TP-LINK Archer MR200 + Mobiililaajakaista 4G + IPv6

  • 8 elokuu 2016
  • 9 kommenttia
  • 2725 katselukerrat

Ostin tänään otsikon mukaisen yhdistelmän ja nyt pitäisi saada IPv6 toimimaan. Ongelmana on, että reititin (TP-LINK Archer MR200) saa IPv4 osoitteen sekä IPv6 osoitteen mutta kun menen esimerkiksi http://test-ipv6.com/ sivulle niin tuloksena on 0/10 ja ilmoitus, että pelkkä IPv4 toimii.

Reitittimen asetuksista olen laittanut:
- PDP Type: IPv4 & IPv6
- APN Type: Static
- APN: internet
- Authentication Type: PAP

Noilla asetuksilla yhteys muodostuu ja reititin näyttää tilaa "Connected" mutta vain IPv4 toimii.

Olen lukenut webistä, että reititin toimisi oikein koska se saa IPv6 osoitteen (2001:999: alkuinen) mutta ainakaan tuosta reitittimestä en pahemmin ole löytänyt muita asioita millä tähän voisi vaikuttaa. Onko antaa ohjeita miten saan IPv6:n toimimaan? Eikö kuitenkin ole niin että Mobiililaajakaista 4G yhteyksissä IPv6 on tuettuna ilman että se pitää mistään käydä erikseen rastittamassa?

9 kommenttia

Reititin saa IPv6 osoitteen automaattisesti. Ohjauspaneeli->Verkko ja jakamiskeskus->oikealla ylhäällä nettiyhteys näkkyy sinisenä YHTEYDET vieressä->ominaisuudet->IPv6 on ruksittu? Jos on niin mitä selainta käytät? Googlesta info miten selaimen ipv6 saa pois ja päälle.
Joo kyllä tuolla näytti olevan "Internet Protocol Version 6 (TSP/IPv6)" päällä sekä myös sama mutta IPv4:lle.

Tein muuten puhelimella testin siten, että ensin käytin puhelimen datayhteyttä, ajoin IPv6 testin ja sain testistä tuloksen 10/10 eli IPv6 oli päällä. Sitten otin puhelimesta cellun datayhteyden pois ja yhdistin puhelimen tuon reitittimen WLAN:in kautta verkkoon ja tulos oli 0/10. Eikös tämä puolla sitä, että ongelma on "reititin Elisa" välillä?
Puoltaahan se.. Jos ei sit muuta niin tehdasbootti ennenku huoltoon/vaihtoon.
No jotenkin epäilen auttaako tuo huolto/vaihto mitään. Mielestäni Elisa saa nyt kommentoida asiaa heidän puolelta ensin, esim. ovatko testanneet tätä yhdistelmää ja mitkä heidän näkökulmasta ovat seuraavat stepit.

Testasin oheista osoitetta http://ipv6now.com.au/pingme.php ja annoin sille reitittimen IPv6 osoitteen niin se kyllä pystyy pingaamaan ihan nätisti reititintä, tosin viiveet olivat 400ms ... 900ms mutta se kuitenkin pystyi accessoimaan reititintä ulkoverkosta.

Reitittimessä näkyy tosiaan kaikki olevan ok, eli se saa IPv6 osoitteen, sen saamat DNS:t (2001:998:20::20 2001:998:20::40) ovat oikeat ainakin mitä katsoin Elisan sivulta ja muutenkin vaikuttaa olevan kunnossa paitsi se tosiasia että en saa koneella yhteyttä mihinkään IPv6 osoitteeseen ja testit eivät myöskään mene läpi.

Tuo TP-LINK on varustettu "IPv6 Ready" logolla joten luulisin että se on läpäissyt testit jolla sen pitäisi myös toimia Elisan/Saunalahden IPv6 verkossa.
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +1
Ensimmäisessä viestissä laittamasi asetukset ovat ok 🙂 Onko PDP typeksi mahdollista valita pelkkä IPv6 ? Asiaa ollaan laitettu meillä tutkintaan, palaamme asiaan vastauksen tiimoilta.
Dial-up Settings:in eri vaihtoehdot ovat:

- PDP Type: IPv4, IPv6 sekä "IPv4 & IPv6"
- APN Type: Static sekä Dynamic
- APN: [vapaa teksti]
- Username: [vapaa teksti]
- Password: [vapaa teksti]
- Authentication Type: NONE, PAP sekä CHAP

Eli nuo ovat ne vaihtoehdot mitä voi muuttaa. Kokeilin tuota pelkkää IPv6 PDP:tä ja lopputulos oli, että internet status oli aina Disconnected, eli reititin yritti ensin muodostaa yhteyden mutta päätyi aina disconnected tilaan.

Sellainen lisäys vielä, että Windows 10 desktop PC näyttää Tehtävienhallinta / Suorituskyky välilehden oikeassa alareunassa että laitteella on IPv4 sekä IPv6 osoite, eli käsittääkseni reititin kykenee antamaan PC:lle paikalliset IPv4 sekä IPv6 osoitteet. Mutta "Yhteyden Ethernet tila" näyttää että PC:llä on vain IPv4 yhteys (ks. oheinen kuva):



Kirjoitin tästä aamulla myös ticketin TP-LINK:lle missä kuvasin tämän ongelman ja pyysin myös heiltä kommentteja asiaan, lähinnä että mikä tässä voisi olla ongelmana. Katsotaan nyt miten se etenee, mutta jos sieltä kuuluu jotain niin ilmoittelen myös täällä mitä laitteen valmistaja sanoo.
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +2
Näin se on kiinteänkin Elisan kaapelinetin kanssa, että ip-osoitteet saa sekä ipv4:seen, että ipv6:seen, mutta nettiyhteys on vain 4:sen kanssa.
En tuosta kiinteästä yhteydestä tiedä mutta siis jos se on noin niin eikös se silloin tarkoita että yhteys ei toimi oikein...

Oheisella Elisan sivulla:

http://elisa.fi/asiakaspalvelu/aihe/mobiililaajakaista/ohje/ipv6-osoitteet/

pyydetään asetusten vaihtamisen jälkeen menemään sivulle http://test-ipv6.com/ testaamaan että yhteys IPv6:n yli on kunnossa. Nyt kun menen sinne niin tulee vaan ilmoitus että "IPv6 osoitetta ei havaittu" ja että "Yhteydet sivustoihin, jotka käyttävät vain IPv6-osoitteita päätyvät aikakatkaisuun. Jokainen vain IPv6-osoitteita käyttävä sivusto näyttää sinulle rikkinäiseltä." Tämä tarkoittaa käytännössä että IPv6 on rikki ja en pääse noille sivuille nyt enkä tulevaisuudessa tällä kokoonpanolla mikä minulla on käytössä.

Se mitä tuon sivun pitäisi ilmoittaa (kun kaikki on kunnossa) on oma julkinen IPv6 osoite ja ilmoitus, että "Sinulla on IPv6-osoite" ja sitten välilehti missä on listattuna IPv6 sivuja joita voin käyttää.


TP-LINK otti minuun yhteyttä luomani ticketin puitteissa ja pyysivät lisätietoa esim. että saako Windows 10 PC koneeni IPv6 osoitteen (minkä se saa kuten myös IPv4 osoitteen) ja he epäilivät että nyt kun reititin saa sekä IPv4 että IPv6 osoitteen niin reititin pyrkii käyttämään IPv4:sta IPv6 sijaan (quote: I think the issue is that the router prefer to use IPv4 first when you have v4 and v6 at the same time). Mutta en oikein tajua tarkoittaako tuo käytännössä sitä, että kun reitittimellä on molemmat osoitteet niin se ei muka ymmärrä käyttää IPv6 osoitetta lainkaan koska jos pyrin menemään jonnekin IPv6 only sivulle niin ne päätyvät aikakatkaisuun! Aika hiljaista ollut tänään TP-LINKin suunnasta, toivotaan että heiltä nyt tulee lisätietoja miten tämä ongelma ratkaistaan koska alkaa vaikuttamaan että se ongelma on tuossa reitittimessä. Niin ja tietysti myös mielenkiintoista on sekin, että "IPv6 only" asetuksella en saanut laitetta verkkoon ollenkaan mikä sekin viittaa että jotain on rikki jos sen pitäisi toimia Elisan verkossa. Taidan laittaa tästä asiasta päivityksen TP-LINKille ja samalla kysyn heiltä status updatea.
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +1
tparviai: Vastasin aikaisemmin toiseen viestiketjuusi aiheesta https://palsta.elisa.fi/mobiililaajakaistat-8/ipv6-asetukset-asukselle-493403

I think the issue is that the router prefer to use IPv4 first when you have v4 and v6 at the same time


IPv4tov6 -asetus yrittää oikeastaan muokata nelosen "päälle" kutosta ja se ei ole silloin oikein. Tunneloitu vaihtoehto valitaan käsittääkseni niissä tapauksissa missä haluaisit tehdä erinäisiä muokkauksia sisäverkkoon ja jaettuihin osoitteisiin. Lähtisin varmasti kokeilemaan asetuksilla:
PDP: IPV6
Yhteystyyppi: Staattinen IPv6
IPv6 -asetus toimii APN yhteysosoitteilla: internet ja internet.saunalahti

Koska verkkokaupassamme ei ole TP-Link Archer MR200 reititintä myynnissä, niin meiltä löytyy harmillisen vähän tietoa ja tukea laitteesta ja sen asetuksista. Tämä on tietoni 🙂 Olisko muilla Palstalaisilla tästä reitittimestä ja sen asetuksista kokemuksia?

Osallistu keskusteluun