Miksi maito menee nykyään huonoksi ennenaikaisesti?

  • 1 September 2020
  • 35 kommenttia
  • 2374 katselukerrat

Käyttäjätaso 3

Moro.

Aattelin kysyä täältä aiheen vierestä että meillä on tällainen pulma maidon kanssa että se nykyään menee huonoksi ennenaikaisesti. Onko muilla sama ongelma? Nykyään kun ostetaan maitoa ruokakaupasta niin se riittää vaan muutaman päiviän ennen kun se tulee paksuksi limpiksi. Ja ennen kun se menee ihan huonoksi niin kahvissa on semmosia valkosia pilkkuja siinä kahviss lillumass. Myös kun juo sitä lasista niin ne pilkut näkyy. Kaupassa ei ole eroja eikä maidon valmistajalla, tai on yks kauppa (marketti) jossa se säilyy paremmin mutta siihen silti tulee pilkkuja kahviin. Lähikauppa on huonoin, ei edes säily päviääkään ja eräpäivä on mukamas viikon päästä.

Onko kylmäketju katkennut jo sen tilatessa kauppaan ja siinä mennyt huonoksi tai onko meillä jotain vikaa? Jääkaappi on 3 astetta kylmä (voiko se olla liian kylmä?) ja maito säilytetään jääkaapin sisäosan hyllyissä eikä ovessa. Eikä me jätetä sitä huoneenlämpöön kun asunnossa on +25. Ennenvanhaa maito oli hyvä (<2 vuotta sitt), nykyään se ei edes kestä päivääkään. Miksi?

Auttakaa meitä, please! 😞 Onko jotain mitä me voimme tehdä? On ollut myös keskustelua ettei enää osteta maitoa koska se on niin huonoo nykyään.


35 kommenttia

Olen itsekin tuollaiseen satunnaisesti törmännyt. Lienee kylmäketju katkennut jossain kohtaa mutta sitä ei päältäkatsoen pysty havaitsemaan vaan selviää pienellä viiveellä kotona.

Käyttäjätaso 5

Itsellä ongelmaa harvemmin tulee vastaan kun en maitoa käytä kuin kahviin ja nykyään olen korvannutkin perinteisen maidon jollain manteli- tai kaurakorvikkeella joissa eliniät ovat paljon pidemmät.

 

EDIT/ Maistuu vain makeammalta.

Käyttäjätaso 5

Hmm, kun muutin aikanaan vuonna 2009 omilleni ensimmäisen kerran törmäsin tähän ällöttävään klimppiintymiseen aika useasti ensimmäisessä yksiössäni, jäi yhdet jos toisetkin aamu- ja iltateet (mustaa tietty) juomatta kun limaklimpit pilasi koko kupillisen :sweat:

Sen jälkeen vuodesta 2010 eteenpäin asunnon vaihdon jälkeen ei ole käynyt näin varmaan kertaakaan, eli jos minulta kysytään niin maito on vaan parantunut. :thinking:  Tai ehkä loogisin vaihtoehto olisi että ensimmäisen yksiön jääkaappi oli jo parhaat päivänsä nähnyt!

Jääkaappi siis vaihtoon(?)

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3

Eipä oo kyllä tullut kohdattua moista ongelmaa, tosin johtunee siitä että maitopurkki harvemmin päivää paria pidempään kaapissa on kerinnyt vanheta etenkään avoimena. Kylmäketjun katkeamista tuossa itsekin vähän veikkaisin, jännä tosin jos useammassa kaupassa samaa ongelmaa tullut vastaan :/ Kaverilla kerran kävi siten että avaamaton purkki oli yön aikana turvonnut palloksi kaapissa, sen sai sentään vaihdettua uuteen kaupassa ilman sen kummempia :D 

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1

Meidän taloudessa käy kyllä ihan päinvastoin! Maitoa kuluu oikeastaan vain kahvin kyytipoikana ja se sama tölkki saattaa notkua viikkoja kaapissa. Useampia päiviä vanhaakin maitoa tulee siis todella usein juotua ja hengissä vielä ollaan!

Ehkäpä tässä asiassa on eroa erilaisten maitojen kohdalla, meillä menee lähinnä kaupassa “kahvimaito” nimellä myytävää tavaraa, joka on hieman rasvaisempaa. :thinking:

Käyttäjätaso 5

Meillä on tultu juotua kyllä aina rasvatonta lehmänmaitoa, nyt viime vuosia laktoosittomana :thinking: ja koska mummu opetti säästeliääksi on tultu juotua kyllä helposti itsekin pari päivää vielä eräpäivän jälkeenkin maitotilkkoja pois tölkkien pohjilta eikä mitään kauheaa ole sattunut. Pidän itse myös jääkaapin vähän kylmempänä kuin tavallista, eli muuta en oikeen keksi kuin että jos jääkaappi on epätasaisen lämmin/kylmä, ei kai sentään kaikissa lähikaupoissa voi olla tosi huonot kylmäkaapit :thinking:

Meillä on jääkaapissa myös aina kauramaitoa, se yllättäen kestää paremmin ja maistuu itsellekin esim. maitopohjaisissa kahvijuomissa :thumbsup_tone2:

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1

Onko maidossa makuvirhettä? Maidon tulee maistua raikkaalta. Pilaantuneen maidon maku on paha.  Onhan tuossa kylmäketju voinut katketa jossain vaiheessa, jos limpiksi menee. Kannattaisi tarkistaa jääkaapin lämpötila. Jos kaapin lämpötila on todellakin 3 astetta, se on erittäin hyvä. Mutta jos kaapin termostaatti on asennossa 3 ei kaappi ole välttämättä kovin kylmä. Vertaa maidon lämpötilaa vesihanasta tulevaan veden lämpötilaan. Jos maito on suurin piirtein yhtä kylmää kuin hetki aikaa juoksutettu vesi, pitäsi lämpötila olla kohdallaan. Autot jotka keräävät maidon tiloilta eivät saa ottaa yli 6 asteista maitoa ja auton pumppu pysähtyy jos maito on liian lämmintä. Kylmäketju alkaa jo sieltä.

Käyttäjätaso 3

Oi, kun monta kommenteja kiitos kaikki!

Meillä on semmonen kaappi jossa on digitaalinen näyttö ja siinä lukee +3 astetta Celsiusta (+3 C siinä lukee, tumman sininen digitaalinen näyttö). Vanhassa kodissa oli jääkaappi jossa oli “asentoja” eli 1-5 esimerkiski. Itse luotan digi näyttöön mutta pitäisikö siltikin laittaa mittari sinne kaappiin ja mitata se ite? Kyllä mä uskon että se jääkaappi on ainakin 10 vuotta vanha. Samsung malli.

Meiän kesämökiss maito on ihan OK, niin kun se pitää. Ihanan raikkaan kylmä. Täällä asunnossa maito on aina ollut vähän lämmin, mä ajaattelin että se johtuu siitä +25 mitä meillä on asunnossamme. Heti kun sitä laittaa lasiin niin se on puoli lämmintä.

Itse ajattelin myös sitä kaura vaihtoehtoa. Sillon keväällä kuulin eräältä henkilöltä että itse asiassa se kaurajuoma maistuu paremmalta kun perinteinen maito kahvissa.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +3

Jos maito tuntuu puolilämpimältä heti kaataessa niin vaikuttaisi kyllä että siinä diginäytössä ei sitten se lukema ainakaan kaapin sisälämpötilaa välttämättä kerro. Kannattaa testata se lämpö erillisellä mittarilla, tietää ainakin sitten paljon se lämpötila on todella kaapissa näytön ollessa +3 asennossa :) 

Kauramaito on ihan jees ja varmaan itekkin pienellä totuttelulla viimeistään pääsisin vaihtamaan siihen kokonaan. Niissäkin on yllättävän paljon ollut eroja mauissa, kannattaa kokeilla vähän eri vaihtoehtoja ja sitä kautta hakea että mikä on sopivin omaan makuun :) Myös riisimaito ja muut vastaavat on ollut varsin hyviä eli kokeilemisen arvoisia :) 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +2

Se jääkaappi on rikki, lämpötilan mittaus jääkaapin sisältä ei ole enää tarpeellista, se ei ole tarpeeksi kylmä jos maito on heti lämmintä. Jääkaapin digitaali näyttö näyttää varmaan asetuslämpötilan. Tilaa jääkaapille korjaaja tai jos asut vuokralla pyydä vuokranantajaa heti hankkimaan sinulle uuden jääkaapin koska jääkaappi on rikki eikä pidä ruokia kylmänä tai osta uusi jääkaappi. Jääkaapissa on kylmäainetta liian vähän tai jokin muu vika, todennäköisesti kylmäainetta liian vähän. Jääkaapin takana oleva lauhdutin pitää joka vuosi puhdistaa pölyistä pois imurilla jotta jäähdytysteho säilyy, kun siihen kertyy pölyä se vähentää jäähdytystehoa mutta ei kuitenkaan noin paljon että ruoka jääkaapissa on lämmintä.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5

Jos maito paakkuuntuu kun se kaadetaan kahviin, on maito jo pilaantumassa, eikä sitä tulisi enää käyttää. Maito säilyy jopa yli päiväyksen, jos se säilytetään riittävän kylmässä. Liian korkea sisälämpötila jääkaapissa nopeuttaa maidon vanhenemista.

 

Jääkaapin sisälämpötilan voi mitata laittamalla lämpömittarin vesilasiin (anturi veteen) ja lasi jääkaapin keskihyllylle. Tämä on mittaustapa antaa todenmukaisimman tuloksen jääkaapin sisälämpötilasta.

Käyttäjätaso 7

Jos maito paakkuuntuu kun se kaadetaan kahviin, on maito jo pilaantumassa, eikä sitä tulisi enää käyttää. Maito säilyy jopa yli päiväyksen, jos se säilytetään riittävän kylmässä. Liian korkea sisälämpötila jääkaapissa nopeuttaa maidon vanhenemista.

Kahvi ei maistu kahvilta , jos siihen laitetaan maitoa. En kyllä laita oikein mitään muutakaan , en edes sokeria. :grinning:

Siitä on vielä sekin hyöty , että ei tarvitse ostaa edes maitoa , joten se ei pilaannu.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki

Jääkaapin sisälämpötilan voi mitata laittamalla lämpömittarin vesilasiin (anturi veteen) ja lasi jääkaapin keskihyllylle. Tämä on mittaustapa antaa todenmukaisimman tuloksen jääkaapin sisälämpötilasta.


Enpä olisi tiennyt tämmöstä vinkkiä - hyvä oppi :ok_hand: ​​​​​​​

Käyttäjätaso 3

Meillä on semmonen digimittari anturilla, voiko sitä anturia laittaa veteen? @Dj_God ?

Nyt kävi niin että kinkkupakkauksen laatikko tuli paksuksi, Ilmeistesti kaasu meni tai jotain muuta tapahtui. Jotain on selvästi vikana. Emme syöneet sitä kinkkua (kinkkusiukalieta ruoanlaittoon..)

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5

Meillä on semmonen digimittari anturilla, voiko sitä anturia laittaa veteen? @Dj_God ?

Nyt kävi niin että kinkkupakkauksen laatikko tuli paksuksi, Ilmeistesti kaasu meni tai jotain muuta tapahtui. Jotain on selvästi vikana. Emme syöneet sitä kinkkua (kinkkusiukalieta ruoanlaittoon..)

Digitaalinen paistomittari kenties? Yleensä se anturi kestää kosteuden, joten voi upottaa vesilasiin. Myös nuo ulko-/sisälämpömittareiden anturit kestävät kosteutta.

 

Toki kannattaa myös tarkistaa, että jääkaapi ei ole liian syvällä kalusteissa, mikäli on "upotettu" ratkaisu käytössä. Liian syvällä oleva kaappi ei välttämättä toimi yhtä hyvin kuin 5-10cm sen ilmavaralla varustettu kaappi. Takana ja päällä pitäisi siis olla mielellään ainakin se 5cm tyhjää.

Käyttäjätaso 3

Tölkissä lukee selvästi ‘maito’ jos kyseessä on maito. Riisi- ja kaurajuomat eivät ole maitoa. Maitojuomat ovat maitoa joka on prosessoitu eri tavalla kuin tavallinen maito, esimerkiksi vakioitu proteiinia ja/tai poistettu laktoosi. Niissä muistaakseni sallitaan myös hieman vanhempi raaka-aine (raakamaito).

Kerran on avaamaton maitotölkki, maito (ei maitojuoma), muuttunut juustoksi, muuten ei ongelmia kunhan kylmäketjusta on omalta osaltaan huolehtinut.

 

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +5

Joo hippimaidot erikseen, eipä ole maidon kanssa ollut ongelmia, kannattaa tosiaan se lämpötila mitata ihan vaikka ulkolämpötilamittarilla

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5

Jos maito paakkuuntuu kun se kaadetaan kahviin, on maito jo pilaantumassa, eikä sitä tulisi enää käyttää. Maito säilyy jopa yli päiväyksen, jos se säilytetään riittävän kylmässä. Liian korkea sisälämpötila jääkaapissa nopeuttaa maidon vanhenemista.

Kahvi ei maistu kahvilta , jos siihen laitetaan maitoa. En kyllä laita oikein mitään muutakaan , en edes sokeria. :grinning:

Siitä on vielä sekin hyöty , että ei tarvitse ostaa edes maitoa , joten se ei pilaannu.

Kuulemma maitoentsyymi/-proteeini hidastaa kofeiinin imeytymistä. Eli laittamalla maitoa kahviin, kofeiinin piristävä vaikutus kestää pidempään.

 

Itse juonut kahvia välillä maidolla, välillä ihan sellaisenaan. Sokeria en minäkään kahviin laita, se viimeistään pilaa maun.

Käyttäjätaso 5

Uskoisin että digitaalinen paistomittari selviää kyllä, jos sen metallipään upottaa vesilasiin mikä on jääkaapissa ja ujuttaa sen piuhan sitten jääkaapin ulkopuolelle missä näyttö on :slight_smile:  näinhän se toimii uuninkin kanssa. Äidilläni oli myös ainakin joskus ihan semmoinen lämpötilaa mittaava pieni läpyskä, se ei paljoa vienyt jääkaapissa tilaa, toki sen tarkkuudesta en osaa tarkemmin sanoa.

Kerrothan @Joni6375369 miten sitten kävi, löytyikö syypää jääkaapin lämpötilasta :mag::eyes:

Maidon ei kannata myöskään antaa pakastua :thinking:  mummulle kävi kerran vähän hassusti jäätyneelle maidolle, se ei sulanut ihan nätisti.

Täytyy muuten sanoa että olen tyytyväinen että jätin sokerin kokonaan kahvista pois vuoden alussa, ja kahvi menee kyllä mustanakin jos on oikeasti tosi hyvää ja tuoretta kahvia :slight_smile:  kaikki tervampi tavara tarvitsee sitten vähän maitoa taittamaan makua!

Käyttäjätaso 3

Ostettiin ruokakaupasta semmonen kylmälaitteeseen tarkoitettu lämpötilamittari, se on nyt ollut jääkaapissa vajaa vuorokauden. Tulos on, +13 astetta C. Mittarin tarkkuus on +/- 0.8 C. Annamme sen olla vielä vuorokauden siellä jääkaapissa. Sitten mietitään jatkotoimeja. Varmaan tilataan korjaaja, en tiedä. Outo on että joka kerta kun avaamme jääkaappi niin se nousee asteella tai puolella asteella. Lämpötila voi nousta jopa 15+ C. Se on ihan järkyttävää.

Käyttäjätaso 7

Ostettiin ruokakaupasta semmonen kylmälaitteeseen tarkoitettu lämpötilamittari, se on nyt ollut jääkaapissa vajaa vuorokauden. Tulos on, +13 astetta C. Mittarin tarkkuus on +/- 0.8 C. Annamme sen olla vielä vuorokauden siellä jääkaapissa. Sitten mietitään jatkotoimeja. Varmaan tilataan korjaaja, en tiedä.


Vähän yläkantiin on lämpötila. Suositus on +6...8 °C.

Käyttäjätaso 3

Emme olisi koskaan uskoneet että jääkaappi olisi rikki.

Käyttäjätaso 7

Sitten mietitään jatkotoimeja. Varmaan tilataan korjaaja, en tiedä.

Aika harvaa kylmälaitetta enää pystyy huoltamaan. Ovat enemmänkin kertakäyttö vempeleitä ja jos kaapilla on jo ikään , niin uusi tulee halvemmaksi.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +5

Ostettiin ruokakaupasta semmonen kylmälaitteeseen tarkoitettu lämpötilamittari, se on nyt ollut jääkaapissa vajaa vuorokauden. Tulos on, +13 astetta C. Mittarin tarkkuus on +/- 0.8 C. Annamme sen olla vielä vuorokauden siellä jääkaapissa. Sitten mietitään jatkotoimeja. Varmaan tilataan korjaaja, en tiedä. Outo on että joka kerta kun avaamme jääkaappi niin se nousee asteella tai puolella asteella. Lämpötila voi nousta jopa 15+ C. Se on ihan järkyttävää.

@Joni6375369 Kai laitoit mittarin vesilasiin kaapin keskihyllylle? Näin saat sen tarkimman tuloksen. Oven avaaminen luonnollisesti nostaa jääkaapin sisälämpötilaa hetkellisesti. Samalla kaappiin pääsee huoneilmasta kosteutta, joka voi tiivistyä kaapin takaseinään ylös.

 

Kuten @Sokrates tuossa jo totesi, saattaa tulla edullisemmaksi hankkia kokonaan uusi kaappi vanhan korjaamisen sijaan. Tai hintaero voi ainakin olla mitättömän pieni, ellei sitten kyseessä ole tuhannen euron (tai yli) kaappi.

Käyttäjätaso 3

Lämpömittarissa luki ohjeessa että sitä ei saa laittaa veteen. Se on tarkoitettu kylmälaitteisiin, se ei ole normaali lämpömittari.

Osallistu keskusteluun