Elisalla on jo puhelinmuseo Helsingissä ja hyvä niin. Toki meille kehä kolmosen ulkopuolisille on hiukan hankala tulla siihen tutustumaan yhtenä päivänä vuodessa ja epäilen, ettei sitä aivan yhtä tai muutamaa kävijää varten avata.
Haluaisin olla mukana säilyttämässä tuleville sukupolville myös palan puhelin ja varsinkin tietoliikenneteknologiaa. Ideana olisi tarjota mahdollisuus päästä näkemään ja kokemaan erilaisia tietoliikenne tekniikoita niin modeemiajoilta, jopa nykypäivään. Suurin painopiste olisi juurikin kokemuksen tarjoaminen ja siihen hyödyntää vanhaa puhelinverkkoa, jotta pystyy demoamaan myös pitkän ja huonon linjan vaikutuksen niin puhelun laadussa, kuin mm. ADSL:än nopeudessa.
Kävijä voi oikeasti soittaa tietokoneella keskukseen ja mennä sen kautta nettiin.
En usko, että Elisan liiketoimintaan kuuluu museotoiminta. Joten perustaisin uuden yhdistyksen, joka tätä museotoimintaa harjoittaisi. Puhelinverkkoa ja laitteita ei aivan tyhjästä taijota, mutta näillä näkymin Elisalla jää paljon verkkoja ja keskuspään laitteita tarpeettomaksi, joten mielestäni niitä kannattaisi hyödyntää museotoiminnassa.
Varsinainen idea olis, että voisiko Elisa mahdollistaa kyseistä toimintaa? Mielellään nykyisiä ja jo purettujen verkkojen dokumentaatiota otetaan vastaan, laitteita ja se verkko (mielellään esim. 2 keskuksen kokonaisuus). Näistä olisin valmis Elisan kanssa keskustelemaan ja tarvittaessa jotain maksamaan. Lisäksi halu olisi myös käydä ennen verkon purkamista kuvaamassa sitä, myös jakokaapit, keskukset jne. Sekä tarvittavia komponentteja ottamassa talteen.
Tavoite olisi saada jopa joka maakuntaan tämän tyylinen museo, jottei aivan kokonaan nykyisille ja tuleville sukupolville jää pimentoon, millaista oli aika aivan Internetin alkuaikoina ja saataisiin säilytettyä myös pieni pala vanhaa osaamista.
Kiinnostaako muitakin? Jos intoa on tulla yhdistyksen jäseneksi niin jätä ihmeessä kommentti.