniten tämmöisisä luonnollisesti tukiaseman muiden käyttäjien samanaikainen käyttö. Mutta kyllä näen että tällä 4G-ratkaisulla on potentiaalia olla (ainakin aika ajoin) parempi kuin edellinen ADSL ratkaisu (R.I.P) - sillä pääsin parhaimmillaankin max. 15-17 Mbit DL kyvykkyyksiin.

Onneksi sekä 4G-antennit että verkkokauppadotcom:n ostoilla on n. 30 pv palautusoikeus, joten kyllä siinä ajassa ehtii testaamaan.

//T
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Kertomillasi signaaliarvoilla en usko, että saat lisäantennista merkittävää hyötyä. Toki esim. räntäsateella antennin kanssa yhteys voi olla vakaampi, siinä mielessä ei ole turha hankinta. Erityisesti RSRQ on lähellä täydellisyyttä ja tämä signaalin laadusta kertova arvo on ehkä tärkein SINR (signaali-kohinasuhde) lisäksi hyviin nopeuksiin pyrittäessä.
4G yhteyksissä antenneja pitäisi olla aina 2 kpl, yhdellä voi toimia huonommin tai jopa epävakaammin kuin ilman antenneja.
Mutta eihän kokeilu maksa kuin omaa aikaa ja vaivaa, koska palautusoikeus tuolla verkkokaupassa tosiaan on. Kerrohan sitten meillekin, miten kävi kun saat antennin/antennit viritettyä paikoilleen.
4G yhteyksissä antenneja pitäisi olla aina 2 kpl, yhdellä voi toimia huonommin tai jopa epävakaammin kuin ilman antenneja.

Mihin tuo 2 antennin tarve 4g:n osalta perustuu?

Eikös tämä ajaisi asiansa?
https://www.4g-antennit.fi/product/413/2-kpl-huipputehokas-28-dbin-suuntaava-3glte-antenni-8009001800-mhz-3g4glte-verkkoon

Vaikeaksi menee asiasta päätöksenteko 😉
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3
Perustuu Mimoon: LTE uses MIMO (Multiple Input Multiple Output) technology to combine multiple antennas on both the transmitter (for example 4G masts) and the receiver (for example a smartphone). So a 2x2 MIMO configuration would mean there were two antennas on the transmitter and two on the receiver and you don’t have to stop at two, the more antennas theoretically the faster the potential speeds as the data streams can travel more efficiently.