5G kotinetti - ensikokemuksia

  • 3 January 2021
  • 7 kommenttia
  • 2812 katselukerrat

Muutaman päivän perusteella kokemukset 5G-liittymästä (https://elisa.fi/5g-kotinetti/) poistuvan ADSL:n tilallla ovat positiiviset.

Omalla kohdallani taustalla on joulukuussa saapunut kirje, jonka mukaan vanha laajakaistaliittymä irtisanotaan ja kyseinen ADSL-tekniikkaan perustuva yhteys katkeaa.

 

Erinäisistä pääosin huonoista 4G-kokemuksista johtuen olin hiukan skeptinen tämän liittymän suhteen. Siispä virittelin nopeasti taustalle seurantanäkymän, jonka avulla voin seurata sekä internet-yhteyden luotettavuutta että web-sivujen lataamiseen liittyvää käyttäjäkokemusta. Luotettavuutta seuraan numeerisella SLA-arvolla, joka osoittaa kuinka suurella osuudella kuluvasta ajasta yhteys on toiminut ilman katkoksia. Käyttäjäkokemuksen mittaamiseen varten taas valitsin reilun kymmenen web-sivustoa eri aloilta ja sektoreilta. Käyttäjäkokemus tässä tarkoittaa yksinkertaistettuna kauanko sivujen valmiiksi latautuminen kestää, ml. yhteyden muodostaminen ja salaaminen, ja on verrattavissa selailukokemukseen web-selaimella.

Oheisessa kuvassa näkyvä yliheiton jälkeinen latausaikojen (µs) nopeutuminen ei yllätä, mutta on toki käyttäjäkokemusta parantava asia. Keskimääräinen viive http-pyyntöön liittyvän ensimmäisen vastaustavun saapumiseen on yhden millisekunnin erolla samaa tasoa sekä vanhalla että uudella liittymällä. Varsinaisen sisältötiedon lataaminen tapahtuu odotetusti selvästi nopeammin uudella liittymällä.

 

Aika näyttää onko uusi liittymä yhtä luotettava, mutta toistaiseksi merkit ovat lupaavat. Omalla kohdallani nopeus on toissijainen luotettavuuteen nähden. Ajan konesalissa aika monta palvelinta ja palvelua, joita käytän netin yli, jotka toivottavasti ovat myös jatkuvasti saatavilla. Tilanne on minulle sikäli hyvä, että kilpaileva operaattori on rakentanut kuituverkon alueelle ja kuitujakamo on tontin rajalla, joten jos käytettävyys alkaisi kärsiä, uusi yhteys on tarvittaessa kytkettävissä.

 

 


Tämä keskustelu on suljettu, eikä tätä voi kommentoida.

Kokeile löytyisikö samasta aiheesta toinen tai uudempi keskustelu.
Jos keskustelua tai vastausta ei löytynyt, aloita uusi keskustelu.

HAE KESKUSTELUISTA

7 kommenttia

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki

Mites on yhteys nyt nämä päivät toiminut? :) 

Mites on yhteys nyt nämä päivät toiminut? :) 

Luotettavuuden suhteen olisin aika pettynyt, jos tässä kohtaa olisi jotakin raportoitavaa. Vielä siis näyttää 100.0000%.

Nousunopeus on huomattavasti kasvanut, joten mm. omaan pilveen tallennetut kuvat avautuvat nopeasti mukana. Matkoilla ollessani olen aiemmin reitittänyt kaiken kriittisen liikenteen salattuna kotikautta, jolloin ADSL-liittymän alhainen nousunopeus on näkynyt käyttölaitteessa yhtä alhaisena latausnopeutena. Matkustaminen nyt on muutenkin vähäistä, joten tähän liittyvää parannusta en ole vielä päässyt toteamaan. 

P.S. Eräällä sivustolla näyttäisi olevan massiivisia toiminnon varmistamiseen liittyviä toimintoja aina tiettynä vuorokaudenaikana (ks kuva). Tuo magentan värinen viiva tarkoittaa arvoa päivää aiemmin (tasan 24h)

 

Käyttöönotosta ei ensimmäisessä viestissä ollut mainintaa, joten pari sanaa itse laitteesta. Tämän liittymän yhteydessä toimitukseen sisältyi Elisan kauppaama Huawei ulkoyksikkö (N5368X Max).

Vaikka laite kulkee ulkoyksikkö-nimikkeellä, sen voi myös asentaa sisälle. Ennen kuin tein yliheiton, kiertelin ympäri taloa mittailemassa signaalitasoja - en kuitenkaan millään oikealla mittarilla, vaan laitteen hallintakäyttöliittymän viisiasentoisten 4G- ja 5G-indikaattoreiden varassa sekä selaimella tehtävin latausnopeusmittauksin.

Laitteen käyttöohjeessa mainitaan turvaetäisyydeksi 20 cm, mutta itse pysyttelin useamman metrin päässä aina kun olin kytkenyt siihen virran uudessa mittauspaikassa. Laitteen uudelleenkäynnistäminen eri mittausten väleissä oli tarpeen sillä ohjeen laite suorittaa antennien optimoinnin aina käynnistyksen yhteydessä. Tämän optimoinnin voi toki halutessaan tehdä myös hallintakäyttöliittymän kautta.

Fyysiesti N5368X Max on sylinterin mallinen ja sen sisällä on (mitä ilmeisemmin) yhteensä kahdeksan tasoantennia neljään eri sektoriin sijoitettuna ja kaksi päällekkäin. Jokainen yksittäinen tasoantennin paneeli sisältää lisäksi neljä silmukkaa, ks. alla oleva hahmotelma.

Ilmeisesti jokaisessa paneelissa silmukkapareja on kaksi, ja ne on jaoteltu diagonaalisesti. Laitteen antenneja koskeva optimointitoiminto pitää erään netistä löytyneen käyttöohjekirjan mukaan sisällään silmukkaparien erilaisten yhdistelmien (joita on 10) automaatttisen valinnan.

Laitteen voi antaa automaattisesti (1 - 720 tunnin välein) suorittaa antennien optimointi, ja lisäksi on mahdollista lukita jokin tietty antennikonfiguraatio pysyvästi käyttöön. Itse olen kuitenkin vielä toistaiseksi luottanut automaattiin, enkä ole vertaillut eri antennikonfiguraatioiden vaikutusta toimintaan.

Mainittakoon, että kun liikuttelin laitetta talon eri huoneissa ja kerroksissa, liittymän latausnopeudet vaihtelivat välillä 170 - 540 Mbit/s. Näiden mittausten perusteella pääsin vähän kartalle missä suunnassa tukiasema todennäköisesti sijaitsi.

Omassa reitittimessäni on tuki usealle ISP-yhteydelle, mutta päätin kuitenkin yliheiton yhteydessä sammuttaa vanhan yhteyden. Yliheittovaiheessa ulkoyksikön käyttöön konfigurointi sujui varsin sujuvasti, ja mm. porttiohjaukset toimivat odotetusti heti.

 

Laitteen ohjelmiston osalta olisin kuitenkin toivonut hieman enemmän "säätövaraa." Esimerkiksi laitteen sisäinen DHCP ei mahdollista paremetrien kuten DNS-palvelimen määrittämistä. Itselläni on käytössä oma nimipalvelin, joka mm. estää suurelta osin erilaisia mainoksia mutta myös mahdollisten haittaohjelmien ulossoittamisia.

Laittteesta puuttui myös tuki laitepohjaiselle tunnistautumiselle (802.1X). Käytän nykyisessä langattomassa verkossa kyseistä todentamismekanismia sekä yhteyksien suojaamista (WPA2-Enterprise ja 802.1X), joiden tukea en huomannut Huawein WiFi-asetuksista tarkistaa ennen kuin sammutin koko WiFi-toiminnon laitteen kytkimestä.

 

Nyt vasta huomasin, että ylläpito on jossakin vaiheessa siirtänyt aiheen väärälle keskustelualueelle. Kirjasin tämän keskustelun tarkoituksella Laajakaista-alueelle, koska asia koskee kiinteän laajakaistan (ADSL) korvaamista kiinteästi asennettavalla 5G-liittymällä.

Voisitteko ystävällisesti palauttaa keskustelun paikalleen?

Kiitos!

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +18

Vähän monimutkainen juttu, sinänsä kun 5G-kokemuksista on kyse. :thinking: Mitä jos lisätään otsikkoon maininta ADSL:n korvaamisesta ja sitten laitetaan Laajakaista -alueelle?

Matkahuolto toi ZTE MC801A 5g laitteen korvaamaan ADSL-modeemia. Pakko oli ostaa paskaa, koska adsl katkaistaan ens kuun lopussa.

Nyt on kiva, ku on nopee 5g. 
Download nopeutui vain hiukan, koska puhelimeni ei tue ku 4g

Upload nopeutui, mutta ping lisääntyi 18ms:sta 25:een

Ikävintä on, että laite kantaa vain keskelle taloa, eteiseen ja vähän sen ulkopuolelle.

Elisaviihde telkkarihuoneessa ei pääse kytkeytymään 5g:llä  internettiin, koska yhteyden laatu on diagnostiikan mukaan vain 34%. Adsl-modeemilla laatu on 70%. 
Tällä uudella 5g reitittimellä saan pätkivän 4g yhteyden, jonka laatu on jopa 47%.

Telkkarista ei sit katsota Elisaviihdettä, mutta voin istua eteisessä katsomassa tabletilta.

Yläkerran makkareihin ja kellarikerrokseen ei kannata ees haaveilla pätkimättömästä netistä, mutta onhan se nopea(-;

Nyt on puhelinmyyntiehtojen mukaan kaks viikkoa aikaa miettiä peruako kauppa, vai pitäiskö ostaa parempi reititin, rakentaa mesh-verkko, vai tyytyä vetämään ethernet telkkarihuoneeseen ja sit ottaa joku muu palveluntarjoaja. Ihan vaan siksi, et nyt Elisa ottaa pannuun ihan kybällä.
 

 

Matkahuolto toi ZTE MC801A 5g laitteen korvaamaan adsl-modeemin. Pakko oli ostaa p***aa, koska adsl lakkaa toimimasta ensi kuun lopussa.

 

Nyt on kiva, kun on nopea 5g netti.

Download nopeutui vain hiukan, koska puhelin ei kuin 4g.

Upload nopeutui, mutta ping kasvoi 18ms:sta 25:een.

 

Ikävintä, että laite kantaa vain eteisen ja sen lähiympäristön.

 

Elisaviihde telkkarihuoneessa ei pääse 5g:llä kytkeytymään internettiin, koska signaalin laatu on diagnostiikan mukaan vain 34%. Adsl-modeemilla laatu on 70%.

Tällä uudella reitittimellä saan 4g yhteyden, jonka laatu on huikeat 47%.

 

Telkkarista ei sit katsota Elisaviihdettä, mutta voin istua eteisessä katsomassa tabletilta.

 

Yläkerran makkareihin ja kellariin ei kannata edes haaveilla pätkimättömästä netistä, mutta onhan se nopea (-;

 

Nyt on puhelinmyyntiehtojen mukaan kaksi viikkoa aikaa miettiä peruako kauppa, pitäisikö ostaa parempi reititin, rakentaa Mess-verkko vai tyytyä vetämään ethernetkaapeli telkkarihuoneeseen ja sitten vaihtaa palvelun tarjoajaa, koska nyt Elisa ottaa päähän ihan kybällä.