HDMI-näyttötila (1080i/p ja 50/60 Hz)

  • 15 elokuu 2016
  • 17 kommenttia
  • 11221 katselukerrat

Minulla on Full HD -telkkari (LG 55EG910V), Elisa Viihde ja Netgem N7700 digiboksi. Mitä kannattaisi valita HDMI-näyttötilaksi Elisa Viihteen asetuksista (Ääni ja kuva)?

YLE kertoo nettisivuillaan, että sen HD-kanavien kuvan tarkkuus on 1920 x 1080i, eli onko siitä hyötyä tai haittaa, jos pidän HDMI-näyttötilaa 1080p:ssä, jonka periaatteessa on parempi kuin 1080i? Entä pitäisikö valita 50 vai 60 Hz? Millä taajuudella YLE;n lähetykset mahtavat pyöriä (elokuvia kuvattaessahan kuvataan yleensä vain 24 kuvaa sekunnissa)? Toimiiko digiboksi todellakin niin, että jos valitsen HDMI-näyttötilaksi 720p, niin televisio oikeasti näyttäisi YLE:nkin HD-lähetykset resoluutiolla 720p?

Entä millä resoluutio Elisa Viihteen vuokraamosta vuokrattavat elokuvat välitetään? Ymmärtääkseni 1080p-televisiolähetyksiä ei vielä pystytä toteuttamaan, mutta eikö vuokraamon materiaali tulekin ihan 100% netin kautta ja netin välityksellähän 1080p ei ole mikään ongelma (esim. YouTube). Kiinnostaisi myös Elisa Viihteen kautta saatavien HBO-sarjojen resoluutiot 🙂

17 kommenttia

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +3
Hei 1080p, ja tervetuloa palstalle!

N7700-boksilla kannattaa vain valita korkein mahdollinen resoluution (1080p), ja vertailla tuloksia tuohon 1080i:hin. 50 vai 60Hz riippuu television ominaisuuksista, PAL-järjestelmässä tosin suuri osa sisällöistäkin lienee 50Hz-ruudunpäivitysnopeudella, eli en tiedä hyödyttääkö se juurikaan käytännössä. Vuokraamon sisältöjä boksi skaalaa resoluution kaistan nopeuden mukaan, eli jos yhteys on kunnossa niin HD-tallenne näkyy korkeimmalla mahdollisella resoluutiolla. Korjatkaa vain reippaasti jos olen väärässä näiden suhteen 🙂
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki
Hei 1080p, ja tervetuloa palstalle!

N7700-boksilla kannattaa vain valita korkein mahdollinen resoluution (1080p), ja vertailla tuloksia tuohon 1080i:hin. 50 vai 60Hz riippuu television ominaisuuksista, PAL-järjestelmässä tosin suuri osa sisällöistäkin lienee 50Hz-ruudunpäivitysnopeudella, eli en tiedä hyödyttääkö se juurikaan käytännössä. Vuokraamon sisältöjä boksi skaalaa resoluution kaistan nopeuden mukaan, eli jos yhteys on kunnossa niin HD-tallenne näkyy korkeimmalla mahdollisella resoluutiolla. Korjatkaa vain reippaasti jos olen väärässä näiden suhteen :)


Tuota noin..., kuinka sen nyt oikein sanoisi, ettei olisi turhaan v-mäinen. Tai menköön...

Eikö sen pitäisi olla niin, että kun maksava asiakas esittää kysymyksen, ja siihen vastaa palveluntuottajan edustaja, niin ei siinä enää kysellä, että olisikohan tämä oikein:@:@:@?

Osoittaako tuo antamasi vastaus sitä osaamista, jota ELISAlla on tuotteistaan ja palveluistaan? Siis niistä, joita ihan myytte asiakkaille, ja asiakkaat niistä maksavat? Miten ihmeessä asiakaspalvelijan moraali kestää nostaa palkkaa, kun lähtee itsensä noin mun... nolaamaan. Olisit vaan ollut kirjoittamatta, jos et tiedä varmaksi, tai sitten olisit kysynyt joltakin joka tietää (jos sellaisen ELISAlta löytäisit), ja vasta sitten kirjoittanut.

Perhana! Mihin tässä enää voi luottaa?
Käyttäjätaso 4
Laitteeseen on kyllä pyydetty lisääkin vaihtoehtoja. Juurikin tuo 24p puuttuu. 1080i taitaa tosiaan olla parasta mitä lähetetään HD kanavilla, mutta netflixistä tai muista palveluista voi sitten tulla parempaakin. Kaikki riippuu sitten siitä mikä laite tekee parhaan skaalauksen näyttölaitteellesi.

Vuokraamon ohjelmista elisa ei kyllä kerro mitä ne on ja onko esim monikanavaäänet. Näistäkin on kyllä valitettu että olisi kiva tietää mitä ostaa..

Boksiin pitäisi saada vaihtoehto että se lähettäisi aina sitä mikä lähdemateriaali on, eli poistettaisiin koko skaalaus ja mahdollinen lomituksen poisto, jos niin halutaan. Nythän alkaa olemaan 4k näyttöjä monella niin ei kannattaisi kyllä moneen kertaan skaalailla ja voihan se olla että viidentonnin telkkarissa on parempi skaalain kun tuossa euron purkissa :)

Ja tuosta olen samaa mieltä, että olisi kiva jos elisalta joku tietäisi miten laitteita pitäisi käyttää..
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +1
Noista Elisan vuokraamon hommista en osaa sanoa, mutta Suomessa kaikki TV-lähetykset, niin HD kuin SD lähetetään TV-verkoissa käsittääkseni 50HZ taajuudella, joten sen käyttäminen digiboksissa lienee viisainta. HD-lähetysten pikselitarkkuus sitten vaihtelee ilmeisesti vähän firmoittain. YLE lähettää omansa 50 Hz 1080i:nä, eli interlaced-kuvana jossa joka toisessa kuvassa tulee parilliset juovat ja joka toisessa parittomat juovat.

Nelonen ja maikkari eivät suoraan taida tarkkuuksiaan missään kertoa, mutta asioita tutkineet ihmiset joillain foorumeilla kertoilevat heidän käyttävän 720(p?) tarkkuutta lähetteissään, jälleen 50 Hz taajuudella.

Aika monessa tapauksessa tuo kaupallisten kanavien HD on vielä tehty upscalingilla SD-lähetteestä, mutta TV-yhtiöiden skaalainten ollessa todella hyviä on lopputulos paljon parempi kuin sillä digiboksin tai telkkarin piirillä skaalattu kuva.

Omasta mielestäni 1080p24:n perään ei kannata digiboksissa haikailla, koska televisiosignaalista tuleva lähetys on kuitenkin konvertoitu 50 Hz taajuudelle, joten sen tuuppaamisessa televisioon 24 kuvan frameratella ei oikeastaan ole mitään tolkkua, koska silloin digiboksi joutuu konvertoimaan kuvaa TV:lle lähetettäessä. Paitsi tietty jos Viihteen digiboksista saa vuokrattua ko. formaatissa olevaa materiaalia, mistä en ole kauhean vakuuttunut. Nimittäin kunnolla 1080p24-kuvasta pääsee nauttimaan vain jos lähdemateriaali on myös 1080p24-formaatissa, kuten Bluray-levyillä, ja käytössäsi on laitteet jotka osaavat sen näyttää oikein, eli sinulla on käytössäsi myös TV joka osaa näyttää 24 fps materiaalin oikein suorilla kertoimilla (72 / 96 / 120 / 240 Hz taajuutta tukevat televisiot). 50 tai 60 Hz TV:tä käytettäessä konversio tulee kuitenkin tapahtumaan ennen kuin kuva tulee ruudulle näkyviin.
Käyttäjätaso 4
Pelkän TV-lähetyksen takia ei tosiaan kannatakaan käyttää 1080p24, mutta boksilla voi katsoa myös netflixiä ja omia tiedostojaan verkkolevyltä. Eli paras vaihtoehto olisi asetus jolla boksi ei tekisi mitään muutoksia millekään materiaalille.
Käyttäjätaso 4
Nostan vanhan aiheen ylemmäs koska:

  • maikkari ei ole enää 720p vaan 1080i
  • Nelonen ei enää SD vaan 1080i
Aiemmin digiboksissa ja AV-vahvistimessa paras valinta [minulle] oli oli 1080p koska se oli sopivin kompromissi YLEn 1080i-materiaalin ja maikkarin 720p materiaalin välillä.

Osaako joku viisas sanoa olisiko nyt 1080i fiksuin valinta?
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +2
50 Hz ja 1080i
Ihan kuten kjns tuossa pari vuotta sitten kertoi homman menevän.
Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki
50 Hz ja 1080i
Ihan kuten kjns tuossa pari vuotta sitten kertoi homman menevän.


Ihan samaa mieltä, tosin telkkarini on muutaman vuoden vanha. Muttei kannata mitään 1080p tai 60 Hz laittaa. Puhun siis ilmaisista kanavista.

Voihan niitä kokeilla, mutta kuva voi "nykiä".

Maksullisista ohjelmista en ota kantaa.
Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki
Nostan vanhan aiheen ylemmäs koska:

  • maikkari ei ole enää 720p vaan 1080i
  • Nelonen ei enää SD vaan 1080i
Aiemmin digiboksissa ja AV-vahvistimessa paras valinta [minulle]
oli oli 1080p koska se oli sopivin kompromissi YLEn 1080i-materiaalin ja maikkarin 720p materiaalin välillä.

Osaako joku viisas sanoa olisiko nyt 1080i fiksuin valinta?


Kuva muunnetaan joka tapauksessa 1080p ennen skaalausta näytön resoluutioon. Jos jätät sen 1080i niin muunnoksen tekee näyttö.
Voiko johtua näistä asetuksista, kun televisio menee pieneksi hetkeksi mustaksi etenkin netflixiä katsoessa? Muilla kanavillakin sattuu joskus harvoin, mutta netflixissä joka kerta. Ohjelma jatkuu taustalla, mutta kuva häviää pieneksi hetkeksi. Epäilin aluksi HDMI-piuhaa, mutta tällainen skaalaus muutos sopisi paremmin kuvaan.
Käyttäjätaso 1
Mikä asetus kannattaa valita putkitelevisiolle? Lähettääkö Elisa vähemmän kaistaa syövän version, jos asetus on 576p ja 50 Hz vai onko kyseessä vain boksin sisäisen käsittelyn asetus? Äkkiseltään tuntuisi, että 1080p tai 1080i on turha putkitelevisiolle, mutta jos Elisa pihtaa videoiden pakkausasetuksissa niin skaalattu 1080 voisikin olla parempi myös putkitelevisiolle.

Videovuokraamossa pitäisi tuollaisten hintojen takia ehdottomasti olla saatavilla 1080p 24 Hz, koska nykyisin se on hyvin yleinen tallennusmuoto, johon elokuvat on tallennettu. Muunnokset eivät siis enää vastaa alkuperäistä. Muutenkin hyvin toteutettu videopalvelu ei syötä lomitettua videota boksiin, koska Elisan palvelimissa pitäisi olla valmiiksi lomittamaton versio, joka on tehty laadukkaasti eikä mikään televisio, boksi tai tietokone sen paremmin sitä voisi tehdä. Olettaen siis että Elisan hemmot tietävät mitä tekevät tai/ja eivätkä säästä kustannuksissa viimeiseen senttiin asti. Lomitettu toki syö vähemmän kaistaa, koska siinä on vähemmän kuvatarkkuutta. Tästä syystä epäilen, että lomitettu tulee boksiin aina kun se on mahdollista, valitettavasti.

Jokaisen Elisan videon sisällä pitäisi olla tieto, että onko se 1080p, 1080i, 720p tai jotain muuta. Boksin asetuksessa olisi vain näyttölaitteen tarkkuus ja päivitysnopeus eli esim. 1080p ja 50 Hz. Hyvä näyttö kykenee tahdistumaan esim. 24 Hz, 50 Hz tai 60 Hz, joten boksissa pitäisi olla useampi vaihtoehto, jos automaattinen tunnistus ei onnistu.

Minulla on myös ikävä kokemus Elisa Aitio palvelun elokuvasta, jossa 24 Hz tai 60 Hz muunnos 50 Hz oli tehty 3:2 pulldown tekniikalla eli kuvassa on identtisiä tuplaruutuja, jotta päivitysnopeus vastaisi 50Hz. Tämä näkyy nytkähtelynä ja vaikka ääni säilyy tällöin muuttumattomana, niin veikkaisin, että suurin osa katsoisi noin 4% nopeutettua videota ja ääntä ilman nykimistä. Näin Suomessa on aina tehty, koska muuten varsinkin jenkkien elokuvat ja sarjat nykisivät aina. Nämä muunnokset voi tehdä hyvin boksissa, joten käyttäjällä pitäisi olla valinnan mahdollisuus, jos kokee ongelmia. Nykyisin voisi myös käyttää ns. frame blending tekniikka, joka ei muuta ääntä, mutta kuvakin on sulava. Tähän ei välttämättä boksin suorituskyky riitä. Elisa voisi kuitenkin pitää palvelimella tällaista versiota, jos asiakkaan näyttö ei tahdistu alkuperäiseen päivitysnopeuteen. Se toki tuo lisää kustannuksia.
Käyttäjätaso 7
Mikä asetus kannattaa valita putkitelevisiolle? Lähettääkö Elisa vähemmän kaistaa syövän version, jos asetus on 576p ja 50 Hz vai onko kyseessä vain boksin sisäisen käsittelyn asetus? Äkkiseltään tuntuisi, että 1080p tai 1080i on turha putkitelevisiolle, mutta jos Elisa pihtaa videoiden pakkausasetuksissa niin skaalattu 1080 voisikin olla parempi myös putkitelevisiolle.
Hmmm...

Semmoista kuin 576p ei taida olla käytössä missään. Vanha putkitelkkari liitetään digiboksiin Scart:lla ja silloin tarkkuus on 576i. Siis Scartin kuva on käsittääkseni aina lomiteltu.

Digiboksin HDMI-asetuksilla ei ole tässä tapauksessa juurikaan merkitystä.

https://en.wikipedia.org/wiki/576i

Töllöni on hieman vanha, mutta osaa vaihtaa hertsit siten mitä boksi lähettää. Nyt kuitenkin tv-kanavilla pitäisi käyttää 50 Hz ja vaikkapa Netflixillä 60 Hz. Muuten nykii pahasti. Miksei boksi vaihda automaattisesti taajuutta? Nyt pitää käsin käydä boksissa aina muuttamassa, ja on aika hidas ja tyhmä operaatio. Käyttelen Premiumia.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3

Moro @Mikalam ja tervetuloa OmaaYhteisöön! :) Hmm, onko sulla siis 4k käytössä ja joudut tota Hz taajuutta jumppaan aina Netflixin ja TV:n katselun välillä? Ei oo itellä Netflixiä ollut hetkeen käytössä, mutta sen mitä Premiumilla katselusta muistan niin ei siinä itsellä muistaakseni ollut mitään ihmeempiä. Kohta lähdössä Netflix uudelleen tilaukseen niin pitääpä oikein tarkistaa, muistelisin että oon 50Hz asetusta pitänyt käytössä

Moi

Ei kyllä on vain FullHD ja 50 tai 60 Hz progressiivisena. Helpoiten Netflixillä huomaa nyinnän 50 hertsillä kun kameraa käännetään. Vaikkapa "Away" kohdassa 1 min. 60 hertsillä toimii aika hyvin, ihan pientä väpätystä, 50 hertsillä hirvee nykäys aina noin sekunnin välein.

Pitäis koettaa toisellakin töllöllä, voihan olla, että melkein 10 v vanhassa toimii sittenkin jotenkin väärin. Tai nyinnänestopiirit eivät vielä kunnolla toimi (pidän niitä aika minimissä, muuten tilanne vain huononee). Töllö on Samsungin UE55D6750.

Käyttäjätaso 4

Hmm, jos @Mikalam toisen telkkarin testaus ei ole ihan mahdoton prosedyyri niin suosittelen toki sen testaamaan, niin saisi ainakin rajailtua töllön yhteensopivuusongelmat pois :thinking:

Hei

Kokeilin uudella töllöllä edelleen Away:stä minuutin kohdalta. 50 hertsillä tökähtää samalla lailla noin sekunnin välein. Näköjään tässä kameran kääntämisessä on jotain mystistä, koska siinä ongelmat näkyvät helpoiten. 60 Hz samassa kohdassa liike ei ole ihan smoothia, mutta ei niin paljon haittaa, kun on koko ajan samanlaista.

Primellä oikeilla hertseillä saa nykimätöntä ällöttävänkin smoothia videota, jos haluaa käyttää tv:n tasoitusta. Ite en ainakaan vielä ole tämmöseen tottunut, joten otan ominaisuuden pois tai laitan ihan pienelle. Mutta joka tapauksessa väärillä hertseillä nykii taas.

Uudessa töllössä on myös sovellukset Netflixille ja Primelle, täytyy niitä testailla seuraavaksi, siis ilman boksia. Ihme kun muut eivät ole valittaneet. Kuuluuko jotenkin sitten vaan asiaan : (

 

Osallistu keskusteluun