Pidetään mielessä

Wifi-tukiasemia kännykkämastoihin?

  • 3 marraskuu 2019
  • 2 kommenttia
  • 1106 katselukerrat

Käyttäjätaso 2

Onko Elisa harkinnut voimakkaasti suuntaaviin antenneihin ja lupavapaisiin wifi-radioihin perustuvia ratkaisuja kotilaajakaistojen tarjoamisessa? Näillähän saadaan aikaan yllättävän pitkiä kantomatkoja (kymmeniä kilometrejä) ainakin Ubiquitin linkkisuunnitteluohjelman mukaan, kunhan vain on olemassa suora näköyhteys. Luulisi, että operaattorin sektoriantennin ja asiakkaan linkkiantennin välillä toimisi yhteys melko luotettavasti ainakin sen kilometrin-parin.

 

Etuina olisi ainakin erittäin halvat laitteet, erittäin vähäinen sähkönkulutus ja se, ettei ratkaisu kilpaile taajuusalueista mobiilikäytön kanssa. Rajoituksina on se, että näköyhteys on käytännössä pakollinen ja se, ettei häiriövapautta lupavapailla taajuuksilla voida samoissa määrin taata kuin luvanvaraisilla.

Wikipediassa lisää aiheesta:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Wireless_Internet_service_provider

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Long-range_Wi-Fi


2 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3

Ainakin toimistolla ollaan noita katseltu ja mietitty eli ei Elisan sisällä ainakaan täysin uusi idea ole :D Ja tuollaista kiinteää langatontahan toki meillä on jo testissä 5G:n myötä, eli sama idea mutta vähän eri toteutuksella :) 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +1

Myös 4G:tä voi tarjota 5GHz taajuudella. Tämän taajuuden numero on B46 ja sitä on käytössä erityisesti Amerikassa ja Aasiassa. 

Osallistu keskusteluun