Vähän tietoturvavaroitusta.

  • 15 March 2022
  • 2 kommenttia
  • 2352 katselukerrat

Käyttäjätaso 7
Varo virustorjuntaohjelman uusimista koskevia huijausviestejä
Juuri nyt suomalaisten sähköpostilaatikoihin tulvii huijaussähköposteja, joissa kerrotaan McAfee-tietoturvaohjelman vanhentumisesta. Älä reagoi niihin. 
"Varo! Viimeinen varoitus. Virustorjuntaohjelmasi on vanhentunut ja tietokoneesi on vaarassa. Uudista tilauksesi TÄNÄÄN."
 
Tämä on esimerkki vakavista varoituksista, joita tuhannet tietokoneen omistajat saavat näinä päivinä postilaatikoihinsa, ja joiden väitetään olevan peräisin tietoturvayhtiö McAfeelta.
 
Varoitukset ovat kuitenkin huijausyrityksiä, joilla pyritään saamaan sinut antamaan maksutietosi.
 
Suosittelemme, että poistat nämä sähköpostiviestit heti.
 
Alla on esimerkki vääristä varoituksista:

Huijarit yrittävät käyttää myös muita yrityksiä lähiaikoina
McAfeelta näennäisesti tulevia varoituksia on monenlaisia,  sekä suomeksi että englanniksi.

Niitä tulee ponnahdusikkunoina verkkosivuilla ja selainilmoituksina Windowsin ilmoitusalueella. Yhteistä niille on kuitenkin se, että emme suosittele niihin reagoimista.
 
Huomaa, että huijarit yrittävät todennäköisesti käyttää myös muita tietoturvayrityksiä lähettäjinä lähiaikoina.
 
Siksi odottamattomiin viesteihin Nortonilta, Kasperskyltä, Bitdefenderiltä ja muilta tunnetuilta virustorjuntatuotteiden valmistajilta kannattaa suhtautua yhtä kriittisesti.

 
Lähettäjän osoite paljastaa usein huijarit

Jos tietokoneellasi on McAfee Antivirus tai Total Protection etkä ole varma, onko tilauksesi vanhentunut, voit tarkistaa sen itse ohjelmasta tai ottaa yhteyttä McAfeen asiakaspalveluun.
 
McAfee ilmoittaa viestivänsä asiakkailleen @mcafee.com-päätteisistä sähköpostiosoitteista, kun taas huijareiden sähköpostiviestit lähetetään yleensä arvoituksellisista osoitteista, joilla ei ole mitään tekemistä tietoturvayrityksen kanssa.
 
Ole siis aina erityisen kriittinen saadessasi tällaisia sähköpostiviestejä ja tarkista aina, onko kyseessä lähettäjä, jonka tunnet ja johon luotat, vai vaikuttaako lähettäjä epäilyttävältä tai oudolta.

 

 


2 kommenttia

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +12

Kiitos @Kimblez nostosta! Tällaiset on tärkeä noteerata 🙂

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +8

Tiedän, että joillakin on Googlea vastaan ajatuksia, mutta vuosikymmenten kokemuksella on pakko vinkata, että Gmailissa lienee paras roskien siivous. Todella harvoin tulee roskaa läpi edes roskaposti-laatikkoon, ja postilaatikkoon asti ehkä kerran 1-5 vuodessa. Ja tämä ko. osoite on ollut pitkään käytössä (ainakin 16 vuotta) ja löydän googlettamalla ties mistä sen, eli sinne on tunkua. Suosittelen esim. kotikäyttöön, jos siis ei muutoin ole jotain periaatteellisia syitä välttää Googlea.

Em. ei millään tavalla tee turhaksi aloituksen varoitusta, sillä moni käyttää sähköpostia esim. töissä jossa ei voi valita palvelua itse. Eli ei ollut tarkoitus sitä mitenkään väheksyä. Tuli vain mieleen mainita, että Gmailissa on todella hyvä roskapostin suodatus.

Muutoinkin, älä mene viesteissä olevien linkkien kautta palveluun, vaan mene kirjanmerkkisi kautta. Sama koskee hakukoneen käyttöä, jonkun tutunkin osoitteen käyttämiseen. Jotkut siis tekevät, että googlaavat jotain palvelua, ja siitä klikkaavat linkkiä. Usein tästä ei ole haittaa, mutta onpa tapauksia, että itse kirjoittaa hakusanan väärin, ja jo saattaa löytyä haetun tapaista ulkoasuineen päivineen oleva haitallinen sivusto. Omasta kirjanmerkistä voi olla varmempi, että menet varmasti oikeaan palveluun. Tietenkin, näin varmistellen kannattaa toimia etenkin pankkien yms. kanssa. Jotain muuta vähemmän tärkeää hakiessa tietenkin on mentävä sinne, minne haku näyttää osoitteen. Tällöinkin tosin, ei haittaa jos katsoo miltä linkki näyttää. Näistä voisi kirjoittaa pidemmän kirjoituksen, mutta ei nyt ole aikaa.

Osallistu keskusteluun