VPN yhteyttä rajoitetaan? Nopeus hidastuu minimiin.

  • 11 syyskuu 2020
  • 2 kommenttia
  • 183 katselukerrat

Minulla on ollut useamman vuoden Elisan liittymät ja F-Securen Freedome VPN käytössä puhelimessa, pöytäkoneessa ja läppärissä. Tähän asti homma on toiminut täysin moitteettomasti, mutta tilanne muuttui kun hommasin uuden puhelimen (OnePlus Nord) ja päivitin samalla numeronvaihdon yhteydessä puhelimen Elisan liittymäni uuteen. 

Nyt puhelimessa VPN päällä mobiilidataa käyttäessä iskee aina hetken käytön jälkeen jokin ihme rajoitin päälle.

 

Käytännössä menee siis näin:

 

Puhelin, Elisan 100Mbps 4G liittymä:

  • Mobiilidatan nopeus ilman VPN = 90-95Mbps → Maksimit mitä liittymältä pitääkin odottaa.
  • Mobiilidatan nopeus VPN päällä alussa= 45Mbps-70Mbps → aikalailla maksimi mitä voi VPN:n päällä odottaa.
  • Mobiilidatan nopeus VPN päällä n.30-60min jälkeen = 1.5Mbps - 2Mbps → käyttökelvoton.

 

PC ja Läppäri, Elisan 50Mbps 4G liittymä (kotiverkko):

  • PC ja Läppäri toimivat moitteettomasti VPN päällä ja ilman.
  • Jos yhdistän puhelimeni WiFillä tähän samaan kotiverkkoon, niin se toimii täysin moitteettomasti sekä VPN päällä että ilman.

 

Jollain oudolla tapaa siis vain tuota 100Mbps liittymän mobiilidataa käytettäessä iskee jokin “rajoitin” kun VPN on ollut hetken päällä.  Välittömästi kun VPN ottaa pois päältä, niin nopeus on taas sen +90Mbps,  eli mistään huonosta kentästä tms ei ole kyse.

Lisäksi koska VPN yhteys toimii täysin moitteettomasti jos yhdistän puhelimeni WiFillä tuohon 50Mbps kotiverkkoon, niin se vahvasti rajaa pois sen, että puhelimessa olisi jokin vika tai asetus väärin…?

Kyse ei myöskään ole Freedomen päässä, koska sama ongelma toistuu myös toisilla VPN palveluilla. Täsmälleen samanlailla käy kun koitan esimerkiksi ProtonVPN:nää. Eli aluksi toimii hetken kuten pitää, kunnes sama rajoitin iskee päälle ja nopeus hidastuu tuonne 1,5Mbps tienoille.

Vasta kun pidän VPN pois päältä useamman tunnin ja taas kokeilen laittaa päälle, niin se hetken aikaa taas toimii tuolla hyvällä nopeudella kunnes sitten hidastuu.

Onko siis mahdollista että tämän uuden puhelinliittymäni mobiilidataa alkaa oikeasti jokin automaattinen rajoitin hidastaa kun havaitsee että VPN on päällä tms vai onko kyseessä mahdollisesti jokin sellainen asetus tai asia mitä en vaan nyt tajua?

 

-Timo

 

 


2 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3

Moro @timo- ja tervetuloa OmaYhteisöön! :)

Liittymän puolella moista jarrua ei ole, taitaisi jopa olla lainvastainen jos olisi :thinking:  Enemmänkin veikkaisin melkein nyt että tuo puhelin saattaa tuota ruveta itsekseen jarruttelemaan esimerkiksi ihan vaikka turhan aggressiivisen ja vähän hassusti koodatun virransäästön kautta, eli jos GSM-verkon radiopiirin toimintaa himmaillaan vaikka silloin kun salaamatonta liikennettä ei havaita tms? Korjautuuko tuo hitaus sillä että nappaat VPN:n pois vai joutuuko puhelinta boottaamaan tai käyttelemään lentokonetilassa tms?

Kiitos pikaisesta vastauksesta @Patomiäs.

 

Kuten avausviestissä kirjoitin, niin yhteys lähtee heti toimimaan normaalilla maksinopeudella kun VPN nappaa pois käytöstä. 

Vastaavasti sitä en ole kovin tarkkaan kellottanut, että kauanko pitää antaa VPN olla pois käytöstä ennenkuin taas voi ajella sen tunnin verran hyvillä nopeuksilla se päällä. Tähän asti olen muutamia tunteja pitänyt pois päältä ennenkuin kokeillut uudestaan.

 

Tuota virransäästöä olen itsekkin miettinyt ja jotain siitä luinkin, että jotkut puhelimet saattavat aika voimakkaasti optimoida virrankäyttöä taustalla ja siten rajoittaa ohjelmien toimintaa. Mutta olen ottanut “Battery optimisation” asetuksista Freedomelta optimoinnit pois päältä ja muutenkin kun olen käynyt puhelimen asetukset pariinkin kertaan perusteelliesti läpi, niin en löytä mitään asetusta joka voisi ainakaan loogisesti ajateltunta tähän vaikuttaa. Voihan se vika olla siellä jossain syväkoodattuna tjsp...

 

Lisäksi hämmentävä seikka on tuo, että puhelimen VPN yhteys toimii moitteettomasti jos käyttää  mobiilidatan sijaan WiFiä ja yhdistää tuohon toisen liittymän kotiverkkoon. Toki voihan se olla että Wifi päällä tälläistä optimointia ei tapahdu tms.

 

Harmi juttu..

Osallistu keskusteluun