Skip to main content

Miltä kuulostaa ajatus siitä, että uusimpien pelien pyörittämiseen ei tarvitsisikaan enää kallista pelitietokonetta, vaan voisitkin käyttää hieman vanhempaa läppäriä, jota olet normaalisti käyttänyt vaikkapa tekstinkäsittelyyn. Tämä on ollut jo hyvän tovin mahdollista pilvipelaamisen avulla!

Pilvipelaaminen  


Pelaamisen muoto, jossa pelit suoritetaan etäpalvelimilla (pilvessä) ja suoratoistetaan pelaajan laitteelle, kuten tietokoneelle, konsolille, älypuhelimelle tai tabletille. Tämä tarkoittaa sitä, että itse pelin tehovaatimukset eivät kohdistu pelaajan omalle laitteelle, vaan ne tapahtuvat pilvipalvelussa hyödyntäen tarjoajan järeämpää laitteistoa.

Pilvipelaaminen tarjoaa useita etuja käyttäjille. Ensinnäkin, pelaajan ei tarvitse omistaa kalliita ja tehokkaita laitteita, koska pelin suorituskyky tulee pilvestä. Riittää, että pelaajalla on toimiva internet-yhteys ja laite, joka pystyy suoratoistamaan pelin.

Toiseksi, pelit eivät vie tallennustilaa pelaajan laitteelta, koska kaikki pelin tiedot tallennetaan pilveen.

Kolmanneksi, päivitykset ja pelien asentaminen ovat helppoja, koska ne tehdään pilvipalvelussa, eikä pelaajan tarvitse huolehtia päivityksistä tai asennuksista.

Kirsikkana kakun päällä, pelaaminen ei katso aikaa tai paikkaa, eli pilvipelaaminen tuo lisäksi vapautta pelaamisen ystäville.
 


Pilvipelaamisen suurin vaatimus on vakaa ja nopea internet-yhteys, koska peli suoratoistetaan reaaliajassa, viiveet tai yhteysongelmat voivat vaikuttaa pelikokemukseen.

Lisäksi pilvipelaamisen laatu voi vaihdella alueittain ja riippuen pilvipalveluntarjoajasta.

Yleinen minimivaatimus verkkoyhteydelle on 15 Mbps latausnopeus ja viive alle 40 millisekuntia.

Jos pelaaminen tapahtuu Wi-Fi verkon kautta, niin suositeltavaa on varmistaa että laite käyttää 5Ghz verkkoa perinteisen 2.4 Ghz verkon sijaan. Verkkokaapelin käyttöä suosittelemme niillä laitteilla, millä se on mahdollista.

Pilvipelaaminen on saavuttanut suosiota viime vuosina, ja sen odotetaan jatkavan kasvuaan tulevaisuudessa. Se tarjoaa pelaajille uusia tapoja nauttia peleistä ja voi mahdollistaa pelaamisen erilaisilla laitteilla.

Kumpi nyt sitten on parempi vaihtoehto pelaajalle, omistaa kallis pelitietokone vai käyttää pilvipelaamisen palveluita? Molemmat vaihtoehdot tarjoavat omat hyvät puolensa, joten jokaisen on peilattava omaan tilanteeseen ja mentävä sen mukaan. Pilvipelaaminen sopii kaikille, mutta tarjoaa esimerkiksi lapsiperheille edullisemman tavan nauttia pelaamisesta. Ahkerimmat ja erityisesti kilpapelaajat yleensä suosivat täysin viiveetöntä kokemusta, joten silloin pelitietokone on varmasti ykkösvaihtoehto.


Haluatko kokeilla pilvipelaamista?


Voit kokeilla pilvipelaamista esimerkiksi Boosteroid -palvelussa. Jos olet hankkinut pelejä jo aiemmin esimerkiksi Steamin tai Battle.netin kautta, ovat pelit palvelussa heti käytettävissäsi! Lue lisää: https://elisa.fi/boosteroid.
 

Kiinnostaako viiveetön pilvipelikokemus?


Pilvipelipalveluiden lähimmät palvelimet ovat nykyään Tukholmassa, jolloin viivettä peliohjaimen ja ruudun tapahtumien välillä on tyypillisesti noin 20-30 millisekuntia. Tämä voi tuntua nopeatempoisissa peleissä hiiren ja ruudun välisenä viiveenä.

Elisa ja Boosteroid ovat kiinnostuneita pilvipelipalveluiden kehityksestä, ja haluamme kuulla mielipiteesi viiveettömän pelikokemuksen tarpeesta.

Kiinnostaisiko sinua pelata Elisan suomiservereillä viiveettömästi? Vieraile alla olevalla sivustolla ja syötä sähköpostisi, niin kerromme palvelun kehityksestä sinulle! https://elisa.fi/boosteroid/#palvelimet

Jonkin verran on tullut täälläkin pilvipelaamista kokeiltua. Ensimmäinen kerta taisi olla joulun alla 2020. Cyberpunk 2077 oli juuri julkaistu ja sehän kiinnosti niin vietävästi, mutta edessä oli joulun vietto sukulaisten luona kaukana omasta pelikoneesta. Silloin vielä Stadia eli ja voi hyvin ja pelasin peliä sitten sen kautta perusläppärillä ja sehän toimi aivan upeasti! 😊


Ite testannut nyt viimeaikoina vähän GeForce Now’ta ja Boosteroidia. Molemmissa on puolensa, mutta Boosteroid jäänyt huomattavasti enemmälle käytölle ja sen kautta esimerkiksi juuri tuota Cyberpunk 2077 tullut itsekin pelailtua tässä. Omalla koneella saa ilman RTX ominaisuuksia pyöritettyä 50-60fps ja tuon kautta näyttäisi 80-90fps luokkaa olevan RTX Ultra asetuksilla, eli huomattavaa parannusta kieltämättä ollut tuohon graafiseen puoleen 😎 Latenssia ei käytännössä myöskään ole tullut huomattua ainakaan yksinpeleissä vaikka pelaan WiFi-verkon ylitse eli tekniikka pilvipelaamisessa on kehittynyt huomattavasti siitä mitä se joskus oli


Yksinpeliin tuo varmaankin sopii, mutta nopeatempoisiin peleihin ei niinkään. Mielenkiintoinen uusi palvelu tuloillaan.


Osallistu keskusteluun