Kysymys

Hidas lähetysnopeus

  • 11 February 2017
  • 35 kommenttia
  • 7011 katselukerrat

Asun piikkiössä/kaarinassa ja maximi lähetysnopeus mitä olen saanut on 0.85Mbps. En löytänyt edes parempaa sopimusta elisalta, mutta olen huono näissä. Miten saisin upload speediä paremmaksi. Tarvitsisin sen verran että livestreamaaminen ja upload youtubeen 1080p laadulla onnistuu.

Tämä keskustelu on suljettu, eikä tätä voi kommentoida.

Kokeile löytyisikö samasta aiheesta toinen tai uudempi keskustelu.
Jos keskustelua tai vastausta ei löytynyt, aloita uusi keskustelu.

HAE KESKUSTELUISTA

35 kommenttia

Käyttäjätaso 4
Ilmeisestikin teiltä löytyy nyt kotoa ADSL linja? Siihen ei oikeastaan parannusta löydy kuin vaihtamalla mobiilikaistaan. Viiveet toki ottavat siinä kovaa iskua mutta nopeuksissa päästään aivan toisiin lukemiin.
Asun piikkiössä/kaarinassa ja maximi lähetysnopeus mitä olen saanut on 0.85Mbps. En löytänyt edes parempaa sopimusta elisalta, mutta olen huono näissä. Miten saisin upload speediä paremmaksi. Tarvitsisin sen verran että livestreamaaminen ja upload youtubeen 1080p laadulla onnistuu.

Okei, ADSL2+ päästään kylläkin 3Mbit/s uppiin, mutta Elisa ei anna tätä käyttöönsä. Tiedä syytä. Riippuen yhtiöstä, niin ADSL2+ käytetään 2Mbit/s sekä 3Mbit/s uppeja ja käytettäessä ADSL 2+ G.Bond liittymää, niin liittymän nopeus saadaan kasvatettua 48/6Mbit/s nopeuksiin (varmistaa toisiaan). Tuo vaatii kahdet puhenlinlinjat ihan rasialle saakka ja tuet operaattorin laitteilta sekä sopivan modeemin.

Ainoa keino on, jos saisit VDSL2-linjan käyttöösi. Sillä saa sen 10Mbit/s upin Elisan tapauksessa. Pienemmät operaattorit sekä DNA käyttävät 100/50Mbit/s asetuksia VDSL2:sta käytettäessä.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +13
Ilmeisesti live HD 1080 steami vaatii (pätkimättömään) sellaiset 4-5Mbit/s jatkuvana nopeutena. Jos linjalta tulee edes hetkellisesti honompaa nopeutta, niin video pätkiin tai vaihtaa huonommalle tasolle. Siis käytännössä kaistaai pitäisi olla 6-7Mbit/s, jos linjalla on jotain vaihtelua (muualla, kun siinä viimeisellä 2-4km matkalla kotiin). Pieni lisä nopeus mahdollistaa bufferoinnin ja näin linja nopeuden vaihtelusta huolimatta katkottoman videon toiston ja/tai lähettämisen.

Useat (vanhemmat tekniikat) ovat vahvasti epäsymmetrisiä. Tämä tarkoittaa sitä, etää nopeus on huonompi yleensä ulospäin (uppload). Tämän on ollut perustelua, jos nopeudesta on tekniikan rajoitusten takia puutetta. Kuten ADSL- tekniikoissa on ollut. VDSL on vähän parempi, koska siinä päästään esimerkiksi 10-20-30 tai 50Mbit/s upload nopeuksiin. Kuitenkin etäisyys operaattorin keskittimeen pitää VDLS:n tapauksessa olla huomattavasti pienempi kun ADSL:n kanssa (ADSL kantaa jopa 8 km), mutta VDLS vain alle 1km. Tästä syystä VDLS:ää ei ole kovin laajasti saatavilla.

Kuitu ratkaisi ongelman, koska kaistaa siinä on lähes rajattomasti ja etäisyys ei vaikuta nopeuteen oli etäisyyttä keskittimeen 1 km tai vaikka 100km. Operaattorivat ovat vain rakentaneet kuitua todella laiskasti (taajamien ulkopoulelle ja/tai omakotitaloihin).

T: Tuokki
Käyttäjätaso 4
Omasta mielestä Elisan tulisi jo panostaa suoraan kuidun vientiin taloihin tai g.fast tekniikkaan. Siinä vaiheessa kun saadaan vdsl2 projekti pakettiin niin se on kivikautista tekniikkaa ainakin nykyisellä vauhdilla.
Hm kiitos vastauksista. Miettisin tota mobiililaajakaistaa 100mb joka ei oo edes hirmukallis.. Mutta tuleeko piikkiöön täys toi 100 m netti? siitä kartasta en ymmärtäny mitään
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +1
Tarkkaa todellista nopeutta mobiilinetille on melkein mahdotonta sanoa etukäteen. Katsoin Piikkiötä yleisesti ja sielä on valmiudet kyllä siihen että saa niitä lähemmäs 100Mb/s nopeuksia. Ilman tarkkaa osoitettakaan kun ei ole tiedossa niin ei pääse sulkemaan pois esim. katvetta tai muita verkon ominaisuuksia. Jos varmuuden haluat ennen tilausta niin kannattaa kipaista lähimmälle ärrälle esimerkiksi ja napata prepaidliittymä mukaan ja testata. 🙂
* tarkemmin jos apua on

Muokattu osoitetieto pois
15.02.2017 18:59
Ja onko jokasella ärrällä noita prepaidliittymiä ja mitä ne on? anteeksi kuulostan idiootilta. 🙂
Anteeksi vielä 1 viesti: Meillä on toi elisa viihdepaketti jonka mukana tuo netti.. vissiin? Tuo Elisa Viihde laajakaistalla
Elisa Viihde + 20 Mbit/s laajakaista

Niin miettisin laskuja että kasvaako hirveesti sitten..
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +1
Ei ainakaan suurempaa syytä tuolla antamallasi osoitteella (piilotin sen niin ei näy kaikille vapaasti) pitäisi olla, että hyviin nopeuksiin ei pääsisi. Prepaidliittymä on siis etukäteen maksettu sim-kortti, johon lataat tietyn paketin tai tietyn määrän saldoa, tarpeen mukaan. 🙂 Eli täältä: https://elisa.fi/kauppa/#!/puheliittymat/prepaid löytyy tietoa aiheesta. Aikalailla jokaisella R-kioskilla pitäisi meidän liittymiä olla myynnissä. Sellaisella kun testaa toimivuuden valmiiksi, pääsee vähän helpommalla ja halvemmalla, jos nopeudet eivät olekaan ihan odotettuja.

Eli siis Elisa Viihde laajakaistalla on 39,90e/kk oletettavasti ja ilman kiinteää laajakaistaa pelkkä Viihde on 19,90e/kk. Mobiililaajakaista 4G Super laskuttuisi erikseen (22,90e/kk 12kk ajan) tuon Viihteen lisäksi, eli samoissa luokissa pysyy hinnat. Voimme noista sopimusmuutoksista ja hinta-asioista keskustella esim. yksityisviestien puolella tarkemmin (http://elisa.fi/palstatiimi) jos haluat.
Vaikuttaa hyvältä.. Mihin laitan sen prepaid simkortin sitten kiinni kun tietokoneeseen netin tarviin.. Ja voitteko vielä sanoa about kuinka paljon luultavasti saan tuota upload speediä.. Onko se jotain 3-5 vai?
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +4
Kannattaa myös katsoa Moi perään. 18 euroa/kk saa 4G 100 mbit/s nopeuden. Toimii siis DNA verkossa joten jos se ei alueellasi pelaa hyvin niin ei liittymäkään.
Käyttäjätaso 7
Vaikuttaa hyvältä.. Mihin laitan sen prepaid simkortin sitten kiinni kun tietokoneeseen netin tarviin.. Ja voitteko vielä sanoa about kuinka paljon luultavasti saan tuota upload speediä.. Onko se jotain 3-5 vai?

- Tarvitset laitteen, joka ymmärtää sim-korttia. Joissakin (yritys-)läppäreissä on paikka sim-kortille, mutta todennäköisesti tarvitset erillisen laitteen. Vaihtoehtoina on perinteinen mokkula eli usb-tikku, tai erillinen mobiilireititin. Suosittelen jälkimmäistä, koska silloin pystyt käyttämään sitä nettiyhteyttä kaikilla laitteilla.

- Mobiilinetissä yhteysnopeus voi olla mitä vain nollan ja liittymän teoreettisen maksimin välillä. 4g-liittymien nopeuslupaus (eli se, mitä operaattori oikeasti lupaa nopeudeksi) on alkaen 5/3 megasta, mutta sitäkään ei voida taata. Toteutuva nopeus riippuu yhteyden laadusta (etäisyys tukiasemaan, välissä olevat esteet, muut häiriöt) ja käyttäjien määrästä. Sama koskee yhteysnopeutta kumpaankin suuntaan, mutta latauspuoli on yleensä ruuhkaisempi joten joskus uppi voi olla reippaastikin parempi kuin lataus. 4g:n upin teoreettinen maksimi on 100M liittymällä 40 megaa ja 50M liittymällä rajattu 20 megaan.

- Mobiilinetin toimivuutta juuri siinä sinun paikassasi ei pysty kukaan etukäteen arvuuttelemaan. Vaikka elisalaiset lupailevat, että hyvin toimii ja saat maksimin jne., todellisuus voi olla ihan toista. Sen vuoksi kannattaa testata myös eri operaattoreiden prepaidit - jos nyt ei satu käymään niin hienosti, että heti ensiyrittämällä saat maksiminopeudet.

- Sitten kun siirryt prepaidista tavalliseen liittymään, muista että et hyödy mitenkään "turhan hyvän" liittymän maksamisesta. Jos saat netin nopeudeksi esim. 20/10M, se ei siitä mihinkään muutu oli sinulla sitten 50M tai 100M liittymä käytössä.

- Mobiilinetin luvatut vaihteluvälit löytyy Elisan mobiilinetin palvelukuvauksesta:
https://elisa.fi/attachment/content/Palvelukuvaus-Saunalahti-Mobiililaajakaista.pdf
Käyttäjätaso 4
Suosittelen itse hankkimaan sen reitittimen ja prepaid liittymän kaikilta niin voi kokeilla mikä on paras ja ottaa sen.
Noni nyt haluisin hyvän selityksen.. 100 metrin päässä olevalla kentällä on todella hyvä netti upload menee 20-40.. Tässä misä asun niin upload 0.4 maximillaan.. Emppuhan sanoi että täällä ei ole katvealuetta tai ongelmia ...
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +13
EI kannata mennä mobiili "halpaan" nopeudet voivat olla korkeampia keskimäärin, mutta nopeudet eivät ole tasaisia. Kannattaa ensin selvittää onko esimerkiksi VDSL saatavilla.

Foorumilla on useita ketjuja joissa käydään läpi kiinteän ja mobiilin eri puolia. Totta kai Elisan porukka aina yrittä tarjota mobiilia, jos oikein mitää parempaa (omaa) ei ole saatavilla.

T: Tuokki
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +2
Mobiililaajakaistan nopeuksiin vaikuttaa esimerkiksi sijainti, verkon kuormitus, tukiaseman suuntaukset, tukiaseman tarjoama tekniikka, maaston muodot, laitteen ominaisuudet jne. Näin ollen eroja nopeuksissa ja verkon voimakkuudessa voi hyvinkin olla riippuen sijainnista. Tuolla 100 metrin päässä saatat olla esimerkiksi kiinni eri tukiasemassa, jossa on vähemmän käyttäjiä, se voi olla paremmin suunnattu kyseiseen osoitteeseen, edessä ei ole korkeaa metsää/rakennuksia/mäkiä jne. Nopeudet voivat vaihdella myös vuorokaudenajasta riippuen. Toisinaan katvetta voi aiheuttaa pelkästään keväisin lehtien tulo puihin. On siis täysin mahdollista, että lyhyelläkin etäisyydellä on eroja mobiiliverkon nopeuksissa ja kuuluvuudessa. Tilanne näyttäisi siis nyt olevan parempi pienen matkan päässä kotiosoitteestasi. Verkkoa pyritään parantamaan ihan jatkuvasti ympäri Suomen. 🙂
Ideoita mitä tekisin? Vdsl ei ole saatavilla. Ja emppu silti sanoi että tässä mun mäessä on melkeen maximi tuo 100megaa.. Tosin pitäiskö elisan höpsöihin luottaa
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21
100 metrin päässä olevalla kentällä on todella hyvä netti upload menee 20-40.. Tässä misä asun niin upload 0.4 maximillaan.

Pihalla vai sisällä?

Nykyaikaiset hyvin lämpöä eristävät ikkunat eristävät samalla myös radioaaltojen pääsyn sisälle. Jos nopeus romahtaa nimenomaan sisälle siirryttäessä, tarvitset ulkoantennit ja mobiilireitittimen, jossa on antenniliitännät.

Mikäli nopeus romahtaa 100 metrin matkalla ulkotilassa, syy voi olla siinä, että olet kahden tukiaseman kuuluvuusalueiden rajalla ja päätelaite hyppää toiseen, ruuhkaisempaan, tukiasemaan.

Jos hankit mobiilireitittiimeen kapeakeilaiset LTE-suunta-antennit, voit toki myös yrittää antenneja kääntämällä kokeilla, saatko yhteyden kotoa vähemmän ruuhkaiseen tukiasemaan.

Mikäli siellä 100 metrin päässä on myös vaja tai muu sopiva rakennus, voit viedä mobiilireitittimen sinne mistä saat nopeimmat yhteydet. 100 metriähän onnistuu langattomalla lähiverkolla (WLAN) kevyesti. Jos WLAN:in sisäkuuluvuus jää huonoksi, hanki ulkokäyttöön tarkoitettu client-pään WLAN-sovitin ja kytke se Ethernetillä sisällä olevaan WLAN-tukiasemaan.
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +1
Tosiaan sanoin että teoreettisella tasolla tuo 100Mb/s nopeus on mahdollinen alueellasi, mutta en luvannut mitään. Niinkuin sanoin ja täälä muutkin ovat sanoneet, tuota on mahdotonta ennustaa etukäteen että mitä nopeuksia 4G:llä irtoaa. Katsoin vain tukiasemien sijainnit, ruuhkatilanteen ja antennien suuntaukset sekä niiden taajuudet. Niiden perusteella mielestäni on teoreettisesti siis mahdollista päästä hyviin nopeuksiin, mutta kokeilemalla se selviää, ei millään muulla.
Käyttäjätaso 7
Emppuhan sanoi että täällä ei ole katvealuetta tai ongelmia
Eipä muuten sanonut mitään tuonne päinkään. Sanoi, että siellä on yleisellä tasolla hyvä kuuluvuus, ja että mitään *suurempaa* syytä ei näy miksi ei toimisi. Mobiilinetin toimivuuteen vaan vaikuttaa suurempien syiden lisäksi myös miljoona pikkusyytä. Eikä kenelläkään ole näin matkan päästä mitään mahdollisuutta arvioida esim. asuntosi ikkunoiden ja muiden rakenteiden signaalinläpäisevyyttä.

Tosin pitäiskö elisan höpsöihin luottaa
Myyntipuheisiin ei pidä ikinä luottaa, näin kärjistetysti. Pitää ottaa itse selvää ja mahdollisuuksien mukaan testata. (Valitettavaa, mutta totta)

Ideoita mitä tekisin?
Aluksi voisit vaikka lukea ajatuksella tämän ketjun viestit. Esim. mobiilinetin toimivuudesta (vaihtelusta) sinulle kerrottiin jo ennen tätä testitulostasi.
Jooh oon vaan niin tyhmä näitten juttujen kanssa.. Yritän selvittää jotain..:(:?
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +2
NewTuber, kysyvä ei tieltä eksy, ja sinua toki täällä halutaan auttaa. 🙂 Kieltämättä tilanne on vähän hankala, jos kotiosoitteessasi tuleva nopeus ei tarpeisiin riitä. Tuosta voidaan jättää verkonsuunnittelutiimille katveilmoitus, jonka myötä parannusta alueelle pyydetään. Esimerkiksi yksityisviestillä http://elisa.fi/palstatiimi voit jättää vielä tarkemmat osoitetiedot tätä varten. Ulkoinen suunta-antenni on myös harkitsemisen arvoinen vaihtoehto, sillä saadaan paremmin liittymää ottamaan kiinni otollisimpaan tukiasemaan, ja signaalia vahvistettua. Jotkin reitittimet mahdollistavat myös taajuuden lukitsemisen. Eli jos alueella lähetetään 4G -signaalia useammalla eri taajuudella, ja toinen taajuus on ruuhkaisempi kuin toinen, voi taajuuden lukitsemalla saada tilannetta parannettua huomattavastikin. Nämäkin kikkakolmoset vaativat testaamisen, suoraan tästä ei voi varmasti sanoa auttaisiko ne varmasti vai ei - mobiiliverkon toimivuuteen kun vaikuttaa niin moni asia.
Kiitos.. Jos nyt ymmärsin oikein niin sais antennit boxiin kiinni? Siihen ei taida sopii mikään.. Vai tarkotitko ulkopuolisella antennilla jotain talon katolle menevää?
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21
Siihen ei taida sopii mikään..

Mikäli LTE-reitittimessäsi ei ole antenniliittimiä, ulkoisia antenneja ei saa kytkettyä. Tällöin joudut tyytymään reitittimen siirtämiseen sellaiseen paikkaan, jossa nopeudet ovat riittävät.

Olethan jo kokeillut muiden verkkojen toimimisen kotonasi?

Jos kavereillasi ei ole muiden operaattoreiden liittymiä niin, että he voisivat käydä kylässä ja mitata mitä nopeuksia he saavat, tilaa netistä tai hae kaupasta sekä Sonera Prepaid 4,90 € että Dna Super Prepaid 3,90 €.

Pääset kokeilemaan netin käyttöä alkusaldolla Sonera Prepaidilla 7 käyttöpäivää ja Dna Super Prepaidilla 3 käyttöpäivää. Voit pitää myös välipäiviä kokeiluissa, kunhan et 180 päivää ylitä. Sitä ennen tulee tutustua korttien käyttöaikoihin ja ladata tarvittaessa lisää saldoa tai datapaketti, mikäli haluaa että kortit pysyvät voimassa.

Vai tarkotitko ulkopuolisella antennilla jotain talon katolle menevää?

Sekä että. Kaksi tavallista LTE-antennia tai yksi tuplapolarisoitu LTE-antenni tulee ulos. Näistä lähtee kaksi koaksalikaapelia sisälle taloon. Antennikaapelit kytketään LTE-reitittimeen.

Tarkista vielä laitteesi esitteestä tai käyttöohjeesta antenniliittimien tilanne. Joissakin laitteissa ne ovat kannen alla piilossa.

Voit toki ostaa uuden reitittimen, jossa on antenniliittimet, kuten esimerkiksi Teltonika RUT950.

Mikäli asennat antennit katolle, huomioithan, että antennimasto tulee maadoittaa. Maadoitusta ei vaadita, mikäli masto ja antennit jäävät räystään alapuolelle.

LTE-antenneja ei kannata asentaa tv-antennien välittömään läheisyyteen, sillä läheltä tuleva LTE-signaali voi häivyttää kauempaa saapuvan tv-signaalin alleen. Mikäli LTE-antenneille ei kerta kaikkiaan löydy muuta asennuspaikkaa kuin tv:n antennimasto, tv:n näkyvyysongelmia voi yrittää hillitä suodattimilla ja/tai kanavakohtaisilla vahvistimilla.

Jos asut taloyhtiössä, tarkista yhtiön säännöt esineiden kiinnittämisestä ja hae tarvittaessa lupa etukäteen.