Elisa Viihde Plus -palvelun käyttökokemus
Alkusanat
Tässä artikkelissa kirjoitan kokemukseni Elisa Viihde Plussan käyttämisestä. Elisa Viihde Plus lanseerattiin vuoden 2023 lopulla aiemman Elisa Viihde Premiumin rinnalle. Itse olen viime vuodet käyttänyt lähinnä Elisa Viihteen mobiilisovellusta ja aiemmat kokemukseni Elisa Viihde Premiumista on muutaman vuoden takaa, joten nyt olikin mielenkiintoista päästä testailemaan käytännössä, millainen Elisa Viihde Plus on ja mitä eroavaisuuksia siinä on Premiumiin.
Elisa Viihde on siis käytännössä viihdepaketti, josta löytyy sarjat, leffat, urheilu, TV ja tallenteet samasta palvelusta. Lisäksi Elisa Viihteen alkuperäissarjoja ja yli 30 TV-kanavaa kuuluu sisältöön.
Kerrottakoon jo tähän alkuun, että ehkä suurin uudistus Premiumiin verraten on Google Play-kaupasta ladattavat sovellukset. Palataan niihinkin artikkelissa myöhemmin tarkemmin.
Laite
Elisa Viihde Plus -tv-boksi tarvikkeineen on kompaktissa, tummansinisessä pahvilaatikossa. Paketin mukana tuli laitteen ja kaukosäätimen lisäksi HDMI-kaapeli, verkkokaapeli sekä virtajohto. Ohjelmat näkyvät Plussassa netin kautta, joten antennijohtoa, tai antennijohdon liitäntää tässä ole.
Ensin huomio kiinnittyy laitteen kokoon. Se on mitoiltaan noin 11 x 11 cm & korkeus 2 cm, eli aika pieni. Jos aikanaan näistä on puhuttu digibokseina, niin se termi voi antaa hieman väärän mielikuvan, nykyään kun laite mahtuu jopa taskuun kokonsa puolesta.
Elisa Viihde Plus on ulkoisesti simppelin pelkistetty; edessä virtavalo, päällä virtanappi ja takana portit johdoille. Kaukosäädin on hyvin samankaltainen kuin Elisa Viihde Premiumissa, mutta mukavana lisäyksenä on mute-nappi, mitä ei aikoihin ole Elisa Viihteen säätimissä ollut.



Asennus
Virtajohto seinään, HDMI-piuha telkkariin ja verkkokaapeli modeemiin. Sen jälkeen telkun ruudulle tulee ohjeita asetusten määrittämiseksi. Myös langattoman verkon mahdollisuus löytyy Plussasta, mutta itse tykkään yhdistää verkkokaapelilla, sillä se on aina vakaa ja modeemi löytyy joka tapauksessa samalta tasolta telkkarin kanssa.
Alkuasetuksien säätämisessä meni muutama minuutti ja siitä isoin aika Google-tunnuksen näpyttelyyn. Käyttöönotossa kannattaa siis kirjautua Google-tilillä sisään, niin se mahdollistaa sovellusten lataamisen myöhemmin.
Laite ehdottaa automaattisesti tiettyjen sovellusten asentamista. Jos jotain ehdotettua sovellusta ei halua käyttöön, niin ruksaus pois. Kun käyttöönotto on valmis, niin ruudulle tuli vinkki säätimen parittamisesta telkkariin. Kun sen hyväksyi, tuli vain valkata telkkarin merkki ja paritus oli valmis. Näppärää! Nyt kaukosäätimellä pystyi myös sammuttamaan telkkarin ja vaihtamaan kuvatulolähdettä, ja telkkarin oman säätimen sai heittää lipastoon lepäämään.



Valikko ja ensivaikutelma
Menuvalikko näyttää hyvin samantyyppiseltä kuin mitä Elisa Viihde Premiumin valikko oli ainakin muistoissani. Kotivalikossa on listattuna mm. kanavilla näkyviä ohjelmia, suosikkisovellukset ja tallenteet, jahka ohjelmia on ensin tallennettu. Ylälaidan valinnoista löytyy suositellut-osio, vuokraamo sekä sovellukset ja pelit.
Yllättävää, ettei ylhäällä löydy tallennevalikkoa, vaan sinne mennään kodin kautta kohdasta Tallenteeni -> näytä kaikki. Itse toivoisin tallennevalikon ylälaitaan, niin olisi selkeämmin näkyvillä.
Haku-toiminnosta löytyy mahdollisuus etsiä sisältöjä kirjoittaen tai kaukosäätimen ääniohjauksella. Ääniohjaus on kyllä kätevä ainaisen näpyttelyn sijaan. Kokeilin erilaisia hakuja ja tulokset löytyy monien suoratoistopalveluiden, tallenteiden ja Elisa Viihde vuokraamon osalta. Netflixiä hakutuloksiin ei tunnu sisältyvän, olisiko sopimustekniset syyt taustalla.
Suositellut-osiosta löytyy sisältösuosituksia, tallennetuimpia ohjelmia, alkuperäissarjoja, vuokraamon katsotuimpia ynnä muuta. Hyvä juttu varsinkin niille, ketkä ei osaa päättää että mitähän sitä katselisi.
Viihde Plussassa on myös sisäänrakennettu Chromecast, eli sisältöjen peilaaminen mobiililaitteelta telkkariin onnistuu kätevästi, vaikka et omistaisi Chromecastia erikseen.

Maksukanavat & Elisa Viihde vuokraamo
Maksukanavien tilaaminen onnistui artikkelia aloittaessani elisaviihde.fi sivuston kautta, mutta eräänä kauniina kesäpäivänä huomasin, että kanavapaketteja voi tilata uusimman päivityksen myötä myös suoraan boksin kautta! Käytännössä kun navigoit jollekin tilaamattomalle maksukanavalle, ruudulle tulee suoraan ilmoitus ''Aloita kanavan katselu tilaamalla kanavapaketti'' ja painamalla OK pääsee tekemään tilauksen.
Kanavapaketteja löytyy jos jonkinlaisia. Itse olen jo pidempään ollut Ruudun, Disney+:n & Netflixin tilaaja, ja nyt tuli kokeiltua Elisa Mix M-pakettia, joka sisältää 15 kanavaa sekä 6 valinnaista lisäkanavaa. Vanhat kunnon musiikkivideokanavat sekä Eurosportit oli erityisesti mukavaa kuunneltavaa/katseltavaa, suosittelen kokeilemaan.
Elisa Viihde vuokraamosta löytyy sekä vuokra- että ostoleffoja. Vuokraukset on katsottavissa 48 tunnin ajan, ostoleffoissa katseluaikaa on vähintään 5 vuodeksi eteenpäin. Tykkään, että valittavissa on eri kategoriat, niin leffoja pystyy selailla genreittäin. Mielenkiintoista, että osan elokuvista voi tilata HD:na tai hieman halvemmalla SD-versiona. Ehkä hyvä niille, ketkä ei ole niin kuvanlaadun perään, mutta itse katselen aina mieluiten HD-versiona jos vain mahdollista.


Tallentaminen
Elisa Viihde Plussassa on rajaton tallennustila, joten tallentaminen on itsellä todella käytetty ominaisuus. Se tapahtuu yksinkertaisesti kaukosäätimen keskeltä REC-nappia painaen halutun ohjelman kohdalla. Ohjelmat tallentuvat pilveen, eli niiden häviämistä ei tarvitse pelätä vaikkapa laitteen tehdasasetuksiin palauttamisessa.
Tallennevalikkoon toivoisin jatkossa mahdollisuuden tehdä kansioita eri ohjelmille, niin ne olisi helposti järjestettävissä ja löydettävissä myös Plussan valikosta. Nykyisinhän järjestely ja kansiointi onnistuu jo Elisa Viihteen nettisivuilta kirjautumalla sekä mobiilisovelluksella.
Lähes kaikki katsomani ohjelmat (pois lukien liveurheilu) katsoin tallennuksien kautta, sillä silloin pystyy kelata ylimääräiset minuutit alusta, ja mikä tärkeintä, myös mainoskatkot pois. Kelaaminen onnistuu näppärästi myös numeronäppäimiä käyttäen – 1=1min, 2=2min jne.

Sovellukset & pelit
Kuten alussa mainitsinkin, Elisa Viihde Plussassa pystyy ladata haluamiaan sovelluksia Google Play-kaupasta. Tätä ominaisuutta on monet kaivanneet jo pitkään ja nyt se sitten onnistuu. Itselle ykköshankintoja oli heti Spotify, Disney+ sekä Twitch. Erilaisia sovelluksia löytyy vaikka ja kuinka, niin en lähde niitä tässä enempää erittelemään.
Pelit on hauska lisä Elisa Viihde Plussassa. Äkkiseltään ajattelisi, että mikä ilo peleistä on, jos kaukosäätimellä joutuu käyttämään. Mutta nyt tullaankin hienouteen, sillä Plussaan voi parittaa käytännössä minkä vaan Bluetooth-yhteydellä toimivan ohjaimen. Kokeilin itse PS5-konsolin ohjainta ja sehän onnistui helposti asetuksista. Tämän jälkeen käytinkin ohjainta myös välillä pelailun lisäksi kaukosäätimenä, varsinkin suoratoistopalvelujen puolella.
Pelejä löytyy ladattavana jos jonkinmoisia laajalla skaalalla, niin maksuttomia kuin maksullisiakin. Itse kokeilin vain maksuttomia ja niistäkin oli paljon hupia.
Jos siis omistat tai aiot hankkia Elisa Viihde Plussan, niin vahva suositus ohjaimen liittämiselle. Se tuo paljon hauskuutta lisää eritoten pelailun suhteen!

Artikkelin kirjoittajan suosituksia
- Elisa Viihteen alkuperäissarjat: Munkkivuori, Kaikki synnit, Pohjolan laki
- Elisa Viihde vuokraamo: Big Lebowski, The Jacket, The Super Mario Bros. Movie
- Suoratoistopalvelut: Ruutu, Netflix, Yle Areena
- Pelit (maksuttomat): Brick Breaker Pro, Pac-Man 256, Epic Hero Wars
Kiinnostaako sinua vastaavanlaiset käyttökokemuksen artikkelit, tai heräisikö tämän artikkelin osalta mietteitä? Kerro ja kommentoi!